+31 (0)202253633

Login


Olijfolie Toscane

  • De geschiedenis van de olijfolie

    Italië is beroemd over de hele wereld voor de hoge kwaliteit van zijn olijfolie, en terecht." Sommige van de beste van deze olijfoliesoorten komen uit de regio Toscane, waarvan bepaalde op de plaats van herkomst gebottelde oliën tot de hoogst gewaardeerde, en duurste, behoren.

    De bodem, het geplante type olijfboom, de hoeveelheid zonneschijn en daarom ook de hoeveelheid regen tijdens het groeiseizoen spelen allemaal een rol in het bepalen van de smaak van de olie. In Italië wordt een verscheidenheid aan olijfbomen geteeld, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De meeste olijfbomen die in Toscane groeien zijn van het type Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo en Taggiasca. Het beste bodemtype om ze te planten zijn vruchtbare, goed gedraineerde klei- of leemgronden, hoewel olijfbomen ook nog onder moeilijke omstandigheden kunnen gedijen zonder dat elk jaar een betrouwbare oogst zeker is. Met het oog op een maximaal rendement is het van essentieel belang dat de bomen tijdens het hele groeiseizoen in voldoende mate worden geïrrigeerd. Olijven groeien op de scheuten van het voorgaande jaar; dus is jaarlijks snoeien van essentieel belang voor het behoud van de gezondheid van de boom, voor een jaarlijks terugkerende oogst en het bevorderen van een gelijkmatige vruchtzetting in de gehele boom.

    Olijven worden met de hand geplukt omdat dit minste schade aan de vruchten veroorzaakt. Vervolgens worden ze gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden de olijven binnen 24 tot 48 uur na de pluk met schil en pit en al in molens met een stenen of metalen maalwerk tot pulp vermalen. Deze pulp wordt vervolgens met behulp van een traditionele houten of moderne hydraulische pers uitgeperst. Dit is de eerste persing waarvoor strikte richtlijnen gelden. Om de tekst "eerste koude persing" of in het geval van een industrieel proces "koud geëxtraheerd" op het etiket te mogen vermelden, vereisen de EU-richtlijnen dat de olijven moeten worden geperst bij een temperatuur onder 27 graden Celsius.

    De beslissing wanneer de olijven kunnen worden geoogst is misschien wel dat onderdeel van het proces dat de meeste ervaring vereist omdat dit bepalend is voor de geur en smaak van de olie. Als de olijven te vroeg of te laat worden geplukt, is de zuurgraad van de vrucht niet goed en dit beïnvloedt de kwaliteit en de smaak van de olie. Extra vergine olijfolie moet een zuurgraad hebben van minder dan één procent. De Europese Commissie heeft het D.O.P. keurmerk verplicht gesteld dat aangeeft de olijfolie voor 100% is gemaakt van olijven uit een bepaald gebied en dat de kwaliteit voldoet aan diverse voorwaarden waaronder een zuurgraad van minder dan 0,5%. In Nederland wordt dit keurmerk B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) genoemd. Bovendien mag olijfolie uit de Chiantistreek een speciaal keurmerk voeren en wel DOC, dat garandeert dat de gebruikte olijven uit de Chiantistreek komen en dat de olijfolie ook daar is geperst en gebotteld.

    Het is vrij normaal dat bij een extra vergine olijfolie van eerste persing een kleine hoeveelheid bezinksel op de bodem van de fles kan voorkomen en wel omdat veel van deze oliën na het persen niet zijn gefilterd om de smaak optimaal te behouden. Na het bottelen moet de olie uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard en mag de olie niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen; een koele voorraadkast of kelder is ideaal. Nadat de fles is geopend moet de olie binnen één jaar of vóór de op de fles aangegeven uiterste houdbaarheidsxdatum worden gebruikt, hoewel de olijfolie zo goed smaakt dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald!

    Olijfolie en vooral pure extra vergine olijfolie is een krachtige antioxidant,  die enkelvoudig verzadigde vetten bevat. Dit zijn de goede vetten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat niet alleen goed voor ons hart maar ook voor ons algemene welzijn.
    Naast alle voordelen voor de gezondheid die olijfolie biedt, wordt deze ook veel gebruikt in cosmetica, zowel in gefabriceerde als in natuurlijke producten. Olijfolie wordt met etherische oliën vermengd in vochtinbrengende cosmetische producten gebruikt en heeft een lange toepassingstraditie voor zepen van hoge kwaliteit.

Beleef een officiele Toscane Tour met

Medieval Florence Evening Guided Walking Tour incluiding Gelato

Discover the sights and stories of medieval Florence – a time of scandal and intrigue – and see the city’s showstopping attractions alongside lesser-known ‘palazzos’ on a 2-hour evening walking tour. Hear of the Medici family dynasty who ruled the city for centuries and learn of the fierce political rivalries and love stories that set medieval tongues wagging. Your tour includes sites like Palazzo di Bianca Cappello, as well as the Ponte Vecchio and Piazza Signoria, before finishing up at one of the city’s best gelaterias!

vanaf 34 Euro

From Florence to Siena - San Gimignano & Pisa by private minivan

The tour starts with a ride by air-conditioned minivan and an English speaking driver from Florence to Siena.  First Stop at Piazzale Michelangelo for a wonderful Panorama over the city.  Than take the Motorway to Siena. In about 1 Hour you will be in Siena and meet our guide to start your visit of the old Town. You will se the famous Piazza del Campo where the famous Palio takes place every year. Continue the visit along the narrow Medieval Street to reach the Cathedral and visit ( closed on Sunday ). Free time in Siena and departure to reach San Gimignano where you will have free time to walk around the city centre.  After lunch (not included in the price) you will visit Pisa: the city is known for its bright monuments, which includes the 11th-century Cathedral, the Baptistery and the Leaning Tower.You will have free time to stroll around the city before leaving to come back to Florence.

vanaf 199 Euro

Private Wine Tasting & Tuscan Light Lunch - Food and Drinks included

A break of pleasure! Try your typical Tuscan products prepared by our cook with Tasting of Wines and Olive oils together the staff of Bottega Torciano in San Gimignano. Sip on wine in San Gimignano during a 1.5-hour Tuscan wine and food tasting. Try varietals such as Brunello di Montalcino, Vernaccia, and Chianti Classico, and learn about the distinct Tuscan winemaking regions as you drink.

vanaf 25 Euro

Wine Tours on the Chianti Tuscany countryside HALF DAY CAR HIRE WITH DRIVER

This Wine Tours of 5 hours on the beautiful Chianti Tuscany countryside the price does not include the lunch and wine tasting, usually in 5 hours we can visit 1 wineries and have lunch, wine tasting and cellar tour on this one.
The price for the lunch and wine tasting is usually about 50 euro for 1 person and for only wine tasting is between 15/25 euro for 1 person; all prices for lunch and wine tasting are extra and the client is free to choose what to buy or not.

vanaf 320 Euro
Aanvraagformulier