7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Het betoverende Volterra

 • Het betoverende Volterra

  Volterra ligt 40 km ten westen van Monteriggioni en staat garant voor een magisch uitstapje. In het betoverende Volterra komen minder toeristen dan in San Gimignano, Cortona of Pienza, ondanks dat het net zo betoverend is. Volterra is gelegen op een majestueuze heuvelrug en kijkt uit over de Sienese heuvels. Van alle Toscaanse steden is Volterra het meest Etruskisch. De Porta all’Arco, ofwel de Gewelfde Poort, is de best behouden Etruskische poort van Italië. Het dateert uit de 4e-eeuw v.Chr. en is gedeeltelijk geherstructureerd door de Romeinen. De poort staat nog steeds op een enorm Etruskisch fundament en is het enige overgebleven gedeelte van de Etruskische muren. Ook vind je hier, met uitzondering van Rome, de beste Etruskische kunst. De mooiste schatten worden bewaard in het Museo Etrusco Guarnacci welke is opgericht in 1761. Hiermee is het museum een van de oudste publieke musea in Europa. Je vindt hier urnen en sarcofagen van de Etruskische demonologie en Griekse mythologie, inclusief zeemonsters, Griekse goden, gesnavelde griffioenen en sirenen. Tijdens een wandeling door Volterra ontdek je ook Romeinse overblijfselen, de Etruskische stad die door de Romeinen is aangepast naar hun smaak. Het Etruskische Velathri werd Volterrae, een belangrijke Romeinse gemeente toen Rome in 351 voor Christus Etrurië annexeerde.

  Naast het Etruskische gedeelte is Volterra het magnifieke voorbeeld van een middeleeuwse stad. Het hoofdplein Piazza dei ¬Priori vormt het bewijs van dit rijke erfgoed met zijn cluster van nobele paleizen. Het plein wordt gedomineerd door het Palazzo dei Priori (daterend uit 1208), het oudste stadhuis in Toscane dat als inspiratie diende voor het Palazzo Vecchio in Florence. In het zuiden van het Piazza dei Priori ligt het Piazza San Giovanni, het religieus centrum van Volterra. Aan het hoofd van het plein staat de 12e-eeuwse Duomo met zijn Pisaans-Romeinse voorgevel. De renaissance gebouwen passen opvallend goed bij de middeleeuwse huizen van Volterra. Het Palazzo Incontri-Viti is een indrukwekkend herenhuis dat ooit van een handelaar in albast was. Zijn erfgenamen zijn nog steeds in het bezit van het huis. De ene zaal is nog mooier dan de ander en staat vol met kunst, porselein en albast, een herinnering dat in dit paleis ooit een van de rijkste burgers van Volterra woonde. Na het bewonderen van de patricische paleizen wordt het tijd om naar Le Cantine del Palazzo te gaan, de Etruskisch-Romaanse kelders onder het Palazzo Incontri-Viti. Geniet hier van een drankje of een maaltijd in een ruimte die lijkt op een grot met een Romeinse waterbak als versiering

  Een bezoek aan Volterra is niet compleet zonder een bezoek aan een workshop voor het snijwerk van albast. Ook dit is een echte nalatenschap van de Etrusken. De oude ambachtslieden maakten vanaf de 5e-eeuw v.Chr. gebruik van albast, voornamelijk om er schitterende urnen mee te maken. In de lokale musea en workshops zie je de kommen, urnen, medailles, religieuze artefacten, kaarshouders, lampen, vazen en neoklassieke sculpturen die hiermee zijn gemaakt. Betreed een gewelfde herberg waar je kunt genieten van een heerlijke zuppa volterrana, een dikke groentesoep met brood, of trippa alla volterrana (pens met tomaten, worsten en kruiden). Andere hartige gerechten zijn pappardelle di lepre (pasta in een haassaus) of dezelfde pasta met wilde everzwijn (cinghiale). Voor meer informatie over de stad bekijk je onze volledige gids van Volterra.

  Adres: Volterra tourist office
  Tel: 0588 87257
  Web: www.volterratur.it

Aanvraagformulier