7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Radda in Chianti voor een wijncursus, proeverij en lunch

 • Radda in Chianti voor een wijncursus, proeverij en lunch

  Een bezoekje aan Radda in Chianti, net ten oosten van Castellina eveneens in Chianti, is een mooie manier om je Chianta dagtrip verder te verlengen. Radda diende ooit als de hoofdstad van de Chianti en is nog steeds de plaats voor het waarnemen van het echte Chianti gevoel - en om meer te weten te komen over de levensader van de regio. Wandel rond dit geprezen dorp met de levenskracht van een stad, omringd door zijn verdedigingsmuren. Na een wandeling langs de met keien geplaveide steegjes die uitwaaien vanaf het centrale plein, ga je naar Casa Chianti Classico voor een verhelderende wijn introductie tour.

  Casa Chianti Classico is gevestigd in een 18e-eeuws Franciscaans klooster in het bovenste deel van de stad. Verbonden aan een middeleeuwse kerk, is dit heilige complex nu een eerbetoon aan de wijn, met een wijnmuseum op de eerste verdieping. Meld je aan voor een wijncursus van 90 minuten of beperk jezelf tot het leren van alles over de Chianti voordat je een vermakelijke multimedia wijnquiz ondergaat. Na de wijnproeverij en het plichtsgetrouw doorlopen van je proefnotities, heb je een lunch verdiend in de Enoteca. Het beschikt zelfs over een charmant terras met uitzicht op de wijngaarden van de Chianti.

  Als belangrijk wijncentrum is Radda als sinds de 16e eeuw welvarend, toen het al wijn naar Engeland exporteerde. Later, in 1716, bakende Cosimo III, de groothertog van Toscane, officieel de productiezone van de Chianti wijn af. Samen met Radda blijven de belangrijkste centra voor de Chianti Classico Greve, Panzano, Castellina, Gaiole en Fonterutoli. De grenzen en strikte regels zijn nog steeds van toepassing, zelfs als de verantwoordelijkheid voor de handhaving ervan is overgegaan op het Chianti Wijn Consortium. Het Consortium werd in 1927 opgericht door een groep wijnproducenten in de provincies Florence, Siena, Arezzo en Pistoia. Eenvoudig toegankelijk vanaf de schilderachtige route SS222, zijn de grootste, kasteelachtige landgoederen vaak gerund door dezelfde families sinds de middeleeuwen, zoals het geval is met de aristocratische Antinori, Frescobaldi, Mazzei en Ricasoli-dynastieën. De aristocraten in Toscane zijn nog steeds oververtegenwoordigd in de wijnhandel, zo ook in het Chianti Classico wijn consortium. Op het bord hangen een aantal Toscaanse edellieden, van oude wijndynastieën die met hun tijd zijn meegegaan. De grote namen zijn onder meer Markies Lodovico Antinori, Graaf Lorenzo Guicciardini, Prins Emmanuele Corsini en Graaf Guido Chigi-Saracini.

  Toch is de wijn groter dan de individuele families, ongeacht hoe glorieus hun stamboom ook is. De `ziel 'van de wijn is Sangiovese. De regels voor de Chianti Classico wijn zorgen voor een minimale verhouding van tachtig procent Sangiovese, de typische rode regionale variëteit. Maximaal twintig procent van andere lokale rode druiven kan aan de mix worden toegevoegd. Deze variëteiten omvatten inheemse druiven zoals Canaiolo en Colorino, evenals 'internationale' druiven Cabernet Sauvignon en Merlot, zijn toegestaan in deze productiezone van de Chianti Classico. In essentie is de Chianti Classico gemaakt van Sangiovese-druiven, of een Sangiovese-mix, en gerijpt gedurende 14 maanden in Franse eikenvaten gevolgd door ten minste zeven maanden in de fles, of twee jaar voor een Riserva. Als het spreken over wijn je eetlust heeft opgewekt, bekijk dan onze Radda gids voor alle eetgelegenheden.

  Adres: Museo del Vino (Wine Museum)
  Monastero Santa Maria al Prato
  Circonvallazione Santa Maria al Prato 18
  53017
  Radda in Chianti
  Tel: 0577 738187
  Web: www.chianticlassico.com

Aanvraagformulier