Login


Lucca & Viareggio

De kuststad Viareggio en Lucca in het binnenland hebben op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen. Maar de twee zijn een ideale combinatie om niet alleen de Italiaanse architectuurgeschiedenis te leren kennen, maar ook om te genieten van de dolce vita. Viareggio is een van de meest elegante badplaatsen van Italië, met statige Jugendstil-gebouwen en retro-geïnspireerde strandclubs, met uitzicht op perfect onderhouden stranden. Het is ook de thuisbasis van een van de beroemdste carnavals in Italië (kinderen zullen dol zijn op het Carnavalsmuseum, en ook op de Cittadella, waar de praalwagens worden gemaakt). Lucca daarentegen is als een tijdreis door de eeuwen heen. Het ovale hoofdplein doet denken aan het Romeinse amfitheater dat hier ooit stond en de stadsmuren, die tijdens de Renaissance werden versterkt, zijn de op één na grootste van Europa. Kijk onder het oppervlak en ontdek de Romeinse villa's, zoals het met mozaïek gevulde huis onder de kerk van St. Giovanni en Reparata. Het gebied was een favoriete plek van de componist Giacomo Puccini - zijn geboorteplaats in Lucca is nu een museum en in Torre del Lago, ten zuiden van Viareggio, waar hij later woonde en begraven werd, is er een beroemd jaarlijks openlucht operafestival.

Lucca & Viareggio

Lucca

Lucca is een klassieke Toscaanse stad met net genoeg culturele bezienswaardigheden om te kunnen bewonderen zonder te overdrijven. Lucca, een stad die vaak wordt overgeslagen door doorreizende fans die eigenlijk alleen maar de Toren van Pisa van hun lijstje willen aftikken, is de ster van zelfspot van Toscane. Het is een rustige stad met verleidelijke charmes en omgeven door stadsmuren die in de 19e eeuw werden omgetoverd tot een promenade uitgelijnd met bomen. Lucca heeft meer dan genoeg geweldige Pisaans-Romaanse kerken, met sierlijke gevels van groen, grijs en wit marmer. Zijn perfect bewaard gebleven ommuurde stadshart, vreedzame verfijning en rustige levenstempo zorgen ervoor dat het sceptische mensen toch voor zich wint. En dan hebben we het nog niet gehad over de rosé-gouden paleizen, voetgangersvriendelijke bastions, geweldige concerten, betoverende winkeltjes en beroemde olijf- en wijngaarden. In de zomer dragen de openluchtconcerten bij aan de aantrekkingskracht van Lucca, net als de discrete wijnbarretjes en gezellige herbergen. Voor uitgebluste stedelingen representeert het leven in Lucca het leven zoals het geleid zou moeten worden.

Lees verder

Viareggio

Viareggio is een veelzijdig, zonnig stadje met mooie zandstranden dat vooral populair is bij Italiaanse families. Deze gezellige badplaats is bijzonder gezinsvriendelijk - vergeleken met vele andere aan dit stuk kust - en biedt onder meer een verscheidenheid aan klimrekken en gezinsvriendelijke cafés. De charme van de stad komt van de gouden zandstranden, een vleugje oude elegantie en goede visrestaurants. Viareggio is één van de oudste steden van Versilia - van Romeinse oorsprong, de stad was een belangrijke zeehaven in de Middeleeuwen. De schepen die hier in de 19e eeuw werden gebouwd, worden beschouwd als de beste die ooit op de Tyrreense Zee hebben gevaren, en sommige van de scheepswerven zijn nog steeds actief. De bloeitijd van de stad was in de jaren 20 en 30, helaas zijn er nog maar enkele Art Deco en Art Nouveau gebouwen over. Tegenwoordig is Viareggio beroemd om zijn carnaval in februari, wat bewijst dat het laagseizoen ook in kustplaatsen de moeite waard kan zijn.

Lees verder

Forte dei Marmi

Voor Italianen is Forte dei Marmi een mythische naam, de ‘Koningin van de Italiaanse Rivièra’, al heeft dit voor buitenstaanders maar weinig betekenis. Dit stijlvolle zomerresort aan de kust van Versilia wordt ook wel beschouwd als de belichaming van chic. Forte dei Marmi is de Toscaanse badplaats voor het opdoen van sociale contacten maar ook om gezien te worden. Alleen de bijou-resorts van Punta Ala, meer zuidelijker gelegen in de omgeving van Monte Argentario, zijn luxueuzer. In tegenstelling tot andere plaatsen aan de noordkust heeft Forte dei Marmi zijn elegantie weten te behouden. Bovendien is de kust minder aangetast door hoogbouw. Forte dei Marmi ontwikkelde zich rondom een fort uit 1788, gebouwd door Leopold I van Toscane. De overblijfselen hiervan zijn nog steeds te bewonderen op het belangrijkste plein. Het enige wat je in deze badplaats hoog kunt noemen zijn de prijzen – en de pijnbomen in de tuinen van de privé villa’s. Forte is nog altijd een mooie plek voor een rustig en goed leven, en met een chic strandleven in overvloed.

Lees verder

Camaiore

Camaiore ligt in een vallei, omgeven door heuvels en de noordelijke Appennijnen. De plaats stamt uit de Romeinse tijd: Camaiore was één van de grootste Romeinse legerkampen bij het stadje Lucca en een belangrijke post aan de Via Cassia. De naam stamt uit die tijd: "Campus Maior".

In de Middeleeuwen groeide het stadje aanzienlijk, dankzij de oude pelgrimsroute ‘Via Francigena’. Camaiore was de 27ste etappe van de route die Sigeric, de aartsbisschop van Canterbury, gevolgd heeft en werd door hem Campmaior genoemd.

Het huidige Camaiore heeft vele artistieke schatten, zoals de collegiale kerk en de Benedictijnse St. Peter’s abdij. In het dorpje Pieve de Camaiore kunt u een prachtig Romaans kerkgebouw bekijken, dat dateert uit ±817 na Chr.

Het gebied rondom Camaiore is ook mooi en staat bekend om het landschap en de middeleeuwse dorpjes, zoals Monteggiori, Casoli, Gombitelli e Montebello. Dankzij de ligging op de heuvelrug heeft u er fantastisch uitzicht over de zee en de omringende heuvels, terwijl de tijd hier stil lijkt te hebben gestaan.

Lees verder

Castelnuovo di Garfagnana

Castelnuovo di Garfagnana is een bruisende stad met weg- en spoorverbindingen naar Lucca, Pisa, Florence en de Versiliakust bij Viareggio. De nationale parken van de Apulische Alpen en de Apennijnen zijn met de auto gemakkelijk bereikbaar en openen een hele reeks ontspanningsmogelijkheden voor wandelen, van de natuur genieten en sport.

Geschiedenis
Het plaatsje Castelnuovo bestond al in 740 v. Chr. maar binnen een eeuw groeide het uit tot een belangrijke stad met verdedigingsmuren en kastelen. Door zijn ligging ontwikkelde het zich voorspoedig tot overslagplaats voor handelaren en reizigers naar Noord-Italië. In de loop van de eeuwen werden de stadwallen en kastelen vergroot en verbeterd. In 1924 werd Castelnuovo een onderdeel van de provincie Lucca.

Vandaag
Tot op de dag van vandaag spelen de stadswallen een belangrijke rol in het dagelijkse leven in Castelnuovo di Garfagnana. De stadswallen omvatten de oudste delen van de stad samen met de slingerende straatjes en werkwinkeltjes. De modernere kantoren, woningen, bars, restaurants en het spoorwegstation liggen buiten de muren.

Belangrijkste activiteiten
Veel inwoners van deze plaats reizen voor hun werk op en neer naar Lucca, Pisa en Florence terwijl een groeiend aantal in staat is comfortabel te leven van het toerisme of uit de verkoop van ambachtelijk vervaardigde geschenken en schilderijen.

Lees verder

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2023 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag