Login


Top tien dingen om te doen

De Chianti is een plek voor aardewerk en toevallige ontmoetingen. Het is heerlijk, of het nu met de auto, per fiets of te voet wordt verkend, of idealiter een mix van alle drie. De Chianti is een uitstekende uitvalsbasis, van culturele uitstapjes naar Siena en Florence tot wijnproeverijen en bourgondisch tafelen, gecombineerd met fietstochten.

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GaioleGreve, Panzano, Castellina, Radda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San Gusme, San Donato in Poggio en Vagliagli.

Top tien dingen om te doen

Aardewerk op een perfect platteland

Het is oneerlijk om Toscane gelijk te stellen aan ‘Chiantishire’, een parodie op de Engelse landhuisbezitters die zijn overgekomen naar Italië. Het is ook misleidend om deze prachtige regio alleen te loven voor de renaissancekunst, Florentijnse architectuur en de wijngaarden van Chianti. Het Toscaanse landschap is namelijk net zo mooi als de kunst. Dit rustgevende landschap, bezaaid met heuveldorpen, inspireerde de meesters van de Renaissance.

De SS222, bekend als de Chiantigiana of Chianti-weg, slingert op een schilderachtige manier van Florence naar Siena, door het hart van de regio, en biedt ansichtkaartachtige scènes van cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Je zou kunnen beginnen in Greve in Chianti of Panzano in Chianti, bij voorkeur tijdens een weekendmarkt. Maar zelfs zonder een exact plan is de Chianti volkomen logisch, je stopt waar je maar wilt om te genieten van dit prachtige gebied.

Gelukkig is dit niet alleen de best georganiseerde wijnregio in Toscane, maar in heel Italië. Chianti wijnen zijn al meer dan driehonderd jaar in de handel, dus dit is een verfijnde en voor bezoekers vriendelijke wijnregio. Wellicht zijn de wijntoeren zelfs wel de meest vlot verlopende ervaring die er is in Italië. Zelfs als reserveren over het algemeen de voorkeur heeft, zijn de landgoederen toch zeer bedreven in het verwelkomen van bezoekers en zorgen zij ervoor dat u zich thuis voelt en vertrekt met een opgelaaide passie voor Toscaanse wijn. Het komt zelden neer op een vluchtige nip en dan weer snel verder gaan. Op een plek waar niets essentieel is om te bekijken, wordt eigenlijk alles een onverwachte schitterende omweg.
www.visittuscany.comhttps://www.visittuscany.com/en/areas/chianti/

Lees verder

Drinken op de Chianti-wijnroute

De wijnroute van de Chianti Classico loopt langs enkele van de meest legendarische wijnlandgoederen, een ervaring die het landschap, de kastelen, de Toscaanse keuken en wijnen naadloos combineert. Niet dat wij de charmante individuele landgoederen die kenmerkend zijn voor de Chianti vergeten, maar in Toscane zijn wijnroutes altijd veel meer dan alleen maar wijn. Denk niet dat wanneer je een aantal landgoederen hebt bezocht je gelijk ook alles weet over wijnproeven. De landgoederen en hun eigenaren zijn divers en bieden elk een nieuw perspectief op Toscane.

De Chianti bestrijkt een enorme regio, verspreid over zeven verschillende ‘wijnzones’. In het hart, in de heuvels tussen Florence en Siena, vind je de Chianti Classico. De belangrijkste centra zijn GaioleGrevePanzanoCastellinaRadda en Fonterutoli, waarvan de landgoederen nader worden toegelicht in onze individuele gidsen. Eenvoudig toegankelijk vanaf de pittoreske route SS222 vind je de grootste, kasteelachtige landgoederen welke vaak gerund worden door dezelfde families sinds de middeleeuwen. Dit geldt voor de aristocratische dynastieën Antinori, Frescobaldi, Mazzei en Ricasoli, allemaal wijnlandgoederen die we ook aanbevelen in onze individuele gidsen. Hun gewelfde kastelen, villa's met fresco's, glooiende wijngaarden en gastronomische restaurants nodigen je uit om te blijven hangen. De overige wijnzones van Chianti zijn de Colli Fiorentini, Colli Senesi, Colline Pisane, Colli Aretini, Rufina en Montalbano. Deze liggen, nogal verwarrend, verspreid over het centrum van Toscane.

De meest aantrekkelijke wijndomeinen van de Chianti hebben proeflokalen en een enoteca (wijnwinkel) waar je de wijnen kunt kopen. De meeste zijn afgestemd op internationale zendingen. Grotere landgoederen hebben vaak gerenommeerde restaurants en bieden soms zelfs kookcursussen aan die vaak een ochtend duren. Een aantal landgoederen heeft wijnmusea of beeldentuinen in een internationale stijl gecreëerd. Boek een proeverij (degustazione) in combinatie met een rondleiding door de wijngaarden en kelders voor een onvergetelijke ervaring,. Nip, proef en geniet.

Neem contact op met het Chianti Classico-consortium voor doorverwijzingen naar hun producenten, maar zie ook onze aanbevolen landgoederen in onze talrijke Chianti gidsen, allemaal toegankelijk per bestemming via ons Bestemmingsoverzicht.

Lees verder

Castello di Brolio - de geboorteplaats van de moderne Chianti Classico

Ten zuiden van Gaiole in Chianti staat de Castello di Brolio, de geboorteplaats van de moderne Chianti-industrie. Het was in dit kasteel in 1872 waar Barone Bettino Ricasoli het recept ontwikkelde voor het maken van Chianti-wijnen, een recept dat sindsdien wordt gebruikt. Het maken van de wijn vereist een nauwkeurige mix van wit en rood druivensap en de toevoeging van gedroogde druiven aan het vat, om zo de wijn zijn zachtheid en met fruit gevulde smaak te geven.

Brolio wordt al sinds lange tijd beheerd door de familie Ricasoli, die al sinds de achtste eeuw de landheren van Chianti zijn. Het kasteel zelf dateert uit de 11e eeuw en is een van de oudste in Italië. De neogotische stijl werd zelfs geïntroduceerd door Barone Bettino Ricasoli. Vanaf het jaar 1200 vocht de Ricasoli-dynastie aan Florentijnse zijde tegen Siena, hun grootste rivalen. Als Florentijnse buitenpost, heeft de Castello di Brolio’s een rijk verleden in de Welfen-Ghibellijnse conflicten, de plundering door de Sienesen in 1529 en de Duitse bezetting en geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De middeleeuwse muren zijn het meest opvallende kenmerk van het kasteel, samen met de 14e-eeuwse kapel, gelegen op een weelderig terrein. Neem een drankje en geniet van het uitzicht op de wijngaarden en de valleien vanaf de kasteelmuren.

Bij Brolio proef je de geschiedenis in alle opzichten. Baron Bettino Ricasoli, de Italiaanse premier in 1861, lanceerde de wijnhandel van de familie opnieuw, een bedrijf dat later werd voortgezet door de huidige familie. De kracht van Baron Ricasoli was om te profiteren van verbeteringen in de productie en hij streefde naar de modernisering van de wijnproductie, met de oprichting van het merk Chianti Classico tot gevolg. Sindsdien regelt een consortium, het Consorzio Chianti Classico, de productie, waarbij het embleem van de gallo nero (zwarte haan) garant staat voor kwaliteit. Breng een bezoek aan de kasteelkelders, bezoek het landgoed, proef de wijnen en bekijk het familiemuseum. De zonsondergangstocht is het meest privé en is inclusief diner in het restaurant van het Ricasoli, L'Osteria del Castello. Je toegangsticket voor het kasteel bevat ook een gratis wijnproeverij in de proeflokalen van Ricasoli gelegen onder het kasteel. Als je er bent, probeer dan gelijk een glas van de Barone Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2006.

Lees verder

Fietsen in de Chianti

Er wordt soms sprookjesachtig gesproken over de fietsmogelijkheden in Chianti: je fietst hier heerlijk doelloos rond, rolt van het ene prachtige wijnlandgoed naar het andere, totdat je te bedwelmd raakt om verder te gaan en in een zachte olijfgaard heerlijk in slaap valt. Helaas, maar dit is verre van de echte Chianti. De realiteit is minder rooskleurig en bevat veel minder wijn, en ook geen dommelen onder olijfbomen. Waarom zou je ook niet gewoon in je mooie villa slapen? Het andere slechte nieuws is dat het eten in lokale herbergen zo goed is dat je ondanks al je inspanningen waarschijnlijk niet zult afvallen. Maar aan de positieve kant, fietsen in Chianti is een van de hoogtepunten van de regio, mits je redelijk fit bent. We hebben het hier over fietsen door een glooiend landschap, olijfgaarden en middeleeuwse dorpjes. Het gaat over genieten van de eenzaamheid, maar als je de lokale bevolking ontmoet, zijn ze veelal ongelofelijk vriendelijk.
De Chianti-wegen zien er misschien eenvoudig uit, als je deze vergelijkt met fietsen in de hoge Dolomieten of de Alpen, maar het is zeker geen eenvoudige opgave. Hoewel het ontbreken van die steile, lange beklimmingen in de Chianti fietsers kan teleurstellen, onderschat echter nooit de zwaarheid van de Chianti-wegen, als dat zware trappen echt de uitdaging is waar je naar op zoek bent. Niet alleen de wegen draaien en veranderen, dat geldt evengoed voor het wisselvallige weer. Dit is vooral zo als je op onverharde wegen rijdt, de beroemde ruige grindpaden die bekend staan als 'strade bianche'. Dit is de echte Chianti, wanneer je je geluk beproeft, oog in oog met elke slopende draai en bocht.

De Chianti heeft taaie wielerlegendes geproduceerd, zoals Gino Bartoli, Mario Cipollini en Fiorenzo Magni. Maar als je liever ontspant en geen legende wordt, boek dan een fietstocht via een lokale tourorganisatie. Voor moeilijkere fietspaden is het voorjaar of de vroege herfst de beste tijd. Bekijk meer fiets-suggesties in onze andere Chianti-gidsen, die u kunt vinden in ons Bestemmingsoverzicht
Van makkelijk tot meer uitdagende dagtochten vanuit Greve, Radda, Panzano en Gaiole.

Discovery Chianti fietstochten:

Lees verder

Badia a Coltibuono - dromerige abdij met wijn- en olielandgoed

Gelegen tussen GaioleRadda, overziet deze voormalige Benedictijnse abdij de wijngaarden van het landgoed. De grond van dit rustige olie- en wijnlandgoed wordt als sinds mensenheugenis gecultiveerd. In Toscane is het moeilijk om wijn en olie van het landschap te scheiden. Badia a Coltibuono heeft een toepasselijke naam (Ab¬dij van de Goede Oogst) en wordt omgeven door pijnbomen, eiken, kastanjes en wijngaarden. De middeleeuwse abdij is gesticht in 1051 en werd beheerd door de hervormde Vallambrosan-monniken die hier de wijnbouw hebben opgezet. Ze konden niet weten dat hun landgoederen vele eeuwen later nog zouden bloeien. Al sinds de ontbinding van de kloosters in 1810 is deze abdij in het bezit van één familie. De vooruitziende familie Stucchi Prinetti bestond eerst uit Florentijnse bankiers voordat zij als eerste hoogwaardige Chianti begonnen te commercialiseren. Tot op heden blijft de familie toegewijd aan duurzame landbouw.

De betoverende 15e-eeuwse kloostergangen, de kapel en plafondschilderingen kunnen worden bezichtigd als gast van de Toscaanse kookschool, terwijl de 12e-eeuwse muren en klokkentoren voor iedereen toegankelijk zijn. Je kunt ook een rondleiding boeken door de originele kloosterkelders en de met fresco's versierde villa, gevolgd door een wijnproeverij. Onder de voormalige abdij zijn kelders gevuld met Chianti Classico, het traditionele bestaan van de abdij. Niet minder beroemd zijn de aromatische kastanjehoning en olijfolie, de heerlijke Extra Virgine Badia a Coltibuono. Veel van de producten kunnen worden gekocht op het terrein of geproefd in Ristorante Chianti, het uitstekende restaurant van de abdij. In de voormalige Romaanse abdij is het ook mogelijk om een kookles te volgen van Benedetta Vitali, de oprichter van het bekende Florentijnse restaurant Cibreo.

Lees verder

Castello di Ama - voor moderne kunst en goede wijn

Dit was het wijnlandgoed dat de Obama’s betoverde tijdens hun post-presidentiële rondreis door Toscane. Net als je denkt dat je Toscane wel gezien hebt, neemt het een onverwachte wending. Castello di Ama is een van de grootste verrassingen in de Chianti. Het is niet alleen een kasteel, maar een wijnlandgoed, restaurant en centrum van hedendaagse kunst. Op het eerste gezicht is het weer een traditionele borgo, een in steen gebouwd dorpje genesteld in de Chianti-heuvels. In de kern bevindt zich een gerenommeerd wijndomein, de thuishaven van een van de toonaangevende Chianti Classico-producenten, met aaneengesloten rijen wijngaarden zover het oog reikt. Deze door een familie beheerde cantina is nog steeds een wijnlandgoed en staat bekend om zijn prachtige, volle rode wijnen. Je kunt de kelders verkennen en de legendarische wijnen proberen, maar ook de villa, het dorpje en de beeldentuin bezoeken. Het is een complete ervaring.

Op het terrein bevindt zich een verzameling moderne kunstwerken van wereldklasse. Deze ambitieuze collectie, Castello di Ama per l'Arte Contemporanea (Castello di Ama voor Hedendaagse Kunst), is in 1999 opgericht als een erfgoed-project. Lorenza en Marco Pallanti hebben een beeldentuin van deze specifieke projectlocatie gemaakt, welke in overeenstemming is met de geest van het wijndomein en de middeleeuwse borgo daarbuiten. Castello di Ama vindt nieuwe bestemmingen voor originele gebouwen, zoals een kerk op het terrein en een wijnkelder, om zo op een opvallende manier de kunstprojecten te tonen. Het meest innemend is de indrukwekkende spiegelinstallatie van Daniel Buren die de glooiende heuvels weerspiegelt.

Boek een wijntour en -proeverij, kom voor de lunch, bezoek het beeldenpark of gewoon de Enoteca van het landgoed om wijnen en olijfolie te proeven en kopen, alsook op de natuur geïnspireerde huisgeuren.

T: (+39)0577 746069 (wijnlandgoed) (+39)0577 746191 (restaurant

Lees verder

Badia di Passignano - abdij en wijnlandgoed van de Antinori

Dit mysterieuze dorpje omringt een benedictijns klooster welke in 1049 gesticht is door de Vallombrosa-orde. Rondom vind je wijngaarden die behoren tot de landgoederen van Antinori Chianti. Dit bijzondere wijnlandgoed van Antinori wordt overheerst door wijngaarden met Sangiovese-druiven en olijfgaarden. Deze Florentijnse wijndynastie heeft de ‘nectar van de goden’ in Toscane sinds 1385 aan de man gebracht. Voordat je bezwijkt voor de vele wijnmogelijkheden, breng eerst wat tijd door in de versterkte abdij waar de grote Galileo Galilei in de 16e-eeuw les gaf. Reserveer een rondleiding met een van de overgebleven Vallombrosa-monniken om een refter te bewonderen die is versierd met een prachtig gerestaureerd Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio.

Als er meer aardse zorgen in je opkomen, kan de abdij jou ook ondersteunen. Het met een Michelinster bekroonde restaurant van Antinori beslaat een deel van de gewelfde abdij, met de zogeheten 'historische kelders' die zich direct onder de abdij bevinden. Op het landgoed kun je Antinori-signature wijnen proeven, of dit nu Chianti Classico-wijnen of Super Tuscans zijn. Beroemde namen zijn Tignanello, Guado al Tasso en Solaia, evenals Chianti Classico Riserva Badia a Passignano. Boek een wijnproeverij van Antinori en een rondleiding door de kelders, of zelfs een olieproeverij, gevolgd door een lunch of diner in het gastronomische restaurant van het hotel. L'Osteria di Passignano of hun veel eenvoudiger Trattoria della Fonte in een vlakbij gelegen boerenwoning. In plaats daarvan is L'Antica Scuderia de beste eetgelegenheid voor gezinnen of voor iedereen die op zoek is naar een pizza.

Badia di Passignano (Abdij van Passignano): T: (+39)055 8072341 (Engels); (+39)055 8071171 (Italiaans)
Landgoed Antinori Passignano: T: (+39)055 8071278 
www.osteriadipassignano.comwww.antinori.it

Lees verder

Dineren in landelijke herbergen

De Chianti is een regio waar dineren niet alleen een verrukkelijke activiteit is, maar ook het doel is van menig uitstapje. Op enkele uitzonderingen na zijn de herbergen gespecialiseerd in traditionele Toscaanse gerechten, met verschillende gradaties van eenvoud tot verfijning. Naast de restaurants die gespecialiseerd zijn in hedendaagse versies van de Toscaanse keuken, zijn de menu's niet enorm verschillend in de Chianti. Wat ze over het algemeen delen, is een charmante sfeer, aandacht voor kwaliteit en een wijnkaart die de beste lokale landgoederen weerspiegelt. Bovendien zijn veel van de meest aansprekende herbergen gevestigd op wijnlandgoederen van de Chianti Classico. De grootste van deze landgoederen hebben als doel hun wijnen te presenteren door hun favoriete wijnen te koppelen aan Toscaanse menu's met een twist. Het is een vereenvoudigde versie van verfijnd dineren. Andere landgoederen kunnen meer eenvoudige herbergen bieden en een kans om de wijn te combineren met cucina povera, de gezonde maar stevige `boeren' keuken uit het verleden.

Je kunt bijna overal proeflokalen en een enoteca (wijnwinkel) verwachten, waar je de wijnen kunt kopen. Deze prinselijke wijnen hebben weinig gemeen met de volkse, met stro bedekte flessen wijn die ooit Toscane in het buitenland symboliseerden. Controleer altijd wat online beschikbaar is, want de opties kunnen variëren van een gastronomische maaltijd tot een wijnproeverij in combinatie met bruschette of crostini. Net als bij onze favoriete wijnlandgoederen van de Chianti gaat het erom alles in je op te nemen. De ervaring gaat zelden om een vluchtig nipje en dan snel weer verdergaan.

Dit is maar een voorproefje van de Chianti. Zie ook onze restaurant aanbevelingen hieronder en bekijk ook de specifieke gidsen voor de beste steden en dorpen in de Chianti, allemaal toegankelijk via ons Bestemmingsoverzicht. Om te beginnen, bekijk in deze gids de onderstaande sectie Eten en Drinken en bekijk ook onze andere Chianti-gidsen voor GaioleGrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga Onze extra Chianti-gidsen hebben betrekking op CastagnoliVolpaia San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli

Onze aanbevolen wijnlandgoederen worden ook vermeld in elk van de individuele Chianti-gidsen.

Consorzio Vino Chianti Classico (Chianti Classico Wijn Consortium)

Lees verder

Het kunstrijke Florence

Florence ligt ten noorden van Chianti. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

Begin bij het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad waar een kopie staat van de David van Michelangelo met daarnaast het gekanteelde Palazzo Vecchio, met zijn indrukwekkende collectie van schitterende kunst- en beeldhouwwerken. Geniet van een kop koffie bij Rivoire om vervolgens de mooiste collectie aan Italiaanse kunst ter wereld te bewonderen in het Uffizi. Deze galerie is een feest voor alle zintuigen en enorm populair. Het is daarom verstandig om je bezoek vooraf vast te leggen of om zelfs een vaste tijdsperiode online te reserveren. Bezoek na de lunch de Duomo, het grootste gebouw in de wijde omgeving. Het is nog altijd de, door architect Brunelleschi ontworpen, renaissance koepel die Florence zo herkenbaar maakt. Het is dan ook, uit respect voor de prestaties van Brunelleschi, verboden om in de stad een pand te bouwen dat hoger is dan de Duomo.

Maak je hoofd even helemaal leeg in het Oltrarno, gelegen aan de andere kant van de rivier de Arno. Hier vind je de Giardino Boboli (de Boboli-tuinen) die een heerlijk alternatief bieden voor de verstikkende pracht en praal van het paleis Palazzo Pitti. De Medici-dynastie heeft deze tuinen met beeldhouwwerken ontworpen en de tuinen zijn in de eeuwen hierna als voorbeeld gebruikt voor vele andere Italiaanse tuinen. Verken voor het diner het ambachtelijke erfgoed van het district Oltrarno, aan de linkeroever van de stad. Dit Boheemse district staat vol met stijlvolle bars en levendige herbergen, antieke winkels, juweliers, restaurateurs en Bijou-kunstgaleries.

Bekijk tevens onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken. Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card www.firenzecard.it) aan te schaffen en een vaste tijdsperiode te boeken voor de Uffizi.

Lees verder

Het verleidelijk Siena

Siena omlijst het zuidelijke uiteinde van de Chianti en is ideaal voor het maken van een betoverende dagtrip. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen.  Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

Na een vroege lunch struin je richting de Duomo, de gotische kathedraal van Siena. De façade biedt een prachtig schouwspel van groen, roze en wit marmer. De kathedraal en het Museum van de Kathedraal moet je eigenlijk zien als een eenheid, dit aangezien ze een aantal ruimtes delen. Het museum bevat enkele originele beelden van Pisano, maar ook het meest geliefde werk van Siena: Duccio’s Maestà, de getroonde Maria. Voor veel bezoekers is echter de wandeling over het dak net zo spectaculair. Deze wandeling staat bekend als het Panorama van de Onvoltooide Façade. Vanaf hier heb je misschien wel de mooiste uitzichten over Siena. Tegenover de kathedraal staat nog een opmerkelijk gebouw: de Spedale di Santa Maria della Scala. Duizend jaar geleden was het opgericht als een ziekenhuis, maar in recente jaren is het omgebouwd tot een fantastisch museum. In de middeleeuwen was het echter ook al veel meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het kunstrijke complex diende toentertijd namelijk ook als hostel voor pelgrims, een weeshuis, een opslagruimte voor gedorst graan en beschikte over kerkelijke fresco´s.

Maar vergeet door de tal van schitterende musea die Siena rijk is niet de aantrekkelijke achterliggende straatjes. De geschiedenis van de stad onthult zich hier als een soort van middeleeuws spandoek. Het goed beloopbare Siena heeft goed onderhouden muren en uitnodigende toegangspoorten. Dwaal rond door de wirwar van middeleeuwse straatjes en ontdek de geheime binnenplaatsen, de fonteinen en de verrassende uitzichten op het landschap. Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.

Lees verder

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2023 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag