+31 (0)202253633

Login


Top Tien Dingen om te Doen

De torens alleen al maken een bezoekje aan deze middeleeuwse tijdcapsule de moeite waard, maar eigenzinnige bezienswaardigheden zijn in overvloed aanwezig in San Gimignano. Zorg ervoor dat je blijft nadat de menigten zijn vertrokken. Wat betreft musea: je kunt een combinatieticket kopen welke je toegang geeft tot alle musea.

Top Tien Dingen om te Doen

La Collegiata – een tot perfectie beschilderde kerk

De met torens bezaaide skyline is één van de meest spectaculaire plekken in heel Toscane. In zijn hoogtijdagen had de stad een totaal aan 72 torens, waar er vandaag de dag nog slechts 14 van bestaan. Torenhuizen waren kasteelresidenties die dienst deden als zowel warenhuizen als forten. Deze waren zelfvoorzienende enclaves die de rijkdom symboliseerden van de feudale edelen of welvarende kooplieden en hun minachting voor burgerlijke autoriteit. De komst van de Zwarte Dood in 1348 maakte een einde aan deze machtige torens. Het maakte ook een einde aan de voorspoed in San Gimignano tot aan de 20e eeuw. De stad vervaagde, verergerd door een gebrek aan politieke autonomie aangezien het onder de controle van Florence viel. Samengevat kwijnde San Gimignano weg als een economisch ondergeschoven kindje, overbrugd door de Renaissance – waar we voor altijd dankbaar voor zullen zijn.

De overgebleven torens concentreren zich rondom het Piazza del Duomo en het Piazza della Cisterna, waar het heel het jaar door krioelt van de toeristen. De hoge verdedigingstorens domineren de twee hoofdpleinen op het hoogste punt van de stad en worden gezien als statussymbolen, om met de rijkdom en sociale status van de eigenaren te pronken. Een andere theorie beweert dat de torens ook gelinkt waren aan de textielhandel, waardoor San Gimignano rijk werd. Omdat er weinig ruimte was op grondniveau werden sommige torens wellicht gebouwd om waardevolle, geverfde stoffen op te slaan. De consensus is echter dat deze imperiale torens begonnen als verdedigingswerken maar al snel statussymbolen werden, net als een wolkenkrabber in Manhattan vandaag de dag.

Lees verder

La Collegiata – een tot perfectie beschilderde kerk

De Collegiata, verwarrend genoeg ook bekend als de Duomo, is de meest indrukwekkende kerk van de stad. Deze prachtige, Romaanse kerk zal je ook het langst ophouden omdat elk stukje muur bedekt is met fresco’s. De mystiek van deze plek wordt geëvenaard door zijn gevoel van intimiteit, van de Toscaanse gestreepte bogen tot de gracieuze zuilen die hen ondersteunen. Het noordelijke gangpad laat Bartolo di Fredi’s dramatische scènes uit het Oude Testament (1367) zien, terwijl het tegenoverliggende gangpad het Leven van Christus (1333-41) van Lippo Memmi laat zien. De naaf is gewijd aan Het Laatste Oordeel van Taddeo di Bartolo (1393-6). Vergelijk deze gotische, narratieve schilderijen met de lyrische Renaissance-fresco’s van Ghirlandaio (1475) over het leven van een lokale heilige, in de kapel van Santa Fina. Deze geliefde heilige wordt elke maart herdacht met het bloesemen van gele viooltjes, bloemen die Santa Fina zouden symboliseren, op het lokale platteland.

Lees verder

Torre Campatelli – binnenin een echt torenhuis

Dit intrigerende torenhuis was het huis van de laatste resident van een illustere Florentijnse clan. In 2005 schonk Lydia Campatelli de toren aan Fondo Ambiente Italiano (FAI), het gerespecteerde Italiaanse erfgoedorgaan. Deze 13e-eeuwse toren, ingeklemd tussen 18e-eeuwse herenhuizen, is de enige in de stad die zijn originele indeling en uitgeholde interieur heeft weten te bewaren. Binnen ziet het eruit zoals de laatste eigenaar het heeft achtergelaten. Er is een kunstdisplay van Guido Peyron, de oom van Lydia Campatelli, samen met memorabilia gelinkt aan deze Florentijnse kooplieden en grondbezittende familie. Naast het plezier van het verkennen van een torenhuis gevuld met antiek, kun je ook genieten van het ontdekken van een 19e-eeuws Toscaans huis, dat de smaak van de hogere middenklasse in die tijd reflecteert.

Het beste van allemaal is de indrukwekkende audiovisuele presentatie, de Duizend Jaar San Gimignano, dat de geschiedenis van de stad schetst (gepresenteerd in het Engels en Italiaans). De presentatie onthult hoe de middeleeuwse wolkenkrabbers het civiliserende effect van het stedelijke leven betekende, met de signori (feudale heren) die werden aangemoedigd om hun kastelen op te geven voor het stadse leven. Er worden bredere historische punten gemaakt over de Toscaanse middeleeuwse geschiedenis. De borgo, of gefortificeerde stad, werd ook de thuisbasis van landeigenaren en kooplieden, en werd een symbool van veiligheid tijdens de conflicten tussen stad en staat.

Lees verder

Torre Grossa – voor middeleeuwse hoogtes

Het Palazzo Comunale (ook bekend als Palazzo del Podesta) is het verboden fort in het midden van het stadsleven sinds de dagen waarop Dante op ambassadeursbezoek vanuit Florence kwam. Idealiter verken je beide stadshuizen inclusief fresco’s (zie hieronder) en beklim je de toren. Maar als je in een luie bui bent en het een perfecte, windstille dag is, dan wil je je wellicht focussen op de klim naar de top. De stadhuistoren Torre Grossa, afgerond in 1311, is de hoogste toren in de stad (van 54 meter hoog) en de enige die je kunt beklimmen. Als je rustig aan doet is het metalen trappenhuis redelijk gemakkelijk te beklimmen, waarbij slechts het laatste gedeelte iets moeilijker is. Het uitzicht over Val d’Elsa vanaf de top is spectaculair, evenals het vogelperspectief op San Gimignano zelf.

Lees verder

Palazzo Comunale – cultuur en een klim naar de top

De Palazzo Comunale, dat verschillende lokale namen heeft, is sinds de middeleeuwen de zetel van de lokale regering. Dit indrukwekkende, verstevigde gebouw domineert vandaag de dag het plein, zoals het zeker altijd de levens van de lokale burgers heeft gedomineerd. Het Toscaanse stadhuis Torre Grossa (zie hierboven), met bijbehorende klokkentoren, vertegenwoordigt een burgerlijk ideaal. In het verleden beloofde het een mate van democratie aan de koopgilden, de edelheid en de burgers. Op de eerste verdieping van het stadhuis is de met fresco’s versierde Sala di Danta (ook bekend als Sala del Consiglio) te zien, dat herinnert aan Dante’s bezoek in 1299. Te bewonderen is een prachtige reeks aan middeleeuwse kunst, in het bijzonder Lippo Memmi’s vroeg 14e-eeuwse Maestà: de Maagd en Kind omringd door engelen, heiligen en hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de knielende podestà, de leidende magistraat van de stad in die tijd. De verdieping erboven laat morele lessen zien over een goede en slechte overheid, net als in Siena.

De tweede verdieping herbergt de Pinacoteca, de fotogalerie, dat werk daterend van de 13e tot de 15e eeuw tentoonstelt. Onder de vele goede schilderijen van het museum bevindt zich een reeks aan vroeg 14e-eeuwse fresco’s van Memmo di Filippuccio – zeldzaam omdat ze wereldlijke in plaats van religieuze scènes afbeelden. Deze scènes, bekend als de Huwelijksfresco’s, laten een jonge bruid en bruidegom zien die een bad delen en daarna in hun huwelijksbed kruipen – een intiem kijkje in het privéleven van middeleeuws Italië.

Lees verder

Sant’Agostino – voor magische fresco’s

Elke kerk in San Gimignano biedt wel een soort beloning, maar wellicht biedt Sant’Agostino de beste. Deze kerk, gelegen in het noordelijke puntje van de stad, dicht bij Porta San Matteo, is een eerbetoon aan Sint Augustine. De schuurachtige kerk is onversierd aan de buitenkant, maar allesbehalve dat aan de binnenkant. In 1280 werd er aan de bouw van de kerk begonnen en in 1298 werd deze afgerond, in Romaanse stijl met gotische elementen. De hoogtepunten zijn Benozzo Gozzoli’s vervaagde fresco’s van het Leven van Sint Augustine (1465) rondom het koor. Je zult dezelfde voorliefde voor kleur, rijke kleding en exacte portretschilderkunst terugzien als in de andere fresco’s van Gozzoli, in het bijzonder De Reis van de Magi in het Palazzo Medici Riccardi in Florence. Breng munten mee om de lichten te activeren om de fresco’s achter het hoge altaar te zien. De kerk is nog steeds een integraal onderdeel van het leven in San Gimignano, omdat hier zowel missen als concerten gehouden worden.

Lees verder

Wandel over de stadsmuren naar een wijnproeverij

Maak, voordat je de stad verlaat, een korte wandeling langs de stadsmuren tot aan la Rocca, het 14e-eeuwse fort. Dit semi-herstelde fort geniet van een uitzicht over terrastuinen en olijfboomgaarden die tot aan de wijngaarden van Vernaccia lopen. Deze wijngaarden produceren de beroemde witte wijn die zelfs in Dante’s Goddelijke Komedie werd genoemd. Het Museo Vernaccia (Vernaccia Wijnmuseum) is dé plek om een variatie aan lokale wijnen te proeven. Naast de beroemde Vernaccia kun je ook San Gimignano DOC-wijnen (rosso/rood, rosato/rosé en zoete Vin Santo-dessertwijn) proeven of kopen. Als je geïnteresseerd bent in wijnen van verder weg, ga dan voor de Chianti DOCG-wijnen, of de Toscana IGT-wijnen. Een audiovisuele voorstelling laat de geschiedenis van wijnmakerij in de regio zien.

Lees verder

Polo Museale Santa Chiara – eclectisch museumcomplex

In het voormalige klooster van Santa Chiara zijn tegenwoordig verschillende musea gevestigd. Dit zijn relatief kleine musea, een soort rariteitenkabinet, maar nog steeds de moeite waard. Het Museo Archeologico (Archeologisch Museum) toont Etruskische en Romeinse vondsten, waaronder bronzen beeldjes en levendige mozaïektegels. Het nabijgelegen Spezieria di Santa Fina is de thuisbasis van een gedeeltelijk gereconstrueerde apotheek uit de 15e eeuw. Er zijn keramiek-en-glazen vaten te zien die zijn ontworpen voor kruidengeneesmiddelen en helende lotions en drankjes. Boven heeft de Galleria d'Arte Moderna (galerij van moderne en hedendaagse kunst) werken van Italiaanse kunstenaars tentoongesteld staan. Eén combinatieticket geeft toegang tot alle musea.

Lees verder

Piazza della Cisterna – essentie van San Gimignano

Het Piazza della Cisterna is een middeleeuwse tijdcapsule en kan het beste worden gewaardeerd nadat de menigten zijn vertrokken. Dit charmante, driehoekige plein bevat een 13e-eeuwse put, waarnaar het plein is vernoemd. Het plein is nu slechts een gemoedelijke plek voor een foto, maar ooit markeerde het, het knooppunt tussen de Via Francigena-pelgrimsroute en de weg die van Pisa naar Siena loopt. Dit is nog altijd het mooiste plein in de stad, geplaveid met bakstenen in visgraatpatroon en geflankeerd door middeleeuwse herenhuizen en torenhuizen daterend uit de 13e eeuw. Aan één kant staat de zogenaamde ‘duivelstoren’ en de tweelingtorens die de residentie van de Ardinghelli markeren, de voornaamste Guelph-familie van de stad.

Lees verder

Museo della Tortura – middeleeuws foltering

Als je tienerkinderen je aan het martelen zijn voor meer bloeddorstig entertainment, overweeg dan het Museo della Tortura (het Martelmuseum), net ten oosten van het Piazza della Cisterna. Na te veel kerken trekt deze schokkend ijzingwekkende collectie van middeleeuwse martelinstrumenten wellicht wel de aandacht van je puber. Het is, zoals het hoort, schokkend en provocatief in plaats van vermakelijk.

Lees verder

Beleef een officiele Toscane Tour met

Wine tasting dinner & Cooking Class under the sunset!!

Visit a winery in Montalcino where you will learn how to make pasta, the pride of Montalcino’s tradition, and you will taste the legendary Brunello di Montalcino!
Knead local flours to make out of them, the most traditional pasta of the land: the "pinci"!!
Making "pasta" here with us is like doing a little magic !!
Eggs and flour, a pinch of salt and… the art of the "housekeeper" will do the rest.
And… while the mixing rests, a visit in the wine cellar will allow you to dip into the most authentic traditions and get to know the history, the productive secrets, the people that have made Montalcino and its territory "prestigious" in the whole world.
At the end, during sunset, take a seat with the producer and taste with him the homemade pasta  with other dishes of the local kitchen prepared by the wise hands of Anna, accompanied by a tasting of 5 wines 

vanaf €168

Siena Walking Tour

Enjoy a 1-hour guided tour of the remarkable city of Siena to discover its ancient history and traditions, stunning churches and fascinating palaces. See the very best of this ancient and mystical city with the help of an expert guide, who will illuminate its hidden gems, legends, and gripping history. Discover the fascinating tradition of the Palio horse race and the Contradas (districts) of Siena. If you have extra time, you can enjoy a 30-minute tour of the Cathedral (Duomo) and see the beautiful works of art kept there, including some of Michelangelo’s statues, and the spectacular Piccolomini Library.

vanaf €15

Private pasta-making class at a Cesarina's home with tasting in Florence

Immerse yourself in a
private pasta-making class at the Cesarina's home, 
learn the secrets of the region's most famous pasta dishes and taste the fruit of your labour accompanied by a glass of
local wine.
During the lesson the Cesarina will reveal the tricks of the trade of
3 authentic regional pasta recipes. Have fun putting your cooking skills to the test. Each participant will have a
workstation equipped with utensils and all the ingredients to make the dishes. Then,
taste everything you have prepared accompanied by a selection of
red and white local wines.

vanaf €145

Hands-on Pizza Making Workshop in Florence - Kids Welcome!

Always wanted to throw an amazing pizza party at home for your family and friends? Let Antonella show you how in this Hands-on Pizza Making Workshop in central Florence.
Her terraced apartment has the most gorgeous view of the city too!

vanaf €89.92
Aanvraagformulier