Bel ons op: +31 (0)202253633
E-mailadres
Wachtwoord

Olijfolie Toscane

  • De geschiedenis van de olijfolie

    Italië is beroemd over de hele wereld voor de hoge kwaliteit van zijn olijfolie, en terecht." Sommige van de beste van deze olijfoliesoorten komen uit de regio Toscane, waarvan bepaalde op de plaats van herkomst gebottelde oliën tot de hoogst gewaardeerde, en duurste, behoren.

    De bodem, het geplante type olijfboom, de hoeveelheid zonneschijn en daarom ook de hoeveelheid regen tijdens het groeiseizoen spelen allemaal een rol in het bepalen van de smaak van de olie. In Italië wordt een verscheidenheid aan olijfbomen geteeld, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De meeste olijfbomen die in Toscane groeien zijn van het type Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo en Taggiasca. Het beste bodemtype om ze te planten zijn vruchtbare, goed gedraineerde klei- of leemgronden, hoewel olijfbomen ook nog onder moeilijke omstandigheden kunnen gedijen zonder dat elk jaar een betrouwbare oogst zeker is. Met het oog op een maximaal rendement is het van essentieel belang dat de bomen tijdens het hele groeiseizoen in voldoende mate worden geïrrigeerd. Olijven groeien op de scheuten van het voorgaande jaar; dus is jaarlijks snoeien van essentieel belang voor het behoud van de gezondheid van de boom, voor een jaarlijks terugkerende oogst en het bevorderen van een gelijkmatige vruchtzetting in de gehele boom.

    Olijven worden met de hand geplukt omdat dit minste schade aan de vruchten veroorzaakt. Vervolgens worden ze gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden de olijven binnen 24 tot 48 uur na de pluk met schil en pit en al in molens met een stenen of metalen maalwerk tot pulp vermalen. Deze pulp wordt vervolgens met behulp van een traditionele houten of moderne hydraulische pers uitgeperst. Dit is de eerste persing waarvoor strikte richtlijnen gelden. Om de tekst "eerste koude persing" of in het geval van een industrieel proces "koud geëxtraheerd" op het etiket te mogen vermelden, vereisen de EU-richtlijnen dat de olijven moeten worden geperst bij een temperatuur onder 27 graden Celsius.

    De beslissing wanneer de olijven kunnen worden geoogst is misschien wel dat onderdeel van het proces dat de meeste ervaring vereist omdat dit bepalend is voor de geur en smaak van de olie. Als de olijven te vroeg of te laat worden geplukt, is de zuurgraad van de vrucht niet goed en dit beïnvloedt de kwaliteit en de smaak van de olie. Extra vergine olijfolie moet een zuurgraad hebben van minder dan één procent. De Europese Commissie heeft het D.O.P. keurmerk verplicht gesteld dat aangeeft de olijfolie voor 100% is gemaakt van olijven uit een bepaald gebied en dat de kwaliteit voldoet aan diverse voorwaarden waaronder een zuurgraad van minder dan 0,5%. In Nederland wordt dit keurmerk B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) genoemd. Bovendien mag olijfolie uit de Chiantistreek een speciaal keurmerk voeren en wel DOC, dat garandeert dat de gebruikte olijven uit de Chiantistreek komen en dat de olijfolie ook daar is geperst en gebotteld.

    Het is vrij normaal dat bij een extra vergine olijfolie van eerste persing een kleine hoeveelheid bezinksel op de bodem van de fles kan voorkomen en wel omdat veel van deze oliën na het persen niet zijn gefilterd om de smaak optimaal te behouden. Na het bottelen moet de olie uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard en mag de olie niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen; een koele voorraadkast of kelder is ideaal. Nadat de fles is geopend moet de olie binnen één jaar of vóór de op de fles aangegeven uiterste houdbaarheidsxdatum worden gebruikt, hoewel de olijfolie zo goed smaakt dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald!

    Olijfolie en vooral pure extra vergine olijfolie is een krachtige antioxidant,  die enkelvoudig verzadigde vetten bevat. Dit zijn de goede vetten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat niet alleen goed voor ons hart maar ook voor ons algemene welzijn.
    Naast alle voordelen voor de gezondheid die olijfolie biedt, wordt deze ook veel gebruikt in cosmetica, zowel in gefabriceerde als in natuurlijke producten. Olijfolie wordt met etherische oliën vermengd in vochtinbrengende cosmetische producten gebruikt en heeft een lange toepassingstraditie voor zepen van hoge kwaliteit.

Beleef een officiele Toscane Tour met

The Uffizi discovery tour with your private guide in Florence

The UFFIZI GALLERY in Florence – home to a world-wide collection of paintings – is one of the oldest and most famous art museums in the world! Let our expert guides lead you into the museum housing the most important collections of art of all the time: Giotto, Masaccio, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello, Tiziano and many others. Book the tickets with us and skip the line!

vanaf 69 Euro

Livorno Shore Excursion: Livorno City Hop-on Hop-off Tour

No matter what cruise ship you arrive on, this is the perfect do-it-yourself Livorno shore excursion. Experience the perfect introduction to the city aboard this hop-on hop-off sightseeing tour! You'll see all the beautiful sights of Livorno in a comfortable and secure environment, with full commentary provided.

vanaf 12 Euro

Snuffle & Truffle: All about the Truffle included also Organic Chianti Wine Farm

Schedule

9: 30 am. Departure from Florence.
10.45 am. Arrival at San Miniato or Castelfiorentino (The Truffle Tuscany Towns). Truffle hunting tour with dog through woods. According the availability the truffle tour can run in a different place such Chianti Area (Tuscany Castle) or Florence Area (Tuscany Castle)
12:00 am. Lunch with truffle based appetizer. Wine Tasting
02:00 pm. Departure to Chianti region for wine tasting and olive oil tasting at organic farm included wine tour (see the cellars)
04:00 pm. Departure to Florence
05:00 pm Return to Florence
Price includes:
– Truffle hunting.
– Lunch with truffle appetizers and Wine Tasting
– Wine tasting and Olive Oil tasting at the winery (Chianti DOCG and Supertuscan IGT)
- Panoramic stops

Immerse yourself in the Truffle Universe

vanaf 220 Euro

Ferrari Parmesan Cheese Balsamic Vinegar Lambrusco wine and food PRIVATE TOUR from Siena

Private, Exclusive, Customizable, door-to-door tour of Modena area:

* Parmesan cheese tasting
* Ferrari museum
* Balsamic vinegar tasting
* Lambrusco tasting
* 10 hours in a luxury Mercedes sedan/minivan with air conditioning and knowledgeable English speaking driver
* Free Wi-Fi on board
* Refreshments on board
* Gas - Tolls - VAT

vanaf 335 Euro
Zoek een vakantiehuis voor mij
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook