Maandag tot zondag 10.00 – 18.30 +31 (0)2080 83116
Ciao, log in
Maandag tot zondag 10.00 – 18.30 +31 (0)2080 83116

Login


Eten & drinken

  • De Chianti is gastronomisch gesproken een van de meest aantrekkelijke delen van Toscane. De Chianti-wijnroute biedt een kans om te genieten van de Chianti Classico-wijnen en T-Bone steaks in gezellige herbergen. De wijnbouw dateert uit de Etruskische tijd, zoals blijkt uit de beker die is gevonden in een Etruskisch graf in Castellina in Chianti, en de behouden Etruskische fresco's die Bacchus, de Romeinse god van de wijn, uitbeelden. Middeleeuwse kloosters vestigden hier wijnbouw - en sommige van deze originele wijnlandgoederen bleven overeind, zoals de Badia a Coltibuono en Badia a Passignano van Antinori, met zijn gastronomische restaurant L'Osteria di Passignano.

    Vanzelfsprekend is dit het thuisland van de Chianti Classico, maar er worden ook Super Tuscans in de regio geproduceerd. In 1716 bepaalde een decreet van de groothertog van Toscane de grenzen van het Chianti-gebied en stelde de wetten vast voor de productie en verkoop van wijn. Tegenwoordig is deze regio 's werelds oudste wijnproducerende bond. Het Chianti Classico-gebied omvat de gebieden Barberino Val d'Elsa, Castellina, Greve, Gaiole, San Casciano en Tavernelle Val di Pesa.

    De keuken van de Chianti is een stevige variant op de klassieke Toscaanse keuken, met smaken uit het nabijgelegen Florence en Siena en lokale varianten. Probeer ribollita, een dikke bonensoep, of andere eenvoudige gerechten die de Toscaanse cucina povera (boerenkeuken) weerspiegelen. Aan de andere kant is ook gastronomisch dineren mogelijk, vooral in veel van de grotere kastelen en abdijen. Hier zijn gerechten vaak verfijnder, en bestaan uit gekoppelde wijn- en proefmenu's.

    Dit is maar een voorproefje van de Chianti. Zie ook onze restaurant aanbevelingen hieronder en bekijk ook de specifieke gidsen voor de beste steden en dorpen in de Chianti, allemaal te vinden via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GaioleGreve, Panzano, Castellina, Radda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San Gusme, San Donato in Poggio en Vagliagli.

  • La Bottega

    Deze charmante herberg wordt door een familie beheerd en ligt in een betoverend middeleeuws dorpje net ten noorden van Radda. Het biedt eenvoudige maar speciale Toscaanse gerechten. Deze worden aangevuld met enkele van de beste Chianti Classico-wijnen, samen met salades en groenten uit eigen tuin. Gemiddeld geprijsde gerechten zijn met de hand gerolde pasta's, zoals pici met eend of everzwijnsaus, alsook ribollita-soep gevolgd door wild zwijn of Florentijnse T-Bone steak. Om zeker te zijn van een tafel op het schaduwrijke terras, kun je beter reserveren om vervolgens vanaf het heuveldorpje te genieten van het uitzicht op de glooiende vlakte beneden.


    Adres: Piazza della Torre 1
    Volpaia
    53017
    Radda in Chianti
    Tel: (+39) 0577 738001
    Web: www.labottegadivolpaia.it

  • L’Osteria di Passignano

    Combineer een bezoek aan de abdij van Badia di Passignano met een prestigieuze maar prijzige wijnproeverij en rondleiding door de wijnkelder die verbonden is met de Antinori wijndynastie. Dit fraaie restaurant met Michelin-ster wordt omringd door aaneengesloten wijngaarden en beslaat een deel van de gewelfde middeleeuwse abdij. Na een rondleiding door de ‘historische kelders' kun je lunchen in dit gastronomische restaurant (reserveren verplicht). De creatieve, moderne Italiaanse keuken bevat nog steeds heerlijke Toscaanse ingrediënten. Typische gerechten zijn artisjok-gevulde pasta in een Parmezaanse saus, varkensvlees met zwarte truffelpuree, of lamsvlees geserveerd met een met asperges gevuld deeg. De wijnen zorgen voor de perfecte combinatie, wellicht een Riserva van Antinori, die eikenachtig en kruidig is met een vleugje kaneel en gekonfijt fruit. Als je verleid bent tot een tweede maaltijd, dan kun je dineren in een ander Antinori-etablissement, zoals hun eenvoudigere nabijgelegen La Trattoria della Fonte, waar ook kooklessen worden gegeven. Na het bereiden van een Toscaanse maaltijd mogen de studenten het verorberen in L'Osteria di Passignano.


    Adres: Badia di Passignano
    Localita Badia a Passignano
    50028
    Tavernelle Val di Pesa


    Tel: (+39) 055 8071278
    Web: www.osteriadipassignano.com & www.antinori.it

  • L'Osteria Le Panzanelle

    Gelegen aan de weg tussen Panzano en Radda, is dit een bolwerk van Toscaanse thuisgerechten. Met zijn witte kalkmuren is het een pretentieloze maar uiterst betrouwbare lokale trattoria. Geniet van de gemiddeld geprijsde thuisgerechten, vriendelijke service, een kort maar seizoensgebonden menu en de uitgebreide Toscaanse wijnkaart. Proef de Florentijnse pens, geroosterd konijn, de pompoenravioli of een pasta in een everzwijnsaus. Eindig met de panna cotta of de zelfgemaakte, knapperige cantuccini koekjes, ideaal ondergedompeld in Vin Santo.


    Adres: Localita Lucarelli 29
    53017
    Radda in Chianti


    Tel: (+39)0577 733511
    Web: www.lepanzanelle.it

  • L’Officina della Bistecca

    Deze gevierde eetgelegenheid in Panzano doet zijn naam eer aan: het is de droom van iedere vleesliefhebber en de tempel van Florentijnse T-Bone steak. Hoewel niet voor de bangeriken, biedt dit Toscaanse steakhouse toch een onvergetelijke ervaring en een plek die geliefd is bij de beste Italiaanse koks. Hier is de slager Dario Cecchini de lokale legende. Bezoekers zitten aan een lange, gemeenschappelijke tafel en smullen van een vleesfeest, bereid op een open grill. Dit omvat een sappige 7 cm dikke steak. Het uitgebreide vaste menu (gespecificeerd online) kost €50 (ook vegetarische versie), inclusief wijn, koffie en grappa, en met twee tafels tijdens het diner, één tijdens de lunch. Reserveren wordt aangeraden.


    Adres: Via XX Luglio 11
    50022
    Panzano in Chianti


    Tel: (+39) 055 852020
    Web: www.dariocecchini.com

  • Il Ristoro

    Ten zuiden van Gaiole, op het mooie, uitgestrekte wijnlandgoed Castello di Ama diep in de heuvels van de Chianti, draait het bij deze herberg om de presentatie van de wijn in een 18e-eeuwse villa. Het korte, maar seizoensgebonden menu is perfect afgestemd op de landgoedwijnen. Authentieke en goed geprijsde gerechten zijn pasta met everzwijnsaus, kip met zwarte olijven in wijnsaus of een zomerse wortel en courgettesoufflé met pecorino-saus, alsook een hazelnoottaart om af te sluiten. Reserveer een balkontafel voor een adembenemend uitzicht. Om alleen op de wijn te focussen, kies je de L'Enoteca van het landgoed.


    Adres: Castello di Ama
    Localita Ama
    53013
    Gaiole in Chianti


    Tel: (+39)0577 746191
    Web: www.castellodiama.com

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wij houden u op de hoogte van schitterende vakantiehuizen, lokale reisgidsen en unieke ervaringen.

Meer informatie

© 1998-2022 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraagformulier