Bel ons op: +31 (0)20 893 4302
Ruth Albracht

Telefoon: +31 (0)20 893 4302
Recent bekeken
Klant login
E-mailadres
Wachtwoord

Toscaanse specialiteiten

Toscane heeft veel speciale ingrediënten die het een unieke en aantrekkelijke bestemming maken. De wijn, truffels, olijfolie en de gerechten van Toscane zijn het bekendst. Het is zeker de moeite waard om wat meer te leren over één of meer van deze specialiteiten als u in Toscane verblijft: u kunt fascinerende ervaringen boeken.

In de Toscaanse natuur groeit de Toscaanse witte truffel. Truffels zijn één van de meest gewilde en dure ingrediënten die een heerlijke, sterke smaak, maar ook een zeker cachet aan gerechten geven.

Toscane is ook beroemd om de uitstekende olijfolie die hier via een zeer specifiek en vakkundig proces geproduceerd wordt: u moet zeker wat olijfolie als souvenir meenemen. En dan zijn er natuurlijk de wereldberoemde wijnen die in Toscane gemaakt worden. De regio staat bekend om de rode wijnen: soepel, kruidig en met een medium body. Browse door de onderstaande onderdelen om meer over Toscaanse specialiteiten te leren.

Toscaanse specialiteiten

Truffels zoeken in Italië

Het glooiende landschap van Toscane, waar de weelderige, groene heuvels begroeid zijn met wijngaarden, olijfgroeven en dennenbossen, brengt vele culinaire heerlijkheden voort, maar de meest gewaardeerde is toch wel de truffel (en dan hebben we het niet over de chocoladebonbons). De Romeinen dachten dat truffels lustopwekkende eigenschappen hadden, maar tegenwoordig gebruiken koks deze delicatesse vanwege de krachtige smaak en om een vleugje klasse aan hun gerechten toe te voegen. Deze gastronomische lekkernijen zijn zo kostbaar dat sommige truffels daadwerkelijk hun gewicht in goud waard zijn. De beroemdste truffel is de witte truffel uit de Italiaanse regio Piemonte, in de buurt van de stad Alba. Elk najaar worden de wratachtige traktaties tussen de wortels van eiken, hazelaars, populieren en beuken opgegraven en op de truffelmarkten en tijdens het internationale festival van de witte truffel in Alba verkocht. Dankzij dit festival en slimme marketing wordt de Alba-truffel wereldwijd als de beste truffel gezien, maar men zegt dat de Toscaanse witte truffel, die iets goedkoper is en voornamelijk in de buurt van Siena en Pisa wordt gevonden, net zo smakelijk is. Daarom komen steeds meer truffelliefhebbers in de herfstmaanden naar Toscane, waar ze op kleinschalige manier en in een minder commerciële omgeving alle aspecten van de truffel kunnen beleven. Het is de ideale plek en tijd om truffels te proeven, te kopen en... zelf te gaan zoeken. Truffelzoekers houden de vindplaatsen van de truffels zoveel mogelijk geheim en gaan bij voorkeur ’s nachts op pad. Dat tijdstip wordt niet alleen gekozen om de locaties geheim te houden: de truffels ruiken 's nachts sterker, zodat de truffelhonden ze dan makkelijker kunnen vinden. Oorspronkelijk werden varkens gebruikt om truffels op te sporen: men dacht dat de zeugen truffels wilden opgraven omdat de geur op die van het feromoon van de mannelijke varkens (de beren) leek. Maar varkens vonden de truffels zelf ook heerlijk om te eten en er bleven zo niet veel truffels over voor de eettafel! Het vervoer speelde ook een rol, zoals een truffelzoeker ons uitlegde: "Het is echt een stuk makkelijker om een hond achter in de auto te zetten!" De honden worden van jongs af aan getraind: er worden stukjes van een sterk ruikende kaas begraven en de honden worden losgelaten om deze te vinden. Uiteindelijk worden echte stukjes truffel begraven die de honden dan moeten vinden. Veelbelovende honden worden naar een truffelschool gestuurd: het duurt ongeveer vier jaar voordat een hond volledig opgeleid is. Een goede truffelhond is van onschatbare waarde en elk jaar worden ervaren truffelhonden gevonden die door concurrerende truffelzoekers vergiftigd zijn. Als de hond een mogelijke vindplaats aangeeft, gebruikt de trifolau (de truffelzoeker) een smalle spade om de truffel voorzichtig en onbeschadigd op te graven. Vervolgens wordt de aarde terug in het kuiltje geplaatst, zodat op dezelfde plek weer truffels kunnen groeien. Alle pogingen om truffels in kunstmatige omgevingen of uit zaad te kweken zijn tot nu toe mislukt: moeder natuur is blijkbaar niet bereid dit geheim prijs te geven. De serieuze trifolau (truffelzoeker) kan bijna het hele jaar door truffels zoeken. Van januari t/m maart zijn er donkere wintertruffels te vinden en van maart tot april de lichtgekleurde bianchetto-truffel (die door onervaren zoekers weleens aangezien wordt voor de veel duurdere witte truffels!). Van juni t/m november zijn de ‘gewone’ zwarte of zomertruffels te vinden en in september kunnen de eerste, zeergewilde tartufo bianco (witte truffels) gevonden worden. Dit is het hoogtepunt van het jaar voor truffelzoekers en er worden verschillende festivals ter ere van deze dure delicatesse georganiseerd. Het grootste en meest populaire festival heetTartufo Bianco di Alba  De serieuze trifolau (truffelzoeker) kan bijna het hele jaar door truffels zoeken. Van januari t/m maart zijn er donkere wintertruffels te vinden en van maart tot april de lichtgekleurde bianchetto-truffel (die door onervaren zoekers weleens aangezien wordt voor de veel duurdere witte truffels!). Van juni t/m november zijn de ‘gewone’ zwarte of zomertruffels te vinden en in september kunnen de eerste, zeergewilde tartufo bianco (witte truffels) gevonden worden. Dit is het hoogtepunt van het jaar voor truffelzoekers en er worden verschillende festivals ter ere van deze dure delicatesse georganiseerd. Het grootste en meest populaire festival heeta museumdat aan de truffel is gewijd Op de website paradoxplace  van Adrian Fletcher kunt u prachtige foto’s bekijken van een truffelzoektocht in San Giovanni d’Asso en de Engelse krant The Guardian heeft deze video van Graeme Robertson op hun website: San Miniato is ook een populaire locatie voor truffels in Toscane. San Miniato is een mooi gehuchtje in de provincie Pisa. Een medewerker van To Toscane heeft hier truffels gezocht met een lokale trifolau. Massimo Cucchiara is niet zomaar een truffelexpert en een vakkundige truffelzoeker: zijn familie is al vele jaren bij de truffelzoektochten betrokken. Zijn vader was de voorzitter van de Associazione Tartufai in San Miniato en kan u alles vertellen over hoe deze culinaire schatten gevonden worden. Op een regenachtige, mistige morgen ging Massimo met Sean Caulfield, de directeur van To Toscane, en Maureen O’Hare, een journalist van de Amerikaanse nieuwszender CNN, vlakbij San Miniato op zoek naar truffels. U kunt het artikel dat de journalist over deze zoektocht schreef hier lezen . Als u zo’n traditionele, fascinerende zoektocht zelf met Massimo wilt ondernemen, ga dan naar zijn website Truffle in Tuscany of u kunt hem e-mailen info@truffleintuscany.it Als u in San Miniato bent, is het restaurant Pepenero een goede plek om deze dure delicatessen te eten. Dit restaurant wordt uitgebaat door de kok en TV-beroemdheid Gilberto Rossi. Er zijn ook speciale aanbiedingen waarbij u een truffeltocht, een kookles en een truffelproeverij met Gilberto en zijn team kunt combineren: u vindt deze aanbiedingen ook op de website Truffle in Tuscany To Toscane heeft verschillende accommodaties in het assortiment die ideaal gelegen zijn om volop van het truffelseizoen te genieten, zoals Il Gallo een leuk, knus vakantiehuis voor twee personen of een gezinnetje, of Il Rattoppo een charmant vakantiehuis met een privézwembad voor twee personen. Er is ook een klein gehuchtje Fattoria Armena dat drie vakantieappartementen heeft, geschikt voor 4 tot 7 personen. Elk appartement heeft een eigen privétuin en staat in een schitterende, grote tuin die omgeven is door bossen en olijfgroeven. Bekijk ook onze andere vakantiehuizen in Pisa Wat te doen met uw truffel(s) nadat u ze hebt gekocht? Als u een tartufo blanco (witte truffel) hebt gekocht, eet deze dan zo snel mogelijk op, want truffels zijn niet lang houdbaar. Een witte truffel kunt u gewoon heel dun snijden of raspen en over gebakken eieren, een omelet of pasta strooien. U hoeft witte truffels niet te koken, omdat er dan wat van de smaak verloren gaat. Zwarte truffels moeten daarentegen in wat boter gebakken worden om deze goed op smaak te brengen. Dan kunt u deze ook gewoon met wat pasta opeten. Voor meer informatie over truffelzoekers en truffels zoeken kunt u contact opnemen met het kantoor van de Vereniging van truffelzoekers van Siena, Via XX Settembre, 41, 53020 San Giovanni d'Asso (SI), Italië. Tel: +39 0577 803213. En tenslotte een belangrijke opmerking: als u een truffel vindt, maar niet helemaal zeker weet of het ook inderdaad een truffel is, controleer het dan met iemand die er meer van weet. Het is ook paddenstoelenseizoen en een vergissing kan vervelende gevolgen hebben.

Lees verder

Olijfolie Toscane

Italië is beroemd over de hele wereld voor de hoge kwaliteit van zijn olijfolie, en terecht." Sommige van de beste van deze olijfoliesoorten komen uit de regio Toscane, waarvan bepaalde op de plaats van herkomst gebottelde oliën tot de hoogst gewaardeerde, en duurste, behoren. De bodem, het geplante type olijfboom, de hoeveelheid zonneschijn en daarom ook de hoeveelheid regen tijdens het groeiseizoen spelen allemaal een rol in het bepalen van de smaak van de olie. In Italië wordt een verscheidenheid aan olijfbomen geteeld, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De meeste olijfbomen die in Toscane groeien zijn van het type Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo en Taggiasca. Het beste bodemtype om ze te planten zijn vruchtbare, goed gedraineerde klei- of leemgronden, hoewel olijfbomen ook nog onder moeilijke omstandigheden kunnen gedijen zonder dat elk jaar een betrouwbare oogst zeker is. Met het oog op een maximaal rendement is het van essentieel belang dat de bomen tijdens het hele groeiseizoen in voldoende mate worden geïrrigeerd. Olijven groeien op de scheuten van het voorgaande jaar; dus is jaarlijks snoeien van essentieel belang voor het behoud van de gezondheid van de boom, voor een jaarlijks terugkerende oogst en het bevorderen van een gelijkmatige vruchtzetting in de gehele boom. Olijven worden met de hand geplukt omdat dit minste schade aan de vruchten veroorzaakt. Vervolgens worden ze gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden de olijven binnen 24 tot 48 uur na de pluk met schil en pit en al in molens met een stenen of metalen maalwerk tot pulp vermalen. Deze pulp wordt vervolgens met behulp van een traditionele houten of moderne hydraulische pers uitgeperst. Dit is de eerste persing waarvoor strikte richtlijnen gelden. Om de tekst "eerste koude persing" of in het geval van een industrieel proces "koud geëxtraheerd" op het etiket te mogen vermelden, vereisen de EU-richtlijnen dat de olijven moeten worden geperst bij een temperatuur onder 27 graden Celsius. De beslissing wanneer de olijven kunnen worden geoogst is misschien wel dat onderdeel van het proces dat de meeste ervaring vereist omdat dit bepalend is voor de geur en smaak van de olie. Als de olijven te vroeg of te laat worden geplukt, is de zuurgraad van de vrucht niet goed en dit beïnvloedt de kwaliteit en de smaak van de olie. Extra vergine olijfolie moet een zuurgraad hebben van minder dan één procent. De Europese Commissie heeft het D.O.P. keurmerk verplicht gesteld dat aangeeft de olijfolie voor 100% is gemaakt van olijven uit een bepaald gebied en dat de kwaliteit voldoet aan diverse voorwaarden waaronder een zuurgraad van minder dan 0,5%. In Nederland wordt dit keurmerk B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) genoemd. Bovendien mag olijfolie uit de Chiantistreek een speciaal keurmerk voeren en wel DOC, dat garandeert dat de gebruikte olijven uit de Chiantistreek komen en dat de olijfolie ook daar is geperst en gebotteld. Het is vrij normaal dat bij een extra vergine olijfolie van eerste persing een kleine hoeveelheid bezinksel op de bodem van de fles kan voorkomen en wel omdat veel van deze oliën na het persen niet zijn gefilterd om de smaak optimaal te behouden. Na het bottelen moet de olie uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard en mag de olie niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen; een koele voorraadkast of kelder is ideaal. Nadat de fles is geopend moet de olie binnen één jaar of vóór de op de fles aangegeven uiterste houdbaarheidsxdatum worden gebruikt, hoewel de olijfolie zo goed smaakt dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald! Olijfolie en vooral pure extra vergine olijfolie is een krachtige antioxidant,  die enkelvoudig verzadigde vetten bevat. Dit zijn de goede vetten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat niet alleen goed voor ons hart maar ook voor ons algemene welzijn. Naast alle voordelen voor de gezondheid die olijfolie biedt, wordt deze ook veel gebruikt in cosmetica, zowel in gefabriceerde als in natuurlijke producten. Olijfolie wordt met etherische oliën vermengd in vochtinbrengende cosmetische producten gebruikt en heeft een lange toepassingstraditie voor zepen van hoge kwaliteit.

Lees verder

Toscaanse wijnen

Toscane kan bogen op een lange wijnbouwhistorie. Zijn glooiende heuvels en mediterrane klimaat vormen de perfecte plek voor de productie van goede kwaliteit wijnen en de laatste tien jaar is Toscane bekend geworden als meest creatieve producent van Italië. Toscane heeft ook wereldwijd erkenning gekregen om zijn rode wijnen waarvan de meeste afkomstig zijn van de Sangiovese druif. Deze wijnen hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een royale dosis fruit en een gemiddeld tanninegehalte. Toscane kent wat wijnen betreft in de hele wereld zijn gelijke niet dankzij een gunstige natuurlijke omgeving en een cultuur rond druiven en wijn die door de eeuwen heen steeds verder is verfijnd. Zeffito Cuiffoletti - Historicus De meest exclusieve Sangiovese wijn is de Brunello di Montalcino, een selecte wijn van hoge kwaliteit die uit de omgeving van een vestingstadje ten zuiden van Siena afkomstig is. Het is een van de duurste wijnen van Italië en wordt nu aangeboden onder meer dan honderd verschillende etiketten. Deze wijn wordt uitsluitend van Sangiovese druiven gemaakt en hij heeft minstens tien jaar nodig om tot rijpheid te komen.Andere Sangiovese wijnen zijn natuurlijk de beroemde Chianti en de Chianti Classico. Hoewel Sangiovese hun belangrijkste druif is, bevatten deze wijnen in tegenstelling tot de Brunello di Montalcino ook een kleine hoeveelheid (tussen 10 en 15%) Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah druiven. De Chianti Classico is afkomstig uit het beroemde druiventeeltgebied tussen Florence en Siena, waarin de steden Greve, Radda en Castellina in het hart van de Chiantistreek een driehoek vormen. De meeste van deze wijnen behoren tot het marketing consortium van de Classico's consortium en zijn voorzien van de Gallo Nero, het symbool dat een zwarte haan voorstelt. Dit garandeert dat de inhoud van de fles een echte Chianti Classico is. Er zijn twee soorten Chianti Classico te koop die bekend zijn als de 'Standard' en de 'Riserva'. De Standard Chianti Classico is gelabeld met een Gallo Nero omgeven door een rode rand terwijl Riserva Chianti Classico is gelabeld met een Gallo Nero omgeven door een gouden rand. Deze wordt gemaakt van een paar van de beste druivenrassen en moet minstens 27 maanden rijpen om een extra volle smaak te bereiken. Veel Chiantiwijnen bezitten ook de DOC / DOCG (Dominazione di Origine Controllato / Dominazione di Origine Controllato e Guarantita ) status. Dit is een Italiaanse kwaliteitsgarantieaanduiding die in 1963 door de Italiaanse regering werd ingevoerd en in 1992 door de EU-wetgeving werd gewijzigd voor de beschermde oorsprongsbenaming. Om aan de DOC/DOCG-vereisten te voldoen moet de wijn binnen het bepaalde gebied met gebruikmaking van wettelijk vastgelegde methoden gemaakt zijn en moet hij aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen. Andere belangrijke op Sangiovese gebaseerde rode wijnen die de DOC/DOCG-status bezitten zijn de Tignanello en Sassicaia waarvan de prijzen en de populariteit niet ver bij die van de Brunello di Montalcino achterblijven. Volgens anderen moeten hiertoe ook de Montepulciano, Montalcino, Bolgheri, Carmignano Maremma gerekend worden. Sinds de jaren '70 is er sprake van een geleidelijke opkomst van modernere wijnen, gemaakt van internationale druivensoorten, in combinatie met het gebruik van Franse eiken 'barriques' of vaten, wat geleid heeft tot de wijnen die nu bekend staan als de 'Super Toscanen'. Druivenrassen, zoals de Cabernet Sauvignon en de Merlot, werden geïntroduceerd en vermengd met de klassieke Sangiovese om andere wijnen van hoge kwaliteit te produceren maar tegen veel lagere kosten als gevolg van de gebruikte moderne technieken. Super Toscaanse wijnen zijn in eerste instantie ontstaan naar aanleiding van het misbruik van de 'grote namen' in de Italiaanse wijnwereld en de mislukte poging om door middel van DOC/DOCG wetgeving de schade, die dit misbruik aan de reputatie van wijnen van hoge kwaliteit toebracht, te beperken. Deze 'avant-garde'-methoden strookten echter niet met de nieuwe DOC/DOCG-wetgeving en zodoende werden de wijnen gedwongen het nederige etiket 'Vini da Tavola' of wel 'Tafelwijn' te dragen. Na verloop van tijd hebben deze wijnen echter de reputatie verworven als behorend tot de beste die ooit in Italië gemaakt zijn en hun prijzen liggen dan ook ver boven de prijzen van de gangbare tafelwijnen. Naast de populaire rode wijnen produceert Toscane ook een kleine hoeveelheid witte wijnen. De meeste hiervan genieten echter niet het prestige van hun rode broeders omdat zij tot voor kort allemaal van de alledaagse Trebbiano druif werden gemaakt en daardoor naar een nogal saaie smaak neigen. Een uitzondering hierop is de Vernaccia di San Gimignano die op de Vernaccia druif berust, een goed gemaakte frisse, droge witte wijn en een van de eerste waaraan de DOC-status werd toegekend. Tegenwoordig worden er in Toscane echter behoorlijk wat andere goede witte wijnen gemaakt, met inbegrip van de internationale elite van Chardonnay's, Sauvignons, de Pinot Bianco en de Pinot Grigio samen met meer traditionele witte wijnen als de Pomino en de Vin Santo. En op de laatste... maar zeker niet de minste plaats komt de Grappa! Grappa of wel 'druivenstelen' is een op druiven gebaseerde brandewijn (tussen 37,5% en 60% alcohol) die gemaakt wordt van de druivenschillen, -pitten en -stelen die na het persen uit de wijnbereiding zijn overgebleven. Het is een bekend bijproduct van Italiaanse wijn dat ofwel puur of als scheutje in de espressokoffie wordt gedronken. Deze brandewijn wordt meestal na de maaltijd genomen om de spijsvertering te bevorderen. Als u dus ter afsluiting van een rijke Toscaanse maaltijd behoefte hebt aan een 'digestivo', kunt u altijd een beetje Grappa proberen!

Lees verder

Biologisch dynamisch eten

Gelegen op een prachtige locatie met uitzicht over het beroemde plaatsje Montalcino is dit echt een droombedrijf. De teeltmethode is verrassend en zeer uniek: in de oude wijngaarden werden luidsprekers geïnstalleerd waardoor dag en nacht Mozart te horen is. Onderzoek heeft een positief effect aangetoond waardoor de planten zich beter kunnen verdedigen tegen parasieten en ziektes. Hierdoor hoeven er minder chemicaliën gebruikt te worden. www.alparadisodifrassina.it

Lees verder

Beleef een officiele Toscane Tour met

Small-Group Siena by Night Tour Including Italian Dinner

See Siena’s main sights by night on a comfortable tour by mini-coach with audio commentary, followed by a lovely Italian dinner in Piazza del Campo. The perfect night out in Siena!
Numbers are limited to eight people on this small-group tour, ensuring a more personalized experience.

vanaf 26 Euro

Pisa and Florence from Livorno

Visit Florence and Pisa during this 7-hour day trip from Livorno. Your multilingual tour escort will provide you with helpful information and tips on getting around Florence on the approximate one hour drive. After some time to explore Florence's on foot, you will head to Pisa, home of the Leaning Tower of Pisa, to explore the city's sites. Round-trip transfers are provided from central Livorno.

vanaf 45 Euro

Assisi and Cortona Day Trip from Siena

Visit Cortona and Assisi, two stunning hilltop towns, on a full-day trip from Siena! Explore the town of Cortona in the morning, sightseeing independently or discovering its delights on a guided walking tour (own expense). Then, spend your afternoon in the town of Assisi, following in the footsteps St Francis of Assisi (Italy’s patron saint) on a walking tour, learning about his life in the town.

vanaf 90 Euro

Pisa Walking Tour: Cathedral Square

See the highlights of Pisa on a 1-hour walking tour, led by an expert local guide. Learn about monuments like Duomo di Pisa and Campo Santo and, of course, the iconic Leaning Tower of Pisa – a UNESCO-listed site. Your informative guide will take you on a thorough guided walking tour of Piazza dei Miracoli and its monuments which are called “miracles” because of their incredible beauty and uniqueness

vanaf 16 Euro
Neem contact op met ons
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook