Login


Castello di Brolio - de geboorteplaats van de moderne Chianti Classico

 • Castello di Brolio - de geboorteplaats van de moderne Chianti Classico

  Ten zuiden van Gaiole in Chianti staat de Castello di Brolio, de geboorteplaats van de moderne Chianti-industrie. Het was in dit kasteel in 1872 waar Barone Bettino Ricasoli het recept ontwikkelde voor het maken van Chianti-wijnen, een recept dat sindsdien wordt gebruikt. Het maken van de wijn vereist een nauwkeurige mix van wit en rood druivensap en de toevoeging van gedroogde druiven aan het vat, om zo de wijn zijn zachtheid en met fruit gevulde smaak te geven.

  Brolio wordt al sinds lange tijd beheerd door de familie Ricasoli, die al sinds de achtste eeuw de landheren van Chianti zijn. Het kasteel zelf dateert uit de 11e eeuw en is een van de oudste in Italië. De neogotische stijl werd zelfs geïntroduceerd door Barone Bettino Ricasoli. Vanaf het jaar 1200 vocht de Ricasoli-dynastie aan Florentijnse zijde tegen Siena, hun grootste rivalen. Als Florentijnse buitenpost, heeft de Castello di Brolio’s een rijk verleden in de Welfen-Ghibellijnse conflicten, de plundering door de Sienesen in 1529 en de Duitse bezetting en geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De middeleeuwse muren zijn het meest opvallende kenmerk van het kasteel, samen met de 14e-eeuwse kapel, gelegen op een weelderig terrein. Neem een drankje en geniet van het uitzicht op de wijngaarden en de valleien vanaf de kasteelmuren.

  Bij Brolio proef je de geschiedenis in alle opzichten. Baron Bettino Ricasoli, de Italiaanse premier in 1861, lanceerde de wijnhandel van de familie opnieuw, een bedrijf dat later werd voortgezet door de huidige familie. De kracht van Baron Ricasoli was om te profiteren van verbeteringen in de productie en hij streefde naar de modernisering van de wijnproductie, met de oprichting van het merk Chianti Classico tot gevolg. Sindsdien regelt een consortium, het Consorzio Chianti Classico, de productie, waarbij het embleem van de gallo nero (zwarte haan) garant staat voor kwaliteit. Breng een bezoek aan de kasteelkelders, bezoek het landgoed, proef de wijnen en bekijk het familiemuseum. De zonsondergangstocht is het meest privé en is inclusief diner in het restaurant van het Ricasoli, L'Osteria del Castello. Je toegangsticket voor het kasteel bevat ook een gratis wijnproeverij in de proeflokalen van Ricasoli gelegen onder het kasteel. Als je er bent, probeer dan gelijk een glas van de Barone Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2006.


  Adres: Castello di Brolio
  Localita Madonna a Brolio
  Gaiole in Chianti
  53013


  Tel: +39 0577 7301
  Web: www.ricasoli.com

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2023 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag