NL TT Banner

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2011

INHOUD
DRUIVENOOGST CHIANTI IN VOLLE GANG
NIEUWE EN VERBETERDE FOTOWEDSTRIJD
BOEK NU OF MIS EEN KANS!
Buongiorno,

De maanden vóór Kerstmis zijn in de Chianti vaak de drukste van het jaar. Alles moet er dan wijken voor het binnenhalen van de druiven- en olijvenoogst. In de wijngaarden van de Chianti is de druivenpluk nog puur handwerk. Datzelfde geldt voor de meeste olijfboomgaarden.

In de hele Chianti is het een komen en gaan van tractoren met volbeladen aanhangers. In september met manden vol druiven. En later in het seizoen, als het wat koeler wordt, met zakken vol olijven. Hieronder geef ik u vast een idee van de belangrijkste wijngebieden van de streek (teveel om allemaal op te noemen).

Wij van To Toscane bieden veel vakantievilla's aan in of vlakbij de wijngebieden. Als u toevallig op het juiste moment op de juiste plek bent, maakt u een goede kans de oogst van dichtbij mee te maken. Hieronder leest u meer over vakantievilla's die dicht bij de wijngaarden liggen.

Er is ook spannend nieuws over onze jaarlijkse fotowedstrijd. Verder in deze nieuwsbrief leest u daarover mee informatie. Als u voor dit jaar nog geen foto's hebt ingezonden kunt u dat alsnog doen.

Goed te weten ook dat de beschikbaarheid en de prijzen van onze villa's voor 2012 op onze website nu online zijn. En vergeet niet op Facebook en Twitter met ons contact te houden.

Uw suggesties over onderwerpen waarvan u vindt dat ze voor de lezers van onze Nieuwsbrief van belang zijn, zijn altijd welkom.

Claire

claire@to-toscane.nl


DRUIVENOOGST IN TOSCANE


GrapesToscane kan bogen op een lange wijnbouwhistorie. De golvende heuvels en het mediterrane klimaat zijn ideale voorwaarden voor de productie van wijnen van hoge kwaliteit. In de laatste tien jaar heeft deze streek bekendheid gekregen als de meest creatieve producent van het land.

De rode wijnen uit Toscane zijn wereldberoemd. De meeste daarvan zijn afkomstig van de Sangiovese wijnstok. Sangiovese wijnen hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras wordt geperst.De meest exclusieve Sangiovese wijn is de Brunello di Montalcino, een selecte wijn van hoge kwaliteit die uit de omgeving van een vestingstadje ten zuiden van Siena afkomstig is. Het is een van de duurste wijnen van Italië die onder meer dan honderd verschillende etiketten wordt aangeboden. De Brunello di Montalcino wordt uitsluitend van de Sangiovese druif gemaakt en vraagt minstens tien jaar kelderrust om tot rijpheid te komen.

Gallo Nero BadgeDe Chianti Classico is afkomstig uit het beroemde druiventeeltgebied tussen Florence en Siena, waarin de steden Greve, Radda en Castellina in het hart van de Chiantistreek een driehoek vormen. De meeste van deze wijnen behoren tot het Classico marketing consortium en dragen het 'Gallo Nero' symbool dat 'zwarte haan' betekent. Dit garandeert dat de inhoud van de fles een echte Chianti Classico is. Er worden twee soorten Chianti Classico op de markt gebracht. Deze zijn bekend als de 'Standard' en 'Riserva'. De Standard Chianti Classico heeft een etiket met een Gallo Nero omgeven door een rode rand terwijl de Riserva Chianti Classico een etiket heeft met een Gallo Nero omgeven door een gouden rand. Deze wordt gemaakt van een paar van de beste druivenrassen en moet minstens 27 maanden rijpen om een extra volle smaak te bereiken.

Als u de vendemmia ofwel druivenoogst een keer persoonlijk wilt meemaken, kunt u zich het best voor een dag bij een groep druivenplukkers aansluiten. Het "plukken", in werkelijkheid het losknippen van de trossen, begint bij zonsopgang! Hard werken wordt meestal beloond met een overvloedig middagmaal met ondermeer prosciuttoham, verschillende kaassoorten en natuurlijk Toscaanse wijn. Met een aantal wijngaarden kunt u persoonlijk contact opnemen. Voor meer informatie hoeft u alleen maar op de naam van het wijngoed te klikken. Als u ergens de druivenplukkers aan het werk ziet, kunt u gerust een van de opzichters aanspreken en vragen of u mee mag helpen de manden te dragen.

Casanuova di Ama

Casanuova di AmaWijn en olijfolie producerende hofstede die tussen de middeleeuwse steden Radda en Gaiole ligt en waarvan de ingang gemarkeerd wordt door een 14e eeuwse kapel in Romaanse stijl. Een klein, door een uiterst vriendelijke en gastvrije familie gedreven bedrijf dat trots is op de productie van biologisch verbouwde wijn van goede kwaliteit, die varieert van de beroemde Chianti Classico Riserva tot rode en witte variëteiten van Vino da Tavola (tafelwijn).

Klik hier voor een accommodatie in de buurt van Casanuova di Ama.

Dievole

Dievole vineyardBij kenners bekend om zijn band tussen traditie en wetenschappelijk onderbouwde technische innovatie. Hoewel de wijnbouw hier uit de 11e eeuw dateert, houdt men zich intensief bezig met de ontwikkeling van moderne technieken voor de druiventeelt en wijnmakerij. Ook dit wijngoed biedt rondleidingen en wijnproeverijen aan.

Klik hier voor accommodatie in de buurt van Dievole.

Castello di Brolio

Brolio CastleDit kasteel dateert uit de 10e eeuw en bezit een van de grootste wijngaarden binnen het Chianti Classico gebied. Het was dan ook zijn grondlegger, baron Bettino Ricasoli, die in de tweede helft van de 19e eeuw de eerste formulering van het druivenmengsel voor de Chianti Classico vastlegde. Wanneer u toch in de omgeving bent, moet u zeker profiteren van een rondleiding door het kasteel, een kennismaking met hun beste wijnen met een bezoek aan het 'proeflokaal' en de traditionele Toscaanse gerechten in het eigen restaurant van dit 'château'.

Klik hier voor een accommodatie in de buurt van Castello di Brolio.

Castello di Meleto

Meleto CastleOok dit beroemde kasteel in Toscane, een 13e eeuws bouwwerk op de top van een heuvel dicht bij het stadje Gaiole, is eigendom van de familie Ricasoli. Het wordt omringd door 72 ha met wijnstokken beplante velden waarop druivenrassen als de Sangiovese, voornamelijk gebruikt voor de productie van Chianti Classico, samen met de Merlot, Cabernet, Syrah en andere traditionele druivenrassen uitstekend gedijen. Naast de aangeboden rondleidingen en wijnproeverijen kunt hier lunchen of dineren in het eigen restaurant met de naam Fornace di Meleto.

Klik hier voor een accommodatie in de buurt van Castello di Meleto.

Castello di Verrazzano

Verrazzano CastleOok dit is een door een familie gedreven wijngoed met als hart het 12e-eeuwse kasteel met de bijbehorende renaissancetuinen, ook in de buurt van Florence. De wijngaarden die 43 hectare beslaan, zijn tot in het verre buitenland beroemd. Naast de geboden rondleidingen en wijnproeverijen mag u een bezoek aan de 'Cantinetta' niet overslaan. Dit is een door de eigenaren van Castello di Verrazano gedreven wijnproeverij annex bakkerij waar u een keuze kunt maken uit alle wijnen die het kasteel produceert samen met witte wijnen, plaatselijk geproduceerde extra vergine olijfolie en versgebakken brood. Tevens kunt u hier behalve gebak, koekjes volgens plaatselijk recept en traditionele koffiemengsels, typisch Toscaanse en toch eenvoudige gerechten van hoge kwaliteit bestellen.

Klik hier voor een accommodatie in de buurt van Castello di Verrazzano.

Als u zichzelf echt eens wilt verwennen, kunt u altijd een luxe Toscaanse wijnrondreis proberen onder leiding van een lokale wijnexpert en -gids die begeleide wijnreizen door heel Toscane organiseert. U kunt voor privé kiezen en u persoonlijk laten rondleiden of u aansluiten bij een groepsreis met Florence als startpunt. U wordt door een deskundige gids in een comfortabele auto met airco naar verschillende wijngaarden en historische stadjes gebracht waar u met de plaatselijke bevolking kennis maakt en verschillende lokale specialiteiten voor de lunch en/of het diner kunt proberen. Deze rondleidingen zijn beschikbaar in het Engels, Italiaans en Frans. Klik hier voor meer informatie.

Er is ook een app beschikbaar voor iPhones en iPads die u als gids naar verschillende wijngaarden kunt gebruiken en die u over de beste wijnen adviseert. Klik hier voor meer informatie (de link brengt u naar de iTunes website).

DE NIEUWE VERBETERDE TO TUSCANY FOTOWEDSTRIJD


Onze fotowedstrijd is aan vernieuwing toe. Daarom hebben we besloten tot een 'facelift' waarbij we van de laatste technische ontwikkelingen gebruik maken.

De fotowedstrijd nieuwe-stijl geldt voor de inzendingen van dit jaar. Deelnemers kunnen maximaal 5 foto's inzenden waaruit To Toscane één foto kiest die op onze website wordt gepubliceerd. Vervolgens kan iedereen die de website bezoekt stemmen welke volgens hem of haar de beste is.

Tussen 1 januari en 6 februari 2012 kan iedereen de door ons gekozen foto's op een speciale pagina op onze website beoordelen en met behulp van kiesknoppen zijn of haar voorkeur aangeven.

Na sluiting van de stemperiode (en na zorgvuldig onderzoek van de stemmen om te voorkomen dat dezelfde personen meermaals stemmen) worden de top vijf foto's aangewezen en de daaraan verbonden prijzen toegekend.

De prijzen worden in overeenstemming met de nieuwe wedstrijdvoorwaarden ten opzichte van vroeger in waarde verhoogd.

De eerste prijs is een digitale compact-camera van topklasse of een waardebon van 250 euro die de winnaar in mindering mag brengen op een vakantieboeking bij To Toscane voor 2012.

De winnaars van de tweede en derde prijs ontvangen ieder een digitale compact-camera.

De inzenders die zich voor de vierde en vijfde plaats klasseren, ontvangen ieder een troostprijs.

(De tegenwaarde van de gewonnen prijzen kan niet in contanten worden uitgekeerd.)

In verband met het nieuwe stemsysteem is de sluitdatum voor inzendingen voor de fotowedstrijd gewijzigd in 24.00 uur (middernacht) op MAANDAG 31 oktober 2011.

ALLE deelnemers die hun foto's voor de lopende wedstrijd al aan ons hebben toegezonden, zullen wij met de volledige Algemene Voorwaarden van de nieuwe fotowedstrijd benaderen zodra de volledige informatie en de internetpagina voltooid zijn.

Als u de door u gemaakte foto's nog niet hebt ingezonden, kan dat alsnog maar zorg ervoor dat u alles tijdig instuurt. Inzendingen die na 24.00 uur op 31 oktober 2011 bij ons binnenkomen, zijn van deelname aan de fotowedstrijd van dit jaar uitgesloten.

Inzenden

1. Selecteer maximaal 5 foto's van uw vakantie in Toscane in 2011. Let op: U kunt uw foto's alleen voor deelname inzenden in digitaal JPEG-formaat.

2. Geef elke foto een titel die de foto beschrijft.

3. Stuur uw inzendingen per e-mail aan dympna@to-tuscany.com samen met de volgende gegevens:

- een titel voor elke ingezonden foto

- de referentie van uw vakantieboeking bij To Toscane (die met T11 begint)

- uw contactinformatie: (voor- en achternaam, adres en telefoonnummer)

BOEK NU VOOR 2012 OF U LOOPT EEN KANS MIS!


We krijgen steeds meer boekingen binnen voor onze populairste villa's met privézwembad in de meest gevraagde perioden voor een vakantie in Toscane in de zomer van 2012. Boek nu of loopt het risico dat deze top-vijf zijn binnenkort volledig zijn geboekt!


1. La Casanova:
La Casanova

Dit is onze populairste villa met één slaapkamer waarvoor in 2012 al twaalf weken zijn geboekt. Favoriet als romantisch schuilplekje of voor een huwelijksreis en op loopafstand van het schitterend gelegen historische stadje Radda in Chianti. Klik hier voor meer informatie.
2. L'Agrifoglio:
L'Agrifoglio

Charmante villa met drie slaapkamers, dichtbij Gaiole in Chianti. De gastvrije eigenaars die in de villa dicht in buurt wonen, staan u met raad en daad terzijde. Klik hier voor meer informatie.


3. Casa Cerralta:
Casa Cerralta

Grotere groepen hebben al een aantal weken in deze populaire villa (met 7 slaapkamers en 7 badkamers!) geboekt waar 14 tot 18 personen van een onvergetelijke vakantie kunnen genieten. Er zijn hier in juli nog maar twee weken vrij en één in augustus. Klik hier voor meer informatie.

4. Casino di Vescine:
Casino di Vescine

Een juweeltje in de Chianti! Veelgeboekte villa met vier slaapkamers en prachtig onderhouden tuinen plus een zwembad met veel privacy (wordt met zonnepanelen verwarmd). Klik hier voor meer informatie.
5. Casa Camporata 10:
Mulino di Camporata 10

Landschappelijke villa met rijk begroeide tuinen op slechts 10 tot 15 minuten lopen van Gaiole in Chianti en daarom favoriet bij Toscane-gangers. Beschikbaar voor 10 personen en ook voor 6 personen. Bovendien geniet u hier tijdens uw verblijf in Toscane van een door de eigenaar aangeboden dosis ouderwetse Texaanse gastvrijheid! Klik hier voor meer informatie.Snelle links


Wij hopen dat u de informatie in de nieuwsbrief van deze maand nuttig vindt.

Laat onsweten welke onderwerpen u graag in onzenieuwsbrieven terug wilt zien en wewensen ueen fantastischjaar toe,waar u het ook doorbrengt!

Klik hier voor contactinformatie.

Tanti Saluti

Claire Stadhouder
To-Toscane
claire@to-toscane.nl