7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Top tien dingen om te doen

Het heuvelachtige Gaiole is een geweldige uitvalsbasis voor het verkennen van lokale herbergen, wijngaarden en oude abdijen. Van het versterkte klooster van Badia di Coltibuono tot Castello di Brolio, een voormalig Florentijns kasteel met zijn blik stevig gefixeerd op zijn oude vijand, Siena. Het gebied is rijk aan wijngaarden en gastronomische herbergen, maar er zijn genoeg uitdagende fietspaden om je onderweg fit te houden. Wat cultuur betreft, overweeg dagtrips naar Siena, Florence of het charmante Castellina,
 
En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar Greve, Panzano, Castellina, Radda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San Gusme, San Donato in Poggio en Vagliagli.

Top tien dingen om te doen

Eenvoudige e-bike tochten door de Chianti

Gaiole is een fietsgebied, dus haal eruit wat er in zit, zelfs als je geen wielerfanaat bent. De Chianti is zo mooi omdat het zo heuvelachtig is. Als je geen dijen van staal hebt of geen verlangen hebt naar steile beklimmingen, overweeg dan een e-bike. Tuscany E-bike Rental ligt in Gaiole, ten zuiden van Volpaia, en biedt begeleide of zelfstandige e-bike-tochten aan in de Chianti streek. Deze elektrisch ondersteunde fietsen zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners. Op afdalingen werken ze als een conventionele fiets, maar op lange, vlakke stukken of als je bergop gaat, doet de elektromotor het werk en biedt het de hulp die je nodig hebt om zonder zweten je bestemming te bereiken. De e-bikes kunnen worden gehuurd per uur of zo lang als een week.

Een typische begeleide route vanuit Gaiole gaat langs de glooiende heuvels van de Chianti, de Castello di Brolio en verre uitzichten op Siena. Dit alles is inclusief een lichte lunch en een eenvoudige wijnproeverij op een sfeervol landgoed. Deze specifieke tour is een aangelegenheid van drie uur, 46 km lang en bereikt een hoogte van 518 meter. Er zijn tal van gemakkelijkere of meer uitdagende routes mogelijk.

Lees verder

Castello di Brolio – de geboorteplaats van de Chianti Classico

Voor een onvergetelijke dag bezoek je Castello di Brolio dat op ongeveer 10 km ten zuiden van Gaiole ligt, en op 20 km van Siena. Naast een reis door de geschiedenis van de Chianti wijn, heb je vanaf de vestigingsmuren een mooie weids uitzicht over de wijngaard. Van alle kastelen die in de Florentijnse bergen staan, is Castello di Brolio het meest indrukwekkend, vooral vanwege de uitzichten op de originele Chianti wijngaarden die zich tot Siena en de Monte Amiata uitstrekken.

De aristocraten van Toscane, waaronder de families Antinori en Frescobaldi, maakten vaak al wijn sinds de Renaissance en Baron Ricasoli koos de allereerste druiven voor de Chianti wijn. Halverwege de 19e-eeuw vernieuwde Barone Bettino Ricasoli de wijnproductie met als resultaat het Chianti Classico-merk. Tot op de dag van vandaag runnen zijn nakomelingen het kasteel en de wijnproductie. Consorzio Chianti Classico is een Chianti-consortium die de kwaliteit controleert van elke Chianti Classico uit de regio. Goedgekeurde wijnen ontvangen het kwaliteitskeurmerk gallo nero (zwarte haan).

Het is mogelijk om de tuinen en kelders van het kasteel te bezoeken. Je kunt het landgoed bekijken, de wijnen proeven en het familiemuseum betreden. De Sunset Tour is een privé rondleiding waarbij je dineert in het restaurant van Ricasoli, L’Osteria del Castello. Bij een kasteelticket is tevens een gratis wijnproeverij in de proeflokalen onder het kasteel inbegrepen. Probeer bijvoorbeeld eens de Barone Ricasoli Castello di Brolio Chianti Classico 2006. Bekijk voor meer informatie over de geschiedenis van het kasteel Castello di Brolio onze algemene Chianti-gids.

Lees verder

Castello di Brolio – de geboorteplaats van de Chianti Classico

Gelegen net ten noorden van Gaiole en Radda, op een schitterend wijnlandgoed bevindt zich deze voormalige Benedictijnse abdij. Net als de Badia a Passignano van Antinori, welke dichter bij Greve ligt, is de Badia a Coltibuono onderdeel van een middeleeuwse monastieke stichting. Het waren de monniken die de wijnbouw hier mogelijk maakten, zonder zich te realiseren dat hun landgoederen vele eeuwen later nog altijd volop in bloei zouden staan.

De grond van dit rustige olie en wijnlandgoed wordt als sinds mensenheugenis gecultiveerd. In Toscane is het moeilijk om wijn en olie van het landschap te scheiden. Badia a Coltibuono heeft een toepasselijke naam (Ab¬dij van de Goede Oogst) en wordt omgeven door pijnbomen, eiken, kastanjes en wijngaarden. De middeleeuwse abdij is opgericht in 1051 en werd beheerd door de hervormde Vallambrosan-monniken die hier de wijnbouw hebben opgezet. Al sinds de ontbinding van de kloosters in 1810 is deze abdij in het bezit van één familie. De vooruitziende familie Stucchi Prinetti bestond eerst uit Florentijnse bankiers voordat zij als eerste hoogwaardige Chianti begonnen te commercialiseren. Tot op heden blijft de familie toegewijd aan duurzame landbouw.

De betoverende 15e-eeuwse kloostergangen, de kapel en plafondschilderingen kunnen worden bezichtigd als gast van de Toscaanse kookschool, terwijl de 12e-eeuwse muren en klokkentoren voor iedereen toegankelijk zijn. Je kunt ook een rondleiding boeken door de originele kloosterkelders en de met fresco's versierde villa, gevolgd door een wijnproeverij. Onder de voormalige abdij zijn kelders gevuld met Chianti Classico, het traditionele bestaan van de abdij. Niet minder beroemd zijn de aromatische kastanjehoning en olijfolie, de heerlijke Extra Vergine Badia a Coltibuono. Veel van de producten kunnen worden gekocht op het terrein of geproefd in Ristorante Chianti, het uitstekende restaurant van de abdij. In de voormalige Romaanse abdij is het ook mogelijk om een kookles te volgen van Benedetta Vitali, de oprichter van het bekende Florentijnse restaurant Cibreo.

Lees verder

Chianti Cashmere Geitenboerderij

Als je jonge kinderen op sleeptouw hebt of gewoon even genoeg hebt van wijnlandgoederen, bezoek dan deze eigenzinnige Chianti Cashmere Geitenboerderij, ten noordwesten van Gaiole. Gerund door de in Amerika geboren Nora Kravis, boekt deze al lang bestaande kasjmier boerderij succes op succes. Het is plezierig en vertegenwoordigt bovendien duurzame landbouw op zijn best. Oprichter Nora Kravis verliet lang geleden Long Island in New York en keek nooit meer achterom. Ze kent alle herders, telers en wevers en zorgt voor haar geiten alsof ze familie zijn. Bij deze stenenboerderij met uitzicht kunnen de kinderen geitjes vasthouden, aaien en flesvoeding geven. De geiten worden bewaakt door donzige witte Abruzzo herdershonden die fungeren als waakhonden om elke roedel wolven op afstand te houden.

Als je even genoeg hebt gekregen van schattige geitjes en puppy's, richt dan je aandacht op het kasjmier zelf. De superieure kasjmiergeiten hebben crème, hazelnoot, bruin, grijs en houtskool tinten, zodat het garen ongeverfd kan worden gebruikt in de oorspronkelijke kleur. Kasjmier is de fijne, donzige vacht geproduceerd door een kasjmiergeit en naar men zegt tien keer lichter en warmer dan wol. Liefhebbers van breien kunnen kiezen voor een aantal mooie vezels en duurzame kasjmier garen. Er is ook Toscaans handgemaakt huistextiel verkrijgbaar zoals handgeweven sjaals, dassen, spreien, hoeden, sokken en babydekens.

Als je enthousiast bent geworden organiseert de boerderij ook workshops voor spinnen, weven, breien of borduren, onder begeleiding van lokale Italiaanse ambachtslieden met wie ze reeds samenwerken. Bovendien is er ook de nieuwe beleving 'wees een herder voor een dag'. Dit is leuk voor het hele gezin, met volledige onderdompeling in het leven van een kasjmier geitenherder. Gasten kunnen een kudde geiten begeleiden door de velden en bossen rond de boerderij, stoppen voor een wijnproeverij bij een naburige boerderij en weer terugkeren naar de kasjmier boerderij voor een uitgebreide boerenlunch. De boerderij en de cadeauwinkel zijn van Pasen tot oktober in de middag geopend.

Lees verder

Castello di Ama voor hedendaagse kunst

Als een van de toonaangevende producenten van de Chianti Classico, staat dit actieve wijnlandgoed, ten zuidwesten van Gaiole, bekend om zijn uitstekende volle rode wijn. Castello di Ama is, ondanks zijn naam, niet eens echt een kasteel. Het is een op een heuvel gelegen landgoed en een villa-restaurant dat tevens als een centrum voor hedendaagse kunst functioneert. Op het eerste gezicht lijkt het op weer een traditionele borgo, een stenen gehucht in de heuvels van Chianti. Echter kom je er hier langzaam maar zeker achter dat het hier gaat om wijn, eten en hedendaagse kunst. Dit was het wijnlandgoed waar de Obama’s zo van onder de indruk waren tijdens hun tour door Toscane voor het presidentschap.

Het meesterbrein achter deze wijn is de Toscaanse Marco Pallanti. Regelmatig is hij bekroond als wijnmaker van het jaar en zijn wijnen eindigen ook vaak in de top 10 van de wereldlijsten. Het landgoed San Lorenzo is een Chianti Classico gran selezione DOCG, een categorie die de fijnste wijnen aanduidt. De wijngaarden beslaan 80-hectare over verschillende terroirs, zoals rotsachtige schist, klei en grind. Nog 40-hectare is toegewijd aan de olijfgaarden waarvan de extra virgine DOP Chianti Classico olijfolie wordt gemaakt.

Op het grondgebied staat ook een ambitieuze collectie hedendaagse kunstprojecten van wereldklasse: Castello di Ama per l’Arte Contemporanea (Castello di Ama voor Hedendaagse Kunst). Net zoals de wijnen dit doen, reageren de sculpturen op hun omgeving en ieder jaar worden er weer beeldhouwwerken toegevoegd. Castello di Ama vertoont zijn kunst op een schitterende manier in originele gebouwen zoals in de kerk en de wijnkelders die op het grondgebied staan. De kunst is zeer eigentijds in plaats van kalmerend pastoraal.

De hedendaagse kunst wordt opgezet door artiesten zoals Anish Kapoor, Daniel Buren, Louise Bourgeois, Michelangelo Pistoletto, Hiroshi Sugimoto en Lee Ufan. Het meest boeiende en toegankelijke kunstwerk is een werk van Daniel Buren. Het bestaat volledig uit spiegels en stelt de glooiende heuvels voor. De sculptuur Topiary van Louise Bourgeois ligt ingenieus verborgen onder een rooster in de vloer van de wijnkelder. Het stelt een vrouwelijke vorm voor die in een mannelijke fallus overvloeit. Aima is een spraakmakende lichtinstallatie van Anish Kapoor die de kleine kapel van het landgoed verlicht.

Boek een wijnproeverij en rondleiding, kies voor een lunch, bezoek het sculpturenpark of bezoek gewoon het landgoed van Enoteca om de wijnen en olijfolie te proeven of om heerlijke natuurlijke aroma’s voor in huis te kopen.

