Bel ons op: +31 (0)20 893 4302
E-mailadres
Wachtwoord

Olijfolie Toscane

  • De geschiedenis van de olijfolie

    Italië is beroemd over de hele wereld voor de hoge kwaliteit van zijn olijfolie, en terecht." Sommige van de beste van deze olijfoliesoorten komen uit de regio Toscane, waarvan bepaalde op de plaats van herkomst gebottelde oliën tot de hoogst gewaardeerde, en duurste, behoren.

    De bodem, het geplante type olijfboom, de hoeveelheid zonneschijn en daarom ook de hoeveelheid regen tijdens het groeiseizoen spelen allemaal een rol in het bepalen van de smaak van de olie. In Italië wordt een verscheidenheid aan olijfbomen geteeld, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De meeste olijfbomen die in Toscane groeien zijn van het type Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo en Taggiasca. Het beste bodemtype om ze te planten zijn vruchtbare, goed gedraineerde klei- of leemgronden, hoewel olijfbomen ook nog onder moeilijke omstandigheden kunnen gedijen zonder dat elk jaar een betrouwbare oogst zeker is. Met het oog op een maximaal rendement is het van essentieel belang dat de bomen tijdens het hele groeiseizoen in voldoende mate worden geïrrigeerd. Olijven groeien op de scheuten van het voorgaande jaar; dus is jaarlijks snoeien van essentieel belang voor het behoud van de gezondheid van de boom, voor een jaarlijks terugkerende oogst en het bevorderen van een gelijkmatige vruchtzetting in de gehele boom.

    Olijven worden met de hand geplukt omdat dit minste schade aan de vruchten veroorzaakt. Vervolgens worden ze gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden de olijven binnen 24 tot 48 uur na de pluk met schil en pit en al in molens met een stenen of metalen maalwerk tot pulp vermalen. Deze pulp wordt vervolgens met behulp van een traditionele houten of moderne hydraulische pers uitgeperst. Dit is de eerste persing waarvoor strikte richtlijnen gelden. Om de tekst "eerste koude persing" of in het geval van een industrieel proces "koud geëxtraheerd" op het etiket te mogen vermelden, vereisen de EU-richtlijnen dat de olijven moeten worden geperst bij een temperatuur onder 27 graden Celsius.

    De beslissing wanneer de olijven kunnen worden geoogst is misschien wel dat onderdeel van het proces dat de meeste ervaring vereist omdat dit bepalend is voor de geur en smaak van de olie. Als de olijven te vroeg of te laat worden geplukt, is de zuurgraad van de vrucht niet goed en dit beïnvloedt de kwaliteit en de smaak van de olie. Extra vergine olijfolie moet een zuurgraad hebben van minder dan één procent. De Europese Commissie heeft het D.O.P. keurmerk verplicht gesteld dat aangeeft de olijfolie voor 100% is gemaakt van olijven uit een bepaald gebied en dat de kwaliteit voldoet aan diverse voorwaarden waaronder een zuurgraad van minder dan 0,5%. In Nederland wordt dit keurmerk B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) genoemd. Bovendien mag olijfolie uit de Chiantistreek een speciaal keurmerk voeren en wel DOC, dat garandeert dat de gebruikte olijven uit de Chiantistreek komen en dat de olijfolie ook daar is geperst en gebotteld.

    Het is vrij normaal dat bij een extra vergine olijfolie van eerste persing een kleine hoeveelheid bezinksel op de bodem van de fles kan voorkomen en wel omdat veel van deze oliën na het persen niet zijn gefilterd om de smaak optimaal te behouden. Na het bottelen moet de olie uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard en mag de olie niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen; een koele voorraadkast of kelder is ideaal. Nadat de fles is geopend moet de olie binnen één jaar of vóór de op de fles aangegeven uiterste houdbaarheidsxdatum worden gebruikt, hoewel de olijfolie zo goed smaakt dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald!

    Olijfolie en vooral pure extra vergine olijfolie is een krachtige antioxidant,  die enkelvoudig verzadigde vetten bevat. Dit zijn de goede vetten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat niet alleen goed voor ons hart maar ook voor ons algemene welzijn.
    Naast alle voordelen voor de gezondheid die olijfolie biedt, wordt deze ook veel gebruikt in cosmetica, zowel in gefabriceerde als in natuurlijke producten. Olijfolie wordt met etherische oliën vermengd in vochtinbrengende cosmetische producten gebruikt en heeft een lange toepassingstraditie voor zepen van hoge kwaliteit.

Beleef een officiele Toscane Tour met

Day Trip to Venice from Florence

This escorted tour will comfortably take you from Florence or Siena to Venice, where you will enjoy a full day of sightseeing in Venice and learn about Bridge of Sighs, Doge’s Palace, St. Mark’s Cathedral and more! You will see a traditional glassblowing demonstration and have some free time to explore the center on your own.

vanaf 95 Euro

Grand Panoramic Private Tour of Florence by minivan

A half-day tour of the city by a comfortable chauffeured minivan in wich you can admire all Florence’s must-see sights. The tour begins with a photo-stop at one of the most popular observation spots of Florence: Piazzale Michelangelo, with a drive past the Basilica di San Miniato al Monte, the finest Romanesque structure in Tuscany. Then we head to the historic city of Florence for a panoramic tour of the main monuments before leaving for Fiesole, a hill-town of Etruscan origins, for a photo-stop. We will admire Palazzo Pitti, the last residence of the Medici dinasty, Via Tornabuoni the most elegant street in Florence and the Church of Santa Croce with its tombs of brilliant Italian artists. The tour will proceed through the city centre. Then we will dive deeper into Florence with guided walking visit of the Duomo Complex where you will admire the Cathedral,the Baptistery and Giotto’s Belltower before finishing the tour in Signoria Square with the massive Palazzo Vecchio.

vanaf 40 Euro

Shore Excursion: Florence and The Mall Outlet from Livorno

Florence and The Mall Outlet shore excursion with an English speaking driver to combine cultural and sightseeing tour in Florence with shopping opportunity in a famous Tuscan Outlet.

vanaf 600 Euro

Florence Sightseeing Walking Tour with a Local Guide

This 2.5 hour walking city tour will take you to the highlights of the city of Florence led by a local expert guide. 
This tour is a great introduction to the city and you will see Santa Croce Church, the Bargello Palace, Piazza della Signoria, Ponte Vecchio, Piazza della Repubblica, Palazzo Vecchio, the Porcellino, the Cathedral, Giotto's Bell Tower, the church of San Lorenzo and the local market. The guide will give you also precious suggestions on how to spend your holiday in Florence and where to eat.

vanaf 19 Euro
Zoek een vakantiehuis voor mij
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook