Login


Het leven in Toscane

Het Toscaanse leven is over het algemeen eenvoudig. Veel gebeurtenissen gebeuren rond het eten, wijn en het leven op het platteland. Er zijn nog steeds wekelijkse markten in de meeste steden en grotere dorpen en veel van de traditionele feesten worden geroemd door de inwoners van de stad.

Het leven in Italië is heel verschillend met dat in Nederland, daarom hebben wij wat informatie voor u samengesteld zodat u Toscane kunt beleven zoals de inwoners dat doen.

Het leven in Toscane

Truffeljacht in Toscane


Lees verder

Olijfolie Toscane

Italië is beroemd over de hele wereld voor de hoge kwaliteit van zijn olijfolie, en terecht." Sommige van de beste van deze olijfoliesoorten komen uit de regio Toscane, waarvan bepaalde op de plaats van herkomst gebottelde oliën tot de hoogst gewaardeerde, en duurste, behoren.

De bodem, het geplante type olijfboom, de hoeveelheid zonneschijn en daarom ook de hoeveelheid regen tijdens het groeiseizoen spelen allemaal een rol in het bepalen van de smaak van de olie. In Italië wordt een verscheidenheid aan olijfbomen geteeld, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De meeste olijfbomen die in Toscane groeien zijn van het type Frantoio, Leccino, Pendolio, Maurino, Moraiolo en Taggiasca. Het beste bodemtype om ze te planten zijn vruchtbare, goed gedraineerde klei- of leemgronden, hoewel olijfbomen ook nog onder moeilijke omstandigheden kunnen gedijen zonder dat elk jaar een betrouwbare oogst zeker is. Met het oog op een maximaal rendement is het van essentieel belang dat de bomen tijdens het hele groeiseizoen in voldoende mate worden geïrrigeerd. Olijven groeien op de scheuten van het voorgaande jaar; dus is jaarlijks snoeien van essentieel belang voor het behoud van de gezondheid van de boom, voor een jaarlijks terugkerende oogst en het bevorderen van een gelijkmatige vruchtzetting in de gehele boom.

Olijven worden met de hand geplukt omdat dit minste schade aan de vruchten veroorzaakt. Vervolgens worden ze gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden de olijven binnen 24 tot 48 uur na de pluk met schil en pit en al in molens met een stenen of metalen maalwerk tot pulp vermalen. Deze pulp wordt vervolgens met behulp van een traditionele houten of moderne hydraulische pers uitgeperst. Dit is de eerste persing waarvoor strikte richtlijnen gelden. Om de tekst "eerste koude persing" of in het geval van een industrieel proces "koud geëxtraheerd" op het etiket te mogen vermelden, vereisen de EU-richtlijnen dat de olijven moeten worden geperst bij een temperatuur onder 27 graden Celsius.

De beslissing wanneer de olijven kunnen worden geoogst is misschien wel dat onderdeel van het proces dat de meeste ervaring vereist omdat dit bepalend is voor de geur en smaak van de olie. Als de olijven te vroeg of te laat worden geplukt, is de zuurgraad van de vrucht niet goed en dit beïnvloedt de kwaliteit en de smaak van de olie. Extra vergine olijfolie moet een zuurgraad hebben van minder dan één procent. De Europese Commissie heeft het D.O.P. keurmerk verplicht gesteld dat aangeeft de olijfolie voor 100% is gemaakt van olijven uit een bepaald gebied en dat de kwaliteit voldoet aan diverse voorwaarden waaronder een zuurgraad van minder dan 0,5%. In Nederland wordt dit keurmerk B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) genoemd. Bovendien mag olijfolie uit de Chiantistreek een speciaal keurmerk voeren en wel DOC, dat garandeert dat de gebruikte olijven uit de Chiantistreek komen en dat de olijfolie ook daar is geperst en gebotteld.

Het is vrij normaal dat bij een extra vergine olijfolie van eerste persing een kleine hoeveelheid bezinksel op de bodem van de fles kan voorkomen en wel omdat veel van deze oliën na het persen niet zijn gefilterd om de smaak optimaal te behouden. Na het bottelen moet de olie uit de buurt van direct zonlicht worden bewaard en mag de olie niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen; een koele voorraadkast of kelder is ideaal. Nadat de fles is geopend moet de olie binnen één jaar of vóór de op de fles aangegeven uiterste houdbaarheidsxdatum worden gebruikt, hoewel de olijfolie zo goed smaakt dat die datum waarschijnlijk niet wordt gehaald!

Olijfolie en vooral pure extra vergine olijfolie is een krachtige antioxidant,  die enkelvoudig verzadigde vetten bevat. Dit zijn de goede vetten die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, wat niet alleen goed voor ons hart maar ook voor ons algemene welzijn.
Naast alle voordelen voor de gezondheid die olijfolie biedt, wordt deze ook veel gebruikt in cosmetica, zowel in gefabriceerde als in natuurlijke producten. Olijfolie wordt met etherische oliën vermengd in vochtinbrengende cosmetische producten gebruikt en heeft een lange toepassingstraditie voor zepen van hoge kwaliteit.

Lees verder

Toscaanse wijnen

Toscane kan bogen op een lange wijnbouwhistorie. Zijn glooiende heuvels en mediterrane klimaat vormen de perfecte plek voor de productie van goede kwaliteit wijnen en de laatste tien jaar is Toscane bekend geworden als meest creatieve producent van Italië. Toscane heeft ook wereldwijd erkenning gekregen om zijn rode wijnen waarvan de meeste afkomstig zijn van de Sangiovese druif. Deze wijnen hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een royale dosis fruit en een gemiddeld tanninegehalte.

Toscane kent wat wijnen betreft in de hele wereld zijn gelijke niet dankzij een gunstige natuurlijke omgeving en een cultuur rond druiven en wijn die door de eeuwen heen steeds verder is verfijnd.
Zeffito Cuiffoletti - Historicus

De meest exclusieve Sangiovese wijn is de Brunello di Montalcino, een selecte wijn van hoge kwaliteit die uit de omgeving van een vestingstadje ten zuiden van Siena afkomstig is. Het is een van de duurste wijnen van Italië en wordt nu aangeboden onder meer dan honderd verschillende etiketten. Deze wijn wordt uitsluitend van Sangiovese druiven gemaakt en hij heeft minstens tien jaar nodig om tot rijpheid te komen.Andere Sangiovese wijnen zijn natuurlijk de beroemde Chianti en de Chianti Classico. Hoewel Sangiovese hun belangrijkste druif is, bevatten deze wijnen in tegenstelling tot de Brunello di Montalcino ook een kleine hoeveelheid (tussen 10 en 15%) Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah druiven.

De Chianti Classico is afkomstig uit het beroemde druiventeeltgebied tussen Florence en Siena, waarin de steden Greve, Radda en Castellina in het hart van de Chiantistreek een driehoek vormen. De meeste van deze wijnen behoren tot het marketing consortium van de Classico's consortium en zijn voorzien van de Gallo Nero, het symbool dat een zwarte haan voorstelt. Dit garandeert dat de inhoud van de fles een echte Chianti Classico is. Er zijn twee soorten Chianti Classico te koop die bekend zijn als de 'Standard' en de 'Riserva'. De Standard Chianti Classico is gelabeld met een Gallo Nero omgeven door een rode rand terwijl Riserva Chianti Classico is gelabeld met een Gallo Nero omgeven door een gouden rand. Deze wordt gemaakt van een paar van de beste druivenrassen en moet minstens 27 maanden rijpen om een extra volle smaak te bereiken.

Veel Chiantiwijnen bezitten ook de DOC / DOCG (Dominazione di Origine Controllato / Dominazione di Origine Controllato e Guarantita ) status. Dit is een Italiaanse kwaliteitsgarantieaanduiding die in 1963 door de Italiaanse regering werd ingevoerd en in 1992 door de EU-wetgeving werd gewijzigd voor de beschermde oorsprongsbenaming. Om aan de DOC/DOCG-vereisten te voldoen moet de wijn binnen het bepaalde gebied met gebruikmaking van wettelijk vastgelegde methoden gemaakt zijn en moet hij aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen. Andere belangrijke op Sangiovese gebaseerde rode wijnen die de DOC/DOCG-status bezitten zijn de Tignanello en Sassicaia waarvan de prijzen en de populariteit niet ver bij die van de Brunello di Montalcino achterblijven. Volgens anderen moeten hiertoe ook de Montepulciano, Montalcino, Bolgheri, Carmignano Maremma gerekend worden.

Sinds de jaren '70 is er sprake van een geleidelijke opkomst van modernere wijnen, gemaakt van internationale druivensoorten, in combinatie met het gebruik van Franse eiken 'barriques' of vaten, wat geleid heeft tot de wijnen die nu bekend staan als de 'Super Toscanen'. Druivenrassen, zoals de Cabernet Sauvignon en de Merlot, werden geïntroduceerd en vermengd met de klassieke Sangiovese om andere wijnen van hoge kwaliteit te produceren maar tegen veel lagere kosten als gevolg van de gebruikte moderne technieken. Deze 'avant-garde'-methoden strookten echter niet met de nieuwe DOC/DOCG-wetgeving en zodoende werden de wijnen gedwongen het nederige etiket 'Vini da Tavola' of wel 'Tafelwijn' te dragen. Na verloop van tijd hebben deze wijnen echter de reputatie verworven als behorend tot de beste die ooit in Italië gemaakt zijn en hun prijzen liggen dan ook ver boven de prijzen van de gangbare tafelwijnen.

Naast de populaire rode wijnen produceert Toscane ook een kleine hoeveelheid witte wijnen. De meeste hiervan genieten echter niet het prestige van hun rode broeders omdat zij tot voor kort allemaal van de alledaagse Trebbiano druif werden gemaakt en daardoor naar een nogal saaie smaak neigen. Een uitzondering hierop is de Vernaccia di San Gimignano die op de Vernaccia druif berust, een goed gemaakte frisse, droge witte wijn en een van de eerste waaraan de DOC-status werd toegekend. Tegenwoordig worden er in Toscane echter behoorlijk wat andere goede witte wijnen gemaakt, met inbegrip van de internationale elite van Chardonnay's, Sauvignons, de Pinot Bianco en de Pinot Grigio samen met meer traditionele witte wijnen als de Pomino en de Vin Santo.

En op de laatste... maar zeker niet de minste plaats komt de Grappa! Grappa of wel 'druivenstelen' is een op druiven gebaseerde brandewijn (tussen 37,5% en 60% alcohol) die gemaakt wordt van de druivenschillen, -pitten en -stelen die na het persen uit de wijnbereiding zijn overgebleven. Het is een bekend bijproduct van Italiaanse wijn dat ofwel puur of als scheutje in de espressokoffie wordt gedronken. Deze brandewijn wordt meestal na de maaltijd genomen om de spijsvertering te bevorderen. Als u dus ter afsluiting van een rijke Toscaanse maaltijd behoefte hebt aan een 'digestivo', kunt u altijd een beetje Grappa proberen!

Lees verder

Koffie in Italië

Koffie! Wij beginnen er onze dag mee. Een geurend kopje koffie bij het ontbijt. Gewone koffie welteverstaan. Geen misverstanden hier, cappuccino drinken we als we uit eten gaan, of op vakantie zijn in Italië. Soms nemen we een espresso, of een koffie verkeerd.  Wanneer u welke koffie drinkt maakt niets uit, we genieten er gewoon van!

Dat is wel even anders in Toscane en de rest van Italië.

Lees verder

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag