+31 (0)202253633

Login


Koffie in Italië

 • Koffie in Italië

  Koffie! Wij beginnen er onze dag mee. Een geurend kopje koffie bij het ontbijt. Gewone koffie welteverstaan. Geen misverstanden hier, cappuccino drinken we als we uit eten gaan, of op vakantie zijn in Italië. Soms nemen we een espresso, of een koffie verkeerd.  Wanneer u welke koffie drinkt maakt niets uit, we genieten er gewoon van!

  Dat is wel even anders in Toscane en de rest van Italië.

 • Koffie werd rond 1570 geïntroduceerd in Venetië door een bekende botanicus. In het begin konden alleen de rijken de geurende hete koffie drinken aangezien het op recept bij de apotheek werd verkregen! Het duurde niet lang of het gehele land was in de ban van koffie nadat de prijs sterk daalde toen het niet meer als geneesmiddel werd verkocht. Italianen drinken heden ten dage gemiddeld 7 tot 8 kopjes koffie per dag! Italië is een bekend koffieland door de uitvinding van de espressomachine aan het einde van de 19e eeuw.

 • Koffie geeft een stimulans, energie, het wordt door Italianen meer gezien als een medicijn. Niemand gaat zitten wanneer er een espresso wordt genuttigd, deze drinkt u in een teug leeg staand aan de bar.
  Smaakjes (zoals vanille, mocca, hazelnoot) in uw koffie?  Zeer ongebruikelijk! Koffie is koffie zoals het hoort, puur van smaak.
  Let op; er worden twee soorten prijzen gehanteerd, aan tafel ‘ al tavolo’ of veel goedkoper, aan de bar ‘ al banco’. Bij de bar is het sowieso altijd erg gezellig!
  Soms betaalt u van te voren voor uw koffie, leg dan uw bonnetje op de bar en u wordt op uw wenken bediend (nog sneller als u een kleine fooi geeft).
  Koffie bereiden op de Italiaanse manier?  Gebruik een perculator  met vers gemalen ietwat grove koffie.

 • Er bestaan zoveel verschillende koffies in Italië, hoe bestel ik de koffie die ik lekker vindt?
  We hebben alle soorten Italiaanse koffie op een rijtje gezet voor u, wel zo makkelijk. Bestelt u koffie in een van de typische koffiebarretjes weet dan wat u wilt bestellen wanneer de barista aan u vraagt wat u wenst. Er is geen kaart, en ook weinig tijd.

  En nog een tip, blijf gewoon heel casual en onverschillig kijken wanneer u een caffé macchiato besteld bij de barista.  Gewoonste zaak van de wereld. Drink het kleine glaasje d’acqua voordat u uw koffie nuttigt, dit is om de smaakpapillen schoon te maken.

 • Nou, hier komt ie dan; la dolce caffè vita volgens het team van To Toscane:

  Un caffè –
  Een espresso, u welbekend. Besteld u espresso dan krijgt u ook espresso maar de Italianen zeggen caffè.

  Un caffè ristretto –
  Extra sterke espresso, heel klein kopje espresso. Echt een ongelofelijke boost dit kleine koffiewonder!

  Cappuccino –
  Espresso met een heel klein beetje warme melk en melkschuim. Zonder cacaopoeder. Sterke cappuccino? Cappuccino con doppio caffè. Minder melk? Un cappuccino scuro. Na de ochtend overstappen op andere koffie zo blijft uw barista blij.
  Bestelt u een cappuccino na de ochtend of nog erger, na avondeten dan wordt daar vriendelijk doch resoluut op gereageerd, wilt u écht NU een cappuccino? Werkelijk? Vaak is het gewoonweg niet mogelijk om na elf uur ’s ochtends nog een cappuccino te bestellen.

  Latte Macchiato –
  Bekend in Nederland als koffie verkeerd. Een glas warme melk met een beetje espresso. Zonder schuim. Wordt geserveerd in een grotere kop. Echt een ochtendkoffie voor de Toscanen en Italianen.

  Caffè Americano –
  De Americano is espresso met daar heet water aan toegevoegd. Dit komt samen met de Lungo het meest in de buurt van een gewoon kopje koffie. Italianen drinken deze koffie zelden, is echt in het leven geroepen voor toeristen. De Lungo is een sterkere variant.

  Caffè Lungo –
  Wordt geserveerd in een groter kopje, dit is koffie waar meer water (40ml)doorheen is gelopen. Komt het meest in de buurt van een ‘gewoon’ kopje koffie.

  Caffè Macchiato-
  Espresso met een klein scheutje melk en wat melkschuim. Varianten zijn macchiato caldo – met warme melk, fredo – met koude melk en macchiato con schiuma di latte – met melkschuim, en de nadruk op melkschuim! Espresso kan zeer sterk zijn en de melk maakt dit wat zachter. Dit kleine beetje melk kan dan weer wel de ganse dag.

  Caffè Doppio-
  Dubbele espresso. Sterk spul! Let op uw hart.

  Un deca –
  Cafeïnevrije koffie, dus caffè deca, cappuccino deca etcetera.

  Caffè con panna –
  Espresso met slagroom, soms in landen bekend als cappuccino, ja echt!

  Caffè fredo-
  Ijskoude ijskoffie, meestal alleen in de zomer te verkrijgen, espresso met ijsklontjes en suiker. Of bestel de hippe variant, de caffè shakerato ( de naam zegt het al, shake it), alle ingrediënten net zolang geschud totdat er een romig en mooi geheel ontstaat, en mooi geserveerd in een hoog glas.

  Caffè corretto-
  Een espresso met een scheutje likeur naar keuze erin bijvoorbeeld een bitter of Grappa. Wordt vaak na het eten gedronken als digestief.

  Als afsluiter de heerlijke caffè affogato –
  Roomijs verdronken in vers gezette espresso! Een bolletje roomijs met hete espresso eroverheen. Gelato con caffé. Super makkelijk dessert.

 • Geloof het of niet, er bestaat heerlijke romige dikke warme chocolademelk in Italië. Beste een cioccolata calda en geniet.

  En er is meer…

  Op de Italiaanse manier una pausa inlassen? Hol een barretje binnen, bestel een caffè en iets zoets te eten, leeg uw kopje caffè in maximaal drie slokken, neem een paar happen van uw taartje, cornetto of anders lekkers, en vervolg uw weg.  Succes gegarandeerd voor een echte Italiaanse koffiebelevenis.

Beleef een officiele Toscane Tour met

Toscaanse kookles en diner in Florence

Voel u een echte Toscaanse kok tijdens deze 4,5 uur durende avondkookcursus in een historisch paleis (palazzo) in Florence. Leer in de moderne keuken van het oude gebouw hoe u een typisch Toscaans viergangendiner klaarmaakt met gerechten zoals kippenstoofpot, verse pasta en 'tiramisu' (cacao, espresso en mascarponepudding). U krijgt waardevolle tips van een lokale chef-kok en kunt daarna van uw gerechten genieten tijdens een gezellig diner met bijpassende Toscaanse wijn.


U krijgt persoonlijke aandacht tijdens een groepsles met maximaal 12 deelnemers.

vanaf 62 Euro

Wijnproeverij en diner in een Toscaanse privévilla vanuit Florence

Ontsnap aan de drukte van Florence en krijg een voorproefje van het Toscaanse platteland tijdens deze 3,5 uur durende wijnproeverij en culinaire ervaring in een 17e-eeuws villa. Deze charmante villa ligt verscholen in de heuvels van Florence, tussen eindeloze wijngaarden en olijfbomen, en is de perfecte omgeving voor een rustieke, romantische Toscaanse avond. Ontdek de geheimen van wijnbereiding tijdens een rondleiding over het terrein en proef vier limited edition-wijnsoorten in de kelder, voordat u de avond afsluit met een 4-gangendiner met heerlijke lokale gerechten in de pittoreske tuinen.

vanaf 100 Euro

Klassieke Fiat 500 Tour vanuit Florence waarbij u zelf rijdt: Toscaanse villa en picknicklunch

Rijd een klassieke Fiat 500 naar een prachtige 15e-eeuwse Renaissance-villa in de schilderachtige Toscaanse heuvels net buiten Florence. U reist in een konvooi achter een deskundige gids, over rustige particuliere wegen en daarna hebt u 2,5 uur vrije tijd. Neem een duik in het zwembad van de villa, geniet van een picknicklunch met wijnproeverij.

vanaf 161,53 Euro

Tuscan Castle and Ancient Cellars Small Group Tour with Pasta Making Class and Wine Tasting

During this 3 hour experience, you'll visit a privately inhabited 900-year-old castle and wine cellars. You will then cook 2 different types of handmade pasta, 2 sauces, and taste 3 wines during the light lunch of self-cooked food.
10:30am or 3.30pm; the departure time must be reconfirmed at the moment of the booking. it might be necessary to anticipate or postpone the departure time according to other bookings. 
Please reconfirm the time and language availability with the operator before you confirm the booking 
If you don't have a car, we will be happy to arrange a van for you, not included in the price. when you book, pls specify in the notes if you wish to have pick up arranged

vanaf 95 Euro
Vakantiehuis zoeker