Login


Riviera degli Etruschi – Livorno en de Etruskische Riviera

 • De Etruskische Riviera (Riviera degli Etruschi of Costa degli Etruschi) loopt van Livorno tot het voorgebergte van Piombino, waar de Etrusken ooit gevestigd waren. De rotsachtige noordkust is even dramatisch als de zuidkust rustgevend is. De kustlijn is rotsachtig tot Castiglioncello, maar opent zich dan in een schijnbaar eindeloze reeks zanderige baaien, waaronder Marina di Cecina en Marina di Bibbona voordat u Piombino bereikt. De kust is geen architectonische woestijn: een kustlijn van Pisaanse wachttorens en Mediterrane forten bevat af en toe een Romeinse villa of een Etruskische necropolis.
  Wat Livorno betreft, hoewel sjofel en ingetogen, kan Livorno bogen op een kosmopolitisch verleden en de beste visgerechten van Toscane. Als de op één na grootste haven van Italië, na Genua, heeft het zijn bestaan te danken aan de verzanding van Pisa in de 15e eeuw. De Livornese grappen dat ze, net als hun rivalen, de Pisanen, nooit zo onzorgvuldig zullen zijn om de zee van zich af te laten glijden. De rivaliteit tussen de Pisanen en de Livornese is vandaag de dag nog steeds actueel en levendig.

  De Mediceaanse haven is ongewijzigd. De rode baksteen Fortezza Vecchia is een lappendeken uit de Livornese geschiedenis, met Romeinse overblijfselen, middeleeuwse Pisanmuren en een Romaanse toren. Het Fortezza Nuova, gebouwd in 1590, voltooide de ambitieuze vestingwerken van de Medicis. De duistere grachten die er omheen liggen leidden ooit tot Pisa. De nieuwe vesting is nu gerestaureerd en is aangelegd als een park en dient als podium voor zomerfestivals. De andere belangrijke attractie is het naburige Piccola Venezia, dat 'klein Venetië' wordt genoemd vanwege de doorgaande kanalen.

  Van Livorno tot Castiglioncello omarmt de route de rand van de klif en onthult een schilderachtig uitzicht bij het in- en uitlopen van de tunnels. De lokale bevolking is dol op de rotsachtige badplaats Castiglioncello en geeft de voorkeur aan het licht eentonige zand onder Cecina. Cosimo de' Medici's fort, gebouwd op het met pijnbomen begroeide voorgebergte, is ontworpen om de piraten op afstand te houden.

  De Etruskische Kust eindigt met de veerboot haven van Piombino, gelegen op hetzelfde schiereiland als een grote Etruskische nederzetting. Achter de baai van Baratti liggen de ruïnes van Populonia, de laatste van de 12 Etruskische steden die werden gesticht. De Etrusken lieten zich zeer bewust begraven door een met dennenbomen omzoomd strand, reden genoeg om de enige Etruskische stad aan de kust te bezoeken. De oude stad was verdeeld in twee delen: de acropolis - het religieuze centrum dat hoog rond het dorp ligt - en het maritieme en industriële centrum rond de baai. De necropolissen bedekken de hellingen tussen de twee centra. Dankzij de nabijheid van Elba en de metaalhoudende heuvels op het vasteland werd Populonia een rijke industriestad. Terwijl ijzererts uit Elba werd gesmolten en vervolgens verhandeld binnen de Etruskische Liga, werden mineralen uit Campiglia verscheept naar Corsica, Sardinië en Frankrijk. Nu worden de toeristen naar Elba verscheept.

  L'Osteria Fonte del Penitente
  Dit enigszins afgelegen restaurant is gevestigd in een voormalig klooster en serveert uitstekende visgerechten, waaronder cacciucco alla livornese (visstoofpot).

  via di Montenero 345, 57128 Livorno
  T: 0586 579481 & www.fontedelpenitente.com

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2023 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag