7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Top Tien Dingen om te Doen

Ook al is Castellina zelf een van de belangrijkste attracties van de mooie autoroute de Chiantigiana, de Chianti route leidt ook naar de naastgelegen Chianti-wijndorpjes en steden, zoals San Gimignano, Siena en Florence. Castellina is tevens een geweldige uitvalsbasis voor gevarieerde activiteiten, waaronder fietsen, het bezoeken van musea, wijnproeverijen en het eten van een heerlijk ijsje. Probeer een kookcursus of bezoek het beeldenpark: Castellina biedt het allemaal!

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar Gaiole, Greve, Panzano, Radda, Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San Gusme, San Donato in Poggio en Vagliagli.

Top Tien Dingen om te Doen

Experimenteel ijs eten – Gelateria Castellina

Gelateria Castellina, de beste ijssalons van de regio, heeft door haar experimenten met verschillende smaken ijs de weg gevonden naar de harten van de echte fijnproevers. De eigenaar is Simone, een man met een creative geest en een passie voor lekker eten. Simone pasteuriseert, karnt en vriest al meer dan twintig jaar ijs. Als je interesse hebt om het proces te aanschouwen, dan kun je in zijn showkeuken meekijken hoe hij het ijs bereidt. De manier waarop Simone en Chiara je welkom heten is de meest vriendelijke die je ooit hebt meegemaakt. Het stel maakt ook heerlijke semifreddi koude nagerechten of halfbevroren slagroomtaarten. De ijssmaken variëren van ricotta en vijg tot chili en chocolade, framboos en rozemarijn, citroen en kiwi of koffie en donkere chocolade. Houd je meer van waterijsjes, dan kan je kiezen uit een sorbet van citroen en salie of citroen en basilicum. De vreemdste combinatie was waarschijnlijk een sorbet van ansjovis en lente-ui. En de favoriete creatie van Simone zelf? “Dat is een cantuccini met Vin Santo: amandelkoeken met een zoete Toscaanse wijn’’. Aan wijn ontsnap je niet snel in het Chianti-gebied, dus je kunt er maar beter gewoon aan toe geven.

De calorieën loop je er vervolgens weer af door de wirwar van straten in Castellina te verkennen. Struin door de via delle Volte, een 800 meter lange, stenen doorgang die in de zijkant van een heuvel is gebouwd. Deze donkere steeg was gemaakt om toegang te geven aan ruiters die te paard rond het fort wilden rijden. Tegenwoordig staan in de steeg kleine boetiekjes en cafés. Door de smalle ramen zie je de steile afgrond en het platteland van Chianti op de achtergrond.

Lees verder

Het Etruskisch leven in het Castellina Archeologisch Museum

Dit voormalige middeleeuwse kasteel is nu een gemeentehuis met vestingmuren waarin een klein archeologisch museum over het Etruskische leven zich schuil houdt. Het staat ook wel bekend als het Museo Archeologico del Chianti Senese en richt zich op vondsten uit het Sienese gedeelte van Chianti, waaronder Castellina, Gaiole, Radda en Castelnuovo Berardenga. Het museum vertoont voornamelijk vondsten van tombes uit de 7e-eeuw v.Chr. van Montecalvario, de Etruskische begraafplaats voor aristocraten in Castellina. Bewonder de opnieuw nagebouwde strijdwagen van Montecalvario met zijn bronzen en ijzeren platen. Ontdek ook de talismanachtige schatten die bij de overledenen werden geplaatst voor hun laatste reis – objecten zoals een gouden oorbel of een bronzen riem.

Deze Etruskische tombes zijn ongeveer 3.000 jaar geleden gebouwd, maar de makers lijken niet veel van ons te verschillen. Je kunt hier een amfora (kruik) bewonderen die mooi versierd is met een afbeelding van feestgangers tijdens een feestmaal. Ook hier speelt wijn, net als in het huidige Chianti, weer een belangrijke rol. Wijn was in de Etruskische periode een teken van status en werd tijdens rituelen en ceremonies gedronken. De wijn werd vermengd met honing en kruiden en er is zelfs, curieus genoeg, een versie waarop gerapte kaas te zien is.

