Ruth Albracht

Telefoon: +31 (0)20 893 4302
Recent bekeken
Klant login
E-mailadres
Wachtwoord
Schorpioenen


 

Schorpioenen

Een vakantie in Italië is niet compleet als u niet enkele lokale ingezetenen ontmoet hebt; maar misschien denkt u daarbij niet meteen aan de inheemse schorpioenen! Voordat u op de bank springt, willen wij u erop wijzen dat de soorten die u in Toscane vindt vrij onschadelijk zijn. Een Toscaanse schorpioen kan u een aardige steek opleveren, maar het is te vergeleken met de steek van een bij of een wesp. Dus hoewel het geen prettige ervaring is, hoeft u er niet voor naar het ziekenhuis.

Er zijn wereldwijd ongeveer 1.400 verschillende soorten schorpioenen, en verrassend genoeg zijn maar 25 soorten dodelijk voor mensen. Hier geeft een minderheid de rest dus een slechte reputatie. Gelukkig zijn de schorpioensoorten die u in Europa tegenkomt niet gevaarlijk, hoewel er wel allergische reacties in sommige slachtoffers geconstateerd zijn.

Aangezien schorpioenen nachtdieren zijn, is het onwaarschijnlijk dat u er overdag één zult zien, maar als u 's nachts de deur van het vakantiehuis open laat staan, kunnen zij weleens naar binnen lopen. De beste aanpak is om wat praktische voorzorgsmaatregelen te nemen, door ervoor te zorgen dat u hun voedselbronnen elimineert. Koop een gewone spuitbus tegen ongedierte en houd vliegen en spinnen weg. Schud kleren en eventueel beddegoed uit voordat u naar binnen gaat en lopen binnen in het vakantiehuis niet blootvoets rond.

Aanvallen van schorpioenen zijn vrij zeldzaam in Toscane, maar mocht er toch iets gebeuren, dan is het belangrijk om het weten hoe u de steek moet behandelen. Om te beginnen maakt u de gestoken plek met water en zeep schoon om vuil en bacteriën te verwijderen. Leg het arm of been dat gestoken is wat omhoog en leg er een koud compres op om de zwelling te verminderen. Tot slot neemt u wat gewone pijnstillers en binnen 30 minuten zult u merken dat de pijn begint te zakken. Als u andere symptomen ervaart of als een kind wordt gestoken, kunt u het beste voor de zekerheid een arts raadplegen.


Een onverwacht onderdeel van de Toscaanse dierenpopulatie zijn schorpioenen. Deze diertjes zijn onschadelijk en u komt ze maar zelden tegen. Als dit toch gebeurt, hoeft u ze alleen maar buiten uw villa te zetten. Hier is wat meer informatie over deze insectensoort.

Euscorpius alpha Caporiacco, 1950
Deze soort was vroeger bekend als een ondersoort van E. Germanus. Moleculaire en genetische analyse van de verschillende populaties van E. Germanus in het zuiden van Zwitserland, Noord- Italië en het zuiden van Oostenrijk heeft de aanwezigheid van twee verschillende vormen aangetoond, van elkaar gescheiden door de rivier de Adige (Etsch) in het noorden van Italië. Het genetische verschil tussen de twee vormen bleek groot genoeg om tegen het einde van 2000 een opwaardering van de westerse vorm tot nieuwe soort, E. alpha, te rechtvaardigen.
Het is bijna onmogelijk E. alpha en E. Germanus aan de hand van uiterlijke kenmerken te scheiden, maar de vindlocatie kan uitwijzen om welke soort het gaat. E. alpha (West-verspreiding) en E. Germanus (Oost-verspreiding) overlappen elkaar niet wat verspreiding betreft. E. alpha is een kleine zwarte schorpioen die zelden langer wordt dan 30 mm. Het dier wordt meestal gevonden in bergachtige streken met een redelijke hoge luchtvochtigheid, vaak onder stenen, houtblokken enz. A. alpha is tot dusver alleen aangetroffen in Italië en het zuiden van Zwitserland.
Vergif:
Weinig medische gegevens zijn beschikbaar maar de gegevens uit Italië wijzen alleen op plaatselijke effecten. Matig giftig. Onschadelijke schorpioen die maar zelden zijn angel gebruikt.

-----------------

BRON BBC - www.bbc.co.uk
We brengen onze Italiaanse zomervakantie door in een boerderij in Toscane. De informatie over het pand vermeldt terloops dat we schorpioenen kunnen tegenkomen. Hierdoor is mijn vrouw helemaal over haar toeren - zijn schorpioenen in Italië erg gevaarlijk?
Alistair

Dr Trisha Macnair antwoordt het volgende: Weliswaar kan een steek van de gevaarlijkste schorpioenen ter wereld binnen een paar uur dodelijk zijn, heeft dit het dier een slechte naam gegeven. Van alle 1400 soorten schorpioenen ter wereld hebben slechts ongeveer 25 soorten een gif dat voor de mens fataal kan zijn.
Gelukkig zijn de schorpioensoorten die doorgaans in Europa voorkomen niet gevaarlijk. Hun steek is vergelijkbaar met die van een bij of wesp. De eerste korte scherpe pijn kan gevolgd worden door de ontwikkeling van een kleine jeukende plek. Deze is meestal nauwelijks opgezet. Deze reactie kan enige uren duren maar dat is dan ook alles.
Personen die allergisch zijn voor insectenbeten kunnen ernstiger reageren. Bij hoge uitzondering zijn er giftiger soorten in Europa aangetroffen.
Waar komen gevaarlijke schorpioenen voor?
De streken waar men altijd moet oppassen voor gevaarlijke schorpioenen zijn Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal- en Zuid-Amerika. Deze schorpioenen behoren vrijwel uitsluitend tot de familie van de Buthidae die met aantal zeer krachtige vergiften gewapend zijn.
Gevaarlijke soorten
Een van de problemen met schorpioenen is dat je ze vaak niet opmerkt totdat ze je al gestoken hebben, vooral in Europa waar deze insecten klein zijn. Schorpioenen van de familie van Buthidae staan echter bekend om hun langwerpige scharen en krachtige staart.
Behandeling van een steek
Als u de pech hebt dat u gestoken bent:
• Reinig de omgeving met water en zeep.
• Breng een koud kompres aan.
• Houd het gestoken lichaamsdeel omhoog.
• Neem een eenvoudige pijnstiller.
• Als een kind of allergische persoon gestoken is, laat er dan een arts naar kijken.

Schorpioenen vermijden
Schorpioenen zijn overdag betrekkelijk inactief en de meeste steken worden 's nachts tijdens de warme zomermaanden gerapporteerd. Als ze binnenshuis verschijnen, kunnen ze op zoek zijn naar voedsel - of gedreven worden door een verstoring van hun natuurlijke omgeving. Zorg voor een schorpioenvrije omgeving door de volgende eenvoudige regels te volgen:
• Houd hoeken en andere ongebruikte plaatsen schoon.
• Elimineer hun voedsel (insecten en spinnen) met een spuitbus met bestrijdingsmiddel. (Schorpioenen zijn vrij ongevoelig voor de gebruikelijke bestrijdingsmiddelen.)
• Houd plaatsen buitenshuis waar schorpioenen zich kunnen verbergen zoals rommelhoeken, stapels brandhout e.d. schoon.
• Schud kleren altijd uit, en controleer ze, voordat u ze aantrekt, vooral als ze op de grond hebben gelegen.
• En ten slotte, loop 's nachts niet met blote voeten rond het huis.


 
Delen via Share
 
Vind uw vakantiehuis in Toscane
Neem contact op met ons
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook