7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Castello di Ama voor hedendaagse kunst

 • Castello di Ama voor hedendaagse kunst

  Castello di Ama, het meest lokale kasteel van Lecchi, is eigenlijk niet eens een kasteel maar een landgoed op een heuvel en een villa-restaurant dat ook als een centrum voor hedendaagse kunst fungeert. Deze toonaangevende producent van de Chianti Classico, op slechts 2 km ten noorden van Lecchi, is een functionerend wijnlandgoed welke bekend staat om zijn prachtige, volle rode kleuren. Op het eerste gezicht lijkt de Castello op weer een traditionele borgo, een stenen gehucht in de heuvels van Chianti. Langzaam maar zeker kom je er echter achter dat het hier gaat om wijn, eten en hedendaagse kunst. Dit was het wijnlandgoed waarvan de Obama’s zo onder de indruk waren tijdens hun tour door Toscane voor het presidentschap.

  Het meesterbrein achter deze wijn is de Toscaanse Marco Pallanti. Regelmatig wordt hij bekroond als wijnmaker van het jaar en zijn wijnen eindigen vaak in de top 10 van de wereldlijsten. Het landgoed San Lorenzo is een Chianti Classico gran selezione DOCG, een categorie die de fijnste wijnen aanduidt. De wijngaarden beslaan 80-hectare over verschillende terroirs, zoals rotsachtige schist, klei en grind. Nog 40-hectare is toegewijd aan de olijfgaarden waarvan de extra virgine DOP Chianti Classico olijfolie wordt gemaakt.

  Op het grondgebied staat ook een ambitieuze collectie hedendaagse kunstprojecten van wereldklasse: Castello di Ama per l’Arte Contemporanea (Castello di Ama voor Hedendaagse Kunst). Net zoals de wijnen dit doen, reageren de sculpturen op hun omgeving en ieder jaar worden er weer beeldhouwwerken toegevoegd. Castello di Ama vertoont zijn kunst op een schitterende manier in originele gebouwen zoals in de kerk en de wijnkelders die op het grondgebied staan. De kunst is zeer eigentijds in plaats van kalmerend pastoraal.

  De hedendaagse kunst wordt opgezet door artiesten zoals Anish Kapoor, Daniel Buren, Louise Bourgeois, Michelangelo Pistoletto, Hiroshi Sugimoto en Lee Ufan. Het meest boeiende en toegankelijke kunstwerk is een installatie van Daniel Buren. Het bestaat volledig uit spiegels en stelt de rollende heuvels voor. De sculptuur Topiary van Louise Bourgeois ligt ingenieus verborgen onder een rooster in de vloer van de wijnkelder. Het stelt een vrouwelijke vorm voor die in een mannelijke fallus overvloeit. Aima is een spraakmakende lichtinstallatie van Anish Kapoor die de kleine kapel van het landgoed verlicht.

  Boek een wijnproeverij en rondleiding, kies voor een lunch, bezoek het sculpturenpark of gewoon het landgoed van Enoteca om de wijnen en olijfolie te proeven of de natuurlijke aroma’s voor in huis te kopen.
  Adres: Castello di Ama, Localita Ama, 53013 Gaiole in Chianti
  Tel: +39 0577 746069
  Web: www.castellodiama.com

Aanvraagformulier