Lees verder

Serieus fietsen - als toeschouwer of deelnemer

L'Eroica - de "heroïsche" wielerwedstrijd - is een legende uit de Chianti, maar je kunt hier op elk moment een aantal delen van de route fietsen. Je hebt geen extra bijzonder stuur of stalen benen nodig, al heb je die misschien aan het einde van de rit wel ontwikkelt. L'Eroica is het bekende amateurevenement waarmee fietsers van over de hele wereld de schoonheid en geschiedenis van de regio kunnen ervaren, terwijl ze op een klassieke of vintage fietsen rijden. Dit evenement in oktober start en eindigt in Gaiole en omvat een week lang festiviteiten, van wijnproeverijen tot voedselmarkten.

De routes omvatten een groot deel van de Chianti, waaronder Gaiole, Montefiridolfi, Panzano en Castellina. Fietsers kunnen routes kiezen die overeenkomen met hun capaciteiten; de kortste optie is 46 km en de langste is 209 km. De race trekt zowel Italiaanse als internationale renners, variërend in leeftijd van 15 tot 90 jaar, met af en toe een wereldkampioen die meedoet. Omdat er geen tijdritten zijn, is stoppen voor een broodje en een glas Chianti gewoon acceptabel. Ook wordt er geen doping gebruikt - het gaat allemaal om de natuurlijke hoogtepunten.

Je kunt de drie uur durende "vrijetijdsroute" over 46 km volgen, die uitzicht biedt op het kasteel van Brolio en zelfs de skyline van Siena. Andere routes zijn moeilijker, inclusief de 75 km lange Radda-route. De meer uitdagende routes bieden eerder lekkere pijn dan een gemakkelijke fietsrit. Op klassieke of vintage fietsen met een stalen frame is racen op onverharde wegen niet altijd comfortabel. De ritten bevinden zich misschien op laag- tot middelhoog niveau, maar zitten vol met korte, steile, uitdagende beklimmingen. Verwacht veel stuiteren, glijden en remmen. Het plezier zit hem in het fietsen met je vrienden en de nostalgie van de vintage rit. Onderweg kun je ook genieten van het glooiende landschap van de Chianti, wijngaarden en olijfboomgaarden, kleine middeleeuwse stadjes en betoverende renaissance vergezichten. Rijden in de Chianti wordt gekenmerkt door rustige, kronkelige wegen en plezierige bochten afgewisseld met adembenemende panorama's, korte, uitdagende beklimmingen en spannende afdalingen. Als dit allemaal klinkt als te veel en te hard werken, wees dan gewoon een toeschouwer. Of kies ervoor om een e-bike te huren en een minder belastende route te volgen. Als dat zo is, neem dan een kijkje op Eenvoudige e-bike tochten door de Chianti.

Lees verder

Bezoek Volpaia, een schilderachtig heuveldorp

Volpaia, een betoverend middeleeuws gehucht ten noordwesten van Gaiole is bereikbaar via een mooie kronkelende weg. Omlijst door muren en torens heeft dit versterkte gehucht zijn middeleeuwse indeling en verdedigingskarakter weten te behouden. Boek een wijnproeverij en keldertour in het Castello di Volpaia landgoed in het hart van het dorp. De kelders beginnen vanuit een sacristie en monden uit in nog meer kelders verborgen onder de kerken. In Volpaia worden de eens heilige plaatsen vandaag de dag gebruikt voor de wijnbereiding. Het is een mysterieus proces. De wijn wordt verplaatst door middel van een doolhof van onderling verbonden roestvrij stalen buizen. Zelfs om de proefruimte te bereiken, moet je door smalle gangen en oude trappen lopen. De crypte van de kerk Commenda di Sant'Eufrosino uit de renaissance wordt tegenwoordig gebruikt voor het opslaan van vaten met rijpende wijn van het landgoed.
Reserveer een bezoek aan de olijfpers en wijnkelders, met een proeverij van de verrukkelijke biologische wijnen van Volpaia, tezamen met een proeverij van olijfolie en een selectie lokale producten. De honing van Castello di Volpaia, alsook speciale azijn en Extra Virgin olijfolie zijn uitstekende cadeaus. Houd er rekening mee dat deze wijnkelderbezoeken meestal plaatsvinden om 11.30, 15.00 en 17.00 uur, maar het is het beste om rechtstreeks contact op te nemen met het landgoed.

Ga voor de lunch of diner naar Piazza della Torre, het centrale plein in Volpaia. Reserveer vooraf een tafel op het terras van La Bottega, waar speciale maar authentieke Toscaanse gerechten worden geserveerd. Na een salade uit de moestuinen kun je kiezen voor de everzwijnstoofpot of Florentijnse T-Bone steak. Of boek een lekker diner in de gastronomische herberg L'Osteria Volpaia, die bekend staat om zijn creatieve keuken en biologische wijnen. In een meer informele sfeer kun je ontspannen tijdens een lichte lunch in de Bar Ucci, een kruising tussen een wijnbar en een huiselijke herberg. Deze gastvrije plek is gevestigd in de voormalige stallen en serveert schotels met gezouten vlees en kaas of pasta met wild zwijn. Proef voor een snack de fruittaarten of gebakjes gemaakt door de oma patissier van het huis. Voor meer informatie over deze fascinerende versterkte nederzetting, inclusief eetgelegenheden, bekijk je onze Volpaia gids.

Lees verder

Het Etruskisch leven in het Castellina Archeologisch Museum

Bezoek het naburige Castellina in Chianti om meer te weten te komen over de Etruskische beschaving in de Chianti. Maak ook tijd om de wirwar van straatjes te ontdekken en koop een exotisch ijsje bij Castellina's beste gelateria. Simone, de eigenaar, zweert bij de cantuccini en Vin Santo-combinatie: amandelkoekjes met zoete Toscaanse wijn. Er is hoe dan ook geen ontsnappen aan wijn in de Chianti, zelfs in het Etruskisch museum.

Dit voormalige middeleeuwse kasteel is nu een gemeentehuis met vestingmuren waarin een klein archeologisch museum over het Etruskische leven zich schuil houdt. Het staat ook wel bekend als het Museo Archeologico del Chianti Senese en richt zich op vondsten uit het Sienese gedeelte van Chianti, waaronder Castellina, Gaiole, Radda en Castelnuovo Berardenga. Het museum vertoont voornamelijk vondsten van tombes uit de 7e-eeuw v.Chr. van Montecalvario, de Etruskische begraafplaats voor aristocraten in Castellina. Bewonder de opnieuw nagebouwde strijdwagen van Montecalvario met zijn bronzen en ijzeren platen. Ontdek ook de talismanachtige schatten die bij de overledenen werden geplaatst voor hun laatste reis – objecten zoals een gouden oorbel of een bronzen riem.

Deze Etruskische tombes zijn ongeveer 3.000 jaar geleden gebouwd, maar de makers lijken niet veel van ons te verschillen. Je kunt hier een amfora (kruik) bewonderen die mooi versierd is met een afbeelding van feestgangers tijdens een feestmaal. Ook hier speelt wijn, net als in het huidige Chianti, weer een belangrijke rol. Wijn was in de Etruskische periode een teken van status en werd tijdens rituelen en ceremonies gedronken. De wijn werd vermengd met honing en kruiden en er is zelfs, curieus genoeg, een versie waarop gerapte kaas te zien is.

Dit kasteel is meer dan alleen Etruskisch, want je hebt hier ook een mooie gelegenheid om het fort te verkennen, een voormalige vestiging van de Florentijnse Republiek tijdens de eeuwenlange oorlog tegen Siena. Eindig je bezoek door boven op de toren te wandelen en bewonder de weidse uitzichten van het middeleeuwse Castellina, tot de bergen van Chianti in het oosten, en San Gimignano en de Val d’Elsa vallei in het westen.

Lees verder

Het verleidelijk Siena

Siena ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Gaiole, wat het ideaal maakt voor het beleven van een magische dagtrip. Het bevindt zich aan de zuidkant van de Chianti en is daarom een ideaal gelegen stad vanuit Castellina. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

Na een vroege lunch struin je richting de Duomo, de gotische kathedraal van Siena. De façade biedt een prachtig schouwspel van groen, roze en wit marmer. De kathedraal en het Museum van de Kathedraal moet je eigenlijk zien als een eenheid, dit aangezien ze een aantal ruimtes delen. Het museum bevat enkele originele beelden van Pisano, maar ook het meest geliefde werk van Siena: Duccio’s Maestà, de getroonde Maria. Voor veel bezoekers is echter de wandeling over het dak net zo spectaculair. Deze wandeling staat bekend als het Panorama van de Onvoltooide Façade. Vanaf hier heb je misschien wel de mooiste uitzichten over Siena. Tegenover de kathedraal staat nog een opmerkelijk gebouw: de Spedale di Santa Maria della Scala. Duizend jaar geleden was het opgericht als een ziekenhuis, maar in recente jaren is het omgebouwd tot een fantastisch museum. In de middeleeuwen was het echter ook al veel meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het kunstrijke complex diende toentertijd namelijk ook als hostel voor pelgrims, een weeshuis, een opslagruimte voor gedorst graan en beschikte over kerkelijke fresco´s.

Maar vergeet door de tal van schitterende musea die Siena rijk is niet de aantrekkelijke achterliggende straatjes. De geschiedenis van de stad onthult zich hier als een soort van middeleeuwse banner. Het goed beloopbare Siena heeft goed onderhouden muren en uitnodigende toegangspoorten. Dwaal rond door de wirwar van middeleeuwse straatjes en ontdek de geheime binnenplaatsen, de fonteinen en de verrassende uitzichten op het landschap. Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.

Lees verder

Het kunstrijke Florence

Ondanks dat Florence op 90 minuten rijden ligt van Gaiole, is het nog altijd een echte must-see dagtocht voor mensen die voor het eerst de echte Renaissance hoofdstad willen aanschouwen. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

Begin bij het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad waar een kopie staat van de David van Michelangelo met daarnaast het gekanteelde Palazzo Vecchio, met zijn indrukwekkende collectie van schitterende kunst- en beeldhouwwerken. Geniet van een kop koffie bij Rivoire om vervolgens de mooiste collectie aan Italiaanse kunst ter wereld te bewonderen in het Uffizi. Deze galerie is een feest voor alle zintuigen en enorm populair. Het is daarom verstandig om je bezoek vooraf vast te leggen of om zelfs een vaste tijdsperiode online te reserveren. Bezoek na de lunch de Duomo, het grootste gebouw in de wijde omgeving. Het is nog altijd de, door architect Brunelleschi ontworpen, renaissance koepel die Florence zo herkenbaar maakt. Het is dan ook, uit respect voor de prestaties van Brunelleschi, verboden om in de stad een pand te bouwen dat hoger is dan de Duomo.

Maak je hoofd even helemaal leeg in het Oltrarno, gelegen aan de andere kant van de rivier de Arno. Hier vind je de Giardino Boboli (de Boboli-tuinen) welke een heerlijk alternatief biedt voor de verstikkende pracht en praal van het paleis Palazzo Pitti. De Medici-dynastie heeft deze tuinen met beeldhouwwerken ontworpen en de tuinen zijn in de eeuwen hierna als voorbeeld gebruikt voor vele andere Italiaanse tuinen. Verken voor het diner het ambachtelijke erfgoed van het district Oltrarno, aan de linkeroever van de stad. Dit Boheemse district staat vol met stijlvolle bars en levendige herbergen, antieke winkels, juweliers, restaurateurs en Bijou-kunstgaleries.

Bekijk tevens onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken. Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card (www.firenzecard.it) aan te schaffen en een vaste tijdsperiode te boeken voor de Uffizi.

Lees verder
Aanvraagformulier