NL TT Banner
NEIUSBRIEF MEI 2011
REIZEN MET KINDEREN
FLORENCE
PISA
SIENA
THE BEST OF THE REST!
PAPA AL POMODORO
FOTOWEDSTRIJD
Buongiorno,

Omdat de zomervakantie eraan komt en je er opnieuw om hebt gevraagd, staat de nieuwsbrief van deze maand in het teken van "Reizen met kinderen".

Het bezoeken van spectaculaire steden als Florence, Pisa en Siena staat altijd hoog op het verlanglijstje van ouders maar houdt niet altijd rekening met de verlangens van kinderen. Ik denk dat het een goed idee is om de kinderen in het plannen van je vakantie te betrekken. Zo zou je ze vooraf allerlei leuke dingen kunnen laten zien die ze hier kunnen doen. Er zijn namelijk een paar fantastische boeken over Toscane te koop die speciaal voor kinderen bedoeld zijn. Waarschijnlijk krijgen ze er dan wel zin in en zijn ze best bereid om samen met jou dat museum of die kunstgalerie op de koop toe te nemen.

Veel kinderen vinden het best boeiend om de trappen van de scheve toren van Pisa op te rennen of zelf Italiaanse ijsjes te mogen maken of om te zien hoe ver Leonardo da Vinci met zijn experimenten zijn tijd vooruit was - en zo is er nog veel meer om ze bezig te houden.

Toegegeven, dat gaat je achteraf waarschijnlijk heel wat pizza's en ijsjes kosten maar dat is het natuurlijk wel waard als je merkt dat ze allemaal volop van zo'n uitstapje genieten.

Om je met het plannen te helpen vind je hieronder alvast een opsomming van de favoriete ideeŽn van onze gasten en ons personeel.

(Alle hieronder vermelde boeken waren op het moment van publicatie van deze nieuwsbrief verkrijgbaar bij Amazon. De prijzen van apps kunnen veranderen en het is mogelijk dat niet alle vermelde apps in alle landen verkrijgbaar of voor alle mobiele telefoons beschikbaar zijn. Vergelijkbare apps zijn wellicht in het Nederlands te koop.)

En zoals altijd zijn suggesties van jullie kant welkom, over onderwerpen waarvan je vindt dat ze voor de lezers van onze nieuwsbrieven interessant zijn.

Claire

claire@to-toscane.nl

Je kunt het "abonnement" op onze nieuwsbrieven op elk moment opzeggen door op de knop "safe unsubscribe" helemaal aan het einde van deze nieuwsbrief te klikken (tekst alleen in het Engels).

FLORENCE


Toscane is een magische streek met een overvloed van kastelen, geschiedenis en cultuur. Hoewel volwassenen hierover in vervoering kunnen raken, kun je kinderen van overal op de wereld horen zeggen: "Zo'n stoffig museum, daar vind ik niks aan". Maar wacht even, met een beetje plannen, downloaden en vooraf lezen kunnen ze je best eens verrassen.

Florence

Als je van plan bent tijdens je verblijf in Toscane een of meer museums in Florence te bezoeken, zorg er dan voor dat je je toegangsbewijzen voor dat museum ruim tevoren via een van de erkende verkooppunten voor tickets reserveert - doe je dat niet dan moet je er rekening mee houden dat je bijvoorbeeld in juli en augustus voor de Uffizi galerie minstens een paar uur in de rij moet staan.

Hop on Hop off Florence

Een prima manier om de stad samen met kinderen te bezoeken is gebruik te maken van de "opstap - afstap" touringcars waarin je met een hoofdtelefoon de uitleg van de meerijdende gids - in meerdere talen en vrijwel altijd ook in het Engels - kunt volgen. De tickets voor deze touringcars zijn 24 uur geldig waarin je heel wat van Florence kunt zien. Zo stoppen ze bijna altijd bij de Dom, de Ponte Vecchio, de Boboli-tuinen en het Pitti-paleis. Er zijn ook andere routes naar minder bekende delen van Florence en ook buiten de stad naar de historische Etruskische plaats Fiesole

Als Florence de plek is die je absoluut wilt verkennen, dan mag het boek 'Kids Go Europe - Treasure Hunt Florence' bij je vertrek naar Toscane niet in je koffer ontbreken. Dit boek is speciaal bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder maar ook als volwassene zal je zien dat je daarmee unieke plekjes in Florence ontdekt die in de meeste grotemensengidsen ontbreken. Het boek zit zo in elkaar dat bij korte stukjes historische informatie voor de kinderen telkens ruimte is opengelaten waarin ze hun eigen commentaar kunnen opschrijven of hun eigen tekening kunnen maken van bijvoorbeeld het beroemde standbeeld van David. Zo kunnen ze het ook gebruiken als dagboek/schetsboek om hun reis naar Florence met eigen woorden en tekeningen vast te leggen voor later.

Palazzo Vecchio MuseumEen "verborgen juweeltje" voor gezinnen is het Palazzo Vecchio familiemuseum in Florence dat in het hart van de stad te vinden is. Hier kunnen kinderen vanaf 3 jaar zich vermaken, met een bovenste leeftijdsgrens van 88 hoewel nůg oudere personen ook welkom zijn! Met twee theaters, door het hele museum verklede figuren om het allemaal tot leven te wekken, frescoschilderen en een rondje door de geheime gangen vliegen de uren voor ouders met kinderen voorbij.

PISA


Holding up the Leaning tower
In Pisa vinden kinderen alles spannend wat met de scheve toren te maken heeft. Bijvoorbeeld foto's die je op de goede plek moet schieten zodat het lijkt of ze de toren tegenhouden of helemaal dol worden door via de wenteltrap naar de bovenste verdieping te rennen!

Net als in Florence kun je hier je kaartjes maar beter een tijdje tevoren reserveren. Meestal spaart dat tijd en teleurstellingen omdat op sommige dagen midden in het toeristenseizoen alle bezoektijden voor een torenbezoek al vroeg uitverkocht zijn.


Een grappige app voor kinderen om te downloaden is de "Tower of Pisa Inclinometer" ofwel de hellingmeter voor de toren van Pisa. Dit inclinatiekompas ofwel de hellingmeter kan bij elk gebouw worden gebruikt om te kijken of het overhelt. Maar zoals de naam al zegt is dit speeltje vooral interessant voor kinderen om te kijken hoe ver precies de scheve toren van Pisa overhelt. Een ideale app ook als een wiskundige of wetenschapper in de dop tot de groep behoort.


Een andere app die je offline kunt gebruiken zodat je tijdens het gebruik geen roaming-kosten krijgt, is de Pisa Walking Tour. Er zijn acht wandelingen die je kunt volgen en elke wandeling zorgt ervoor dat je zes tot zeven plekken per wandeling meepikt.


Piccolo Mondo Park

Even buiten de stad Pisa (niet ver van de luchthaven) is een klein themapark voor kinderen (meer geschikt voor kinderen tot een jaar of acht). Bij het Piccolo Mondo Park zijn het parkeren en de toegang allebei gratis. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt - ideaal als je kinderen hebt die niet elke attractie even leuk vinden.


SIENA


Siena Palio

Siena is beroemd om zijn Palio die elk jaar in juli en augustus gehouden wordt. Sommige oudere kinderen die meereizen hebben misschien al een gedeelte van de race gezien in de spectaculaire openingsscŤnes van de 22nd James Bond film Quantum of Solace, met Daniel Craig als hoofdpersonage, die op 6 november 2008 in premiŤre ging.


Bij georganiseerde wandeltochten door de stad maak je kennis met de verschillende "Contrades" van de stad die meedoen aan de ere-wedrennen in de Palio. Je kunt deze wandelingen op eigen houtje maken of onder leiding van een deskundige gids.

Een van de nieuwste mogelijkheden is het downloaden van de Siena Walking Tours app waarin zes verschillende routes uitgestippeld zijn inclusief een nachtelijke tocht door de stad. Langs elke route kan je tussen de zes en tien verschillende bezienswaardigheden binnen de stadsmuren tegenkomen.

In de spannende avonturenroman Stad van sterren van Mary Hoffmann ontwikkelt Siena zich tot de fictieve stad "Remora" van dit boek. City of Stars maakt deel uit van de Stravaganza serie en is bedoeld voor de leeftijd van 12 tot 14 jaar.


THE BEST OF THE REST!


Ice cream making

Hoewel het voor kinderen natuurlijk heel leerzaam is om pasta of pizza's te kunnen maken, zijn ze misschien nog meer te vinden voor het ontdekken van het geheim van ijsjes maken of precies te weten hoe kaas ontstaat. Wij noemen dat "Foodylicious Fun". Klik hier voor meer informatie.
Marmore FallsLedereen die bij ons een vakantie in UmbriŽ of Zuid-Toscane geboekt heeft (en alle andere kinderen die hun ouders kunnen overhalen om een stukje verder te rijden) kan genieten van White Water Rafting bij de Marmore watervallen, de hoogste van Europa. De enige voorwaarde voor deelname aan rafting is, dat je gezond moet zijn, goed moet kunnen zwemmen en ouder bent dan 16 jaar. Klik hier voor meer informatie.


Kinderen met een creatieve aanleg kunnen in Radda in Chianti bij een Nederlands/Italiaanse kunstenares lessen volgen in het beschilderen van ceramiek. Lies komt oorspronkelijk uit Nederland, spreekt Nederlands, Engels, Duits en Italiaans en heeft een atelier waar creatieve ontwerpen en prachtige keramische voorwerpen zijn uitgestald. De lessen worden gegeven in haar artistiek ingerichte studiodomein. Lies geeft ook cursussen in tekenen, schilderen en boetseren op elk niveau en voor elke leeftijd. Ze heeft geen website maar is bereikbaar via e-mail en telefoon.
Studio: (+39)577 739006 or Mobile: (+39)335 1741573

PinocchioCollodi is een minder bekende regio van Toscane maar wel beroemd als de geboortestreek van Pinocchio. Het oorspronkelijke verhaal van Pinocchio verscheen aanvankelijk als feuilleton voor het kinderblad Il Giornale per Bambini. Het gaat over een ondeugend houten mannetje dat uit een stuk hout wordt gesneden door een zekere Ghepetto. Dit verhaal groeide uit tot een serie boeken en, zoals te voorzien, tot een Disney film en zelfs een musical. Het Pinocchio Park in Collodi staat dichter bij het oorspronkelijke verhaal dan het filmkarakter van Disney, maar kinderen vinden het prachtig om het park te ontdekken en het verhaal van het stoute jongentje is nauwelijks anders, welke versie je ook de mooiste vindt. Volgens verschillende informatiefolders over Pinocchio is van dit verhaal bekend dat het na de bijbel het meest verspreide boek van de hele wereld is.

Misschien is het wel een goed idee om voor je kinderen de dvd te draaien voordat je naar Toscane afreist - of koop The Authentic Story of Pinocchio of Tuscany door Carlo Collodi en Roberto Gabani.

leonardo da vinci

Leonardo da Vinci is waarschijnlijk de beroemdste Italiaan uit de hele geschiedenis en in zijn geboorteplaats Vinci staat een vermaard museum dat zijn jeugd en uitvindingen in beeld brengt en dat een verzameling kopieŽn van zijn kunstwerken bezit.

Voor oudere kinderen is "De schilder en zijn verhaal" een fascinerend boek om te lezen en de activiteiten te proberen voordat ze op reis gaan - zijn ontwerpen omvatten immers duikpakken, helikopters en hang-gliders die pas eeuwen na zijn dood werkelijk werden uitgevonden. Voor volwassenen die hun kennis over Leonardo da Vinci willen ophalen is er in de Dummies Guide boekenserie een uitgave met de titel "Da Vinci for Dummies"

de Magische Boomhut serie van "Merlin Mission" boeken bevat een uitgave met de naam "Monday with a Mad Genius" die de beide karakters, Jack en Annie, terugvoert naar de Renaissance-periode, waar zij hun dagen met niemand minder dan Leonardo da Vinci moeten doorbrengen.


De tijd heeft Leonardo da Vinci niet kunnen weerhouden om gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang en het plaatselijke Leonardo museum in Vinci is bezig met het ontwikkelen van de zogenoemde Madrid Codices en de Codex Atlanticus - twee verzamelingen wetenschappelijke en technische tekeningen - die beschikbaar zijn als gratis digitaal archief onder de naam e-Leo. Fans van Dan Brown zullen niettemin teleurgesteld zijn omdat de app meer voor wetenschappers bedoeld is dan voor codebrekers!

RECEPT PAPA AL POMODORO


Het recept van deze maand is een favoriet zomergerecht van veel Italianen en een welkome aanvulling van elke maaltijd of barbecue voor onze gasten.

IngrediŽnten

Papa al Pomodoro

1,5 kg tomaten, een grof gehakt mengsel mix van verschillende soorten

4 teentjes geperste knoflook

Een flinke bos verse basilicum, met de hand uit elkaar getrokken. (Bewaar een paar blaadjes voor het opdienen)

500 g in blokjes gesneden oud brood (Toscaans brood is natuurlijk het lekkerst)

Gesnipperde Spaanse pepers

Zeer goede olijfolie

Bereiding

Verwarm een scheut olijfolie in een pan en voeg de geperste knoflook en de Spaanse pepers toe.

Doe vervolgens de tomaten erbij en dek de pan gedurende plm. 45 minuten met een deksel af tot een flinke hoeveelheid nat uit de tomaten is vrijgekomen.

Doof het vuur, voeg het brood en de basilicum aan de tomaten toe en meng alles voorzichtig door elkaar.

Als er niet genoeg sap uit de tomaten is vrijgekomen, voeg dan een scheutje water toe.

Voeg meer olijfolie toe, serveer en giet er nog een dun straaltje olijfolie overheen en garneer alles met wat basilicumblaadjes.

Deze hoeveelheid is voldoende voor vier personen.


Private chef

Het recept van deze maand werd ons toegestuurd door Emily van "A Tuscan Table". Volledige informatie over onze chef-kok kunt u lezen door hier te klikken.


FOTOWEDSTRIJD

Sunset at Borgo Bonorli
View from Borgo Bonorli - Richard Pethybridge 1755PP


Vergeet de fotowedstrijd 2011 van To Toscane niet. Inzendingen (maximaal 5) moeten in JPEG-opmaak worden opgestuurd en de prijs is een mand vol Toscaanse lekkernijen. Stuur uw inzending naar dympna@to-tuscany.com met uw naam, reserveringscode en geef elke foto een titel mee.

De foto van deze maand werd ingezonden door Richard Pethybridge op het project Borgo Bonorli verbleef.


Snelle Links

Wij hopen dat u de informatie in de nieuwsbrief van deze maand nuttig vindt.

Laat onsweten welke onderwerpen u graag in onzenieuwsbrieven terug wilt zien en wewensen ueen fantastischjaar,waar u ook verblijft!

Klik hier voor meer contactinformatie

Tanti Saluti


Claire Stadhouder
To-Toscane Nederland
claire@to-toscane.nl