7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Winkelen en parkeren

 • Winkelen in San Donato in Poggio is beperkt, dus ga voor een breder aanbod aan winkelmogelijkheden naar het naburige Panzano, Castellina, Radda en, natuurlijk, Florence. Panzano biedt Chianti-voedingsmiddelen en uiteraard gezouten vlees. De markt op zondagochtend verkoopt alles, van fruit en groenten tot kaas, gebraden kip, schoenen en kleding. Voor nog meer keuzemogelijkheden, ga naar Greve of Castellina.

 • La Fattoria di Montecchio

  Deze bekroonde, door een familie gerunde wijngaard in San Donato biedt prachtige proefkamers met uitzicht op de heuvels en de familievilla. Het landgoed van 270 hectare omvat ook een olijfoliemolen en L'Antica Fornace, een traditionele terracottafabriek, die dezelfde technieken gebruikt als in het terracotta kerngebied van het naburige Impruneta. Het landgoed maakt zelfs een wijn gerijpt in terracotta-amforen. De Nuti-familie is trots op zijn Toscaanse gevoel voor humor en gebrek aan pretentie, zelfs nu ze de prachtige villa bezitten die ooit toebehoorde aan de Torrigiani-markiezen.
  Adres: Strada Montecchio 4, San Donato in Poggio, 50028 Tavernelle Val di Pesa
   www.fattoriamontecchio.it  
  Tel: 055 8072907
  Web: www.fornaccemontecchio.it

 • Il Birrificcio Math

  Shop voor smakelijke bieren, om even iets anders dan wijn te proeven. De bieren variëren van de lichte Blanche tot bieren in Belgische stijl, allen ambachtelijk en lokaal gebrouwen. Probeer het bier met de vermakelijk naam ‘Alky Donkey’ (Drankzuchtige Ezel).
  Adres: Via Senese 148, San Donato in Poggio, Tavernelle Val di Pesa 50028 


  Tel: (+39) 338 4584387
  Web: www.birrificiomath.com

 • La Casa Sola

  Deze gastvrije Chianti-wijngaard in Barberino Val d'Elsa, ten westen van San Donato, is relatief klein en authentiek en biedt een informele wijnproeverij, vergezeld van gezouten vlees en kaas. De wijnen variëren van Chianti Classico tot Super Tuscans en Vin Santo, die allemaal naar het buitenland kunnen worden verstuurd.
  Adres: Via di Cortine 5, 50021 Barberino Val d'Elsa
  Tel: 055 8075028
  Web: www.fattoriacasasola.it

 • Il Forno Castellacci

  Deze bakkerij in het naburige Panzano produceert een goed assortiment koekjes. Het meest bekend zijn de cantucci van Panzano . Deze cantucci bevatten de klassieke versie van de knapperige amandelkoekjes maar ook varianten hierop, waaronder koekjes gemaakt met pistache, koffie of chocolade. 

 • L’Accademia del Buon Gusto

  Dit is een wijnwinkel in Panzano die zich onderscheidt dankzij de vermakelijke en uitbundige eigenaar. Het gevoel dat je hier krijgt is er een van een vriend ontmoeten die zich hartstochtelijk bekommert om zowel de wijn als Toscane en zijn kennis wil delen. De meertalige Stefano Salvadori is een gracieuze, ouderwetse gastheer die entertaint en informeert over het wijnwonderland dat Chianti is. Stefano biedt gratis proeverijen van Toscaanse wijnen, olijfolie en azijn, terwijl hij lyrisch vertelt over Chiantiwijnen, Slow Food, het Toscaanse leven, tradities, kunst, politiek, het universum en eigenlijk alles. De wijnwinkel wordt niet bij toeval ‘De Academie voor Goede Smaak’' genoemd. Bezoekers verlaten deze winkel vol nieuwe informatie en meestal beladen met zowel wijn als nieuwe kennis.

 • La Bottega di Passignano

  In de oude abdij van Badia a Passignano, net ten noorden van San Donato, vind je een winkel voor andere Antinori-producten, zoals de olijfolie van de wijndynastie. Je kunt hier tevens een wijnproeverij doen. De Bottega is een vitrine voor Antinori-wijnen, tezamen met exclusieve levensmiddelen van Procacci, de beroemde delicatessenzaak van Florence die nu eigendom is van de Antinori. Lekkere souvenirs zijn Procacci-jams en truffeldelicatessen. Daarnaast kun je ook wijnen van verschillende Antinori landgoederen proeven en kopen, van stevige Chianti Classico-wijnen tot geprezen, dure Super Tuscans.


  Adres: Via di Passignano 33, Badia a Passignano, Localita Badia di Passignano, 50028 Tavernelle Val di Pesa
  www.osteriadipassignano.com
  Tel: 055 8071278
  Web: www.antinori.it

 • Luxury designer outlets

  Voor een compleet andere setting kunnen modeliefhebbers een bezoekje brengen aan de luxe outlets in het Valdarno-gebied. Het winkelcentrum The Mall Firenze ligt aan de Pontassieve-weg op dertig minuten rijden van Florence. Vanuit Siena rijdt er ook een directe pendelbus. Wanneer je alle bekende modemerken hebt gezien, kun je het winkelen afsluiten in het café en restaurant van Gucci.
  Adres: The Mall, Via Europa 8, 50066 Leccio Reggello


  Tel: 055 8657775
  Web: www.themall.it

 • Parkeren

  Tenzij er een festival is, is parkeren hier meestal vrij eenvoudig, met veel plekken net achter de hoofdstraat. Parkeermogelijkheden zijn ook de Via Senese en Via dei Baluardi.

  Wees je ervan bewust dat de meeste Toscaanse steden een ZTL-systeem hanteren, ofwel een beperkte verkeerszone. Dit betekent dat het historisch centrum (Centro Storico) vrijwel afgesloten is voor verkeer, vooral voor niet-ingezetenen. Je auto moet je buiten de muren parkeren. Dat gezegd hebbende, de steden in de Chianti zijn over het algemeen vrij klein, het is daarom over het algemeen wel gemakkelijker dan in steden zoals Florence en Siena. Parkeertips: voor advies over individuele parkeerplekken in Chianti, bekijk je onze individuele Bestemmingsgidsen, inclusief Greve, Panzano, Castellina, Radda, Gaiole en Castelnuovo Beradenga.

  Advies over de ZTL: Het kan zijn dat je andere auto’s door de zogenaamde ZTL-gebieden ziet rijden (de beperkte verkeerszone) en hierdoor aanneemt dat jij ook verder mag rijden. Dit is echter niet zo. De bestuurders die door deze zones rijden behoren waarschijnlijk tot de lokale bevolking en hebben een vergunning. Bezoekers beschikken niet over deze vergunning en krijgen hiervoor dan ook een bekeuring. Deze zones worden door camera’s gecontroleerd, waardoor boetes direct en automatisch worden uitgegeven. Dit gebeurt direct (en iedere keer) wanneer een auto door een ZTL-zone rijdt.

 • Vervoer

  San Donato in Poggio ligt op ongeveer 32 km van Florence en op 46 km van Siena, dus San Gimignano, Florence en zelfs Siena zijn geschikt voor dagtripjes, evenals natuurlijk de Chianti.
   
  De populariteit van San Donato hangt deels samen met de gemakkelijk toegankelijke ligging vlak bij de snelweg Florence-Siena, bekend als de Raccordo Autostradale of RAR. Het gehucht is bereikbaar via de Strada Provinciale, de SP 101.
   
  De Chianti is een heerlijk gebied om in rond te rijden met zijn glooiende heuvels, wijn- en olijfgaarden, vrij rustige wegen en kleine middeleeuwse steden. Het openbaar vervoer is hier vrij sporadisch waardoor autoverhuur de gemakkelijkste optie is. Autorijden door de Chianti is een prettige ervaring, vooral als je een gedetailleerde kaart of gps systeem bij de hand hebt. Natuurlijk kun je ook een aangepaste tour volgen met de Chianti Taxi.

  Greve is het belangrijkste toegangspunt naar het noorden en ligt aan de SR222. Het staat bekend als de Chiantigiana en ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Florence en 40 km ten noorden van Siena. De schilderachtige Chiantigiana kronkelt vanaf Greve door veel van de kenmerkende dorpen in Chianti. Overdag is dit een schitterende route om te volgen, terwijl je hier ‘s avonds wilde zwijnen, stekelvarkens en herten kunt tegenkomen.

  Rijd via de Chiantigiana vanaf Florence naar Greve en vervolgens verder naar Panzano en Castellina. Het ligt op ongeveer 20 km van Greve. Of rijd via de autosnelweg Raccordo Autostradale (de RA) van Florence naar Siena en neem de afslag San Donato in Poggio. Volg dan de SP101 die overgaat op de SP76.

  Vanaf Siena verlaat je de stad via de snelweg Florence-Siena Raccordo Autostradale (de RA) en neem dan de afslag Badesse. Volg de SP119 die overgaat in de SR222, de Chiantigiana. Of verlaat Siena en neem dan de SR2 die overgaat in de SR222 tot aan Castellina in Chianti.

  Privé tour: de Chianti Taxi is een betrouwbare vervoersdienst in Panzano. Zij verzorgen privé dagtochten door de Chianti en de verdere omgeving. Dit zijn aangepaste tours langs olijfoliemolens en wijnlandgoederen, alsook Pecorino-boerderijen en handgeschilderde keramiek. Eigenaar Daniele Mogni heeft een comfortabel minibusje en laat alle interessante plekken in Chianti zien. Het is de prijs zeker waard als je een dag wilt ontspannen en deelnemen aan een aantal wijnproeverijen.
  Chianti Taxi. T: (+39) 389 8160050 & www.chiantitaxi.com

  Chianti met de trein: Chianti is niet gemakkelijk met de trein te bereiken. De treindienst slaat de meeste bezienswaardigheden over, wat een van de redenen is waarom deze streek zo rustig is. Het belangrijkste station is Castellina in Chianti. Dit is de trein van Siena naar Florence waarbij je in Empoli moet overstappen.

  Chianti met de bus: Bussen rijden van Florence naar Greve en Panzano. Het is vaak handiger om de bus te nemen dan de trein, hoewel buslijn 365 vrij verwarrend kan zijn (T: 800373760, alleen freephone & www.acvbus.it). De busschema’s zijn niet altijd ideaal en op zondag is er een beperkte dienst. Bussen van Siena naar Castellina: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it) rijdt ongeveer 7 keer per dag. Bussen van Castellina naar Radda: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it). Bussen van Siena naar Gaiole: busdienst Tiemme (T: 0577 204111 & www.tiemmespa.it).

  Op je fiets: Chianti is een schitterende plek om op de fiets te verkennen. Het biedt een heerlijke combinatie van romantische Toscaanse landschappen en uitdagende grindwegen. Ook de wielerwedstrijden in de regio trekken veel publiek. L’Eroica is een mooie race om te volgen, zowel voor deelnemers als toeschouwers. In dit bekende amateurevenement doen wielrenners vanuit de hele wereld mee op klassieke fietsen.

Aanvraagformulier