7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Top tien dingen om te doen

San Donato in Poggio is een charmante uitvalsbasis voor activiteiten, variërend van het bezoeken van abdijen en villa’s tot het verkennen van wijngaarden tijdens een Vespa-tour . Naast het ontdekken van enkele van de mooiste wijngaarden van de Chianti, kun je leren hoe je je eigen wijn kunt mengen. Wandelen door de wijngaarden is daarentegen een andere verleidelijke optie. Terwijl magische ballonvaarten mogelijk zijn vanaf het naburige Tavernelle Val di Pesa. Wanneer je van cultuur houdt, overweeg dan dagtrips naar San Gimignano, Florence of zelfs Siena .
 
En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar Gaiole, Greve, Panzano, Radda, Castelnuovo Beradenga en onze algemene Chianti gids, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San Gusmè, Lecchi en Vagliagli.

Top tien dingen om te doen

Wijngaarden op de Vespa

Panzano is de plek waar je moet zijn als je een passie hebt voor het Toscaanse vlees, waaronder de Florentijnse T-Bone steak. Als het op eten aankomt dan behoort deze Toscaanse bastion toe aan Dario Cecchini, een intelligente, excentrieke en beroemde slager met een mini-imperium in dit gebied. Niemand kan zo goed omgaan met een bloedig hakmes als Dario tegelijkertijd ook nog Dante reciteren. Deels slager en deels showman, zo houdt Dario zijn gasten zowel bezig als overvoed.

Prikkel je eetlust door langs de muren te slenteren en het platteland van de Chianti te bewonderen. Restaurants langs de muren bieden uitzicht op de heuvels en wijngaarden van Chianti. Ga voor de lunch naar de L’Accademia del Buon Gusto voor een wijnproeverij met een van de kleurrijkste figuren van Toscane. Stefano Salvadori is een gracieuze, ouderwetse gastheer die gratis proeverijen van Toscaanse wijnen, olijfolie en azijn biedt, terwijl hij ondertussen steeds lyrischer begint te praten over de Chianti-wijnen. Ga er maar vanuit dat je hier zowel geïnformeerd, geamuseerd als mogelijk overladen met wijn weer zal vertrekken.

Het met cafés omzoomde hoofdplein is de plek om de sfeer van een klein stadje in je op te nemen en een smaakvolle lunch te nuttigen. Met verschillende restaurants in de stad, allemaal gecentreerd rondom zijn beroemde slager, handelt Cecchini er nog steeds lustig op los. De restaurants zijn redelijk geprijsd, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je in een toeristische val trapt. Deze succesvolle formule spreekt de meeste bezoekers aan, net als de gezelligheid en de showbizz-kant. De T-Bone steak heeft duidelijk de overhand, althans in L’Officina della Bistecca. Voor elke Toscaanse liefhebber van biefstuk is de bistecca alla fiorentina - een enorm, zachte T-Bone steak, gegrild boven een open vuur en gekruid met niets meer dan gemalen peper, zout en een vleugje knoflook en olijfolie, zeer rauw (rare) geserveerd - de ultieme biefstuk. Houd in gedachten dat er ook voor vegetariërs meer dan genoeg keuze is: er zijn goede vleesvrije menu's voor mensen met een meer gevoelig karakter. Basis wijn is bij de prijs inbegrepen, maar je kunt ook je eigen wijn meenemen.

Verbrand na de lunch de calorieën tijdens een wandeling naar de Pieve di San Leonino, Panzano's mooiste kerk, gelegen op een heuvel net buiten Panzano. Binnen de Romaanse pieve bevinden zich kostbare kunstwerken, waaronder della Robbia terracotta tabernakels en een middeleeuwse drieluik van de Maagd en het Kind.
L’Officina della Bistecca wordt verder toegelicht in het onderstaande Panzano Eten en Drinken-gedeelte.
L'Accademia del Buon Gusto , Piazza Riscasoli 7, 50022 Panzano in Chianti
T: 055 856 0159 & www.accademiadelbuongusto.com
Zie onze Panzano Eten & Drinken gids voor volledige aanbevelingen.
 

Lees verder

 Een wandeling, wijnproeverij en vlezig feest in Panzano

Panzano is de plek waar je moet zijn als je een passie hebt voor het Toscaanse vlees, waaronder de Florentijnse T-Bone steak. Als het op eten aankomt dan behoort deze Toscaanse bastion toe aan Dario Cecchini, een intelligente, excentrieke en beroemde slager met een mini-imperium in dit gebied. Niemand kan zo goed omgaan met een bloedig hakmes als Dario tegelijkertijd ook nog Dante reciteren. Deels slager en deels showman, zo houdt Dario zijn gasten zowel bezig als overvoed.

Prikkel je eetlust door langs de muren te slenteren en het platteland van de Chianti te bewonderen. Restaurants langs de muren bieden uitzicht op de heuvels en wijngaarden van Chianti. Ga voor de lunch naar de L’Accademia del Buon Gusto voor een wijnproeverij met een van de kleurrijkste figuren van Toscane. Stefano Salvadori is een gracieuze, ouderwetse gastheer die gratis proeverijen van Toscaanse wijnen, olijfolie en azijn biedt, terwijl hij ondertussen steeds lyrischer begint te praten over de Chianti-wijnen. Ga er maar vanuit dat je hier zowel geïnformeerd, geamuseerd als mogelijk overladen met wijn weer zal vertrekken.

Het met cafés omzoomde hoofdplein is de plek om de sfeer van een klein stadje in je op te nemen en een smaakvolle lunch te nuttigen. Met verschillende restaurants in de stad, allemaal gecentreerd rondom zijn beroemde slager, handelt Cecchini er nog steeds lustig op los. De restaurants zijn redelijk geprijsd, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je in een toeristische val trapt. Deze succesvolle formule spreekt de meeste bezoekers aan, net als de gezelligheid en de showbizz-kant. De T-Bone steak heeft duidelijk de overhand, althans in L’Officina della Bistecca. Voor elke Toscaanse liefhebber van biefstuk is de bistecca alla fiorentina - een enorm, zachte T-Bone steak, gegrild boven een open vuur en gekruid met niets meer dan gemalen peper, zout en een vleugje knoflook en olijfolie, zeer rauw (rare) geserveerd - de ultieme biefstuk. Houd in gedachten dat er ook voor vegetariërs meer dan genoeg keuze is: er zijn goede vleesvrije menu's voor mensen met een meer gevoelig karakter. Basis wijn is bij de prijs inbegrepen, maar je kunt ook je eigen wijn meenemen.

Verbrand na de lunch de calorieën tijdens een wandeling naar de Pieve di San Leonino, Panzano's mooiste kerk, gelegen op een heuvel net buiten Panzano. Binnen de Romaanse pieve bevinden zich kostbare kunstwerken, waaronder della Robbia terracotta tabernakels en een middeleeuwse drieluik van de Maagd en het Kind
L’Officina della Bistecca wordt verder toegelicht in het onderstaande Panzano Eten en Drinken-gedeelte.
L'Accademia del Buon Gusto , Piazza Riscasoli 7, 50022 Panzano in Chianti
T: 055 856 0159 & http://www.accademiadelbuongusto.com
Zie onze Panzano Eten & Drinken gids voor volledige aanbevelingen.

Lees verder

Badia di Passignano - abdij en de Antinori wijngaard per privétour

Net ten noorden van San Donato ligt Badia a Passignano, een mysterieus gehuchtje met als middelpunt een benedictijns klooster. Bekend als Badia di Passignano werd het in 1049 gesticht door de Vallombrosa orde, maar vandaag de dag is het even beroemd als de wijngaard die eigendom is van de Antinori wijnbaronnen. Als je je wilt onderdompelen in een ontspannen wijnproeverij, abdijbezoek en diner, overweeg dan om het rijden over te laten aan Daniele Mogni van de Chianti Taxi. Een aangepaste route kan worden gemaakt, waarbij je verschillende andere en minder bekende landgoederen kunt bezoeken. Maak er een volledige dag van door deze helemaal naar eigen smaak aan te passen, met een bezoek aan een Pecorino-boerderij, olijfoliemolen of met de hand beschilderde keramiek workshops. Laat de logistiek over aan een echte inwoner van Chianti.
Badia di Passignano kan natuurlijk ook worden bereikt zonder taxi. Rondom vind je allemaal wijngaarden die behoren tot de Chianti landgoederen van Antinori. Dit bijzondere wijnlandgoed van Antinori bevat wijngaarden van Sangiovese-druiven en olijfgaarden. Deze Florentijnse wijndynastie brengt de 'nectar van de goden’ in Toscane al sinds 1385 aan de man. Voordat je aan de wijn gaat, breng wat tijd door in de versterkte abdij waar de grote Galileo Galilei les gaf in de 16 e-eeuw. Boek een rondleiding gegeven door een van de nog op een hand te tellen overgebleven Vallombrosa monniken om een ​​refter te bewonderen die is versierd met een prachtig gerestaureerd Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio.

Als er meer aardse zorgen in je opkomen, kan de abdij je hierbij ook ondersteunen. Het met een Michelin-ster bekroonde restaurant van Antinori beslaat een deel van de gewelfde abdij, met de zogenaamde 'historische kelders' die zich direct onder de abdij bevinden. Op het landgoed kun je Antinori signature-wijnen proeven, of dit nu Chianti Classico-wijnen of Super Tuscans zijn. Beroemde namen zijn Tignanello, Guado al Tasso en Solaia, evenals de Chianti Classico Riserva Badia a Passignano. Boek een Antinori wijnproeverij en een rondleiding door de kelder, mogelijk zelfs een olieproeverij, gevolgd door een lunch of diner in het gastronomische restaurant van het hotel. L'Osteria di Passignano of hun veel eenvoudiger Trattoria della Fonte in een nabijgelegen boerderij. Daarnaast is L'Antica Scuderia de beste optie om te dineren voor gezinnen of voor iedereen die op zoek is naar een pizza.

Chianti Taxi. T: (+39) 389 8160050 & http://www.chiantitaxi.com
Deze betrouwbare in Panzano gevestigde transportservice biedt dagvullende privérondleidingen door de Chianti.
Badia di Passignano (abdij van Passignano): T: 055 8072341 (Engels); 055 8071171 (Italiaans)
Landgoed van Antinori Passignano: T: 055 8071278 & http://www.osteriadipassignano.comhttp://www.antinori.it
Badia di Passignano, Localita Badia a Passignano, 50028 Tavernelle Val di Pesa

Lees verder

Ballonvaart over de Chianti

Als je de wijnlandgoederen even achter je wilt laten of op zoek bent naar het maken van romantische herinneringen, overweeg dan een schitterende ballonvaart over Chianti. Dit is een mooie ervaring voor zowel koppels als gezinnen. Vanuit een ballon krijg je een heel ander zicht over Toscane en deze magische uitzichten moeten natuurlijk ook op de foto.

Zeer waarschijnlijk zal je vliegen boven de heuvels rond San Donato of Castellina in Chianti en zal je de toren en het ommuurde middeleeuwse fort van Castelinna direct herkennen. Welke route de ballon echter precies zal volgen is natuurlijk pas bekend op de dag van vertrek: dit is helemaal afhankelijk van het weer en vooral van de wind. De ballon stijgt op vanaf Tavernelle Val di Pesa zodat je van de hoogtepunten van het zuidelijke Chianti kunt genieten. Denk hierbij aan Toscaanse kastelen en renaissance villa’s tot uitzichten op San Gimignano en de mooiste gehuchtjes en wijnlandschappen van Chianti. Het aanzicht van de zilverachtige olijfgaarden, wijngaarden en glooiende heuvels vergeet je niet snel meer. Op een heldere dag, mits de ballon hoog genoeg stijgt, kun je zelfs de ochtendzon zien weerspiegelen in de Middellandse Zee.

De ballon stijgt op vanuit Tavarnelle Val di Pesa, wat in het westen van Chianti ligt en ten westen van Badia a Passignano, San Donato in Poggio en Panzano. De heteluchtballon stijgt over het algemeen vroeg in de ochtend op omdat het weer dan het meest gunstig is. Houd er echter rekening mee dat ballonvaarten nooit goedkoop zijn (ongeveer €250 per persoon in een mand voor vier tot tien personen), maar de ervaring is werkelijk onvergetelijk. Neem voor meer informatie contact op met Balloon in Tuscany, de beheerders of het consortium voor toerisme van Castellina, Associazione Amo Castellina in Chianti.

Balloon in Tuscany. T: 055 8077940 & http://www.balloonintuscany.com

Lees verder

Een rit naar Greve en een landelijke wandeling naar Montefioralle

Geniet 's ochtends van een schilderachtige rit naar Greve, de hoofdstad van de Florentijnse Chianti, en begeef je na een wandeling door het centrum van de stad richting de heuvels voor een korte klim naar het middeleeuwse Montefioralle. Dwaal in Greve rond het Piazza Matteotti, het centrale plein. Werp een blik op het neo-renaissance stadhuis, het Palazzo del Comune en de parochiekerk van Santa Croce met zijn neo-klassieke gevel. Kom ook nog even binnen bij Bistro Falorni (Piazza Matteotti 71) voor een welkomstglas Chianti Classico ter voorbereiding op je wandeling. Wijn is big business in Greve en dat is het al eeuwenlang.

Gelegen op een heuvel net buiten Greve ligt het middeleeuwse Montefioralle, een kleine, ommuurde ‘borgo’. Deze verborgen schat ligt op slechts vijf minuten rijden ten westen van Greve, maar is ook te bereiken via een heerlijke wandeling. Vanaf Greve is het een korte, steile maar lonende wandeling van 2 km die eindigt in een prachtig uitzicht. Begin op de Via San Francesco bij de Via Roma. De kronkelige route leidt naar de ommuurde nederzetting, wat ooit het feodale kasteel was. Hoewel niet langer een militaire buitenpost, is Montefioralle nog steeds versterkt. De muren waren ooit achthoekig, begrensd door vier poorten, waarvan delen zijn behouden.

Als we terugkijken in de Toscaanse geschiedenis behoorde het dorp toe aan de families Ricasoli, Benci, Gherardini en Vespucci. Het dorp was de geboorteplaats van Amerigo Vespucci (1415-1512), die de route van Columbus naar Amerika volgde. Het voorouderlijk huis van de ontdekkingsreiziger ligt aan de hoofdstraat en wordt aangegeven door zijn wapen, waarin een wesp is verwerkt. Dwaal door smalle steegjes en geheime gangen langs goed bewaard gebleven stenen huizen. Het dorp wordt bekroond door de kerk van Santo Stefano, maar je kunt ook genieten van panoramische uitzichten in de plaatselijke herbergen.

Als je geen picknickproviand hebt meegebracht vanuit Greve, stop dan voor de lunch in een Montefioralle herberg, zoals het romantische La Castellana of de eenvoudigere La Taverna del Guerrino. La Taverna is een Slow Food herberg en maar ziet er eerder uit als een "gat-in-de-muur", desondanks is het gezegend met een panoramisch terras. Typische gerechten zijn Toscaanse grillschotels (bereid op een houtgestookte grill) en pastamaaltijden. De beste seizoensgebonden pastaschotels zijn tagliatelle al cinghiale (met wild zwijn), tagliatelle al tartufo fresco (met verse truffels) en tagliatelle ai funghi porcini freschi (met vers eekhoorntjesbrood). Of geniet van een late lunch in Bistro Falorni op het centrale plein in Greve .
 

Lees verder

Vignamaggio - Renaissance villa-landgoed en tuinen

Dit renaissance villa-landgoed van Vignamaggio is verbonden met prachtige kunst. Gelegen ten oosten van San Donato, was het wijnlandgoed mooi genoeg om te schitteren als filmset, in het op Shakespeare gebaseerde Much Ado About Nothing. De romantische villa heerst over zijn Italiaanse tuinen en met wijnranken begroeide heuvels. Het serene landschap zou Leonardo da Vinci hebben geïnspireerd. Het kasteel werd in de 14e-eeuw verbouwd tot een patriciërs villa en behoorde toe aan de Florentijnse familie Gherardini. Mona Lisa Gherardini, beter bekend als de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, trouwde in deze familie in de 14e-eeuw. De villa heeft een gekanteelde toren, 16e-eeuwse kraaggewelven en een binnenplaats, terwijl de top van de toren is gerenoveerd in neogotische stijl.

Rondom de prachtige renaissance villa bevindt zich de tenuta, een befaamd wijndomein van 65 hectare en een van de oudste in Toscane, daterend uit 1404. De bekroonde wijnen variëren van de Chianti Classico en trendy Super Tuscans tot frisse Rosé, Cabernet Franc, Vin Santo en grappa. Boomgaarden, kruidentuinen, korenvelden en 30 hectare aan olijfgaarden weerspiegelen de toewijding van het landgoed aan biodiversiteit. De villa beschikt over Italiaanse, renaissancestijl tuinen, compleet met cipressen, gesnoeide parterres en met rozen gedrapeerde beeldhouwwerken. De Franse eigenaar en architect Patrice Taravella heeft onlangs het terrein opgeknapt met boomgaarden, klassieke fonteinen en pergola's.

Vignamaggio biedt nu ook tuin- en kelderrondleidingen, evenals een gratis wijnproeverij. Het ‘van boerderij tot bord’ Ristorante Mona Lisa houdt in dat veel van de ingrediënten voor de gerechten afkomstig zijn van het omliggende biologische landgoed. Er zijn wijnarrangementen voor lunches verkrijgbaar, evenals rondleidingen door het landgoed, die eindigen met een diner bij zonsondergang. Het seizoensgebonden menu bestaat uit Toscaanse producten, van plantaardige schotels besprenkeld met zelf geproduceerde olijfolie tot pasta met pistache en munt-pesto uit eigen tuin. Het varkensvlees en gezouten vlees komt van de vrolijke groep cinta senese varkens van het landgoed.

Lees verder
Aanvraagformulier