+31 (0)202253633

Login


Olijfolie Toscane

  • De geschiedenis van de olijfolie

    Italië is beroemd over de hele wereld voor de hoge kwaliteit van zijn olijfolie, en terecht." Sommige van de beste van deze olijfoliesoorten komen uit de regio Toscane, waarvan bepaalde op de plaats van herkomst gebottelde oliën tot de hoogst gewaardeerde, en duurste, behoren.

    De bodem, het geplante type olijfboom, de hoeveelheid zonneschijn en daarom ook de hoeveelheid regen tijdens het groeiseizoen spelen allemaal een rol in het bepalen van de smaak van de olie. In Italië wordt een verscheidenheid aan olijfbomen geteeld, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De meeste olijfbomen die in Toscane groeien zijn van het type Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo en Taggiasca. Het beste bodemtype om ze te planten zijn vruchtbare, goed gedraineerde klei- of leemgronden, hoewel olijfbomen ook nog onder moeilijke omstandigheden kunnen gedijen zonder dat elk jaar een betrouwbare oogst zeker is. Met het oog op een maximaal rendement is het van essentieel belang dat de bomen tijdens het hele groeiseizoen in voldoende mate worden geïrrigeerd. Olijven groeien op de scheuten van het voorgaande jaar; dus is jaarlijks snoeien van essentieel belang voor het behoud van de gezondheid van de boom, voor een jaarlijks terugkerende oogst en het bevorderen van een gelijkmatige vruchtzetting in de gehele boom.

    Olijven worden met de hand geplukt omdat dit minste schade aan de vruchten veroorzaakt. Vervolgens worden ze gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden de olijven binnen 24 tot 48 uur na de pluk met schil en pit en al in molens met een stenen of metalen maalwerk tot pulp vermalen. Deze pulp wordt vervolgens met behulp van een traditionele houten of moderne hydraulische pers uitgeperst. Dit is de eerste persing waarvoor strikte richtlijnen gelden. Om de tekst "eerste koude persing" of in het geval van een industrieel proces "koud geëxtraheerd" op het etiket te mogen vermelden, vereisen de EU-richtlijnen dat de olijven moeten worden geperst bij een temperatuur onder 27 graden Celsius.

    De beslissing wanneer de olijven kunnen worden geoogst is misschien wel dat onderdeel van het proces dat de meeste ervaring vereist omdat dit bepalend is voor de geur en smaak van de olie. Als de olijven te vroeg of te laat worden geplukt, is de zuurgraad van de vrucht niet goed en dit beïnvloedt de kwaliteit en de smaak van de olie. Extra vergine olijfolie moet een zuurgraad hebben van minder dan één procent. De Europese Commissie heeft het D.O.P. keurmerk verplicht gesteld dat aangeeft de olijfolie voor 100% is gemaakt van olijven uit een bepaald gebied en dat de kwaliteit voldoet aan diverse voorwaarden waaronder een zuurgraad van minder dan 0,5%. In Nederland wordt dit keurmerk B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) genoemd. Bovendien mag olijfolie uit de Chiantistreek een speciaal keurmerk voeren en wel DOC, dat garandeert dat de gebruikte olijven uit de Chiantistreek komen en dat de olijfolie ook daar is geperst en gebotteld.

    Het is vrij normaal dat bij een extra vergine olijfolie van eerste persing een kleine hoeveelheid bezinksel op de bodem van de fles kan voorkomen en wel omdat veel van deze oliën na het persen niet zijn gefilterd om de smaak optimaal te behouden. Na het bottelen moet de olie uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard en mag de olie niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen; een koele voorraadkast of kelder is ideaal. Nadat de fles is geopend moet de olie binnen één jaar of vóór de op de fles aangegeven uiterste houdbaarheidsxdatum worden gebruikt, hoewel de olijfolie zo goed smaakt dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald!

    Olijfolie en vooral pure extra vergine olijfolie is een krachtige antioxidant,  die enkelvoudig verzadigde vetten bevat. Dit zijn de goede vetten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat niet alleen goed voor ons hart maar ook voor ons algemene welzijn.
    Naast alle voordelen voor de gezondheid die olijfolie biedt, wordt deze ook veel gebruikt in cosmetica, zowel in gefabriceerde als in natuurlijke producten. Olijfolie wordt met etherische oliën vermengd in vochtinbrengende cosmetische producten gebruikt en heeft een lange toepassingstraditie voor zepen van hoge kwaliteit.

Beleef een officiele Toscane Tour met

Viator Exclusive: Vroege toegang tot de Galleria dell'Accademia in Florence met ontbijt

Bekijk Michelangelo's 'David' met deze Viator Exclusive met vroege toegang tot de Galleria dell'Accademia in Florence. Bezoek als een van de eersten van de dag het museum en bewonder wereldberoemde standbeelden uit de renaissance; dit is een Viator Exclusive die u nergens anders kunt boeken! Bewonder met een groep van niet meer dan 15 personen en een kunsthistoricus enkele van de beroemde kunstwerken van de Galleria dell'Accademia, waaronder Michelangelo's 'San Matteo' en de reusachtige 'David'. Sluit uw rondleiding met een kleine groep af met vrije tijd, gevolgd door een overheerlijk Italiaans ontbijt in een nabijgelegen café.

vanaf 65 Euro

Florence for beginners - best walking tour

Experience Florence like a local with the company of an enthusiastic and knowledgeable local guide.
Enjoy a small group of max 8 people to see Piazza, plazza and mercato all put together!
Join this  2-hour walking tour in Florence - Never get in a museum again!
Walk the streets and enjoy perfect food, friendly people, lovely weather and the stunning art
Uncover a deeper understanding of the history, wealth and spirit of Florence .
Immerse yourself in the very atmosphere, history and culture of this glorious Italian city on our exceptional Florence for beginners - best walking tour.

vanaf 60 Euro

Climb Florence Duomo Tour & Self-Guided city sightseeing Tour

Climb Florence Duomo without delay in a company of an expert guide. Learn about the construction of the cupola, the history of the whole complex and, after the tour, enjoy exploring the cathedral, crypt, baptistery, Museo dell’Opera, and Giotto’s Bell Tower at your own pace. In addition, get access to an interactive digital map with Florence walking audio tour and handy traveller tips

vanaf 51 Euro

Skip-the-Line Best of Pisa and Leaning Tower Guided Tour for Kids and Families

Investigate the most fascinating destinations of Pisa with a family friendly guide. Not just you will see and climb the inclining tower yet in addition see numerous other incredible landmarks and fine arts that most vacationers pass up a great opportunity.
You will meet your guide before the Cathedral, one of the world's most excellent houses of worship. It is altogether secured with valuable marbles and contains lovely artworks and mosaics. It is the verification of the influence and lavishness of Pisa in XII century when the city was controlling the exchange the Mediterranean ocean. Your children will learn by playing and the entire family will be occupied with tests, photograph settings and different recreations that your guide will begin while visiting the locales.
The guide will utilize ipad and visual devices to leave a mark on the world wake up and take you back in time. You will be inspired by its engineering and acoustic.

vanaf 59 Euro
Aanvraagformulier