Login


Bezoek Toscane ’s beste stranden

 • De Toscaanse stranden leveren zowel romantiek op de rotsen als de geprepareerde lijnen van strandparaplu's die de meeste Italianen verwarren met het geluk van de zee. De noordelijke (Versiliaanse) kust heeft de neiging om meer verzorgd te zijn, terwijl de zuidelijke (Maremma) kust wilder en romantischer is.

  Forte dei Marmi is het bekendste resort als u opzoek bent naar een chique locatie. In het zuiden blijft Viareggio de populairste grote badplaats van Toscane. In de Maremma zijn de beste stranden onder andere het gezinsvriendelijke Castiglione della Pescaia, de afgelegen Marina di Alberese en het grootste deel van de chique zilveren kust van het schiereiland Monte Argentario (Costa d'Argento).

  De beste van de beste stranden?
  Voor geheime baaien en een wildere, meer dramatische kustlijn moet je naar het zuiden gaan naar de grotendeels onontwikkelde Maremma en de rotsachtige Monte Argentario. De turquoise zee is de meest doorschijnende die je in Toscane vindt buiten de echte eilanden Elba en Giglio.

  De romantische, rotsachtige baai van Cala Piccola, op de Monte Argentario, heeft misschien wel het meest aquamarijne water. Jachtlui zullen de voorkeur geven aan zwemmen in het chique Porto Santo Stefano en het blitse Porto Ercole. De beste stranden hoeven niet de wildste te zijn. Om te zien en gezien te worden, kunt u zich aansluiten bij de populaire scene van Forte dei Marmi of de low-key luxe van Punta Ala. Wat betreft de privacy en de afstand tot de natuur, gaat er weinig boven Marina di Alberese, in het Parco della Maremma.

  Strand tips
  Wees klaar voor de strandstoelen van vele stranden, vooral in de grotere badplaatsen aan de Versiliaanse Rivièra. Voor de meeste niet-Italianen hebben de stranden de neiging om een gereguleerd gevoel te hebben, maar er zijn enorme voordelen. De "ultra-georganiseerde" stranden zijn dan ook goed georganiseerd.

  Gezinnen kunnen zich vermaken, zelfs hun eigen ding doen, van strandvolleybal tot strandtennis of veilig spelen in een toegewijde kinderclub. Niemand verveelt zich. De stranden zijn over het algemeen kindvriendelijk en goed onderhouden, met een overvloed aan badmeesters. Niet dat volwassenen worden vergeten. Sommige strandclubs hebben zelfs een spa of een rustig, alleen voor volwassenen bestemd zwembad, of een eigen pier om te zonnebaden zonder de hordes. En er is altijd een overvloed aan Italiaanse badgasten om naar te kijken.

  De strandbars en visrestaurants serveren over het algemeen fatsoenlijk eten: Toscanen zouden niets minder accepteren. In chiquer resorts of strandclubs kan het zich uitstrekken tot sushi of internationale favorieten. En als je je verveelt, is er vaak gratis WiFi om de tijd door te brengen terwijl je van de zon geniet.

  In de grotere resorts is het strand meestal verdeeld in stabilmenti, of bagni, zwemgelegenheden waar u cabana's, ligstoelen en parasols kunt huren, maar het zijn nog steeds geen echte strandclubs. In deze grotere resorts, zoals Viareggio, is het vaak de moeite waard om 's middags te gaan en te onderhandelen over een korting op de ligstoelen. Anderzijds, voor een voorproefje van het hooggebergte, gaat u naar Forte dei Marmi, waar de meest chique strandclubs van Versilia te vinden zijn.

  Ontdek de Versiliaanse Riviera (noord kust)
  Op dit moment zijn in Versilia de stranden in de buurt van het bruisende Viareggio en het trendy Forte dei Marmi bekroond met de Blauwe Vlag. De naburige badplaatsen Massa en Carrara bevestigen regelmatig hun gezonde strandstatus. De stranden, gesteund door bergen, worden overschaduwd door het elementaire Toscane, een schril contrast met het verwende Forte dei Marmi. In de buurt van Viareggio biedt Torre del Lago Puccini schone, vrije stranden, brede zandvlaktes omzoomd door pijnboombossen.

  Andere Blauwe Vlag stranden langs de Versiliaanse Riviera zijn onder andere Marina di Pietrasanta en het geliefde Lido di Camaiore. De hedendaagse pier in Lido di Camaiore is perfect om te wandelen en de zonsondergang onder het genot van een drankje mee te nemen. Marina di Pietrasanta biedt tal van zandstranden, een mix van gratis en betalend, en is het resort dat behoort tot Artistieke Pietrasanta, een gerenommeerde beeldhouwkunsthoofdstad. Dit is het Toscaanse centrum voor stenen beeldhouwers, die hier in drommen komen om het marmer te bewerken, sinds de dagen van Henry Moore en Joan Mirò. Als gevolg van al deze artistieke intensiteit is er een fijn wit stof dat alles in Pietrasanta bezielt, zelfs de wijnglazen in de bars van de Piazza Carducci.

  In Versilia zijn de stranden over het algemeen breed, met veegzand dat door tamelijk ondiep water wordt omspoeld, en bemand door een groot aantal badmeesters. Omdat de Versiliaanse kustlijn geen rotsachtige inhammen heeft, is het bijzonder geschikt voor jonge kinderen of voor ongeoefende zwemmers. Toch kan het, gezien de kortstondige Tyrreense kust, vrij snel van ondiep naar diep gaan.

  *Ontdek de Pisaanse Riviera (van Pisa tot Livorno)
  Als u van strandspellen houdt, dan zijn de resorts in de omgeving van Viareggio iets voor u. Als u in plaats daarvan wilt ontsnappen aan de strand-tennis- en ligstoel-naar-dek-stoel intensiteit van de typisch Italiaanse stranden, ga dan naar het zuiden. De Pisaanse Riviera, een kort stukje kust tussen Pisa en Livorno, ligt net ten zuiden van Viareggio. De Riviera Pisana biedt een mix van rustige badplaatsen en stranden omringd door pijnboombossen. 

  Ten oosten van Pisa, de duinen van het natuurreservaat Migliarino-San Rossore (www.parcosanrossore.it) leveren het bewijs dat je bent ontsnapt aan de gedwongen populariteit van strandtennis. Aan de rand van het natuurreservaat wacht het schitterende Marina di Pisa, de kustvlucht voor de Pisanen. Marina di Pisa is een strand met een blauwe vlag, net als de gezinsvriendelijke stranden van Tirrenia-Calambrone die volgen.

  *Ontdek de Etruskische Riviera (Livorno tot Piombino)
  Bekend als de Riviera degli Etruschi in het Italiaans, is de aanwijzing in de naam - deze kust herbergt de tijd van de Etruskische metaalarbeiders. In de buurt van Piombino, achter de baai van Baratti, liggen de ruïnes van Populonia. Dit was de laatste van de 12 Etruskische steden die werden gesticht. De Etrusken lieten zich zeer bewust begraven door een met dennenbomen omzoomd strand, reden genoeg om de enige Etruskische stad aan de kust te bezoeken.

  De Etruskische Riviera loopt van Livorno naar het voorgebergte van Piombino, vanwaar u de veerboot naar Elba kunt nemen. De kustlijn is rotsachtig tot Castiglioncello maar opent zich dan in een schijnbaar eindeloze reeks zanderige baaien, waaronder Marina di Cecina en Marina di Bibbona.

  Ontdek de Maremma Kust & Monte Argentario
  Ten zuiden van de Etruskische Riviera ligt de Maremma, het wildere, zuidelijke deel van de kust. Stranden met een blauwe vlag zijn er in overvloed, van chique Punta Ala tot kleine stranden en geheime baaien rond het schiereiland Monte Argentario. Tot de sterren behoren Castiglione della Pescaia's Pineta del Tombolo, een zandstrand omzoomd door pijnboombossen, net ten zuiden van Punta Ala.

  Ten noorden van het populaire Punta Ala, tegenover het eiland Elba, ligt het brutale, gezinsvriendelijke Follonica, met zijn ongerepte zandvlakte. Verder naar het zuiden, voorbij Castiglione della Pescaia, ligt Grosseto, met zijn ondergewaardeerde, ultra-schone stranden. Twee favoriete stranden met een blauwe vlag zijn Marina di Grosseto en Principina a Mare. Verder naar het zuiden, rond de lagune van Orbetello en het schiereiland Monte Argentario, wachten enkele van de beste stranden met een blauwe vlag van Toscane. Maak je klaar om een plekje te bemachtigen op een van de vele kleine stranden rond Porto Santo Stefano en Porto Ercole, zoals Le Viste of La Feniglia. Punta Ala en Monte Argentario mogen dan wel de badplaatsen zijn om te socialiseren en gezien te worden, de meeste stranden van de Maremma zijn voor de low-key natuurliefhebbers.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2023 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag