7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Wijncursus, proeverij en lunch in Casa Chianti Classico

 • Wijncursus, proeverij en lunch in Casa Chianti Classico

  Casa Chianti Classico, een uitzonderlijke concentratie van wijnexpertise, is gehuisvest in een 18e-eeuws Franciscaans klooster in het bovenste deel van de stad. Zelf verbonden aan een middeleeuwse kerk, is dit heilige complex nu een heiligdom voor wijn, met een Wijnmuseum op de eerste verdieping. Meld je aan voor een wijncursus van 90 minuten of leer gewoon van alles over Chianti alvorens je een vermakelijke multimedia wijnquiz ondergaat. Na het doen van een wijnproeverij en het plichtsgetrouw doorlopen van je proefnotities, verdien je een lunch in de Enoteca. Nog beter: het beschikt over een charmant terras met uitzicht op de wijngaarden van de Chianti.

  Als een belangrijke wijncentrum is Radda al stilletjes welvarend sinds de 16e eeuw, toen het al wijn exporteerde naar Engeland. Later, in 1716, heeft Cosimo III, groothertog van Toscane, officieel de productiezone van de Chiantiwijn afgebakend. Samen met Radda blijven de belangrijkste spillen van de Chianti Classico:  Greve, Panzano, Castellina, Gaiole en Fonterutoli. De grenzen en strikte regels zijn nog steeds van toepassing, zelfs nu de verantwoordelijkheid voor de handhaving ervan is overgegaan op het Chianti Wijn Consortium. Het Consortium werd in 1927 opgericht door een groep wijnproducenten in de provincies Florence, Siena, Arezzo en Pistoia. Gemakkelijk toegankelijk vanaf de schilderachtige route SS222, worden de grootste, kasteelachtige landgoederen vaak gerund door dezelfde families sinds de middeleeuwen, zoals het geval is met de aristocratische Antinori, Frescobaldi, Mazzei en Ricasoli- dynastieën. De aristocraten in Toscane zijn nog steeds oververtegenwoordigd in de wijnhandel, waaronder in het Chianti Classico wijnconsortium. In de raad zit een afvaardiging van de Toscaanse edelen, van oude wijndynastieën die zijn meegegaan met de tijd. De grote namen zijn onder meer graaf Lodovico Antinori, graaf Lorenzo Guicciardini , prins Emmanuele Corsini en graaf Guido Chigi-Saracini .

  Toch is de wijn groter dan de individuele families, ongeacht hoe glorieus hun stamboom is. De ‘ziel’ van de wijn is de Sangiovese. De regels voor Chianti Classico-wijn zorgen voor een minimale verhouding van tachtig procent van Sangiovese, de typische rode regionale druif. Maximaal twintig procent van andere lokale rode druiven kan aan de blend worden toegevoegd. Deze variëteiten omvatten inheemse druiven zoals Canaiolo en Colorino, samen met de 'internationale' Cabernet Sauvignon en Merlot, welke allemaal zijn toegestaan in deze productiezone van de Chianti Classico. In essentie is de Chianti Classico gemaakt van Sangiovese-druiven, of een Sangiovese-blend, en gerijpt gedurende 14 maanden in Franse eiken vaten gevolgd door ten minste zeven maanden in de fles, of twee jaar voor een Riserva.

  Adres: Museo del Vino
  Monastero Santa Maria al Prato
  Circonvallazione Santa Maria al Prato 18
  53017
  Radda in Chianti
  Tel: 0577 738187
  Web: www.chianticlassico.com

Aanvraagformulier