7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Midden-Toscane

Midden-Toscane is een centraal gelegen gebied in Toscane met charmante dorpen en steden en een zeer specifiek landschap. Als u deze regio bereikt, ziet u al snel de heuvels van Midden-Toscane, die dit gebied Alpijns aan doen voelen. Dit gedeelte van Italië huist de bergketen die midden door Toscane loopt.

Aan de andere kant van de bergen ligt het nationale park Casentino in de provincie Arezzo. Dit is een bijzonder mooi beschermd natuurgebied, waar u allerlei buitenactiviteiten kunt beoefenen, zoals fietsen en wandelen. Een aanrader is om heel vroeg de berg op te gaan om de zonsopgang te bekijken en het adembenemende uitzicht rondom te bewonderen.

Van de steden en dorpen is Arezzo een landinwaartse stad die u zeker moet bezoeken. Er is een maandelijkse antiekmarkt die antiekhandelaars uit heel Italië trekt. Het stadje staat ook bekend om de sieraden die hier gemaakt worden. Arezzo is op een vlakte gebouwd, maar wordt omringd door heuvels en bergen, die een schitterende achtergrond vormen.

Cortona ligt ook in Midden-Toscane: een heel leuk plaatsje met een indrukwekkende kathedraal (de Duomo) . Het Amerikaanse boek 'Under the Tuscan Sun' is op Cortona gebaseerd en de film werd hier opgenomen.

Als u van winkelen houdt, ga dan naar het winkelcentrum Valdichiana in Midden-Toscane, waar u outletwinkels en koopjes kunt vinden.

Het gebied rond Val di Chiana is de enige plek waar u Chianina-koeien zult zien. Het Chianina-rundvlees is vernoemd naar het dal waar de koeien uit stammen en wordt gebruikt voor bistecca alla Fiorentina: een heerlijk, lokaal biefstukgerecht dat bijna rauw gereserveerd wordt.

Midden-Toscane

Vindt u het moeilijk om een keuze te maken uit de opties in Midden-Toscane? Bekijk dan op uw gemak de onderstaande locaties voor inspiratie.

San Gusme

San Gusmè is een charmant, op een heuvel gelegen, vestingdorpje op 5 km ten noorden van Castelnuovo Berardenga. Deze rustige plek heeft altijd in de schaduw van Siena gestaan. Het middeleeuwse gehucht trad pas in de 16e-eeuw toe tot het Groothertogdom Toscane, na de definitieve nederlaag van Siena. De Sienese poort draagt ​​nog steeds het wapenschild van Siena, de Balzana. Delen van de verdedigingsmuren zijn blijven staan, waarvan sommige gedeelten omgeturnd zijn in toegangspoorten. Het dorp biedt schilderachtige uitzichten, onder meer op de skyline van Siena, de Torre del Mangia en de kathedraal van Siena. Bezoek dit slaperige gehucht meer voor de algehele sfeer dan voor de specifieke bezienswaardigheden. Bewonder de kerk van Sint Cosmas en Damianus, de plaatselijke patroonheiligen, en de kerk van Santissima Annunziata met zijn aparte klokkentoren. Wandel door concentrische steegjes waar je de tijdloze sfeer op je in laat werken voordat je je terugtrekt in een gastronomische herberg voor de creatieve keuken of een huiselijk café voor wijn en een bord met vleeswaren.

Lees verder

Panzano

Het historisch centrum van, het op een heuvel gelegen, Panzano ontvouwt zich langs bijzondere steegjes, omgrenst door een reeks gehavende stadsmuren. Middeleeuws Panzano was een pion tussen de strijdende krachten van Florence en Siena, waardoor het voortdurend van eigenaar veranderde. Architectonisch heeft deze versterkte buitenpost het zwaar te verduren gehad tijdens de conflicten, maar enkele overblijfselen van het middeleeuwse hart hebben het weten te overleven, het kasteel echter helaas niet. Een wandeling langs de vestingmuren zorgt voor een schilderachtige blik op het platteland. Restaurants gelegen langs de muren bieden uitzicht op de heuvels en wijngaarden van Chianti. Daarnaast is het met cafés omzoomde centrale plein de plek om de sfeer van een klein stadje te verkennen en van een lunch te genieten. Modern Panzano is het domein van Dario Cecchini, een excentrieke beroemde slager, dus een gezellig vlezig feest maakt deel uit van de echte Panzano ervaring. Maar wend je eerst tot hogere sferen: de mooiste Romaanse kerk in de omgeving. San Leonino, een romantische parochiekerk, bevindt zich op de eerst volgende heuveltop, een herinnering aan het feit dat de Chianti ook prachtige kerken heeft.

Lees verder

Greve in Chianti

Greve vertegenwoordigt de noordelijke toegangspoort tot de Chianti en is dan ook het eerste dorpje dat je tegenkomt vanuit Florence. De SS222, beter bekend als de Chiantigiana, of de Chianti Weg, slingert over de pittoreske glooiende heuvels van Florence naar Siena. Rijdend door deze rustgevende regio kun je genieten van de schilderachtige omgeving welke voorzien is van cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Op het eerste gezicht kan Greve wellicht ietwat teleurstellend zijn, het oogt een beetje als een karakterloze modern uitziende stad. Gelukkig heeft Greve echter een prachtig centraal plein waar de belangrijkste activiteiten van het stadje plaats vinden. De indrukwekkende overdekte galarijen op de Piazza Matteotti worden bekroond door smeedijzeren balkons met overhangende kleurrijke geraniums. De winkeltjes onder de galerij hebben een groot assortiment aan Toscaanse wijnen, allerlei delicatessen en ambachtelijk vervaardigde producten. Het plein wordt omlijst door het in neorenaissance stijl gebouwde stadhuis. Greve kan als de commerciële as van Chianti gezien worden door zijn wekelijkse markt, de belangrijke wijnbeurs in september en een aanlokkelijke wijnroute die net buiten de stad begint! Greve is dan ook de springplank naar renaissance kastelen, abdijen, villa’s en wijnlandgoederen.

Lees verder

Castellina in Chianti

Castellina is een van de meest charmante bergdorpjes in Chianti. Het ligt aan de schilderachtige route Chiantigiana en is omgeven door symmetrische wijngaarden en bossen. Verspreid over het landschap liggen lage stenen huizen en oude wijnlandgoederen. Zoals de naam al doet vermoeden, diende Castellina in de middeleeuwen als een buitenpost voor Florence. Laat in de 13e-eeuw was het de eerste plek van de Chianti Liga, een groep van drie Florentijnse feodale kastelen, die allen verantwoordelijk waren voor een derde van het gebied. Deze strategisch geplaatste vestigingen werden in 1478 bezet door de Sienese-Aragonese alliantie, maar toen Siena in 1555 onder de belegering bezweek, verdween Castellina naar de pittoreske achtergrond. Castellina is sinds de 15e-eeuw niet veel veranderd. La Rocca, het reusachtige fort, vormt nu het gemeentehuis en een klein archeologisch museum, en verleidelijke wijnwinkeltjes liggen hier vrijwel om de hoek. De schakeling van muren omsluiten een wirwar van sfeervolle straatjes welke deels uitzicht hebben over de Chianti-heuvels.

Lees verder

Castagnoli

Castagnoli is een klein, stenen dorpje ten zuiden van Gaiole in de streek Chianti en wordt omringd door een middeleeuwse fort. Dit fort staat bekend als de Rocca di Castagnoli, welke in 1478 belegerd werd door de Sienesen. Chianti is dé streek van de kastelen en in de buurt van Castagnoli ligt dan ook het Castello di Meleto, een middeleeuwse buitenpost. Tegenwoordig ligt deze te midden van een wijnlandgoed en is het kasteel ook open voor bezoekers. Zowel vanaf het dorp als het fort kun je genieten van een weids uitzicht over spichtige cipressen, olijfgaarden, olijven en wijngaarden. Voordat je de grotere wijnlandgoederen van de Chianti Classico gaat ontdekken, moet je zeker eerst eens de wijn van Rocca di Castagnoli proberen. Het platteland van Castagnoli ten zuiden van Siena en ten oosten richting Arezzo is hoger, ruiger en natter. De verse geur van tijm, rozemarijn en dennenbos hangt hier rond de groen beboste bergtoppen. De donkerbruine bossen bieden aan de wilde everzwijnen dan ook een perfecte schuilplaats, hoewel ze vaak toch op je bord eindigen naast een van de lokale wijnen.

Lees verder

Radda in Chianti

Als Greve het commerciële brein van Chianti is, is Radda de ziel. Met zijn gemoedelijke sfeer vormt het pittoreske Radda een aantrekkelijke basis voor het verkennen van het wijnland. Dankzij zijn uitstekende ligging tussen Gaiole en Castellina, diende Radda als de hoofdstad van Chianti en was het de middeleeuwse hoofdstad van de Chianti Bond. De vestingwerken weerspiegelen de geschiedenis van Radda als grensgebied en bolwerk tegen aanvallen van Siena. Er kwam uiteindelijk vrede in dit gebied nadat Siena in 1559 in de Republiek van Florence werd opgenomen. Het heuvelachtige Radda heeft zijn middeleeuwse stratenplan en imposante stadhuis behouden. Het 16e-eeuwse stadhuis, voorheen bekend als het Palazzo del Podesta, toont heraldische schilden op de voorgevel. Radda is nog steeds gebonden aan zijn vestingmuren, met steegjes van keien die uitwaaien vanaf het centrale plein. Het rustige landschap zoals we het vandaag de dag zien is gericht op de Casa Chianti Classico, een toonbeeld voor alles wat wijn-gerelateerd is, dus hier kun je komen om de echte Chianti spirit te ervaren.

Lees verder

Gaiole in Chianti

Het heuvelachtige Gaiole is natuurlijk een wijngebied, maar ook kasteel- en fietsgebied. Tien jaar geleden werd deze slaperige marktstad uitgeroepen tot 's werelds meest idyllische plek om te wonen. Sindsdien is er niet veel veranderd, dus geniet van de kwaliteit van het leven die deze plek te bieden heeft. Dit marktknooppunt is voor altijd verbonden met de wijndynastie Ricasoli, waarvan de voorouders vermoedelijk het Chianti Classico merk lanceerden in het Castello di Brolio. Afgezien van de status die het vergaard heeft als de geboorteplaats van de Chianti Classico, heeft Gaiole op zichzelf ook veel te bieden. In de middeleeuwen was het een van de drie hoofdsteden van de Chianti Bond, samen met Castellina en Radda. Het stadje ligt op de top van de heuvel tussen eiken- en kastanjebomen maar kijkt ook uit over wijngaarden en olijfboomgaarden. Als voormalig militair bolwerk wordt Gaiole omringd door middeleeuwse kastelen en versterkte abdijen. Het driehoekige hoofdplein is een uitvalsbasis voor het verkennen van kastelen, gezellige herbergen, wijngaarden en oude abdijen.

Lees verder

Lecchi in Chianti

Ten zuiden van Radda, Lecchi in Chianti ligt aan de voet van een heuvel met daarboven het vervallen kasteel van Monteluco. Het schilderachtige dorpje is gelegen langs de hoofdweg die omhoog loopt tot aan Ama. Met zijn opvallende stenen huizen en een waardige kerk ziet dit plaatsje achteraf er nog net zo uit als in de middeleeuwen. Het was toentertijd een gebied met grote landgoederen welke verbonden waren aan landeigenaren zoals Ricasoli wijnbaronnen. De bekroning van de heuvel is het Monteluco-kasteel, dat dateert uit 1176. Het kasteel was een bastion van Siena, maar werd zwaar gehavend door aanvallen in de 15e- en 16e-eeuw. Tot de versterkingen behoort een verwoest fort op de heuveltop welke uitkijkt op de Massellone-vallei, gesteund door een kalkstenen wachttoren eronder. Lokale wandelpaden verbinden Lecchi met het mooie dorpje San Sano, waar je een rustige herberg vindt die huisgemaakte gerechten serveert. Paden door wijngaarden waaieren uit vanaf Lecchi, inclusief een wandeling naar Localita Molinaccio voor een zomerse duik in zogenaamde rivierzwembaden.

Lees verder

Castelnuovo Berardenga

Castelnuovo Berardenga ligt aan de zuidgrens van de Chianti en wordt enigszins overschaduwd door Siena. Zowel in goede als slechte tijden, was zijn lot verbonden aan Siena. Deze Sienese vestiging verloor in 1555 zijn omringende muren nadat het Florentijnse groothertogdom van de Medici Siena versloeg. Tegenwoordig hangt in Castelnuovo een vreedzame sfeer waar je de authentieke Toscaanse manier van leven leert kennen. Charmante bezienswaardigheden zijn de kleine kerken en een klokkentoren, gebaseerd op de originele vestingwerken. Bewonder de diepe, stenen trap en versierde boog van de Vicolo dell'Arco. Je zult bij deze bezienswaardigheden niet urenlang blijven rondhangen, maar het is juist een heerlijke plek om het ontspannen levensritme, buiten de grotere Toscaanse steden, te ontdekken. In feite is Castelnuovo om deze reden juist ontworpen als Città Slow. Voorbij deze voormalige vestiging liggen groepjes van kleine villa’s en wijnlandgoederen. Beschouw Castelnuovo als een opstapje naar Siena en het zuiden van Chianti.

Lees verder

Arezzo

Arezzo is gelegen halverwege tussen Florence en Perugia en heeft zijn ziel niet verkocht aan het toerisme. De stad is rijk aan monumenten maar het toerisme is schaars in deze ondergewaardeerde stad. Arezzo is werkelijk een verborgen pareltje aangezien het rijk is geworden door de juwelenindustrie. Arezzo was een belangrijke stad in de Etruskische federatie, dankzij zijn strategische heuvelligging op de plek waar drie valleien elkaar ontmoeten. Tegenwoordig is Arezzo één van de rijkste steden van Toscane, zoals te zien is aan de snelle toename van juweliers, goudsmids en antiekwinkels. Het schuin aflopende centrale plein is een magneet voor feesten en wandelingen, evenals het naastgelegen Corso Italia. Cultureel gezien behoort de stad toe aan Piero della Francesca, de artiest die het meest zijn sporen heeft achtergelaten in Arezzo. Middeleeuwse monumenten clusteren samen in het noordelijk gedeelte van Arezzo, waaronder de Duomo, beschut door de omringende muren van de 16e-eeuwse Fortezza, tegenwoordig een park met prachtige uitzichten.

Lees verder

Cortona

De aantrekkingskracht van Cortona zit hem in zijn hoge ligging, prachtige uitzicht en middeleeuwse stemming. Cortona ligt dicht bij de grens met Umbrië, 30 km ten zuiden van Arezzo, en is één van de mooiste heuvelstadjes van Toscane. Het werd gesticht door de Etrusken, gekoloniseerd door de Romeinen en na de verkoop aan de Florentijnen in 1409 bloeide het op onder het Groothertogdom Toscane. Cortona is majestueus gelegen op een heuvelrug van Monte Sant’Egidio, die de Val di Chiana domineert. De toegangsweg slingert zich een weg door terrasvormige olijf- en wijngaarden, langs villa’s, boerderijen en kloosters.

Cortona is een toeristische trekpleister dus zijn enorme populariteit is een feit. De langzame ontwikkeling van de stad werd versneld nadat de stad bekend werd door Under the Tuscan Sun, een boek dat leidde tot een verfilming en zelfs een zomerfestival. Eenmaal voorbij de centrale pleinen nemen de drukke menigten echter af. Gelukkig zijn er genoeg eigenzinnige herbergen waar je weer helemaal bij kunt komen.

Lees verder

Monteriggioni

Het spectaculaire Monteriggioni, gelegen ten noorden van Siena, is een middeleeuws bolwerk, omringd door goed bewaard gebleven stenen muren en veertien torens. Net zoals Montepulciano is deze kleine stad op de top van een heuvel kenmerkend voor het Toscaanse landschap. De ommuurde buitenpost van Monteriggioni, vaak de 'Poort tot de Middeleeuwen' genoemd, is een typische middeleeuwse stad, bezaaid met vestingwerken. Het stadje op de heuvel werd in de dertiende eeuw door de Sienesen gebouwd om hun frontlinie te beschermen tegen hun eeuwige rivalen, de Florentijnen. Monteriggioni werd ook welvarend dankzij zijn strategische stop langs de pelgrimsroute Via Francigena. Als je praat in termen van grote en moderniteit, dan voelt Monteriggioni aan als een vergeten plaatsje. Pas wanneer het populaire middeleeuwse zomerfestival naar de stad komt, herinnert Monteriggioni zich hoe groot zijn belang was in het verleden, compleet met feesten, valkerij, steekspel en gevechtsspelen. Buiten de theatraliteit van de omgeving zijn er echter maar weinig belangrijke bezienswaardigheden, maar een bezoekje is alleen al voor de magische sfeer en monumentaliteit meer dan de moeite waard.

Lees verder

Montevarchi

Montevarchi is één van de grootste commerciële centra in het Valdarno-dal. Het is een vrij grote stad met merendeels moderne bebouwing, maar het heeft ook een mooi middeleeuws marktplein.  De vele voorzieningen en de ligging aan de rand van de Chianti maken het de perfecte locatie voor toeristen die de heuvels van de Chianti in gaan.

Lees verder

Cavriglia

Cavriglia ligt boven op een heuvel, boven Valdarno, aan de rand van de Chianti. Het is een rustig dorp, nog niet door toeristen ontdekt, maar het heeft een goed aanbod aan diensten en activiteiten. Cavriglia dateert terug tot de Etruskische tijd, maar het groeide voornamelijk in de Romeinse tijd. Dit ziet u aan de Pieve di San Giovanni Battista. Het is een belangrijk punt op de Romaanse weg die het dal van Valdarno verbindt met het dal van Greve in Chianti. In de Middeleeuwen was het kasteel Montaio Castello het belangrijkste bolwerk van het gebied. Het werd volledig vernietigd tijdens de gevechten tussen de Guelfi (Welfen) en Ghibellini (Ghibellijnen) in 1252, maar tijdens de Florentijnse Republiek herbouwd en gebruikt als een verdedigingspunt. In het begin van de 19e eeuw werden verschillende kleine gehuchtjes in het gebied rond Cavriglia samengevoegd tot één gemeente, genaamd Cavriglia.

Lees verder

Pianella

Pianella is een klein dorpje dat onder de gemeente Castelnuovo Berardenga valt. Het is een vrij modern dorp, dat slechts 15 km van Siena ligt, aan de rand van Chianti. Het is ideaal als u in de buurt een vakantiehuis huurt, want het heeft alle voorzieningen.

Lees verder

Poggibonsi

Het is misschien niet het mooiste Toscaanse plaatsje, maar Poggibonsi heeft een klein historisch centrum waar u fijn rond kunt wandelen als u in het stadje bent voor lunch of om te winkelen. Het is een hardwerkend stadje met veel kleine bedrijfjes eromheen en het heeft daarom veel voorzieningen. U kunt hier goed alle inkopen doen voor uw vakantiehuis.

Lees verder

Rapolano Terme

Rapolano Terme is een stadje met een klein historisch centrum en een brede moderne zone. Het stadje staat bekend om twee dingen: wellness en de lokale travertijn stenen. Er zijn twee grote wellnessorganisaties die beide een wellnesscentrum en prachtige zwembaden met thermaal water hebben. Het stadje ligt op de grens van Toscane in een streek die de Crete Senese genoemd wordt en karakteristieke heuvels van klei heeft.

Lees verder

San Donato in Poggio

San Donato in Poggio ligt op een van de mooiste plekken van de Chianti. Het middeleeuwse dorp op de heuvel domineert de heuvelrug die de Val di Pesa van de Val d'Elsa scheidt en biedt uitzicht op olijfgaarden en met wijngaarden bedekte heuvels. Dit ommuurde stenen gehuchtje ligt verscholen tussen zijn middeleeuwse vestingwerken. Ondanks dat er slechts delen uit die tijd bewaard zijn gebleven, waaronder twee poorten, blijft het stratenplan toch middeleeuws aandoen. Een overgebleven uitkijktoren aan de westelijke rand van dit gehuchtje leidt naar een klokkentoren en het sfeervolle hoofdplein met onder meer de gotische kerk van Santa Maria della Neve en een achthoekige put. Gezien zijn positie als pion in de langlopende gevechten tussen Siena en Florence, was San Donato vaak afhankelijk van deze put om te overleven. De Florentijns-Romaanse kerk van San Donato staat bij de Porta Senese, de Sienese poort, een herinnering dat middeleeuwse vredesverdragen tussen Siena en Florence tweemaal werden ondertekend in deze voormalige citadel.

Lees verder

San Gimignano

San Gimignano, dat ook wel het ‘middeleeuwse Manhattan’ genoemd wordt, is een schitterend stadje waar de middeleeuwse charme behouden gebleven is. Het is beroemd om de vele torens, maar het heeft ook leuke pleintjes, stenen straatjes en genoeg romantische plekjes om te ontdekken. Op verschillende locaties heeft u prachtig uitzicht over het dal van de rivier de Elsa. U mag dit Toscaanse stadje niet missen als u in deze regio bent.

Lees verder

Siena

Deze compacte, zachtroze gekleurde stad is een genot om te voet te ontdekken, van de schelpvormige Campo tot de galerieën vol met zacht ogende Sienese madonna’s. Siena is een gotische stad gebouwd op menselijke schaal, volledig geciviliseerd en helemaal tevreden met zichzelf. Waar het monumentale Florence de beschikking heeft over grote pleinen en masculiene standbeelden, heeft Siena verborgen tuinen en karakteristieke waterputten. Siena heeft ook van conservatisme een deugd gemaakt: strenge middeleeuwse gebouwvoorschriften beschermen de structuur van de stad.

Om in de Sienese mystiek te blijven, is de oorsprong van de stad gehuld in mythes over wolven en gemartelde heiligen. De oude republiek floreerde van 1147 tot 1529 en kort daarna werd Siena deel van het Toscaanse hertogdom. Verandering is een vloek voor de Sienesen en de inwoners zijn pas echt helemaal zichzelf wanneer zij de legendarische paardenrace Palio vieren. Tot op de dag van vandaag resoneert de tumultueuze geschiedenis,  als aartsrivaal van Florence, zich in de zielen van de Sienesen, vooral tijdens de Palio.

Lees verder

Vagliagli

Ten zuiden van Castellina bevindt zich het schilderachtige gehuchtje Vagliagli, perfect gelegen voor het zuidelijke einde van de Chianti wijnroute. Deze eens versterkte buitenpost wordt omringd door betoverende wijngaarden die dateren uit de middeleeuwen. Dit slaperige 13e eeuwse gehuchtje is vernoemd naar de ‘vallei van knoflook’ waar het over uitkeek, vandaag de dag is het uitzicht echter meer op de valleien en heuveltoppen. Bewonder het mooie, stenen dorp en de parochiekerk alvorens te beginnen aan een wandeltocht, fietsrit of een picknick in de wijngaarden. Een wijnproeverij kan centraal staan in Valgliagli, maar het gehuchtje is ook een opstap naar de Chianti-bolwerken van Castellina, Radda en Gaiole. Deze bakens van het Chianti-leven in de kleine stad zijn overspoeld met goede wijn en voedselwinkels die verbonden zijn met lokale landgoederen. Samen bieden deze drie kleine steden voldoende cultuur om afwisseling aan te brengen in de bezoeken aan de landgoederen. Van middeleeuwse kerken tot kleine archeologische collecties, het is Toscane in het klein.

Lees verder

Volterra

Veel Toscaanse stadjes zijn authentiek middeleeuws, net als Volterra. Deze hedendaagse stad is prachtig, minder toeristisch dan San Gimignano, Cortona of Pienza maar minstens net zo betoverend. Het is een authentieke, middeleeuwse stad met een Etruskische ontvankelijkheid. Volterra ligt op een majestueuze, winderige heuvelrug die uitkijkt over de Sienese heuvels en blijft de meest Etruskische van alle Toscaanse steden. Tussen de 8e en 14e eeuw voor Christus bloeide Etruria Propria als een confederatie van 12 stadsstaten in Centraal-Italië. Enigmatisch Volterra begon als de Etruskische stadsstaat Velathri maar werd in de 4e eeuw voor Christus de belangrijke Romeinse gemeente Volterra. Verwijder de bovenste laag van het oppervlak van Volterra en ontdek de Etruskische geest eronder. Verwacht tempelmuren gerecycled als Romeinse gebouwen en eeuwenoude opschriften gegraveerd in renaissancepaleizen. Wandelend rondom de verdedigingsmuren zie je uitzichten over deze veelgelaagde middeleeuwse stad met zijn Romeinse en Etruskische muren en het uitgestrekte landschap eronder.

Lees verder
Aanvraagformulier