7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Het leven in Toscane

Het Toscaanse leven is over het algemeen eenvoudig. Veel gebeurtenissen gebeuren rond het eten, wijn en het leven op het platteland. Er zijn nog steeds wekelijkse markten in de meeste steden en grotere dorpen en veel van de traditionele feesten worden geroemd door de inwoners van de stad.

Het leven in Italië is heel verschillend met dat in Nederland, daarom hebben wij wat informatie voor u samengesteld zodat u Toscane kunt beleven zoals de inwoners dat doen.

Het leven in Toscane

INFORMATIEGIDS OVER TAXI'S IN TOSCANE| TO TOSCANE

Komt u niet met de auto en bent u niet van plan een auto te huren in Toscane? Dat is geen probleem. U kunt gemakkelijk taxi's nemen, zeker als u in één van de steden verblijft. In Toscane is het niet mogelijk om op straat taxi’s aan te houden: u moet naar een taxistandplaats lopen. De taxistandplaatsen bevinden zich meestal op grote marktpleinen en bij trein- en busstations. U kunt ook vooraf een taxibedrijf bellen.

De meeste taxi's in Toscane gebruiken een taximeter, dus u hoeft niet over de prijs te onderhandelen. NB: als u van een stad naar een klein dorp gebracht wordt, waar de taxi waarschijnlijk geen passagier voor de terugrit kan vinden, dan kan het dubbele tarief berekend worden.

Neem contact op met onze conciërge (experiences@to-tuscany.com) voor hulp bij het vooraf reserveren van een taxi.

Lees verder

Trein


Een alternatieve manier van reizen is per trein. Er zijn goede internationale verbindingen vanuit Europa naar de meest Italiaanse steden en ook een uitgebreid netwerk van stoptreinen die de kleinere steden en dorpen aandoen.
Kaartjes zijn gewoonlijk niet al te duur en u kunt uw creditcard/pinpas gebruiken.

Omio
Omio is een handig platform om verschillende reismogelijkheden naar een bestemming te vergelijken. Ook kun je via de website en app direct kaartjes bij spoorwegmaatschappij Trenitalia boeken.
www.omio.nl
Autoslaaptrein
Een goede website voor autoslaaptreinen binnen Europa is
http://www.autoslaaptrein.nl/
Voor de Italiaanse spoorwegen, waaronder ook internationale treinen naar en van Italië.www.trenitalia.it

De trein is in Italië een uitstekende manier voor een dagreis naar de historische steden en kleinere plaatsen. Als u aan boord bent, kunt u achterover leunen en ontspannen en naar het steeds veranderende uitzicht uit het raam kijken. Laat de auto staan…neem de trein en geniet van de reis.

Er zijn een aantal manieren om kaartjes te kopen: bij plaatselijke reisagenten bijvoorbeeld, maar u kunt tegenwoordig ook voor vertrek uw kaartjes via internet boeken. Bezoek de website van de Italiaanse spoorwegen www.trenitalia.com voor de meest recente informatie over kaartjes en treintijden.

Er zijn verschillende soorten treinen in Italië. De treinen en hun symbolen vindt u hieronder vermeld.

Eurocity (EC) en EuroNight (EN). Voor snel, intercontinentaal reizen door heel Europa en zowel overdag als ‘s nachts naar Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Slovenië, Praag en Boedapest.
Eurostar (ES) en Intercity (IC). Dit zijn sneltreinen die tussen de belangrijkste Italiaanse steden rijden. Eurostar-treinen zijn zeer snel, erg comfortabel maar ook erg duur: u hoeft geen stoel te boeken, omdat dit automatisch gebeurt, wanneer u een kaartje koopt. Stoelreservering bij Intercity-treinen is optioneel en kost €3; Tijdens de spits raden wij u zeker aan stoelen te boeken.
Raid (R) – een lange-afstandssneltrein, stopt op veel stations.
Espresso (E) – stopt op alle belangrijke stations, en daarom is deze langzamer dan de Rapido!
Inter-Regionale (IR) – reist tussen regio’s en soms alleen in het weekend en de vakantieperiodes.
Regionale Diretto (D) – reist sneller dan de Locale en stopt op minder stations. Deze trein reist binnen een regio en aangrenzende regio’s, bijvoorbeeld binnen Toscane of tussen Toscane en Umbrië
Regionale Locale (L) – stoptrein die op elk station binnen een regio stopt, bijvoorbeeld van Florence naar Siena stopt deze op alle tussenliggende stations, zelfs in de kleinste dorpjes.

De volgende woorden komen wellicht van pas als u op het treinstation bent.
treni in arrivo - aankomende treinen
treni in partenza - vertrekkende treinen
binario - perron
in orario - op tijd
in ritardo - vertraagd

Voordat u de trein instapt, moet u ervoor zorgen dat u uw kaartje valideert bij een van de machines (“obliteratrici”) op het perron. U kunt geen kaartjes aan boord meer kopen! Als u uw kaartje niet valideert voor de reis of als u reist zonder een geldig kaartje, dan kunt u hiervoor een boete krijgen. In de grotere steden, bijvoorbeeld Rome en Milaan, zijn kaartjes voor de bus, de metro en de trein geldig gedurende een bepaalde tijdsperiode, meestal een uur en een kwartier, zodat u zo vaak u wilt kunt in-, uit-, of overstappen binnen de periode die op het kaartje aangegeven staat. Met hetzelfde kaartje kunt al het openbaar vervoer in een stad gebruiken, maar slechts één metrorit is toegestaan. Wanneer u in Rome en Milaan bent, kunt u een dagkaart die 24 uur geldig is kopen. Daarmee kunt u een hele dag met de bus, metro en tram reizen.
Hieronder is een alfabetische lijst met alle stations in Toscane met hun adressen en provincie. Om routes, dienstregeling en de prijs van kaartjes te controleren, gaat u naar de wesbite www.trenitalia.com


Lees verder

Autorijden in Italië

Om auto te rijden in Italie moet men een aantal belangrijke dingen onthouden;
Wanneer u autorijdt in Italië moet u altijd deze documenten bij u hebben:
Rijbewijs
Document voor autoregistratie/logboek(deze dient standaard bij alle huurauto’s geleverd te worden)
Autoverzekering (hiervoor dient men te zorgen voor alle huurauto’s)
Andere Italiaanse wetten
Snelheidsbeperking Autostrade 130 km – snelwegen met groen gekleurde borden
Snelheidsbegrenzing Super Strade verschilt/gewoonlijk 90 km – dubbele ventweg met blauwe borden - gratis
U moet identificatiedocumenten te allen tijde bij u hebben (paspoort).
Binnen 20 meter van uw aankoop moet u uw aankoopbon hebben.
In voertuigen, wanneer u parkeert, moet u de zichtbare klok op de ruitenwisser draaien op de tijd dat u parkeert. Doet u dit niet, dan kunt u een parkeerbon krijgen.
Checklist als u uw eigen auto gebruikt of een huurauto uit een ander land
Voordat u begint met uw trip naar Toscane met uw eigen auto, raden we u de volgende checklist aan.
1 Controleer de verzekering – zorg ervoor dat u weet wat u moet doen als er een ongeluk gebeurt.
2 Verzekering tegen defecten – controleer of u volledig verzekerd bent als het voertuig het niet meer doet!
3 Onthoud dat u altijd RECHTS moet rijden – we raden u aan dat u een sticker op uw stuurwiel plakt om u eraan te herinneren rechts te blijven rijden, zelfs de meest ervaren chauffeur zou dit moeten doen.
4 Autoservice – controleer dat er voldoende service aan uw auto is uitgevoerd, waaronder ook de banden en de remmen één week voordat u weggaat.
5 Als u een auto hebt gehuurd in een ander land, ga dan na dat u deze over de grens mee kunt nemen
Italiaanse snelwegen
Er zijn benzinepompen die 24 uur per dag open zijn, u kunt proberen de tank te vullen voordat u de snelweg verlaat, brandstof is some moeilijk te vinden op het platteland en is duurder. In Italië kan men tolgelden betalen per creditcard, die is vaak makkelijker op lange reizen.
Voor de meest recente verkeersinformatie over Italiaanse snelwegen, benzinepompen en een rekenmachine voor tolheffingen www.autostrade.it (Engelse versie beschikbaar)
Kaarten
Voor uitmuntende kaarten en rij-instructies klikt u hier om te kijken naar de website van Michelin Deze site vermeldt ook de kosten van tol.

Lees verder

Algemene informatie

TELEFOON
Om vanuit Italië naar het buitenland te bellen, kiest u eerst 00, dan het landnummer, laat vervolgens de eerste 0 van het netnummer weg en kies dan rest van het nummer. Openbare telefoons werken meestal met telefoonkaarten die bij bars, tabakswinkels en krantenwinkels te koop zijn. Er zijn nog maar weinig openbare telefoons die op munten werken. Tussen 's avonds 22.00 uur en 's morgens 8.00 uur zijn de gesprekskosten lager. Datzelfde geldt voor zaterdagmiddag, zondag de hele dag en feestdagen.
Internationale telefoonkaarten zijn verkrijgbaar bij de meeste tabakswinkels en sommige tijdschriftenkiosken/winkels.
Bellen vanuit een openbare telefooncel - Neem de hoorn op en wacht tot u de kiestoon (twee korte piepjes) hoort. Scheur de geperforeerde hoek van de kaart af voordat u deze gebruikt. Steek munten of uw telefoonkaart aan de rechterkant in het telefoonapparaat. Het door u betaalde geldbedrag moet nu aan de linker bovenkant van de telefoon verschijnen. Kies het nummer.

VEILIGHEID
Pas altijd en overal op voor zakkenrollers, vooral in grotere steden en drukke omgeving zoals markten, stations enzovoort. Pas ook op voor personen die u om geld vragen: niet stilstaan, dit soort lieden negeren en gewoon doorlopen. Laat al uw waardevolle bezittingen en documenten in de kluis van uw hotel. Neem alleen mee wat u echt nodig hebt. Laat nooit waardevolle spullen in auto's achter, ook niet uit het zicht.

VERLIES EN DIEFSTAL
Als u bent bestolen bent of iets hebt verloren, moet u een proces-verbaal voor de verzekering laten opmaken. "Dit heet een "denuncia" ofwel aangifte die u moet doen bij het plaatselijke Carabinieri politiebureau en waarvan u een kopie kunt verlangen. Deze aangifte moet binnen 24 uur na het voorval worden gedaan.

BANKEN
Valuta en traveller's cheques kunnen worden ingewisseld bij banken en hotels.
Banken zijn doorgaans open van 8.20 tot 13.20 uur en één uur in de namiddag (meestal van 15.00 tot 16.00 uur maar het kan per bank variëren), maar niet voor het omwisselen van valuta. Neem voor alle transacties uw paspoort mee. Controleer altijd of u het juiste bedrag hebt ontvangen en of u uw paspoort hebt terugkregen. De meeste banken betalen contant geld uit op een credit card service en hebben Cashpoint faciliteiten.
Houdt u er rekening mee dat creditcards niet algemeen in Italië worden gebruikt en zeker niet voor voor kleine bedragen. Sommige hotels accepteren geen creditcards voor de betaling van extra's.

TRAVELLERS CHEQUES - Nummer voor spoedannulering
(Gratis telefoonnummers in Italië)
American Express……………800 864046 (druk vervolgens op 0)
Citicorp………………………....800 057083
Thomas Cook………………...800 872050
Visa…………………………......800 018548

POST
"Postkantoren zijn uitsluitend open van 8.30 tot 13.00 uur behalve in de grotere steden waar sommige tot 17.00 uur open blijven. Postzegels ("francobolli") kosten voor brieven en briefkaarten binnen de EU evenveel. Postzegels zijn ook te koop bij sigarenwinkels ("Tabacchi") en bars (let op een grote zwarte T op een bord buiten de winkel). Meestal kunt u ze samen met prentbriefkaarten kopen.
Het herkenningsteken voor een postkantoor in Italië is een gele cirkel met de letters PT in zwart erop gedrukt.

ZEBRAPAD
Kijk bij het oversteken van de weg altijd eerst naar links en rechts en probeer voor uw eigen veiligheid altijd op een zebrapad over te steken.
Helaas is het niet zo dat u automatisch voorrang hebt door op een zebrapad te gaan staan en dus stoppen auto's niet om u te laten oversteken, wat in veel andere landen wel het geval is. Maar met een beetje geduld en voorzichtigheid laat iemand u wel passeren.
Als er echter geen zebrapad is waar u wilt oversteken, steek de straat dan extra voorzichtig over en steek NOOIT over als de stoplichten op rood staan - zelfs als er nergens een auto te bekennen is. Dit is in het belang van uw eigen veiligheid.

MEDISCHE ZORG
Als u tijdens uw verblijf een arts nodig hebt, neem dan contact op de eigenaar van de villa om u te helpen. Als u tijdens het weekeinde of 's nachts dringend medische hulp nodig hebt, kunt 118 bellen. Apotheken ("Farmacia" - herkenbaar aan een groot groen verlicht kruis) zijn meestal open van maandag tot zaterdag en ze hanteren dezelfde openingstijden als winkels. In de grotere steden openen ze op zondag om beurten, in kleinere steden zit er meestal een briefje op de deur met een telefoonnummer voor noodgevallen. Anders dan in sommige landen verkopen apotheken geen parfums, ontwikkelen ze geen rolfilms en verlenen ze geen assistentie aan dragers van een bril of contactlenzen.
De meeste medicijnen zijn niet zonder recept verkrijgbaar - afhankelijk van het geneesmiddel kan een recept van een arts worden verlangd.

ZIEKENHUIZEN
Als u de pech hebt dat u in een ziekenhuis moet worden opgenomen, vergeet dan niet uw verzekeringspapieren naar het ziekenhuis mee te brengen.
Ziekenhuizen hebben een afdeling Spoedeisende Hulp ("Pronto Soccorso") die 24 uur per dag geopend is.

ROKEN
Roken in openbare gelegenheden is verboden; als u betrapt wordt krijgt u een boete.

WATER
Het water uit de kraan is in Italië is niet altijd prettig om te drinken. Als u wilt kunt u flessen mineraalwater kopen in uw hotel, supermarkten, bars, restaurants en winkels ter plaatse. Er zijn twee soorten:
Water met belletjes - 'Acqua Minerale con gas'of ' Frizzante'
Stil water - 'Acqua Minerale naturale'of 'Senza gas'

MUGGEN
Deze kunnen voor sommige mensen een probleem zijn, vooral als u "zoet bloed" hebt maakt u meer kans om slachtoffer te worden! De plaatselijke apotheker kan u anti-insectenbeetzalf of -sprays leveren.

ELECTRICITEIT
In Italië is de netspanning 220 volt.

KERKEN EN KATHEDRALEN
De meeste kerken en kathedralen in Italië sluiten tijdens de lunchpauze.
Bij wijze van respect wordt in het algemeen geëist dat vrouwen bij een bezoek aan kerken hun schouders bedekken en zich onthouden van het dragen van korte rokjes en korte broeken. Ook van mannen wordt verwacht dat ze uit respect een lange broek dragen.

IN DE RIJ STAAN
Helaas staan Italianen niet graag in de rij en hebben ze de neiging naar voren te dringen. Vaak kan dit heel vervelend zijn (vooral als u hierdoor de bus mist!). Onthoud dus: Doe in Rome zoals de Romeinen doen".

FOOIEN GEVEN
Deze gewoonte is in Italië op grote schaal gebruikelijk. In restaurants en bars bijvoorbeeld is een fooi van 10% gebruikelijk en taxichauffeurs, kruiers en minibuschauffeurs verwachten ook een fooitje. Geef echter geen klein muntgeld omdat dit als een belediging kan worden opgevat!

LANDELIJKE FEESTDAGEN
1 januari -- Nieuwjaarsdag (Capodanno)
6 januari Driekoningen (La Befana, een soort heks die extra kerstspeelgoed en snoep brengt)
Pasen
Tweede Paasdag
25 april -- Bevrijdingsdag
1mei -- Dag van de Arbeid
2 juni -- Festa della Repubblica
15 augustus -- Tenhemelopneming (Ferragosto - een belangrijke vrije dag)
1 november -- Allerheiligen (Italianen brengen een bezoek aan hun kerkhoven)
8 december -- Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 december -- Kerstmis (Natale)
26 december -- Sint Stefanus

Op alle feestdagen zijn winkels, banken, musea e.d. allemaal gesloten. Restaurants en bars zijn open; het is raadzaam op deze dagen een tafel te reserveren omdat het dan erg druk kan zijn.
Veel steden vieren een plaatselijke feestdag ter ere van de patroonheilige van stad. Bij deze gelegenheden kunnen banken e.d. gesloten zijn, maar alleen in die bepaalde stad.

Lees verder

Reisinfo

De Italiaanse posterijen kennen vaak vertragingen. Brieven tussen Italië en andere Europese landen nemen gewoonlijk tussen de zeven en tien dagen om aan te komen. Men kan postzegels krijgen in postkantoren en bij tabakwinkels. Uren van postkantoren: 0800/0830-1200/1230 en 1400/1430-1730/1800 Maandag tot vrijdag, alleen zaterdagmorgens.

Lees verder

Uw hond mee op vakantie

Kunt u niet genieten op vakantie als uw viervoetige gezinslid er niet bij is? Met To Toscane neemt u uw hond met gemak mee op vakantie. We hebben een uitgebreide selectie huisdiervriendelijke vakantiehuizen en –appartementen die u kunt boeken.

Toscane is een ideale vakantiebestemming voor hondeneigenaars en hun trouwe viervoeters. Uitgebreide stranden en weidse landschappen, vakantiehuizen waarbij u zo de natuur in kunt stappen: daar wordt iedereen gelukkig van.

Er zijn wel een paar dingen die u moet overwegen om een vakantie met uw hond onvergetelijk te maken, en het team van To Toscane kan u precies vertellen wat deze dingen zijn. We staan u bij met raad en daad, informatie en tips!

Lees verder

To Toscane vakantiehuizenaanbod

Weet u niet zeker wat voor soort vakantiehuis u zoekt of welke locatie het beste bij u past? Wij helpen u graag om uw perfecte vakantie te boeken. Hier vindt u een handige gids met verschillende soorten vakantiehuizen die wij in heel Toscane verhuren.

Wat voor soort vakantiehuis u ook zoekt, u zult het zeker vinden als u de onderstaande informatie bekijkt. U kunt het type vakantiehuis selecteren, maar denk ook aan de locatie waarin het vakantiehuis zal staan.

Hieronder staan enkele van de belangrijkste regio's voor u beschreven, zoals Chianti, Toscane en Umbrië. 

We verhuren een groot assortiment aan vakantiehuizen en elke vakantiewoning heeft een eigen karakter en stijl. Onze vakantiehuizen worden zorgvuldig door onze medewerkers uitgekozen. Wij bieden de hoogste kwaliteit en al onze vakantiehuizen worden persoonlijk goedgekeurd door To Toscane. Bekijk de onderstaande informatie over ons Toscaanse vakantiehuizenaanbod en boek meteen uw vakantie met To Toscane.

Lees verder

Voedingsadvies in Italië

Buitenlandse reizen worden een stuk lastiger als u een voedselallergie hebt of vegetariër bent. Hieronder staan wat tips van To Toscane voor uw vakantie in Toscane en in de rest van Italië.

Lees verder
Aanvraagformulier