+31 (0)202253633
E-mailadres
Wachtwoord

Olijfolie Toscane

  • De geschiedenis van de olijfolie

    Italië is beroemd over de hele wereld voor de hoge kwaliteit van zijn olijfolie, en terecht." Sommige van de beste van deze olijfoliesoorten komen uit de regio Toscane, waarvan bepaalde op de plaats van herkomst gebottelde oliën tot de hoogst gewaardeerde, en duurste, behoren.

    De bodem, het geplante type olijfboom, de hoeveelheid zonneschijn en daarom ook de hoeveelheid regen tijdens het groeiseizoen spelen allemaal een rol in het bepalen van de smaak van de olie. In Italië wordt een verscheidenheid aan olijfbomen geteeld, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De meeste olijfbomen die in Toscane groeien zijn van het type Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo en Taggiasca. Het beste bodemtype om ze te planten zijn vruchtbare, goed gedraineerde klei- of leemgronden, hoewel olijfbomen ook nog onder moeilijke omstandigheden kunnen gedijen zonder dat elk jaar een betrouwbare oogst zeker is. Met het oog op een maximaal rendement is het van essentieel belang dat de bomen tijdens het hele groeiseizoen in voldoende mate worden geïrrigeerd. Olijven groeien op de scheuten van het voorgaande jaar; dus is jaarlijks snoeien van essentieel belang voor het behoud van de gezondheid van de boom, voor een jaarlijks terugkerende oogst en het bevorderen van een gelijkmatige vruchtzetting in de gehele boom.

    Olijven worden met de hand geplukt omdat dit minste schade aan de vruchten veroorzaakt. Vervolgens worden ze gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden de olijven binnen 24 tot 48 uur na de pluk met schil en pit en al in molens met een stenen of metalen maalwerk tot pulp vermalen. Deze pulp wordt vervolgens met behulp van een traditionele houten of moderne hydraulische pers uitgeperst. Dit is de eerste persing waarvoor strikte richtlijnen gelden. Om de tekst "eerste koude persing" of in het geval van een industrieel proces "koud geëxtraheerd" op het etiket te mogen vermelden, vereisen de EU-richtlijnen dat de olijven moeten worden geperst bij een temperatuur onder 27 graden Celsius.

    De beslissing wanneer de olijven kunnen worden geoogst is misschien wel dat onderdeel van het proces dat de meeste ervaring vereist omdat dit bepalend is voor de geur en smaak van de olie. Als de olijven te vroeg of te laat worden geplukt, is de zuurgraad van de vrucht niet goed en dit beïnvloedt de kwaliteit en de smaak van de olie. Extra vergine olijfolie moet een zuurgraad hebben van minder dan één procent. De Europese Commissie heeft het D.O.P. keurmerk verplicht gesteld dat aangeeft de olijfolie voor 100% is gemaakt van olijven uit een bepaald gebied en dat de kwaliteit voldoet aan diverse voorwaarden waaronder een zuurgraad van minder dan 0,5%. In Nederland wordt dit keurmerk B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) genoemd. Bovendien mag olijfolie uit de Chiantistreek een speciaal keurmerk voeren en wel DOC, dat garandeert dat de gebruikte olijven uit de Chiantistreek komen en dat de olijfolie ook daar is geperst en gebotteld.

    Het is vrij normaal dat bij een extra vergine olijfolie van eerste persing een kleine hoeveelheid bezinksel op de bodem van de fles kan voorkomen en wel omdat veel van deze oliën na het persen niet zijn gefilterd om de smaak optimaal te behouden. Na het bottelen moet de olie uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard en mag de olie niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen; een koele voorraadkast of kelder is ideaal. Nadat de fles is geopend moet de olie binnen één jaar of vóór de op de fles aangegeven uiterste houdbaarheidsxdatum worden gebruikt, hoewel de olijfolie zo goed smaakt dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald!

    Olijfolie en vooral pure extra vergine olijfolie is een krachtige antioxidant,  die enkelvoudig verzadigde vetten bevat. Dit zijn de goede vetten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat niet alleen goed voor ons hart maar ook voor ons algemene welzijn.
    Naast alle voordelen voor de gezondheid die olijfolie biedt, wordt deze ook veel gebruikt in cosmetica, zowel in gefabriceerde als in natuurlijke producten. Olijfolie wordt met etherische oliën vermengd in vochtinbrengende cosmetische producten gebruikt en heeft een lange toepassingstraditie voor zepen van hoge kwaliteit.

Beleef een officiele Toscane Tour met

Interlaken Weekend Trip

Interlaken, one of the most famous adventure capital of Europe, has everything to offer for an adrenaline weekend!
Fully enjoy the weekend in this enchanting city and don't worry if you're not a sporty person, Interlaken gives you multiple opportunity to spend you time.

vanaf 279 Euro

Brunello di Montalcino Wine Tour of 3 Wineries with Pairing Lunch

Brunello di Montalcino Wine Tour - Experiences 1 day exciting trip in Montalcino.

Tour Length: 7/8 hours.
Dates: Every season. 
Days of Week: Everyday.
Departure Point: From your accommodation - pick-up and drop-off in Florence or Siena province.
Departure Time: 09.00/09.30 am – return 5.00/5:30 pm.
Note: During this excursion transport will be made in a Mercedes 9 seats minivan which offers the maximum comfort, with air-conditioning, large panoramic windows and comfortable seats.
Popularity: *****  (best seller wine and food tour in Tuscany)

vanaf 180 Euro

Panoramic Versilia E-Bike Tour from Lido di Camaiore

Join this e-bike tour for an introduction of Versilia. From the sea to the mountains there are many and extraordinary places to visit with breathtaking views. These include parks, rivers, beaches, the history of Michaelangelo and Puccini, and lots more. The E-bike is the ideal companion to reach these locations without difficulty or stress, offering an entertaining experience filled with fun and magical sceneries. Versilia Panoramic tour visiting: Lido di Camaiore - Viareggio - Bargecchia - Montigiano - Monte Magno - Camaiore.

vanaf 55 Euro

Chianti Wine Tour

First we tour vineyards and cellar of an organic farm in the heart of the Chianti region, receiving an up close look at the production and ageing process of the Chianti wines and learning about the secrets of the extra virgin olive oil making. This experience includes a  wine tasting and the opportunity to buy for cheap the best tuscan wines. Our trip continues on to the  medieval town of San Gimignano, where you have the chance to try the famous world champion Dondoli gelato. We then move on to a second winery where we enjoy an authentic  tuscan lunch, combined to a wine tasting class. A fine selection of Tuscan wines are presented by a wine expert to be paired with antipasti toscani, ribollita soup and lasagna with truffle olive oil. On our way back we stop at  Piazzale Michelangelo, in the top ten of the most romantic spots in Europe.

vanaf 130 Euro
Vakantiehuis zoeker