Dit kasteel is meer dan alleen Etruskisch, want je hebt hier ook een mooie gelegenheid om het fort te verkennen, een voormalige vestiging van de Florentijnse Republiek tijdens de eeuwenlange oorlog tegen Siena. Eindig je bezoek door boven op de toren te wandelen en bewonder de weidse uitzichten van het middeleeuwse Castellina, tot de bergen van Chianti in het oosten, en San Gimignano en de Val d’Elsa vallei in het westen.

Lees verder

Castellina fietstour of wijnproeverijtour

Overweeg om een fiets te huren als je meer wilt dan een gebruikelijke wijnproeverij. Bij veel van deze tochten geniet je van een picknick in de wijngaarden of krijg je een lunch of diner op het wijnlandgoed van Dievole. Ten zuiden van Castellina, rondom het gehucht Vagliagli, ligt een mooie fietsroute waar je op ontspannende wijze langs glooiende wijngaarden fietst. Hier vliegen vlinders en vogels om je heen en komt de geur van gebakken aarde je tegemoet. De route begint bij Vagliagli en is een intrigerende 26 km lange tocht langs de wijnheuvels. Het 400-hectare grote wijnlandgoed van Dievole ligt in het midden van deze route, op 12 km ten noorden van Siena. Hoewel het een privé landgoed is, mag iedereen deze vernieuwde en bewegwijzerde route volgen. De ‘nieuwe’ route is opgesteld door een medewerker van het landgoed die alle hoeken en gaten van het gebied kent. Het pad werd in het verleden, bijna 1.000 jaar geleden, gebruikt door Toscaanse deelpachters. Neem alvorens je vertrekt wel even contact op met het landgoed van Dievole en overweeg ook om de gastronomische picknick erbij te boeken.

Het wijnlandgoed van Dievole is 80 hectare groot en al sinds 1090 gecultiveerd. Het begon ooit als een monastiek gebouw en vandaag de dag wordt hier een bekroonde olijfolie geproduceerd. Vanaf het hoogste punt van de wijngaarden zie je de uitgestrekte olijfgaarden, diepe wouden en opeenvolgende wijngaarden waar de druiven voor de Chianti Classiso aan de trossen hangen. Op het landgoed kun je picknicken en fietsen, maar ook olijfolie en wijnen proeven onder het genot van Pecorino kaas en crostini besprenkeld met olijfolie. In het Ristorante Dievole kun je terecht voor een romantische maaltijd of een lichte lunch. Nog een aanbeveling voor een diner bij kaarslicht is het Giardino del Tasso.

Lees verder

Castello di Fonterutoli - Wijnproeverij & exclusief dineren

Castello di Fonterutoli was het eerste aanzienlijke wijnlandgoed in het zuiden van Castellina en ook dit is een voormalige Florentijnse buitenpost. Het landgoed is 21-hectare groot en vormt het voorouderlijke hart van de Mazzei-grond, een gebied dat sinds 1435 al 24 generaties lang in het bezit is van de markiezen van Mazzei. Hoewel het landgoed op 6 km ten zuiden van Castellina ligt, strekken de vergezichten zich uit tot Siena. Vanaf dit tijdloze stenen gehucht kun je de Torre del Mangia van Siena zien en de contouren van de kathedraal. Deze Fonterutoli-landgoederen zijn voornamelijk bepland met Sangiovese, maar je vindt hier ook in kleinere mate de Merlot, Malvasia Nera en Colorino. De bekroonde Fonterutoli Chianti Classico wijnen worden afgestemd op hun grappa, olijfolie en de Toscaanse keuken. En als het nog niet genoeg is om de vintage wijnen van deze wijnbaron te proeven, kun je op het landgoed ook natuurlijke Toscaanse schoonheidsproducten met lavendel kopen. Deze zijn gemaakt door Carla Mazzei, nazaat van de wijndynastie van het landgoed. Geniet ook van een lunch of diner in het geprezen restaurant L’Osteria di Fonterutoli.

Dit landgoed is ook de ideale plek om meer te leren over de lokale geschiedenis. Fonterutoli was namelijk voor zowel de Florentijnen als de Sienese bevolking een aanzienlijk slagveld. In het begin van de 13e-eeuw vochten de strijdende republieken Florence en Siena over het grondgebied van Chianti dat ertussenin lag. Om dit gevecht voor altijd te beëindigen, werd besloten om vaste grenzen aan te leggen. Twee ridders zouden op hetzelfde moment van beide steden vertrekken en op het punt waar ze samenkwamen, moest de grens ontstaan. De ridders vertrokken bij dageraad op het moment dat de haan kraaide. De Florentijnen speelde echter vals en wonnen.

Hun symbolische zwarte haan werd in een donker kippenhok gehouden en vrijwel uitgehongerd. Zodra het dus vrijgelaten werd, begon het te kraaien. De Florentijnse ridder ging daarom al met een enorme voorsprong van start en ontmoette de Sienese ridder bij Fonterutoli, op maar 12 km van de poorten van Siena. De witte haan van Siena volgde netjes de instructies, maar werd oneerlijk door de Florentijnen verslagen. Het resultaat hiervan was dat het grootste stuk van Chianti in Florentijns bezit kwam. Dit gebeurde al veel eerder dan de val van Siena in 1555. Een triomfantelijk Florence verlegde zijn grenzen naar Fonterutoli, naast de nieuwe grenzen van Castellina, Radda en Gaiole. Hierna werd de Chianti Militaire Bond opgezet met de Zwarte Haan als zijn schild. Siena lachte echter als laatste: Castellina, Radda en Gaiole behoren nu weer bij Siena.

Lees verder

Ballonvaart over de Chianti

Als je de wijnlandgoederen even achter je wilt laten of op zoek bent naar het maken van romantische herinneringen, overweeg dan een schitterende ballonvaart over Chianti. Dit is een mooie ervaring voor zowel koppels als gezinnen. Vanuit een ballon krijg je een heel ander zicht over Toscane en deze magische uitzichten moeten natuurlijk ook op de foto.

Waarschijnlijk begint de vaart boven de heuvels van Castellina in Chianti waar je de toren en het ommuurde middeleeuwse fort direct zal herkennen. Welke route de ballon echter precies zal volgen is natuurlijk pas bekend op de dag van vertrek: dit is helemaal afhankelijk van het weer en vooral van de wind. De ballon stijgt op vanaf Tavernelle Val di Pesa zodat je van de hoogtepunten van het zuidelijke Chianti kunt genieten. Denk hierbij aan Toscaanse kastelen en renaissance villa’s tot uitzichten op San Gimignano en de mooiste gehuchtjes en wijnlandschappen van Chianti. Het aanzicht van de zilverachtige olijfgaarden, wijngaarden en glooiende heuvels vergeet je niet snel meer. Op een heldere dag, mits de ballon hoog genoeg stijgt, kun je zelfs de ochtendzon zien weerspiegelen in de Middellandse Zee.

De ballon stijgt op vanuit Tavarnelle Val di Pesa, wat in het westen van Chianti ligt en ten westen van Badia a Passignano, San Donato in Poggio en Panzano. De heteluchtballon stijgt over het algemeen vroeg in de ochtend op omdat het weer dan het meest gunstig is. Houd er echter rekening mee dat ballonvaarten nooit goedkoop zijn (ongeveer €250 per persoon in een mand voor vier tot tien personen), maar de ervaring is werkelijk onvergetelijk. Neem voor meer informatie contact op met Balloon in Tuscany, de beheerders of het consortium voor toerisme van Castellina, Associazione Amo Castellina in Chianti.
Balloon in Tuscany. T: 055 8077940
www.balloonintuscany.com

Lees verder

Castello di Ama voor hedendaagse kunst

Deze toonaangevende producent van de Chianti Classico ligt ten oosten van Castellina en ten zuiden van Radda. Dit actieve wijnlandgoed staat bekend om zijn uitstekende volle rode wijn. Castello di Ama is, ondanks zijn naam, niet eens echt een kasteel. Het is een op een heuvel gelegen landgoed en een villa-restaurant dat tevens als een centrum voor hedendaagse kunst functioneert. Op het eerste gezicht lijkt het op weer een traditionele borgo, een stenen gehucht in de heuvels van Chianti. Echter kom je er hier langzaam maar zeker achter dat het hier gaat om wijn, eten en hedendaagse kunst. Dit was het wijnlandgoed waar de Obama’s zo van onder de indruk waren tijdens hun tour door Toscane voor het presidentschap.

Het meesterbrein achter deze wijn is de Toscaanse Marco Pallanti. Regelmatig is hij bekroond als wijnmaker van het jaar en zijn wijnen eindigen ook vaak in de top 10 van de wereldlijsten. Het landgoed San Lorenzo is een Chianti Classico gran selezione DOCG, een categorie die de fijnste wijnen aanduidt. De wijngaarden beslaan 80-hectare over verschillende terroirs, zoals rotsachtige schist, klei en grind. Nog 40-hectare is toegewijd aan de olijfgaarden waarvan de extra virgine DOP Chianti Classico olijfolie wordt gemaakt.

Op het grondgebied staat ook een ambitieuze collectie hedendaagse kunstprojecten van wereldklasse: Castello di Ama per l’Arte Contemporanea (Castello di Ama voor Hedendaagse Kunst). Net zoals de wijnen dit doen, reageren de sculpturen op hun omgeving en ieder jaar worden er weer beeldhouwwerken toegevoegd. Castello di Ama vertoont zijn kunst op een schitterende manier in originele gebouwen zoals in de kerk en de wijnkelders die op het grondgebied staan. De kunst is zeer eigentijds in plaats van kalmerend pastoraal.

De hedendaagse kunst wordt opgezet door artiesten zoals Anish Kapoor, Daniel Buren, Louise Bourgeois, Michelangelo Pistoletto, Hiroshi Sugimoto en Lee Ufan. Het meest boeiende en toegankelijke kunstwerk is een werk van Daniel Buren. Het bestaat volledig uit spiegels en stelt de glooiende heuvels voor. De sculptuur Topiary van Louise Bourgeois ligt ingenieus verborgen onder een rooster in de vloer van de wijnkelder. Het stelt een vrouwelijke vorm voor die in een mannelijke fallus overvloeit. Aima is een spraakmakende lichtinstallatie van Anish Kapoor die de kleine kapel van het landgoed verlicht.

Boek een wijnproeverij en rondleiding, kies voor een lunch, bezoek het sculpturenpark of bezoek gewoon het landgoed van Enoteca om de wijnen en olijfolie te proeven of om heerlijke natuurlijke aroma’s voor in huis te kopen.

Lees verder

San Gimignano – het middeleeuwse Manhattan

San Gimignano ligt op slechts 31 km ten westen van Castellina. Een uitstapje naar deze prachtige stad, om een van de middeleeuwse wonderen van Toscane te verkennen, is zeer zeker de moeite waard. Met zijn spectaculaire ligging is San Gimignano een van de meest toeristische steden in deze regio, maar toch stijgt deze stad in alles boven de massa uit. San Gimignano is vanwege zijn mysterieuze middeleeuwse torens en muren een van de symbolen van Toscane. Het bouwen van deze torenhoge torenwoningen, middeleeuwse-stijl, zorgde voor een onevenaarbare status. De met torens bezaaide skyline zorgt tevens voor een van de meest spectaculaire aanzichten van Toscane. In het verleden had de stad 72 torens, hier zijn er echter slechts nog 14 van overgebleven. Torenwoningen waren kasteelresidenties die zowel fungeerden als opslagruimtes als forten. In 1348 roeide de pest een groot deel van de plaatselijke bevolking uit waardoor San Gimignano voor eeuwenlang een slapende stad werd. Hierdoor lijkt het nog altijd of je in een middeleeuwse tijdcapsule bent beland, ondanks dat de stad vandaag de dag springlevend is. Het enige minpuntje is de overbevolking en de soms wat hoge prijzen, maar dat mag je er niet van weerhouden om je tussen de menigte te begeven.

De torens op zich zijn een bezoek aan deze middeleeuwse tijdcapsule al meer dan waard. Maak echter tijdens je bezoek ook tijd voor de Torre Campatelli, een intrigerende torenwoning die je daadwerkelijk kunt bezoeken. Dit was namelijk ooit het huis van de laatste volgeling van een roemruchtige Florentijnse clan. Naast het middeleeuwse stadsgezicht, zijn kerken en openbare gebouwen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De beste voorbeelden hiervan zijn gelegen om het driehoekige plein Piazza della Cisterna en Piazza del Duomo. Hier bevindt zich ook het Palazzo Comunale, gelegen in het hart van de stad. De Palazzo Comunal staat, vanaf de dag dat Dante deze plaats voor een ambassadeursbezoek vanuit Florence bezocht, ook wel bekend als het verboden fort.

Wandel voordat je de stad weer verlaat ook nog even langs de stadsmuren van La Rocca. Vanaf dit gedeeltelijk gerestaureerde fort uit de 14e-eeuw geniet je van uitzichten over de terrastuinen en olijfgaarden die omlaag kronkelen naar de wijngaarden van Vernaccia. De geschiedenis van deze beroemdste wijn van de stad is te traceren in de enoteca van het fort, ofwel de wijnproeverij. Via het toeristenbureau kun je zelfs een masterclass over de Vernaccia boeken. Als je voor een langere periode blijft en even aan de drukte wilt ontsnappen, dan kan dit tijdens een rustieke wandeling langs delen van de bedevaartsroute Via Francigena, buiten San Gimignano. Ook deze wandeling is het beste te boeken via het toeristenbureau. Bekijk onze volledige gids van San Gimignano voor meer informati

Lees verder

Rocca delle Macie wijnproeverij of kookles

Dit uitmuntende wijnlandgoed dat op 6 km ten zuiden van Castellina ligt, was een vervallen hoeve totdat de spaghettiwestern filmproducent Italo Zingarelli het in 1973 opknapte. Hij droomde er zijn hele leven al van om een eigen wijngaard te hebben in het hartje van Chianti Classico. Met Rocca delle Macie ging deze droom in vervulling. Het landgoed wordt nu beheerd door zijn jongste zoon Sergio die ook de huidige voorzitter is van Consorzio Vino Chianti Classico, ofwel het Chianti Classico Consortium. Dit jonge vooruitstrevende landgoed produceert de ‘best verkopende wijnen’ en de grond van 500-hectare ligt verspreid over 2 gebieden: vier Chianti wijnlandgoederen in Castellina en twee in het wijngebied van Morellino di Scansano. Naast de 200-hectare wijngaarden produceren ze ook een uitstekende olijfolie op olijfgaarden die 40-hectare groot zijn.

Het landgoed Tenuta Le Macie is 93-hectare groot en ligt in het zuidwesten van Chianti. Het vormt het hart van het bedrijf en heeft de mooiste wijngaarden. De terrassen zijn voornamelijk beplant met Sangiovese-druiven, maar je vindt hier ook de Cabernet Sauvignon, Merlot en Colorino. Naast de gewaardeerde Chianti Classico wijnen heb je hier de mogelijkheid om een aantal IGT Super Tuscans te proeven. Veel wijnlandgoederen zijn erg op zichzelf gericht, maar Tenuta Le Macie gelooft juist in samenwerking met anderen om speciale wijnen te produceren, of het nu in San Gimignano of Orvieto is. Natuurlijk moet je tijdens je bezoek een van de beste Chianti Classico wijnen van het landgoed proberen. De wijnen hebben de fruitige smaak van zwarte bes en kersen. Kies voor de gewone wijnproeverij (van Chianti Classico of de Super Tuscans) of ga voor de uitgebreidere wijnproeverij van 3 uur waarbij je ook een diner met aansluitend een nagerecht en Vin Santo krijgt.

Als alternatief kun je ook dineren in Ristorante Riserva di Fizzano, het restaurant van het landgoed. Als de gerechten je bevallen, is het ook mogelijk om een kookles te boeken met de inwonende chef Aldo. Typische gerechten die je hier leert koken zijn pici all’aglione (stompe pasta in knoflooksaus), pappa al pomodoro (dik brood en tomatensoep) en typische cantuccini amandelkoekjes.

Lees verder

Het verleidelijk Siena

Siena ligt op slechts 30 minuten rijden van Castellina, wat het perfect maakt voor een magisch dagtripje. Het bevindt zich aan de zuidkant van de Chianti en is daarom een ideaal gelegen stad vanuit Castellina. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

Na een vroege lunch struin je richting de Duomo, de gotische kathedraal van Siena. De façade biedt een prachtig schouwspel van groen, roze en wit marmer. De kathedraal en het Museum van de Kathedraal moet je eigenlijk zien als een eenheid, dit aangezien ze een aantal ruimtes delen. Het museum bevat enkele originele beelden van Pisano, maar ook het meest geliefde werk van Siena: Duccio’s Maestà, de getroonde Maria. Voor veel bezoekers is echter de wandeling over het dak net zo spectaculair. Deze wandeling staat bekend als het Panorama van de Onvoltooide Façade. Vanaf hier heb je misschien wel de mooiste uitzichten over Siena. Tegenover de kathedraal staat nog een opmerkelijk gebouw: de Spedale di Santa Maria della Scala. Duizend jaar geleden was het opgericht als een ziekenhuis, maar in recente jaren is het omgebouwd tot een fantastisch museum. In de middeleeuwen was het echter ook al veel meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het kunstrijke complex diende toentertijd namelijk ook als hostel voor pelgrims, een weeshuis, een opslagruimte voor gedorst graan en beschikte over kerkelijke fresco´s.

Maar vergeet door de tal van schitterende musea die Siena rijk is niet de aantrekkelijke achterliggende straatjes. De geschiedenis van de stad onthult zich hier als een soort van middeleeuwse banner. Het goed beloopbare Siena heeft goed onderhouden muren en uitnodigende toegangspoorten. Dwaal rond door de wirwar van middeleeuwse straatjes en ontdek de geheime binnenplaatsen, de fonteinen en de verrassende uitzichten op het landschap. Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.
Centro Guide (begeleide wandelingen)
T: 0577 43273
www.guidesiena.it

Lees verder

Het kunstrijke Florence

Florence ligt op slechts een uur rijden van Castellina, dus nog altijd perfect voor het maken van een dagtocht. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

Begin bij het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad waar een kopie staat van de David van Michelangelo met daarnaast het gekanteelde Palazzo Vecchio, met zijn indrukwekkende collectie van schitterende kunst- en beeldhouwwerken. Geniet van een kop koffie bij Rivoire om vervolgens de mooiste collectie aan Italiaanse kunst ter wereld te bewonderen in het Uffizi. Deze galerie is een feest voor alle zintuigen en enorm populair. Het is daarom verstandig om je bezoek vooraf vast te leggen of om zelfs een vaste tijdsperiode online te reserveren. Bezoek na de lunch de Duomo, het grootste gebouw in de wijde omgeving. Het is nog altijd de, door architect Brunelleschi ontworpen, renaissance koepel die Florence zo herkenbaar maakt. Het is dan ook, uit respect voor de prestaties van Brunelleschi, verboden om in de stad een pand te bouwen dat hoger is dan de Duomo.

Maak je hoofd even helemaal leeg in het Oltrarno, gelegen aan de andere kant van de rivier de Arno. Hier vind je de Giardino Boboli (de Boboli-tuinen) welke een heerlijk alternatief biedt voor de verstikkende pracht en praal van het paleis Palazzo Pitti. De Medici-dynastie heeft deze tuinen met beeldhouwwerken ontworpen en de tuinen zijn in de eeuwen hierna als voorbeeld gebruikt voor vele andere Italiaanse tuinen. Verken voor het diner het ambachtelijke erfgoed van het district Oltrarno, aan de linkeroever van de stad. Dit Boheemse district staat vol met stijlvolle bars en levendige herbergen, antieke winkels, juweliers, restaurateurs en Bijou-kunstgaleries.

Bekijk tevens onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken. Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card (www.firenzecard.it) aan te schaffen en een vaste tijdsperiode te boeken voor de Uffizi.

Lees verder
Aanvraagformulier