Bel ons op: +31 (0)20 893 4302
E-mailadres
Wachtwoord

Schiacciata met druiven

  • Schiacciata met druiven

    Voor: 6 personen
    Bereidingstijd: 1,5 uur
    Calorieën: 300 per portie
    Moeilijkheidsgraad: 2 van 3

    Ingrediënten:
    500 gr sterk wit broodmeel (zo mogelijk Italiaans type 00 pizzabloem)
    350 ml lauw water
    14 gr gedroogde gist
    800 gr blauwe druiven (de zoetste, sappigste druiven die u kunt vinden)
    50 gr suiker
    4 eetlepels olijfolie extra vierge
    4 takjes rozemarijn

    1. Maak eerst wat rozemarijnolie: schenk de olijfolie met 3 takjes rozemarijn in een pan en zet het op een laag vuur.
    2. Als het begint te borrelen, haalt u de pan van het vuur en giet u de olie in een schaaltje om het te laten afkoelen.
    3. Verwijder de steeltjes van de druiven. Was de druiven en dep ze droog met wat keukenrol. Leg ze dan uit de weg zodat ze volledig kunnen drogen. Druiven niet doorsnijden om de pitjes te verwijderen, want dan loopt het sap weg en dit maakt het brood klef.
    4. Meng water en gist in een grote schaal. Suiker toevoegen en roeren tot deze opgelost is.
    5. Voeg het meel toe en roer tot u een plakkerig deeg heeft. Afdekken en 20 minuten laten rusten.
    6. Na 20 minuten giet u de afgekoelde rozemarijnolie over het deeg en kneedt u het (gedurende een minuut ongeveer) tot het deeg soepel en elastisch is. Dek de schaal af en zet deze op een warme plek tot het deeg twee keer zo groot geworden is.
    7. Terwijl het deeg rijst, de oven voorverwarmen (240°C / gasstand 9) en bakpapier op een grote bakplaat leggen.
    8. Als het deeg twee keer zo groot is, verdeelt u het in tweeën.
    Leg de ene helft op de bakplaat en met uw vingers duwt u het langzaam uiteen, tot het de bakplaat beslaat. (Schiacciata betekent “plat gemaakt”.) Verspreid de helft van de druiven gelijkmatig over deze platte basis, zoals bij een pizza. Op een licht bebloemde snijplank spreidt u de andere helft van het deeg uit. Leg dit vervolgens boven op uw “pizza”. Leg de rest van de druiven en dan de naalden van het laatste takje rozemarijn er verspreid boven op.
    9. In de oven op 240°C/gasstand 9 bakken gedurende 20 minuten, vervolgens op lagere stand (220°C/gasstand 7) 30-40 minuten doorbakken, of tot het brood mooi gekleurd is en de druiven hun sap verliezen.
    10. Laat het afkoelen en serveer het met honing erover.

Zoek een vakantiehuis voor mij
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook