Ruth Albracht

Telefoon: +31 (0)20 893 4302
Recent bekeken
Klant login
E-mailadres
Wachtwoord

Truffels

 • Truffels zoeken in Toscane

  Het glooiende landschap van Toscane van weelderige groene heuvels afgewisseld met wijngaarden, olijfboomgaarden en dennenbossen brengt vele culinaire vruchten voort, maar de meest gewaardeerde van alles is de truffel -- en dan hebben we het hier niet over de chocoladebonbons. De Romeinen prezen ze om hun lustopwekkende eigenschappen - vandaag gebruiken koks over de hele wereld ze om hun krachtige smaak en om een vleugje klasse aan hun gerechten toe te voegen. Deze gastronomische lekkernijen zijn zo kostbaar dat sommige ervan zelfs hun gewicht in goud waard zijn, waarbij de hooggeprezen witte of Alba truffel tussen de €1550 en €3400 per kg opbrengt.

  De beroemdste truffel, de witte, komt uit de regio Piemonte in Italië, in de buurt van de stad Alba. Elk najaar worden de wratachtige traktaties tussen de wortels van eiken, hazelaars, populieren en beuken vandaan geplukt en op de truffelmarkten en tijdens het Internationaal Festival van de Witte Truffel in Alba verkocht. Het is deels dit festival en deels de slimme marketing die ertoe hebben bijgedragen dat de Alba truffel de hoogst geschatte truffel ter wereld is geworden, maar kenners vinden dat de Toscaanse witte truffel die vooral rond Siena en Pisa wordt gevonden net zo smakelijk is en veel meer waarde voor zijn geld biedt. Daarom komen steeds meer truffelliefhebbers in de herfstmaanden massaal naar Toscane om in een intiemere en minder gecommercialiseerde sfeer alle aspecten van de truffel te beleven. Dit is de ideale plek en tijd om truffels te proeven, te kopen en zelfs... te zoeken.

  De serieuze trifolau ofwel truffelzoeker kan vrijwel het hele jaar door truffels zoeken, te beginnen in de periode van januari tot maart met de donkere wintertruffels en van maart tot april met de licht getinte truffel of bianchetto waarvan amateurs vaak ten onrechte denken dat het de duurdere, hoog gewaardeerde witte truffel is. Vervolgens wordt van juni tot november de meer voorkomende zwarte of zomertruffel aangetroffen gevonden en ten slotte kan in september de eerste van de vermaarde tartufo bianco of witte truffel worden gevonden.

  Truffelzoekers houden hun vondsten en vindplaatsen van truffels zoveel mogelijk geheim en gaan bij voorkeur 's nachts op truffeljacht maar afgezien van deze geheimhouding wordt gezegd dat de geur van de truffel 's nachts sterker is dat ze daarom gemakkelijker door truffelhonden te vinden zijn.

  Oorspronkelijk werden truffels gezocht met zeugen omdat men dacht dat de geur van de truffels leek op die van het feromoon van mannelijke varkens ofwel beren. Helaas zijn ook varkens verzot op truffels en bereikten veel truffels de keuken nooit! Zoals een truffelzoeker ooit opmerkte: "Het is een stuk makkelijker om een hond achter in de auto te krijgen".

  "Op truffeljacht met Adrian Fletcher op wiens website website paradox place een aantal prachtige foto's van de dag in San Giovanni d'Asso en van Graeme Robertson van de Guardian:"  De honden worden al op jonge leeftijd getraind met stukjes van een sterk ruikende kaas die begraven zijn en de honden worden erop uitgestuurd om ze te vinden. Ten slotte worden stukjes truffel begraven die de honden moeten terugvinden. Als alternatief is het mogelijk veelbelovende honden naar een truffelzoekschool te sturen maar al met al duurt het ongeveer vier jaar voordat een hond volledig is opgeleid. Een goede truffelhond is van onschatbare waarde en elk jaar worden gevallen gemeld van ervaren truffelhonden die door rivaliserende truffelzoekers zijn vergiftigd.

  Truffels lijken op knobbelige knollen en hebben een erg penetrante geur. Ze groeien in de buurt van boomwortels, hoofdzakelijk van eiken, kastanjes, populieren, linden, hazelaars en beuken en kunnen tot op een meter onder de grond worden aangetroffen. Zodra de hond een mogelijke vindplaats aangeeft, gebruikt de trifolau een smalle spade om de truffel uit te graven zonder hem te beschadigen. Vervolgens doet hij de aarde terug in het gat zodat er in de loop van het jaar opnieuw truffels kunnen groeien. Alle pogingen om truffels in kunstmatige omgeving of uit zaad te kweken zijn tot nu toe mislukt. Moeder Natuur kent haar zaakjes en is niet bereid haar geheimen zo gemakkelijk prijs te geven.

  Het einde van september kondigt de komst van de witte truffel - de tartufo bianco - aan, het toppunt van het truffelzoekjaar en er zijn heel wat festivals waar deze dure delicatesse gevierd wordt. Het grootste en meest populaire hiervan is de Tartufo Bianco di Alba - Het wittetruffelfestival in Alba dat dit jaar van 29 september tot en met 11 november wordt gehouden. Ga naar de officiële Tartufo Bianco di Alba - de website van het wittetruffelfestival voor de data voor het volgende jaar.

  Op de bijbehorende markt vindt u de truffelverkopers. Naast de truffelverkopers staat de kraam van de truffelkwaliteitscommissie die een truffel voor u weegt en controleert voor- of nadat u deze hebt gekocht. Elke zondag tijdens het festival is er een fantastische buitenmarkt voor levensmiddelen, waar allerlei soorten voedsel en wijnen met inbegrip van truffels te koop zijn, maar let goed op, de truffelverkopers buiten de overdekte markt zijn niet geregistreerd of hebben geen vergunning. Als u overweegt de markt te bezoeken, is het verstandig om te vroeg te komen omdat honderden Italiaanse families er elk jaar op afkomen en parkeren niet eenvoudig is.

  Of probeer het minder bekende festival van San Giovanni d'Asso (25 mijl ten zuidoosten van Siena), dat tijdens twee weekeinden in november wordt gehouden. De kwaliteit van de truffels doet niet onder voor die welke in Alba worden verkocht en de prijzen zijn er lang niet zo hoog. San Giovanni d’Asso heeft ook een museum dat aan de truffel is gewijd   zowel de website van het museum als de website van de stad geven meer informatie over festivals in de toekomende jaren.

  Wat te doen met uw truffel(s) nadat u ze eenmaal hebt gekocht. Als u een tartufo blanco (witte truffel) hebt gekocht, is het het beste om deze zo spoedig mogelijk op te eten om dat dit type truffel niet erg lang houdbaar is. Bij witte truffels hoeft u niet meer te doen dan ze fijn te snipperen of te raspen en ze vervolgens op gebakken eieren of gewoon pasta te strooien. Door witte truffels te koken gaat de smaak een stuk achteruit. Het tegenovergestelde geldt echter voor de zwarte truffel die in boter moet worden gebakken om hem goed op smaak te brengen. Ook deze kunt u het best met gewone pasta zonder meer opdienen.

  We hebben een groot aantal accommodaties die ideaal gelegen zijn om volop van het truffelseizoen te genieten, variërend van het prachtige , een charmant huis met privézwembad voor twee personen zoals vermeld in de online Guardian. "Het kleine gehucht Fattoria Armena beschikt slechts over drie appartementen die plaats bieden aan 4 tot 7 personen, elk met een eigen tuin in een prachtige omgeving, omgeven door bossen en olijfgaarden.

  Voor meer informatie over truffelzoekers en truffels zoeken kunt u contact opnemen met het kantoor van de Vereniging van truffelzoekers van Siena, Via XX Settembre, 41, 53020 San Giovanni d'Asso (SI). Telefoon 0577/803213.

  Nog een laatste opmerking: als u een truffel vindt maar er niet helemaal zeker van bent - vraag dan iemand die er meer van weet te bevestigen dat wat u hebt gevonden inderdaad een delicatesse is - bedenk dat het ook het paddenstoelenseizoen is en dat een amateur zich gemakkelijk kan vergissen.

Neem contact op met ons
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook