Bel ons op: +31 (0)20 893 4302
E-mailadres
Wachtwoord

Olijfolie Toscane

  • De geschiedenis van de olijfolie

    Italië is beroemd over de hele wereld voor de hoge kwaliteit van zijn olijfolie, en terecht." Sommige van de beste van deze olijfoliesoorten komen uit de regio Toscane, waarvan bepaalde op de plaats van herkomst gebottelde oliën tot de hoogst gewaardeerde, en duurste, behoren.

    De bodem, het geplante type olijfboom, de hoeveelheid zonneschijn en daarom ook de hoeveelheid regen tijdens het groeiseizoen spelen allemaal een rol in het bepalen van de smaak van de olie. In Italië wordt een verscheidenheid aan olijfbomen geteeld, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De meeste olijfbomen die in Toscane groeien zijn van het type Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo en Taggiasca. Het beste bodemtype om ze te planten zijn vruchtbare, goed gedraineerde klei- of leemgronden, hoewel olijfbomen ook nog onder moeilijke omstandigheden kunnen gedijen zonder dat elk jaar een betrouwbare oogst zeker is. Met het oog op een maximaal rendement is het van essentieel belang dat de bomen tijdens het hele groeiseizoen in voldoende mate worden geïrrigeerd. Olijven groeien op de scheuten van het voorgaande jaar; dus is jaarlijks snoeien van essentieel belang voor het behoud van de gezondheid van de boom, voor een jaarlijks terugkerende oogst en het bevorderen van een gelijkmatige vruchtzetting in de gehele boom.

    Olijven worden met de hand geplukt omdat dit minste schade aan de vruchten veroorzaakt. Vervolgens worden ze gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden de olijven binnen 24 tot 48 uur na de pluk met schil en pit en al in molens met een stenen of metalen maalwerk tot pulp vermalen. Deze pulp wordt vervolgens met behulp van een traditionele houten of moderne hydraulische pers uitgeperst. Dit is de eerste persing waarvoor strikte richtlijnen gelden. Om de tekst "eerste koude persing" of in het geval van een industrieel proces "koud geëxtraheerd" op het etiket te mogen vermelden, vereisen de EU-richtlijnen dat de olijven moeten worden geperst bij een temperatuur onder 27 graden Celsius.

    De beslissing wanneer de olijven kunnen worden geoogst is misschien wel dat onderdeel van het proces dat de meeste ervaring vereist omdat dit bepalend is voor de geur en smaak van de olie. Als de olijven te vroeg of te laat worden geplukt, is de zuurgraad van de vrucht niet goed en dit beïnvloedt de kwaliteit en de smaak van de olie. Extra vergine olijfolie moet een zuurgraad hebben van minder dan één procent. De Europese Commissie heeft het D.O.P. keurmerk verplicht gesteld dat aangeeft de olijfolie voor 100% is gemaakt van olijven uit een bepaald gebied en dat de kwaliteit voldoet aan diverse voorwaarden waaronder een zuurgraad van minder dan 0,5%. In Nederland wordt dit keurmerk B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) genoemd. Bovendien mag olijfolie uit de Chiantistreek een speciaal keurmerk voeren en wel DOC, dat garandeert dat de gebruikte olijven uit de Chiantistreek komen en dat de olijfolie ook daar is geperst en gebotteld.

    Het is vrij normaal dat bij een extra vergine olijfolie van eerste persing een kleine hoeveelheid bezinksel op de bodem van de fles kan voorkomen en wel omdat veel van deze oliën na het persen niet zijn gefilterd om de smaak optimaal te behouden. Na het bottelen moet de olie uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard en mag de olie niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen; een koele voorraadkast of kelder is ideaal. Nadat de fles is geopend moet de olie binnen één jaar of vóór de op de fles aangegeven uiterste houdbaarheidsxdatum worden gebruikt, hoewel de olijfolie zo goed smaakt dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald!

    Olijfolie en vooral pure extra vergine olijfolie is een krachtige antioxidant,  die enkelvoudig verzadigde vetten bevat. Dit zijn de goede vetten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat niet alleen goed voor ons hart maar ook voor ons algemene welzijn.
    Naast alle voordelen voor de gezondheid die olijfolie biedt, wordt deze ook veel gebruikt in cosmetica, zowel in gefabriceerde als in natuurlijke producten. Olijfolie wordt met etherische oliën vermengd in vochtinbrengende cosmetische producten gebruikt en heeft een lange toepassingstraditie voor zepen van hoge kwaliteit.

Beleef een officiele Toscane Tour met

Live an unforgettable wellness Experience in the largest millenary Thermal Cave in Europe followed by Aperitif with Dinner

Pamper yourself, immersed in the wonderful nature of a green oasis of relaxation and beauty, nestled in the enchanting Tuscan countryside!

vanaf 223 Euro

Imperial Rome Day Trip from Florence by High-Speed Train Including Skip-the-Line Colosseum and Roman Forum Tour

Take time out from Florence to visit Rome, where Imperial-era grandeur and gripping gladiator tales await. After traveling to the capital by high-speed train, make the most of a free morning to explore before an afternoon walking tour of Ancient Rome. Use a skip-the-line ticket to bypass the entrance lines at the Colosseum, and tour the amphitheater's first and second tiers. Later, enjoy a skip-the-line tour of the Roman Forum — home to a bounty of the city’s ancient ruins — and then return to Florence by train in the evening.

vanaf 165 Euro

Florence Piazza della Signoria and Palazzo Vecchio Tour

Be captivated by the insuperable harmony of one of the most beautiful monumental complexes in the world.

vanaf 35 Euro

Gedeeld vervoer bij aankomst: vliegveld Florence naar hotels in Florence

Begin uw vakantie in Florence zonder stress door bij aankomst gedeeld privévoer te reserveren van het vliegveld in Florence naar uw hotel in de stad. Selecteer een tijdstip dat past in uw reisschema en ontmoet uw vriendelijke, professionele chauffeur voor een rit naar uw bestemming in het comfort van een shuttlevoertuig met airconditioning. Zo eenvoudig is het!

vanaf 8 Euro
Zoek een vakantiehuis voor mij
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook