Badia a Coltibuono - dromerige abdij met wijn- en olielandgoed
Gelegen tussen Gaiole & Radda, overziet deze voormalige Benedictijnse abdij de wijngaarden van het landgoed. De grond van dit rustige olie- en wijnlandgoed wordt als sinds mensenheugenis gecultiveerd. In Toscane is het moeilijk om wijn en olie van het landschap te scheiden. Badia a Coltibuono heeft een toepasselijke naam (Ab¬dij van de Goede Oogst) en wordt omgeven door pijnbomen, eiken, kastanjes en wijngaarden. De middeleeuwse abdij is gesticht in 1051 en werd beheerd door de hervormde Vallambrosan-monniken die hier de wijnbouw hebben opgezet. Ze konden niet weten dat hun landgoederen vele eeuwen later nog zouden bloeien. Al sinds de ontbinding van de kloosters in 1810 is deze abdij in het bezit van één familie. De vooruitziende familie Stucchi Prinetti bestond eerst uit Florentijnse bankiers voordat zij als eerste hoogwaardige Chianti begonnen te commercialiseren. Tot op heden blijft de familie toegewijd aan duurzame landbouw.
De betoverende 15e-eeuwse kloostergangen, de kapel en plafondschilderingen kunnen worden bezichtigd als gast van de Toscaanse kookschool, terwijl de 12e-eeuwse muren en klokkentoren voor iedereen toegankelijk zijn. Je kunt ook een rondleiding boeken door de originele kloosterkelders en de met fresco's versierde villa, gevolgd door een wijnproeverij. Onder de voormalige abdij zijn kelders gevuld met Chianti Classico, het traditionele bestaan van de abdij. Niet minder beroemd zijn de aromatische kastanjehoning en olijfolie, de heerlijke Extra Virgine Badia a Coltibuono. Veel van de producten kunnen worden gekocht op het terrein of geproefd in Ristorante Chianti, het uitstekende restaurant van de abdij. In de voormalige Romaanse abdij is het ook mogelijk om een kookles te volgen van Benedetta Vitali, de oprichter van het bekende Florentijnse restaurant Cibreo.
Adres: Localita Badia a Coltibuono
53013
Gaiole in Chianti
Tel: (+39) 577 746110
Web: www.coltibuono.com