Toscaanse wijnen
Toscane kan bogen op een lange wijnbouwhistorie. Zijn glooiende heuvels en mediterrane klimaat vormen de perfecte plek voor de productie van goede kwaliteit wijnen en de laatste tien jaar is Toscane bekend geworden als meest creatieve producent van Italië. Toscane heeft ook wereldwijd erkenning gekregen om zijn rode wijnen waarvan de meeste afkomstig zijn van de Sangiovese druif. Deze wijnen hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een royale dosis fruit en een gemiddeld tanninegehalte.
Toscane kent wat wijnen betreft in de hele wereld zijn gelijke niet dankzij een gunstige natuurlijke omgeving en een cultuur rond druiven en wijn die door de eeuwen heen steeds verder is verfijnd.
Zeffito Cuiffoletti - Historicus
De meest exclusieve Sangiovese wijn is de Brunello di Montalcino, een selecte wijn van hoge kwaliteit die uit de omgeving van een vestingstadje ten zuiden van Siena afkomstig is. Het is een van de duurste wijnen van Italië en wordt nu aangeboden onder meer dan honderd verschillende etiketten. Deze wijn wordt uitsluitend van Sangiovese druiven gemaakt en hij heeft minstens tien jaar nodig om tot rijpheid te komen.Andere Sangiovese wijnen zijn natuurlijk de beroemde Chianti en de Chianti Classico. Hoewel Sangiovese hun belangrijkste druif is, bevatten deze wijnen in tegenstelling tot de Brunello di Montalcino ook een kleine hoeveelheid (tussen 10 en 15%) Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah druiven.
De Chianti Classico is afkomstig uit het beroemde druiventeeltgebied tussen Florence en Siena, waarin de steden Greve, Radda en Castellina in het hart van de Chiantistreek een driehoek vormen. De meeste van deze wijnen behoren tot het marketing consortium van de Classico's consortium en zijn voorzien van de Gallo Nero, het symbool dat een zwarte haan voorstelt. Dit garandeert dat de inhoud van de fles een echte Chianti Classico is. Er zijn twee soorten Chianti Classico te koop die bekend zijn als de 'Standard' en de 'Riserva'. De Standard Chianti Classico is gelabeld met een Gallo Nero omgeven door een rode rand terwijl Riserva Chianti Classico is gelabeld met een Gallo Nero omgeven door een gouden rand. Deze wordt gemaakt van een paar van de beste druivenrassen en moet minstens 27 maanden rijpen om een extra volle smaak te bereiken.
Veel Chiantiwijnen bezitten ook de DOC / DOCG (Dominazione di Origine Controllato / Dominazione di Origine Controllato e Guarantita ) status. Dit is een Italiaanse kwaliteitsgarantieaanduiding die in 1963 door de Italiaanse regering werd ingevoerd en in 1992 door de EU-wetgeving werd gewijzigd voor de beschermde oorsprongsbenaming. Om aan de DOC/DOCG-vereisten te voldoen moet de wijn binnen het bepaalde gebied met gebruikmaking van wettelijk vastgelegde methoden gemaakt zijn en moet hij aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen. Andere belangrijke op Sangiovese gebaseerde rode wijnen die de DOC/DOCG-status bezitten zijn de Tignanello en Sassicaia waarvan de prijzen en de populariteit niet ver bij die van de Brunello di Montalcino achterblijven. Volgens anderen moeten hiertoe ook de Montepulciano, Montalcino, Bolgheri, Carmignano Maremma gerekend worden.
Sinds de jaren '70 is er sprake van een geleidelijke opkomst van modernere wijnen, gemaakt van internationale druivensoorten, in combinatie met het gebruik van Franse eiken 'barriques' of vaten, wat geleid heeft tot de wijnen die nu bekend staan als de 'Super Toscanen'. Druivenrassen, zoals de Cabernet Sauvignon en de Merlot, werden geïntroduceerd en vermengd met de klassieke Sangiovese om andere wijnen van hoge kwaliteit te produceren maar tegen veel lagere kosten als gevolg van de gebruikte moderne technieken. Deze 'avant-garde'-methoden strookten echter niet met de nieuwe DOC/DOCG-wetgeving en zodoende werden de wijnen gedwongen het nederige etiket 'Vini da Tavola' of wel 'Tafelwijn' te dragen. Na verloop van tijd hebben deze wijnen echter de reputatie verworven als behorend tot de beste die ooit in Italië gemaakt zijn en hun prijzen liggen dan ook ver boven de prijzen van de gangbare tafelwijnen.
Naast de populaire rode wijnen produceert Toscane ook een kleine hoeveelheid witte wijnen. De meeste hiervan genieten echter niet het prestige van hun rode broeders omdat zij tot voor kort allemaal van de alledaagse Trebbiano druif werden gemaakt en daardoor naar een nogal saaie smaak neigen. Een uitzondering hierop is de Vernaccia di San Gimignano die op de Vernaccia druif berust, een goed gemaakte frisse, droge witte wijn en een van de eerste waaraan de DOC-status werd toegekend. Tegenwoordig worden er in Toscane echter behoorlijk wat andere goede witte wijnen gemaakt, met inbegrip van de internationale elite van Chardonnay's, Sauvignons, de Pinot Bianco en de Pinot Grigio samen met meer traditionele witte wijnen als de Pomino en de Vin Santo.
En op de laatste... maar zeker niet de minste plaats komt de Grappa! Grappa of wel 'druivenstelen' is een op druiven gebaseerde brandewijn (tussen 37,5% en 60% alcohol) die gemaakt wordt van de druivenschillen, -pitten en -stelen die na het persen uit de wijnbereiding zijn overgebleven. Het is een bekend bijproduct van Italiaanse wijn dat ofwel puur of als scheutje in de espressokoffie wordt gedronken. Deze brandewijn wordt meestal na de maaltijd genomen om de spijsvertering te bevorderen. Als u dus ter afsluiting van een rijke Toscaanse maaltijd behoefte hebt aan een 'digestivo', kunt u altijd een beetje Grappa proberen!