7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Top tien dingen om te doen

Radda is een uitstekende uitvalsbasis voor gevarieerde activiteiten waaronder het bezoeken van een Chianti Cashmere geitenboerderij of om het centrum voor hedendaagse kunst te bewonderen. Naast het drinken bij de wijngaarden kun je een wijnmuseum bezoeken of een wijnkennis-cursus uitproberen. Of fiets bijvoorbeeld naar een wijngaard. Radda is zelf een belangrijke attractie op de Chiantigiana, maar de Chianti Weg leidt ook naar naburige Chianti-wijngehuchten, geschikt voor uitstapjes, zoals het sfeervolle Volpaia. Wanneer je van cultuur houdt, overweeg dan dagtrips naar San Gimignano, Siena en Florence.
 
En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar Gaiole, Greve, Panzano, Radda, Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San Gusme, San Donato in Poggio en Vagliagli.

Top tien dingen om te doen

Wijncursus, proeverij en lunch in Casa Chianti Classico

Casa Chianti Classico, een uitzonderlijke concentratie van wijnexpertise, is gehuisvest in een 18e-eeuws Franciscaans klooster in het bovenste deel van de stad. Zelf verbonden aan een middeleeuwse kerk, is dit heilige complex nu een heiligdom voor wijn, met een Wijnmuseum op de eerste verdieping. Meld je aan voor een wijncursus van 90 minuten of leer gewoon van alles over Chianti alvorens je een vermakelijke multimedia wijnquiz ondergaat. Na het doen van een wijnproeverij en het plichtsgetrouw doorlopen van je proefnotities, verdien je een lunch in de Enoteca. Nog beter: het beschikt over een charmant terras met uitzicht op de wijngaarden van de Chianti.

Als een belangrijke wijncentrum is Radda al stilletjes welvarend sinds de 16e eeuw, toen het al wijn exporteerde naar Engeland. Later, in 1716, heeft Cosimo III, groothertog van Toscane, officieel de productiezone van de Chiantiwijn afgebakend. Samen met Radda blijven de belangrijkste spillen van de Chianti Classico:  Greve, Panzano, Castellina, Gaiole en Fonterutoli. De grenzen en strikte regels zijn nog steeds van toepassing, zelfs nu de verantwoordelijkheid voor de handhaving ervan is overgegaan op het Chianti Wijn Consortium. Het Consortium werd in 1927 opgericht door een groep wijnproducenten in de provincies Florence, Siena, Arezzo en Pistoia. Gemakkelijk toegankelijk vanaf de schilderachtige route SS222, worden de grootste, kasteelachtige landgoederen vaak gerund door dezelfde families sinds de middeleeuwen, zoals het geval is met de aristocratische Antinori, Frescobaldi, Mazzei en Ricasoli- dynastieën. De aristocraten in Toscane zijn nog steeds oververtegenwoordigd in de wijnhandel, waaronder in het Chianti Classico wijnconsortium. In de raad zit een afvaardiging van de Toscaanse edelen, van oude wijndynastieën die zijn meegegaan met de tijd. De grote namen zijn onder meer graaf Lodovico Antinori, graaf Lorenzo Guicciardini , prins Emmanuele Corsini en graaf Guido Chigi-Saracini .

Toch is de wijn groter dan de individuele families, ongeacht hoe glorieus hun stamboom is. De ‘ziel’ van de wijn is de Sangiovese. De regels voor Chianti Classico-wijn zorgen voor een minimale verhouding van tachtig procent van Sangiovese, de typische rode regionale druif. Maximaal twintig procent van andere lokale rode druiven kan aan de blend worden toegevoegd. Deze variëteiten omvatten inheemse druiven zoals Canaiolo en Colorino, samen met de 'internationale' Cabernet Sauvignon en Merlot, welke allemaal zijn toegestaan in deze productiezone van de Chianti Classico. In essentie is de Chianti Classico gemaakt van Sangiovese-druiven, of een Sangiovese-blend, en gerijpt gedurende 14 maanden in Franse eiken vaten gevolgd door ten minste zeven maanden in de fles, of twee jaar voor een Riserva.

Lees verder

Chianti Cashmere geitenboerderij

Als je jonge kinderen hebt om op sleeptouw te nemen of gewoon moe bent van een wijngaard, bezoek dan de eigenzinnige Chianti Cashmere geitenboerderij, net ten noordoosten van Radda. Gerund door de in Amerika geboren Nora Kravis, wordt deze al lang bestaande kasjmierboerderij steeds beter en beter. Het is niet alleen leuk maar laat ook duurzame landbouw op zijn best zien. Oprichter Nora Kravis verliet lang geleden Long Island in New York en keek nooit meer achterom. Ze kent alle herders, telers en wevers en zorgt voor haar geiten alsof ze familie zijn. Bij deze stenen boerderij met uitzicht kunnen de kinderen geitjes aaien, vasthouden en flesvoeding geven. De geiten worden bewaakt door donzige witte Abruzzo-herdershonden die fungeren als waakhonden om elke wolvenroedel op afstand te houden.

Als je even genoeg hebt gekregen van schattige geiten en puppy's, richt je aandacht dan op de kasjmier zelf. De superieure kasjmiergeiten hebben de tinten crème, hazelnoot, bruin, grijs en houtskool, zodat de garen ongeverfd kunnen worden gebruikt in de oorspronkelijke kleur. Kasjmier is de fijne, donzige ondervacht geproduceerd door een kasjmiergeit en is naar zeggen tien keer lichter en warmer dan wol. Liefhebbers van breien kunnen kiezen voor een aantal mooie wollen en duurzaam kasjmiergaren. Je kunt er ook in Toscane handgemaakt huistextiel kopen, handgeweven sjaals, omslagdoeken, hoeden, sokken en babydekens.

Als je enthousiast bent geworden organiseert de boerderij ook workshops voor spinnen, weven, breien of borduren, onder begeleiding van lokale Italiaanse ambachtslieden met wie ze reeds samenwerken. Bovendien is er ook de nieuwe beleving 'wees een herder voor een dag'. Dit is leuk voor het hele gezin, met volledige onderdompeling in het leven van een kasjmier geitenherder. Gasten kunnen een kudde geiten begeleiden door de velden en bossen rond de boerderij, stoppen voor een wijnproeverij bij een naburige boerderij en weer terugkeren naar de kasjmier boerderij voor een uitgebreide boerenlunch. De boerderij en de cadeauwinkel zijn van Pasen tot oktober in de middag geopend.

Lees verder

Bezoek Volpaia, een schilderachtig heuveldorp

Volpaia, een betoverend middeleeuws gehucht net ten noorden van Radda, is bereikbaar via een mooie kronkelende weg. Omlijst door muren en torens heeft dit versterkte gehucht zijn middeleeuwse indeling en verdedigingskarakter weten te behouden. Boek een wijnproeverij en keldertour in het Castello di Volpaia landgoed in het hart van het dorp. De kelders beginnen vanuit een sacristie en monden uit in nog meer kelders verborgen onder de kerken. In Volpaia worden de eens heilige plaatsen vandaag de dag gebruikt voor de wijnbereiding. Het is een mysterieus proces. De wijn wordt verplaatst door middel van een doolhof van onderling verbonden roestvrij stalen buizen. Zelfs om de proefruimte te bereiken, moet je door smalle gangen en oude trappen lopen. De crypte van de kerk Commenda di Sant'Eufrosino uit de renaissance wordt tegenwoordig gebruikt voor het opslaan van vaten met rijpende wijn van het landgoed.
Reserveer een bezoek aan de olijfpers en wijnkelders, met een proeverij van de verrukkelijke biologische wijnen van Volpaia, tezamen met een proeverij van olijfolie en een selectie lokale producten. De honing van Castello di Volpaia, alsook speciale azijn en Extra Virgin olijfolie zijn uitstekende cadeaus. Houd er rekening mee dat deze wijnkelderbezoeken meestal plaatsvinden om 11.30, 15.00 en 17.00 uur, maar het is het beste om rechtstreeks contact op te nemen met het landgoed.

Ga voor de lunch of diner naar Piazza della Torre, het centrale plein in Volpaia. Reserveer vooraf een tafel op het terras van La Bottega, waar speciale maar authentieke Toscaanse gerechten worden geserveerd. Na een salade uit de moestuinen kun je kiezen voor de everzwijnstoofpot of Florentijnse T-Bone steak. Of boek een lekker diner in de gastronomische herberg L'Osteria Volpaia, die bekend staat om zijn creatieve keuken en biologische wijnen. In een meer informele sfeer kun je ontspannen tijdens een lichte lunch in de Bar Ucci, een kruising tussen een wijnbar en een huiselijke herberg. Deze gastvrije plek is gevestigd in de voormalige stallen en serveert schotels met gezouten vlees en kaas of pasta met wild zwijn. Proef voor een snack de fruittaarten of gebakjes gemaakt door de oma patissier van het huis. Voor meer informatie over deze fascinerende versterkte nederzetting, inclusief eetgelegenheden, bekijk je onze Volpaia gids.

Castello di Volpaia, Piazza della Cisterna, Volpaia, 53017 Radda in Chianti
T: 0577 738066 & www.volpaia.com

La Bottega, Piazza della Torre 1, Volpaia, 53017 Radda in Chianti
T: 0577 738001 & www.labottegadivolpaia.it

L'Osteria Volpaia, Vicolo della Torre 2, Volpaia, 53017 Radda in Chianti
T: 0577 738066 & www.osteriavolpaia.com

Lees verder

L'Accademia del Buon Gusto in Panzano voor Chianti-plezier

In de Chianti maken de mensen vaak het verschil, vooral als het gaat om wijnproeverijen. Een plichtmatige rondleiding door een groot landgoed blijft toch plichtmatig. In het naburige Panzano in Chianti bieden ze de wijn echter aan in stijl en maken ze het gedenkwaardig. L'Accademia del Buon Gusto is een wijnwinkel die het verschil maakt dankzij de vermakelijke en bruisende eigenaar. Het blijvende gevoel is er één van een vriend ontmoeten die zich hartstochtelijk bekommert om zowel wijn als Toscane en zijn kennis wil delen.

De meertalige Stefano Salvadori is een boeiende persoonlijkheid, een gracieuze, ouderwetse gastheer die entertaint en informeert over het wijnwonderland dat Chianti is. Stefano biedt gratis proeverijen van Toscaanse wijnen, olijfolie en azijn, terwijl hij lyrisch vertelt over Chiantiwijnen, Slow Food, het Toscaanse leven, tradities, kunst, politiek, het universum, eigenlijk alles. De wijnwinkel wordt niet bij toeval ‘De Academie voor Goede Smaak’ genoemd. Bezoekers verlaten deze plek vaak enthousiast en meestal beladen met zowel wijn als nieuwe kennis.

Lees verder

Castellina in Chianti voor een foodie uitstapje

Bezoek het naburige Castellina in Chianti, een charmant stadje ten zuiden van Panzano. Wandel naar beneden door de Via delle Volte, een schilderachtige straat met stenen gewelven die in de zijkant van de heuvel is gebouwd. Geniet van heerlijk ijs bij Gelateria Castellina, bekend om zijn experimentele ijs. De smaken variëren van ricotta en vijgen tot chili en chocolade of citroen- en kiwifruit. Er is ook de favoriete creatie van de eigenaar, cantuccini en Vin Santo: amandelkoekjes met zoete Toscaanse wijn. Het is hoe dan ook onmogelijk om te ontkomen aan wijn als je in de Chianti bent.

Overweeg hier je eerste wijnproeverij, want Castellina wordt letterlijk overspoeld met  de Chianti Classico. Het handelsmerk op flessen van de Chianti Classico is de Zwarte Haan, het historische symbool van de Chianti Militaire Bond. In de laat 13e-eeuw was Castellina de eerste locatie van het Chianti Verbond, een groep van drie Florentijnse feodale kastelen. Meld je voor een lunch bij L'Antica Trattoria alla Torre. Deze ouderwetse herberg ligt aan het centrale plein en serveert Toscaanse lekkernijen op een zomers terras. Geniet van de Florentijnse T-Bone steak, gegrild vlees en Pecorino-kazen, vanzelfsprekend allemaal weggespoeld met Chianti Classico-wijnen.
Ga shoppen voor Toscaanse levensmiddelen, zoals kaas, koekjes, gezouten vlees en zoete deegwaren. (Raadpleeg onze gids voor Castellina in Chianti voor  meer winkelmogelijkheden)

Lees verder

Badia a Coltibuono - dromerige abdij met wijn- en olielandgoed

Gelegen net ten noorden van Radda en Gaiole, overziet deze voormalige benedictijnse abdij de prachtige wijngaarden. De grond van dit rustige olie en wijnlandgoed wordt als sinds mensenheugenis gecultiveerd. In Toscane is het moeilijk om wijn en olie van het landschap te scheiden. Badia a Coltibuono heeft een toepasselijke naam (Ab¬dij van de Goede Oogst) en wordt omgeven door pijnbomen, eiken, kastanjes en wijngaarden. De middeleeuwse abdij is opgericht in 1051 en werd beheerd door de hervormde Vallambrosan-monniken die hier de wijnbouw hebben opgezet. Ze konden niet weten dat hun landgoederen vele eeuwen later nog zouden bloeien. Al sinds de ontbinding van de kloosters in 1810 is deze abdij in het bezit van één familie. De vooruitziende familie Stucchi Prinetti bestond eerst uit Florentijnse bankiers voordat zij als eerste hoogwaardige Chianti begonnen te commercialiseren. Tot op heden blijft de familie toegewijd aan duurzame landbouw.

De betoverende 15e-eeuwse kloostergangen, de kapel en plafondschilderingen kunnen worden bezichtigd als gast van de Toscaanse kookschool, terwijl de 12e-eeuwse muren en klokkentoren voor iedereen toegankelijk zijn. Je kunt ook een rondleiding boeken door de originele kloosterkelders en de met fresco's versierde villa, gevolgd door een wijnproeverij. Onder de voormalige abdij zijn kelders gevuld met Chianti Classico, het traditionele bestaan van de abdij. Niet minder beroemd zijn de aromatische kastanjehoning en olijfolie, de heerlijke Extra Vergine Badia a Coltibuono. Veel van de producten kunnen worden gekocht op het terrein of geproefd in Ristorante Chianti, het uitstekende restaurant van de abdij. In de voormalige Romaanse abdij is het ook mogelijk om een kookles te volgen van Benedetta Vitali, de oprichter van het bekende Florentijnse restaurant Cibreo.

Lees verder

Castello di Ama voor hedendaagse kunst


Als een van de toonaangevende Chianti Classico-producenten, staat dit functionerende wijnlandgoed net ten zuiden van Rada bekend om zijn prachtige, volle rode kleuren. Castello di Ama is, ondanks zijn naam, niet eens echt een kasteel. Het is een op een heuvel gelegen landgoed en een villa-restaurant dat tevens als een centrum voor hedendaagse kunst functioneert. Op het eerste gezicht lijkt het op weer een traditionele borgo, een stenen gehucht in de heuvels van Chianti. Echter kom je er hier langzaam maar zeker achter dat het hier gaat om wijn, eten en hedendaagse kunst. Dit was het wijnlandgoed waar de Obama’s zo van onder de indruk waren tijdens hun tour door Toscane voor het presidentschap.

Het meesterbrein achter deze wijn is de Toscaanse Marco Pallanti. Regelmatig is hij bekroond als wijnmaker van het jaar en zijn wijnen eindigen ook vaak in de top 10 van de wereldlijsten. Het landgoed San Lorenzo is een Chianti Classico gran selezione DOCG, een categorie die de fijnste wijnen aanduidt. De wijngaarden beslaan 80-hectare over verschillende terroirs, zoals rotsachtige schist, klei en grind. Nog 40-hectare is toegewijd aan de olijfgaarden waarvan de extra virgine DOP Chianti Classico olijfolie wordt gemaakt.

Op het grondgebied staat ook een ambitieuze collectie hedendaagse kunstprojecten van wereldklasse: Castello di Ama per l’Arte Contemporanea (Castello di Ama voor Hedendaagse Kunst). Net zoals de wijnen dit doen, reageren de sculpturen op hun omgeving en ieder jaar worden er weer beeldhouwwerken toegevoegd. Castello di Ama vertoont zijn kunst op een schitterende manier in originele gebouwen zoals in de kerk en de wijnkelders die op het grondgebied staan. De kunst is zeer eigentijds in plaats van kalmerend pastoraal.

De hedendaagse kunst wordt opgezet door artiesten zoals Anish Kapoor, Daniel Buren, Louise Bourgeois, Michelangelo Pistoletto, Hiroshi Sugimoto en Lee Ufan. Het meest boeiende en toegankelijke kunstwerk is een werk van Daniel Buren. Het bestaat volledig uit spiegels en stelt de glooiende heuvels voor. De sculptuur Topiary van Louise Bourgeois ligt ingenieus verborgen onder een rooster in de vloer van de wijnkelder. Het stelt een vrouwelijke vorm voor die in een mannelijke fallus overvloeit. Aima is een spraakmakende lichtinstallatie van Anish Kapoor die de kleine kapel van het landgoed verlicht.

Boek een wijnproeverij en rondleiding, kies voor een lunch, bezoek het sculpturenpark of bezoek gewoon het landgoed van Enoteca om de wijnen en olijfolie te proeven of om heerlijke natuurlijke aroma’s voor in huis te kopen.

Lees verder

San Gimignano – het middeleeuwse Manhattan

San Gimignano ligt op slechts 43 km ten westen van Radda. Een uitstapje naar deze prachtige stad, om een van de middeleeuwse wonderen van Toscane te verkennen, is zeer zeker de moeite waard. Met zijn spectaculaire ligging is San Gimignano een van de meest toeristische steden in deze regio, maar toch stijgt deze stad in alles boven de massa uit. San Gimignano is vanwege zijn mysterieuze middeleeuwse torens en muren een van de symbolen van Toscane. Het bouwen van deze torenhoge torenwoningen, middeleeuwse-stijl, zorgde voor een onevenaarbare status. De met torens bezaaide skyline zorgt tevens voor een van de meest spectaculaire aanzichten van Toscane. In het verleden had de stad 72 torens, hier zijn er echter slechts nog 14 van overgebleven. Torenwoningen waren kasteelresidenties die zowel fungeerden als opslagruimtes als forten. In 1348 roeide de pest een groot deel van de plaatselijke bevolking uit waardoor San Gimignano voor eeuwenlang een slapende stad werd. Hierdoor lijkt het nog altijd of je in een middeleeuwse tijdcapsule bent beland, ondanks dat de stad vandaag de dag springlevend is. Het enige minpuntje is de overbevolking en de soms wat hoge prijzen, maar dat mag je er niet van weerhouden om je tussen de menigte te begeven.

De torens op zich zijn een bezoek aan deze middeleeuwse tijdcapsule al meer dan waard. Maak echter tijdens je bezoek ook tijd voor de Torre Campatelli, een intrigerende torenwoning die je daadwerkelijk kunt bezoeken. Dit was namelijk ooit het huis van de laatste volgeling van een roemruchtige Florentijnse clan. Naast het middeleeuwse stadsgezicht, zijn kerken en openbare gebouwen de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De beste voorbeelden hiervan zijn gelegen om het driehoekige plein Piazza della Cisterna en Piazza del Duomo. Hier bevindt zich ook het Palazzo Comunale, gelegen in het hart van de stad. De Palazzo Comunal staat, vanaf de dag dat Dante deze plaats voor een ambassadeursbezoek vanuit Florence bezocht, ook wel bekend als het verboden fort.

Wandel voordat je de stad weer verlaat ook nog even langs de stadsmuren van La Rocca. Vanaf dit gedeeltelijk gerestaureerde fort uit de 14e-eeuw geniet je van uitzichten over de terrastuinen en olijfgaarden die omlaag kronkelen naar de wijngaarden van Vernaccia. De geschiedenis van deze beroemdste wijn van de stad is te traceren in de enoteca van het fort, ofwel de wijnproeverij. Via het toeristenbureau kun je zelfs een masterclass over de Vernaccia boeken. Als je voor een langere periode blijft en even aan de drukte wilt ontsnappen, dan kan dit tijdens een rustieke wandeling langs delen van de bedevaartsroute Via Francigena, buiten San Gimignano. Ook deze wandeling is het beste te boeken via het toeristenbureau. Bekijk onze volledige gids van San Gimignano voor meer informatie.

Lees verder

Het verleidelijk Siena

Siena ligt op ongeveer 45 rijden van Radda en is perfect voor het beleven van een magische dagtrip. Het bevindt zich aan de zuidkant van de Chianti en is daarom een ideaal gelegen stad vanuit Castellina. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

Na een vroege lunch struin je richting de Duomo, de gotische kathedraal van Siena. De façade biedt een prachtig schouwspel van groen, roze en wit marmer. De kathedraal en het Museum van de Kathedraal moet je eigenlijk zien als een eenheid, dit aangezien ze een aantal ruimtes delen. Het museum bevat enkele originele beelden van Pisano, maar ook het meest geliefde werk van Siena: Duccio’s Maestà, de getroonde Maria. Voor veel bezoekers is echter de wandeling over het dak net zo spectaculair. Deze wandeling staat bekend als het Panorama van de Onvoltooide Façade. Vanaf hier heb je misschien wel de mooiste uitzichten over Siena. Tegenover de kathedraal staat nog een opmerkelijk gebouw: de Spedale di Santa Maria della Scala. Duizend jaar geleden was het opgericht als een ziekenhuis, maar in recente jaren is het omgebouwd tot een fantastisch museum. In de middeleeuwen was het echter ook al veel meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het kunstrijke complex diende toentertijd namelijk ook als hostel voor pelgrims, een weeshuis, een opslagruimte voor gedorst graan en beschikte over kerkelijke fresco´s.

Maar vergeet door de tal van schitterende musea die Siena rijk is niet de aantrekkelijke achterliggende straatjes. De geschiedenis van de stad onthult zich hier als een soort van middeleeuwse banner. Het goed beloopbare Siena heeft goed onderhouden muren en uitnodigende toegangspoorten. Dwaal rond door de wirwar van middeleeuwse straatjes en ontdek de geheime binnenplaatsen, de fonteinen en de verrassende uitzichten op het landschap. Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.

Lees verder

Het kunstrijke Florence

Ondanks dat het iets meer dan een uur rijden is vanuit Radda, is Florence nog altijd perfect voor het maken van een dagtrip. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

Begin bij het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad waar een kopie staat van de David van Michelangelo met daarnaast het gekanteelde Palazzo Vecchio, met zijn indrukwekkende collectie van schitterende kunst- en beeldhouwwerken. Geniet van een kop koffie bij Rivoire om vervolgens de mooiste collectie aan Italiaanse kunst ter wereld te bewonderen in het Uffizi. Deze galerie is een feest voor alle zintuigen en enorm populair. Het is daarom verstandig om je bezoek vooraf vast te leggen of om zelfs een vaste tijdsperiode online te reserveren. Bezoek na de lunch de Duomo, het grootste gebouw in de wijde omgeving. Het is nog altijd de, door architect Brunelleschi ontworpen, renaissance koepel die Florence zo herkenbaar maakt. Het is dan ook, uit respect voor de prestaties van Brunelleschi, verboden om in de stad een pand te bouwen dat hoger is dan de Duomo.

Maak je hoofd even helemaal leeg in het Oltrarno, gelegen aan de andere kant van de rivier de Arno. Hier vind je de Giardino Boboli (de Boboli-tuinen) welke een heerlijk alternatief biedt voor de verstikkende pracht en praal van het paleis Palazzo Pitti. De Medici-dynastie heeft deze tuinen met beeldhouwwerken ontworpen en de tuinen zijn in de eeuwen hierna als voorbeeld gebruikt voor vele andere Italiaanse tuinen. Verken voor het diner het ambachtelijke erfgoed van het district Oltrarno, aan de linkeroever van de stad. Dit Boheemse district staat vol met stijlvolle bars en levendige herbergen, antieke winkels, juweliers, restaurateurs en Bijou-kunstgaleries.

Bekijk tevens onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken. Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card (www.firenzecard.it) aan te schaffen en een vaste tijdsperiode te boeken voor de Uffizi.

Lees verder
Aanvraagformulier