7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Top Tips van onze vakantiehuis specialisten

We hebben tientallen jaren ervaring om ervoor te zorgen dat alle gasten in onze villa's goed worden verzorgd, en we zijn goed gewend aan de bezorgdheid over het plannen van uw trip. Daarom willen we graag enkele aanbevelingen delen om uw reis gemakkelijk te beheren en vooral onvergetelijk te maken.

“Snelle reactie op alle vragen
Bij de voorbereiding van onze reis naar Toscane hadden we een paar vragen over de details en kregen we altijd een snel een beleefd antwoord. Dit overtreft onze verwachtingen. Geweldige ervaring.”


We hebben deze pagina’s voor u gemaakt en hopen dat u deze ideeën nuttig, duidelijk en relevant vindt. Onze informatie wordt voortdurend bijgewerkt om aan uw wensen en vragen te voldoen. Laat het ons weten als u vragen of suggesties heeft, zodat we die aan onze gidsen kunnen toevoegen.

Hartelijk dank
Uw To Toscane specialisten
Klik hier om contact met ons op te nemen

Top Tips van onze vakantiehuis specialisten

Houd uw vakantiehuis veilig

Wij adviseren u om uw villa net zo veilig te houden als uw eigen huis. Waakzaamheid hoeft niet in de weg te staan van een geweldige tijd, dus we hebben een aantal eenvoudige ideeën verzameld om uw vakantiehuis veilig te houden.
Voorzorgsmaatregelen
●    Zorg ervoor dat alle ramen, luiken en deuren vergrendeld zijn. Dit geldt 's nachts, als u overdag buiten bent en zelfs als u bij het zwembad bent.
●    Als uw vakantiehuis een alarm heeft, maak er dan gebruik van. U kunt meestal een alarm instellen voor wanneer u niet in de villa bent, en tijdens de slaapuren.
●    Wij raden u aan geen dure sieraden mee te nemen op reis. Wel moeten waardevolle voorwerpen die u meeneemt uit het zicht worden gehouden om opportunisten te ontmoedigen. Anders moeten ze in de kluis van het vakantiehuis worden bewaard.
●    Als u niet tevreden bent met de huidige beveiliging van uw vakantiehuis, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Verzekering
Controleer of u voldoende dekking hebt voor uw waardevolle spullen en contant geld dat u bij u hebt. Wij raden u aan om dubbele kopieën van uw persoonlijke documenten te maken, inclusief uw paspoort en rijbewijs. Dit is zeer nuttig als de originele documenten verloren gaan of worden gestolen.
Neem contact op
In het onwaarschijnlijke geval van een overval op uw vakantiehuis, neem dan onmiddellijk contact met ons op en wij zullen ons best doen om u te helpen met de nodige procedures. Deze veiligheidsgids is bedoeld om u in staat te stellen uzelf en uw eigendommen te beschermen in het geval van onwaarschijnlijke incidenten. Met andere woorden, het doel is niet om u zorgen te maken, maar om u te helpen genieten van uw vakantie zonder angst. Wees veilig, wees niet bang - en het belangrijkst, geniet van uw vakantie in Toscane!

Lees verder

Gasten etiquette

Hoe kunt u een voorbeeldige gast zijn in uw Toscaans Vakantiehuis?

Of u nu een doorgewinterde Italiëliefhebber bent of als het uw eerste bezoek is, u kunt een verschil vinden in cultuur gewoontes in uw vakantiehuis. Uw To Toscane vakantiehuis eigenaar hoopt dat u zich tijdens uw verblijf thuis voelt en een geweldige tijd heeft. Samen met de To Toscane vakantiehuis eigenaren hebben we enkele tips samengesteld over de gebruikelijke beleefdheden die u tijdens uw verblijf kunt toepassen.
Communicatie
Hoeveel communicatie u zult hebben met uw vakantiehuis eigenaar is voornamelijk afgestemd op u en uw behoeftes. Uiteraard zullen enkele eigenaren meer willen communiceren dan anderen. Sommige eigenaren vertellen ons dat ze de gasten niet willen lastigvallen, dus proberen ze het kort te houden. Als u echter vragen wilt stellen en meer wilt weten over de omgeving, helpen de eigenaren u graag tijdens uw verblijf in hun vakantiehuis met welk soort contact u het liefst gebruikt. Als u via sms met uw vakantiehuis eigenaar communiceert, probeer dan tijdig te reageren.
Grootte van de groep
De eigenaren verwachten het aantal gasten in uw groep waarmee u heeft geboekt. Kom niet aan met een grotere groep. Controleer of uw eigenaar in overeenstemming is met uw plannen voor eventuele tijdelijke bezoekers overdag. Als het verzoek redelijk is, zal de eigenaar verzoeken accommoderen en mogelijk de extra gasten willen laten registreren. Eigenaren moeten voorzichtig zijn met de toelating van ongeregistreerde gasten in hun vakantiehuis vanwege hun aansprakelijkheid. De verzekering van de eigenaar dekt mogelijk geen ongeregistreerde gasten en als er iets zou gebeuren zou de eigenaar verantwoordelijk zijn.
Punctualiteit
Wees op tijd voor de vaste afspraken met uw vakantiehuis eigenaar, zoals inchecken en uitchecken. We geven uw verwachte aankomsttijd door aan uw vakantiehuis eigenaar. Soms wilt u vakantiehuis eigenaar de verwachte aankomsttijd op de aankomstdag met u bevestigen via SMS. Zorg ervoor dat u tijdig reageert. Als uw verwachte aankomsttijd verandert als gevolg van vlucht vertragingen, files of een wijziging van de plannen, laat het dan aan de eigenaar weten, zodat ze niet onnodig hoeven te wachten.
Huisregels
De meeste eigenaren zullen enkele regels opstellen met de verwachting dat u zich tijdens uw verblijf aan deze regels houdt. De meeste regels zijn opgesteld voor uw eigen veiligheid of zullen gaan over het gebruik van de voorzieningen. Mochten de regels onduidelijk zijn, of als u het doel van een regel beter wilt begrijpen, dan kunt u ze bespreken met de eigenaar. Ze geven u graag duidelijkheid vanaf het begin.
Schade
Als er schade ontstaat tijdens uw verblijf in het vakantiehuis, moet u het meteen aan de eigenaar laten weten. Wees altijd eerlijk en open over eventuele schade. Eigenaren vertellen ons dat hun normale reactie op kleine beschadigingen is op af te zien van de kosten van vergoeding uit welwillendheid. Ook in serieuzere gevallen is het snelle informeren van de eigenaar van belang, omdat reparaties dan onmiddellijk kunnen worden uitgevoerd, wat leidt tot lagere reparatiekosten.

Lees verder

Uw Gezondheid en Veiligheid

Uw gezondheid en uw veiligheid zijn onze grootste prioriteit. Samen met de To Toscane vakantiehuis eigenaren hebben we een aantal tips opgesteld om u te helpen veilig en gezond te blijven tijdens uw verblijf.
Zwembad Veiligheid en Hygiëne Tips
De zwembaden van onze Toscaanse vakantiehuizen hebben geen badmeesters, dus het is belangrijk om het ontwerp en de indeling van het zwembad te leren kennen voordat u er gebruik van wil maken. Houd rekening met eventuele diepteveranderingen of andere ongewone eigenschappen van het zwembad. Ongelukken bij het zwembad kunnen gebeuren als kinderen direct na aankomst op verkenningstocht gaan zonder begeleiding. Zorg ervoor dat u te allen tijde weet waar uw kinderen zich bevinden.

●    Bekijk de zwembadregels die worden aangekondigd rondom het zwembad.
●    De zwembaden bij uw vakantiehuis zijn niet geschikt om te duiken, tenzij anders vermeld staat.
●    Houd u aan de openingstijden van het zwembad en gebruik het zwembad niet in het donker.
●    Zwem niet direct na het eten van een maaltijd.
●    Zwem niet na het drinken van alcohol.
●    Gebruik het zwembad niet als u last heeft van uw maag of als u zich niet lekker voelt.
●    Neem een douche voordat u het zwembad ingaat.
●    Zorg dat kinderen het toilet gebruiken voordat ze het zwembad ingaan.
●    Jonge kinderen en baby’s moeten gepaste zwemkleding dragen (bijvoorbeeld luiers in het zwembad).
●    Voordat u het zwembad gebruikt, zorg ervoor dat u weet hoe u hulp kunt krijgen in een noodgeval.
Rook en Koolstofmonoxidemelders
Rook en koolstofmonoxidemelders zijn niet gebruikelijk in Toscane. We raden u aan een aan te schaffen om mee te nemen wanneer u op reis gaat, voor het geval dat uw vakantiehuis dit niet heeft. Klik hier om een voorbeeld van een draagbare koolmonoxidemelder te bekijken.
Bekijk de Veiligheidsvoorzieningen
Nadat u de eigenaar van uw vakantiehuis heeft ontmoet, wordt u uitgenodigd om de veiligheidsvoorzieningen in uw vakantiehuis te bekijken, zodat u weet waar u de voor u relevante nooduitrusting en veiligheidsinformatie kunt vinden. Als u niet zeker weet hoe u de EHBO-doos of brandblusser kunt vinden, vraag het dan aan de eigenaar van het vakantiehuis. Ze zullen ervoor zorgen dat u alle veiligheidsmaatregelen begrijpt.
Gezondheidsadvies voor Europese Burgers
Een wederzijdse gezondheidsovereenkomst met de rest van de EU – plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen – maakt het mogelijk de kosten van tandheelkundige en medische (inclusief ziekenhuis) behandelingen te verlagen op vertoon van uw Europese ziekteverzekeringskaart. Een vergoeding moet worden betaald, plus een deel van de kosten van de eventuele voorgeschreven medicijnen.
Gezondsheidsadvies voor Andere Nationaliteiten
Om het nieuwste Gezondheidsadvies over Toscane te bekijken, klikt u hier (https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen). Dit geeft actuele informatie over hoe u gezond kunt blijven tijdens een reis naar het buitenland, inclusief advies over voorzorgsmaatregelen en aanbevolen vaccinaties. 
Telefoonnummers voor Noodgevallen
112 is het algemene noodgeval telefoonnummer in Italië voor ambulance, politie & brandweer.
Directe verbinding nummers:
112 – Carabinieri (federale politie)
113 – Lokale politie (plus ambulance en brandweer)
115 – Brandweer
116 – wegenwachtdiensten A.C.I.
117 – Financiële politie
118 – Medische noodgevallen
1515 – bosbranden

Lees verder

Informatie over airconditioning en verwarming kosten

We hebben alles wat u moet weten over uw verwarming en airconditioning gebruik in één document verzameld. Er zijn drie manieren waarop het gebruik in rekening kan worden gebracht:

1. Inclusief
Dit betekent dat alle kosten voor verwarming en airconditioning zijn inbegrepen in de wekelijkse huurprijs. Er zijn geen extra kosten voor deze diensten. Soms zijn brandstof, elektriciteit en/of airconditioning in de prijs inbegrepen tot aan een vooraf aangegeven maximum. In geval van overschrijding van dit maximum wordt het gebruik in rekening gebracht op basis van verbruik.

2. Vaste prijs
Ook bekend als forfait, dit betekent dat er een vaste prijs is die niet varieert afhankelijk van gebruik.

3. Naar verbruik
Dit betekent dat de kosten worden berekend naar verbruik. Dit wordt bepaald door meterstanden en berekend tegen een tarief dat wordt gespecificeerd door de eigenaren of beheerders van het vakantiehuis.
Tips om koel te blijven:
•    Sluit buitendeuren, ramen en luiken aan de zuidkant van het huis of waar de zon binnenkomt. Dit voorkomt dat warme lucht en direct zonlicht het huis binnendringen.
•    Open de deuren en ramen ‘s nachts en ‘s morgens vroeg om koele lucht binnen te laten.
•    Schakel de plafondventilators in zodat ze tegen de klok in draaien om de warme lucht naar boven te trekken.
•    Als uw lakens tijdens uw verblijf worden vervangen blijven de bedden frisser en koeler. [Houd er rekening mee dat er voor een wisseling van het beddengoed mogelijk extra kosten kunnen zijn.]

Lees verder

Nuttige Zinnen

Italianen zijn erg trots op hun land en verwelkomen toeristen graag om hun heerlijke eten en wijn te proeven, om hun cultuur te ervaren en om hen te helpen hun taal een beetje te spreken. Ze vinden het gewoon leuk. De vaders van het moderne Italiaans waren Dante, Manzoni en de televisie. Elk speelden zij een rol bij het opbouwen van een nationale taal uit een oneindig aantal regionale en lokale dialecten.

Dank u..............................Grazie 
Spreekt u Engels?...........Parla inglese?
Graag gedaan....................Prego 
Ik begrijp het niet ..................Non capisco
Neemt u mij niet kwalijk...........................Mi scusi
Ik spreek Nederlands...........................Io parlo olandese
Pardon (mag ik even passeren).........Permesso
Ja / Nee / Alstublieft...................Si / No / per favore
Gisteren..............................Ieri 
Vandaag....................................Oggi
Hoe maakt u het?........................Come sta?
Goed, dank u......................Bene grazie
Moren..............................Domani 
Goede morgen.......................Buon giorno
Ochtend.................................Mattina 
Goede avond........................Buona sera
Middaguur.....................................Mezzogiorno
Goede nacht............................Buona notte
Namiddag..............................Pomeriggio
Tot ziens..............................Arrivederci
Avond.................................Sera 
Hallo.....................................Ciao
Wanneer?..................................Quando? 
Hoe laat is het?.....................Che ora è?
Wat kost het?.........Quanto costa? 
Waar is het?...........................Dove è?
Kunt u mij helpen?..............Potrebbe aiutarmi?
Ik weet het niet...........................Non lo so
OK..................................Va bene 
Het doet er niet toe.....................Non importa
Ik ben de weg kwijt................................Mi sono perso
Niets...................................Niente
Ik ben moe..............................Sono stanco
Ik heb honger............................Ho fame
Ik heb slaap.............................Ho sonno
Ik heb dorst.............................Ho sete
Ik voel me ziek....................................Mi sento male
Het spijt me...............................Mi dispiace
Ontbijt................................Colazione
Laat me met rust.......................Lasciami in pace
Lunch.....................................Pranzo         
Diner....................................Cena
Groot.........................................Grande
Klein......................................Piccolo
Waarom.......................................Perché
Waar.....................................Dove
Ik zou graag............................Vorrei
Ik wil....................................Voglio
Alstublieft....................................Per favore
Rechts.......................................Destra
Links.........................................Sinistra
Hotel......................................Albergo
bank......................................Banca
Markt...................................Mercato
Winkel......................................Negozio
Strand....................................Spiaggia
Ziekenhuis.................................Ospedale
Apotheek.................................Farmacia
Station..................................Stazione
Trein.....................................Treno
Perron...............................Binario
Plaatsbewijs...................................Biglietto
Enkele reis (plaatsbewijs)………..........Andata
Retour..........................Andata e ritorno
Autobus.......................................Autobus
Bushalte................................Fermata
Eenrichtingverkeer (straat)....................Senso unico
Warm........................................Caldo
Koud......................................Freddo
Te veel..............................Troppo
Goed......................................Bene
Vaarwel.............................Buona fortuna
Parla lentamente....................Spreek langzaam
Hoe heet u?..............Come si chiama?

ALGEMENE AANWIJZINGEN
Open................................Aperto 
Niet roken......................Vietato fumare
Gesloten..............................Chiuso
Lift....................................Ascensore
Ingang...........................Entrata / Ingresso
Vrij..............................Libero
Uitgang...................................Uscità
Bezet..........................Occupato
Ingang (treinen/bussen)...Salita   
Trap................................Scale
Uitgang (treinen/bussen)...........Uscità
Verboden.........................Vietato
Duwen.................................Spingere
Niet aanraken....................Non toccare
Trekken..................................Tirare   
Toilet...............................W.C / Bagno
Dames..............................Donne / Signore   
Heren...............................Uomini / Signori
Geen drinkwater.........Acqua non portabile

UITSPRAAK
CH wordt als K uitgesproken
CI wordt als SJ uitgesproken
C + klinker wordt als TSJI / TSJE
CA wordt als in het Nederlands uitgesproken

NUMMERS
Uno - een
Due - twee
Tre - drie
Quattro - vier
Cinque - vijf
Sei - zes
Sette - zeven
Otto - acht
Nove - negen
Dieci - tien
venti - twintig
trenta - dertig
quaranta - veertig
cinquanta - vijftig
sessanta - zestig
settanta - zeventig
ottanta - tachtig
novanta - negentig
cento - honderd
milione - miljoen

Lees verder

Uw hond mee op vakantie

Kunt u niet genieten op vakantie als uw viervoetige gezinslid er niet bij is? Met To Toscane neemt u uw hond met gemak mee op vakantie. We hebben een uitgebreide selectie huisdiervriendelijke vakantiehuizen en –appartementen die u kunt boeken. www.to-toscane.nl/diervriendelijke-vakantiehuizen/

Toscane is een ideale vakantiebestemming voor hondeneigenaars en hun trouwe viervoeters. Uitgebreide stranden en weidse landschappen, vakantiehuizen waarbij u zo de natuur in kunt stappen: daar wordt iedereen gelukkig van.

Er zijn wel een paar dingen die u moet overwegen om een vakantie met uw hond onvergetelijk te maken, en het team van To Toscane kan u precies vertellen wat deze dingen zijn. We staan u bij met raad en daad, informatie en tips!
Voor vertrek: de grens over
Als u naar Italië wilt reizen, moet u aan de EU-wetgeving voor huisdieren voldoen. Uw hond moet tegen hondsdolheid ingeënt zijn en een Europees dierenpaspoort hebben, plus een certificaat van de dierenarts waarin vaccinaties en microchipinformatie vermeld staan. We raden u aan om een aansprakelijkheidsverzekering voor uw hond af te sluiten en in Italië moeten alle honden verplicht een riem en muilkorf dragen.
Met de auto: overwegingen
Voor een hond is met de auto reizen waarschijnlijk de prettigste manier om de vakantiebestemming te bereiken, want meestal kent het dier de auto en u kunt af en toe stoppen, mocht dat nodig zijn. Het is het beste als uw hond pas bij aankomst een volledige maaltijd eet, want een hond met een volle maag wordt eerder misselijk en zal misschien overgeven. U kunt onderweg wat snacks geven, dan raakt het spijsverteringsstelsel van uw hond niet overbelast. Als basisregel geldt: water is belangrijker dan eten.

Laat a.u.b. uw hond NOOIT alleen achter in een afgesloten auto, zelfs niet voor korte tijd. In de zon wordt het heel snel heet in de auto en honden kunnen niet zweten. De lichaamstemperatuur van een hond zal dus snel stijgen en het bloed kan gaan stollen, wat tot de dood kan leiden, zelfs als een hond maar heel even in de warme auto zit. Een open raam helpt daar niet echt mee. Zelfs als u een parkeerplek in de schaduw vindt, is het gevaarlijk, omdat de zon draait.
Met het vliegtuig of de trein: wetgeving
Trein: Als u met de trein reist, dan mogen honden die maximaal 6 kilo wegen gratis mee in een bench of transportbox die maximaal 70 x 50 x 30 cm groot mag zijn. Voor grotere honden moet u een kaartje kopen en de hond moet aangelijnd en gemuilkorfd zijn. De hond mag alleen in een slaapcabine komen als u het hele compartiment geboekt heeft en hetzelfde geldt voor een zitplaats: het hele compartiment moet geboekt worden.
Vliegtuig: Huisdieren tot 5 kg, soms 6-8 kg zelfs, mogen in de cabine reizen mits ze in een geschikte bench vervoerd worden. Deze box mag niet groter zijn dan handbagage, d.w.z. 45-55 cm x 35-40 cm x 20-25 cm. Grotere honden moeten in het bagageruim reizen. Transportboxen voor het bagageruim moeten aan strikte voorwaarden voldoen. De hond moet in een stevige, ontsnappingsvrije en waterdichte bench zitten, met genoeg ruimte om vrij te kunnen bewegen, rechtop staan en liggen. Dingen waar de hond zich aan kan verwonden moeten verwijderd worden en er moet aan twee kanten lucht door de bench kunnen stromen. Op lange vluchten moet er ook eten en drinken in de bench aanwezig zijn. Zo nodig kunt u uw hond een kalmeringsmiddel geven als u denkt dat de hond gestrest zal raken. De kosten voor deze vluchten variëren zeer. We raden u aan om hiervoor contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.
Bij aankomst: zorg ervoor dat uw hond zich thuis voelt
De eigen hondenmand, een kussen, deken en het lievelingsspeeltje ruiken vertrouwd en zullen uw hond helpen om aan de nieuwe omgeving te wennen. Ook kunt u uw hond bij aankomst het normale eten geven in de bekende etens- en drinkbakken die u van thuis uit meebracht. Hoe minder onbekende dingen uw huisdier in de eerste dagen ziet, des te makkelijker zal uw hond aarden. Loop in het begin alleen in de directe omgeving rond: langere wandelingen kunt u beter wat later pas ondernemen.

Dierenarts: het kan zijn dat u een dierenarts nodig zult hebben, vanwege het onbekende eten, de hitte en wagenziekte, of vanwege onverwachte verwondingen. Zelfs als uw hond volkomen gezond is, kan dit gebeuren. De onderstaande link helpt u de dichtstbijzijnde dierenarts in Toscane of Italië te vinden: www.vetfinder.mobi/
Uit: wandelingen waar u allebei van kunt genieten
Om ongewenste verrassingen te voorkomen, raden we u aan om de lokale wetgeving over gezelschapsdieren te lezen. In heel Italië moeten honden aangelijnd zijn. U moet ook altijd een muilkorf bij hebben, maar uw hond hoeft deze alleen te dragen als iemand u dat vraagt. Op sommige locaties, zoals in kerken en musea, zijn honden niet toegestaan.
Stranden: Honden zijn welkom op speciale hondenstranden. In de afgelopen jaren is het aantal hondenstranden in Toscane gestaag gestegen. Dit zijn meestal de ‘spiagge libre’, d.w.z. openbare stranden, die niet verhuurd zijn en waar uw hond het water in kan rennen om af te koelen. Deze stranden hebben borden.
Parken: Honden mogen sinds 2009 openbare parken in, mits ze aan de lijn gehouden worden.
Musea: De meeste musea laten geen honden toe, maar er zijn wat uitzonderingen. Lees hiervoor de plaatselijke wetgeving. Florence heeft kennels waar honden per uur ondergebracht kunnen worden, bijvoorbeeld.

U vindt daar meer informatie over via deze link: www.florencepetsitting.com/
Restaurants: Wilt u uw hond meenemen naar een restaurant na een dagje uit? Geen probleem! Sinds 2013 mogen honden in bepaalde restaurants in Toscane mee naar binnen. In veel bars, restaurants en cafés staat nu “Honden zijn welkom” of in het Italiaans “Qui Fido è il benvenuto“.
Tips om problemen te voorkomen
Wederzijdse inachtneming kan veel problemen voorkomen en zorgt ervoor dat u zich volledig kunt ontspannen. Veel van onze vakantiehuizen hebben huisregels om misverstanden te voorkomen. 

We willen u nu al een paar tips geven, zodat iedereen happy kan zijn en blijven. Zo is bijvoorbeeld het zwembad absoluut verboden voor honden. Op het terrein moet de hond aangelijnd zijn, tenzij u het exclusief voor eigen gebruik hebt. Neem altijd poepzakjes mee om de grote boodschappen van uw hond op te ruimen. Zorg ervoor dat na een wandeling uw hond schoon en droog is voordat deze het vakantiehuis inloopt, zodat het huis zo schoon mogelijk blijft.

Het To Toscane-team wenst u en uw trouwe metgezel een prettige en onvergetelijke vakantie toe.
“Buone Vacanze!“

Lees verder

Gewoonten Toscane

Als u door Italië reist, zult u merken dat de gebruiken, het landschap, de gerechten en zelfs de taal aanzienlijk verschillen tussen Noord- en Zuid-Italië. Vergeleken met andere Europese landen is Italië een relatief jong land, dat tot 1861 onderverdeeld was in verschillende heerlijkheden en delen die onder een buitenlandse macht of pauselijk gezag stonden.

Maar er zijn gewoontes en gebruiken die in heel Italië te vinden zijn en die misschien erg anders zijn dan wat u gewend bent. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende, om u te helpen om de plaatselijke gebruiken te begrijpen.

Lees verder

Reisadapter

Moderne technische apparatuur zoals telefoons, tablets, laptops, camera's, enz. moeten regelmatig worden opgeladen. Daarom is het belangrijk om de juiste apparatuur mee te nemen op uw reizen. De meeste apparaten die u meeneemt naar Italië zijn uitgerust met een dubbele spanning, d.w.z. dat ze slechts één voedingsadapter nodig hebben, omdat de stopcontacten anders kunnen zijn dan u gewend bent.

Reisadapters zijn meestal niet duur, je hebt alleen de juiste adapter voor Italië nodig! De meest voorkomende stopcontacten in Italië zijn een standaard EU-stekker type C, type F en ook type L. Frequente reizigers hebben vaak een all-in-one adapter die overal ter wereld werkt en deze zou dan ook geschikt zijn voor alle Italiaanse typen stopcontacten.

Elektriciteit in Italië voldoet aan de Europese standaardregelgeving, daarom hebben stopcontacten 220 - 240 volt afwisselend met een capaciteit van 50 cycli per seconde. Als uw apparaat een andere spanning nodig heeft dan het dubbele, dan heeft u een spanningsomvormer (of stroomtransformator) nodig om over te schakelen naar 220 - 240 volt.

Speciale aandacht moet worden besteed aan hoogwaardige apparaten zoals haardrogers of stylingapparaten. Lees de aanbevelingen van de fabrikant voordat u op reis gaat om letsel en schade te voorkomen.

Lees verder

Openbaar vervoer Toscane

Het Italiaanse spoorwegnet is redelijk en reizen per trein tussen de steden is zeker mogelijk. Ga naar de website www.trenitalia.com om kaartjes te kopen en raadpleeg de dienstregelingen. U kunt het beste, ondanks de iets hogere prijs, de hogesnelheidstreinen Le Frecce nemen wanneer u tussen verschillende grote steden reist. Het type trein staat aangeduid met de volgende symbolen:

Eurocity (ETR) en EuroNight (EN) - internationale verbindingen met Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland.

Frecciarossa, Frecciabianca en Frecciargento (Le Frecce) - dit zijn snelle treinen tussen de grootste steden van Italië. Deze zijn duurder en plaatsen moeten worden gereserveerd. Hogesnelheidstreinen, zeer comfortabel maar duurder.

Intercity (IC) en Intercity Notte (ICN) - treinen tussen de middelgrote en grote steden van Italië. Ze verbinden ongeveer 200 stations (vertrek vanuit Rome, Ancona, Reggio Calabria/Sicilië, Lecce, Tarante, Turijn, Genua, Milaan en Napels). Als u goedkoper maar langzamer wilt reizen dan met Le Frecce dan kunt u deze treinen een paar keer per dag nemen. Ze brengen u naar vrijwel elke stad. Reserveren is noodzakelijk.

Regionale (R) en Regionale Veloce (RV) - reis binnen en tussen verschillende regio's. Dit zijn langzame treinen die op elk station van een regio stoppen, bijvoorbeeld van Florence naar Siena. Deze trein stopt op elk tussengelegen station, zelfs de kleinste dorpen.

De volgende uitdrukkingen kunnen wellicht van pas komen op de stations:
treni in arrivo - aankomst
treni in partenza - vertrek
binario - perron
in orario - op tijd
in ritardo - vertraagd

Als u reist met een regionaal treinkaartje (zonder reservering), zorgt u er dan voor dat u uw kaartje voor vertrek stempelt in één van de stempelmachines op het perron.

Lees verder

Voedingsadvies in Italië

Buitenlandse reizen worden een stuk lastiger als u een voedselallergie hebt of vegetariër bent. Hieronder staan wat tips van To Toscane voor uw vakantie in Toscane en in de rest van Italië.

Lees verder
Aanvraagformulier