7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Autorijden in Italië

 • Autorijden in Italië

  Om auto te rijden in Italie moet men een aantal belangrijke dingen onthouden;
  Wanneer u autorijdt in Italië moet u altijd deze documenten bij u hebben:
  Rijbewijs
  Document voor autoregistratie/logboek
  (deze dient standaard bij alle huurauto’s geleverd te worden)
  Autoverzekering (hiervoor dient men te zorgen voor alle huurauto’s)

  Andere Italiaanse wetten
  Snelheidsbeperking Autostrade 130 km – snelwegen met groen gekleurde borden
  Snelheidsbegrenzing Super Strade verschilt/gewoonlijk 90 km – dubbele ventweg met blauwe borden - gratis
  U moet identificatiedocumenten te allen tijde bij u hebben (paspoort).
  Binnen 20 meter van uw aankoop moet u uw aankoopbon hebben.
  In voertuigen, wanneer u parkeert, moet u de zichtbare klok op de ruitenwisser draaien op de tijd dat u parkeert. Doet u dit niet, dan kunt u een parkeerbon krijgen.

  Checklist als u uw eigen auto gebruikt of een huurauto uit een ander land
  Voordat u begint met uw trip naar Toscane met uw eigen auto, raden we u de volgende checklist aan.
  1 Controleer de verzekering – zorg ervoor dat u weet wat u moet doen als er een ongeluk gebeurt.
  2 Verzekering tegen defecten – controleer of u volledig verzekerd bent als het voertuig het niet meer doet!
  3 Onthoud dat u altijd RECHTS moet rijden – we raden u aan dat u een sticker op uw stuurwiel plakt om u eraan te herinneren rechts te blijven rijden, zelfs de meest ervaren chauffeur zou dit moeten doen.
  4 Autoservice – controleer dat er voldoende service aan uw auto is uitgevoerd, waaronder ook de banden en de remmen één week voordat u weggaat.
  5 Als u een auto hebt gehuurd in een ander land, ga dan na dat u deze over de grens mee kunt nemen

  Italiaanse snelwegen
  Er zijn benzinepompen die 24 uur per dag open zijn, u kunt proberen de tank te vullen voordat u de snelweg verlaat, brandstof is some moeilijk te vinden op het platteland en is duurder. In Italië kan men tolgelden betalen per creditcard, die is vaak makkelijker op lange reizen.
  Voor de meest recente verkeersinformatie over Italiaanse snelwegen, benzinepompen en een rekenmachine voor tolheffingen www.autostrade.it (Engelse versie beschikbaar)

  Kaarten
  Voor uitmuntende kaarten en rij-instructies klikt u hier om te kijken naar de website van Michelin. Deze site vermeldt ook de kosten van tol.

 • Rijden in Toscane

  Klik op de links om onze rijdtips te downloaden
  Witte wegen
  Parkeren - Blauwe, gele of witte lijnen?
  Wees een slimme toerist - tips van de lokale bevolking


  Tips voor het rijden op onverharde bergweggetjes

  Er zijn verschillende wegen in Toscane. Soms zult van de verharde weg af moeten wijken en een tijdje op een wat meer uitdagende onverharde weg rijden.  In heuvelachtige en bergachtige gebieden kunt u terecht komen op smalle onverharde grintwegen die niet eens zijn onderhouden.

  Een aantal van onze meer afgelegen vakantiehuizen kunnen langs bergwegen liggen, het is dus belangrijk om van te voren te zijn voorbereid. Lees de routebeschrijving goed door en controleer de locatie en of de weg die u moet rijden bergaf is of op een andere manier een uitdaging.

  Het platteland van Italië heeft een mix van wegen die enorm van elkaar kunnen verschillen.  Er zijn grintwegen, of wegen met veel haarspeldbochten. Kijk voordat u gat rijden of er onverharde grintwegen zijn waarover u moet rijden, deze wegen zijn zo anders dan u gewend bent, en vereisen aandacht en concentratie.

  Tips voor het rijden op onverharde berg- en grintwegen:

  Rijden
  Op kronkelende smalle grintwegen is het belangrijk om consequent door te rijden. Heeft u een grillige rijstijl dan kan dit resulteren in allerlei problemen, zelfs dat uw auto alle kanten op glijdt, en dit wilt u natuurlijk helemaal vermijden.
  Probeer uw snelheid niet dramatisch te veranderen en houd afstand van de kanten van de weg ongeveer hetzelfde. Ronde bochten neemt u makkelijk zonder aan het stuur te trekken, en blijf altijd opletten op obstakels in de verte.

  Er staan minder borden op onverharde wegen, toch kunt u letten op eventuele borden die gevaarlijke situaties aankondigen. Rijd u een eenbaansweg naar beneden, hou uw snelheid dan laag en wees voorzichtig in blinde bochten, u weet nooit wat er aan komt.
  Komt een andere auto u tegemoet, dan moet u altijd plaats maken, want diegene die naar boven rijdt heeft altijd voorrang. Soms moet u dan achteruit naar boven rijden, en doe dit voorzichtig, neem de tijd.

  Grintwegen
  Als u op een onverharde grindweg rijdt, houd er dan rekening mee dat er veel minder tractie zal zijn. Neem een wat wijdere bocht, en probeer over hobbels en rond gaten te gaan zonder veel te stoppen of af te remmen, het kan zijn dat u banden dan in het luchtledige draaien als u probeert te versnellen.

  De weersomstandigheden kunnen ertoe leiden dat uw rijden aanzienlijk varieert. Bijvoorbeeld als het lang droog is zal het grind loslaten, wat betekent dat er meer kans is om te spinnen.

  Rijden met ijzel is natuurlijk altijd spannend, grintwegen zijn hiervoor handiger want hebben meer grip. Grintwegen zijn in de winter vrij modderig en in de zomer stoffig (weinig zicht). Regen kan aquaplanning veroorzaken of kuilen in de weg maken. Na zware regen kunnen plassen grote gaten verbergen, dus let extra op. Check het weer van te voren zodat u weet wat u kunt verwachten bij aankomst. Als er sneeuw is voorspelt dan moet u sneeuwkettingen bij u hebben.

  Het is prettiger om bij daglicht bij uw vakantiehuis te arriveren, er is geen straatverlichting op grintwegen en in de avond of ’s nachts dus gevaarlijker. Arriveer met daglicht en ontdek de weg eerst.

  Algemene tips en adviezen
  • Voer controles uit op uw auto voordat u reist.
  • Vermijd het rijden met kleine auto's op deze wegen.
  • Neem veel tijd voor uw reis, en vermijd rijden wanneer u moe bent en minder concentratie heeft.
  • Bekijk de verschillende wegen in Italië, smalle landwegen worden ook wel ‘strada bianchi’ genoemd en zijn bijna altijd onverhard.

  Tips autoverhuur
  • Zorg ervoor dat u een auto boekt met voldoende vermogen en met versnellingen om een steile landweg op te rijden.
  • Kies indien mogelijk een 4-wiel- of algehele wielaandrijving als u op een bergweg moet rijden.
  • Kies voor een auto met een royale hoeveelheid hoogte, auto's die laag op de grond liggen, kunnen hobbels en bobbels op de weg raken.
  • Kleinere auto's kunnen soms beter zijn voor erg smalle kronkelende landwegen.

  Meer informatie
  Bij steile landwegen moet het gewicht, of eigenlijk de gewichtskracht ratio van de auto de 20 kilo per KW niet overschrijden. Dit is een geweldige website om de verhouding te bekijken, en vergeet niet om de passagiers en bagage toe te voegen, bijvoorbeeld 90 kilo per volwassene om een goede berekening te hebben.  Deze gids geeft tips en info voor het rijden op steile hellingen.

Aanvraagformulier