+31 (0)202253633

Login


Eten & Drinken

  • De lokale keuken van Cortona is een hartige variant op de klassieke Toscaanse keuken, met zeker Val di Chiana-rundvlees op het menu. Voor elke Toscaan die van rundvlees houdt is de bistecca alla fiorentina – een enorme, malse Val di Chiana T-bone-steak gegrild op open vuur en gekruid met niets anders dan gemalen peperkorrels, zout en een vleugje knoflook en olijfolie, en zeer rauw gebakken – de ultieme biefstuk. De Val di Chiana, de meest uitgestrekte vallei in de Apennijnen, beschikt over vruchtbare landbouwgrond dat voornamelijk gebruikt wordt voor de runderteelt. Hier grazen kuddes van één van Italia’s meest gewaardeerde rundveerassen – de Chianina, inheems aan Toscane. De crèmekleurige Chianina-koe groeit zeer snel, zodat het kan worden geslacht wanneer het nog maar een kalf is. Het vlees is stevig en smaakvol, met een bijzondere smaak.

    Op het menu staat ook kippenlever crostini, panzanella-boerensalade, venkelflan, gevulde courgettes (zucchini), tagliatelle met eekhoorntjesbrood (porcini) of stompe pici-pasta in een vlezige ragu-saus. Voor het hoofdgerecht kun je stoofpot van everzwijn verwachten, geroosterd konijn, hazen- of zwijnenpeper, samen met de beroemde biefstuk. De lokale keuken is zeker niet voor watjes. De toenemende populariteit van Cortona betekent echter dat verfijnde restaurants ook de fushion-keuken of de creatieve hedendaagse Toscaanse keuken omarmd hebben. Ontdek enkele geweldige Toscaanse recepten op de website van de stad: 
    Web: www.cortonaweb.net

  • Osteria del Teatro

    Deze gemiddeld geprijsde, gevestigde en ouderwetse osteria bevindt zich in een 16e-eeuwse palazzo en serveert een chique Toscaanse keuken waarbij Slow Food-producten worden gebruikt, evenals lokaal rund- en varkensvlees. De dinerzaal roept verschillende stemmingen op, van elegantie met fresco’s tot een rustiek gevoel. Gerechten bestaan onder andere uit stinco d’agnello (gestoofde lamsbouten) en pici con chianina e porcini (pasta in een saus van Chianina-rundvlees en eekhoorntjesbrood). Voor een budgetmaaltijd of vleeswaren en crostini kun je kiezen voor La Fett’unta, hun wijnbar aan de overkant van de weg, bekend als een fiaschetteria.

    Adres: Via Giuseppe Maffei 2, 52044 Cortona
    Web: www.osteria-del-teatro.it

  • Relais La Corte dei Papi

    Dit eersteklas dineerlandgoed ligt op een paar minuten rijden van Cortona en vormt een romantische plek voor een diner. De bediening is er attent en vriendelijk en de prijzen zijn rechtvaardig. Afhankelijk van het seizoen kun je tot rust komen in de voormalige kelders van het landgoed, dat nu een gezellig restaurant met zichtbare balken is, of dineren aan het zwembad onder de parasoldennen. Geniet van de prachtig gepresenteerde gerechten zoals eendenborst of zeevruchten, geserveerd in een traditionele of hedendaagse stijl.

    Adres: La Dogana 12, 52040 La Dogana, Cortona
    Web: www.lacortedeipapi.com

  • Il Falconiere

    Dit Michelinrestaurant, gelegen in een prachtige omgeving in de heuvels, laat de tijd even stil staan. De chef, geboren en getogen in Cortona, serveert een fantasierijke keuken met zowel vis- als vleesgerechten. Het menu is afhankelijk van het seizoen, zoals een wildmenu in de herfst, plus een volledig proeverijmenu en goed geprijsde wijnen, waaronder ook wijn afkomstig uit het wijnlandgoed van de familie. In de zomer kun je er dineren op het charmante, panoramische terras.

    Adres: San Martino a Bocena 370, 52054 Cortona (4 km north of town)
    Web: www.ilfalconiere.it

  • Cortona Bistrot

    Deze gezellige bistro, gerund door een vriendelijk echtpaar, serveert gemiddeld geprijsde, vernieuwende Italiaanse gerechten met Toscaanse ingrediënten en wijnen. Typische gerechten zijn gnocchi met spinazie en ricotta in pecorino-saus, crostini met ganzenpaté, lasagne met pistachenootjes en seizoensgebonden fruittaartjes. Het uitzicht over de Valdichiana maakt het plaatje helemaal compleet.

    Adres: Via Santa Margherita 13, 52044 Cortona

  • Bottega Baracchi

    Deze betaalbare wijnbar wordt gerund door de familie Baracchi, die ook eigenaar is van Il Falconiere. De wijnbar is gelegen in het centrum van Cortona en is in de zomer tot laat open. Kom hier voor degelijke Toscaanse vleeswaren, crostini van pens of een rustieke frittata, vergezeld door wijn afkomstig van het wijnlandgoed van de familie. Of kom je hier voor een fruittaartje tijdens theetijd, of tussen 6 en 8 uur ’s avonds, aangezien de wijnbar ook een leuke plek is voor creatieve cocktails. Als je met een groep van minstens 6 personen bent, dan kun je ook kiezen voor een kookcursus in de ochtend.

    Adres: Via Nazionale 78, 52044 Cortona
    Web: www.bottegabaracchi.com

Aanvraagformulier