+31 (0)202253633

Login


Te zien en te doen

Vagliagli grenst aan de zuidelijke Chianti en is dus goed gelegen voor culturele uitstapjes naar Siena en Castellina in Chianti. Florence en San Gimignano liggen verder weg, maar vormen nog steeds verleidelijke dagtochten voor cultuurliefhebbers. Dichter bij huis kun je een bezoek brengen aan een beeldenpark en je te laten verwennen met wijntours en wijnproeverijen. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om lekker te eten en rustieke herbergen te bezoeken, die soms gelegen zijn in kastelen. Dan heb je nog de niet te vergeten fietsritten, Vespa-tochten en gastronomische picknicks in het glooiende landschap. Dit is het echte buitenleven.

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar Gaiole, Greve, Panzano, Radda, Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San Gusme, San Donato in Poggio en Lecchi.

Te zien en te doen

Dievole-landgoed: fietsen, picknicken of wijnproeven

Overweeg een fietstocht of een gastronomische picknick in de wijngaarden rond Lecchi als je meer wilt dan alleen maar een wijnproeverij ervaring. Een verscheidenheid aan verleidelijke landelijke ervaringen kan worden geboekt via het landgoed Dievole, waarbij je kan eindigen met een diner bij kaarslicht in een van de restaurants van het landgoed.

Rond het gehuchtje Vagliagli ligt een aantrekkelijke fietsroute die je op ontspannen wijze over de glooiende wijngaarden leidt. Kijk uit naar fladderende vlinders, spannende vogels en de geur van gebakken aarde terwijl je fietst. De route begint in het gehucht Vagliagi en biedt een intrigerende tocht van 26 km over met wijnranken begroeide heuvels. In het hart vind je het wijnlandgoed Dievole, een 400 hectare groot terrein dat zich 12 km ten noorden van Siena bevindt. Hoewel het een privé landgoed is, mag iedereen er rijden op het pad, dat onlangs is vernieuwd en bewegwijzerd. De 'nieuwe' route is bedacht door een landgoedarbeider, die het land kent als de achterkant van zijn door de zon gebruinde hand. In zekere zin is het pad zo oud als de heuvels en werd het bijna duizend jaar lang gebruikt door Toscaanse deelpachters. Bezoek het landgoed van Dievole voordat je op pad gaat en overweeg de optie om een gourmetpicknick te reserveren.

De wijngaard van Dievole is 80 hectare groot en al gecultiveerd sinds 1090, toen het nog een monastiek bedrijf was. Tegenwoordig produceert de accommodatie ook bekroonde olijfolie. Vanaf het hoogste punt van de wijngaarden heb je vergezichten over olijfgaarden, diepe bossen en in elkaar overlopende wijngaarden die beplant zijn met de druiven die nodig zijn voor de Chianti Classico. Het landgoed biedt gastronomische picknicks en fietstochten, maar ook proeverijen van wijn en olijfolie, compleet met Pecorino-kaas en crostini besprenkeld met olijfolie. Als je hart is gestolen door deze prachtige plek, dan kun je ervoor kiezen om te genieten een lichte lunch of een romantisch gastronomisch diner in Ristorante Dievole. Als alternatief is ook het restaurant Giardino del Tasso een echte aanraden voor een diner bij kaarslicht.

Lees verder

Castellina in Chianti, een dagje uit

Bezoek het naburige Castellina in Chianti, een charmant trefpunt ten noordwesten van Vagliagli. Verken het Archeologisch Museum om de vondsten uit Etruskische tombes te bezichtigen, waaronder een amfora die symbool staat voor drinken en feesten, en die laat zien dat wijn een teken van status was welke gedronken werd tijdens rituelen en ceremoniën. Hoewel de graven bijna drieduizend jaar geleden werden gebouwd, voelt het alsof de makers ervan net zo als ons zijn. Klim naar de loopbrug op de toren en geniet van een prachtig uitzicht over de Chianti-bergen, San Gimignano en de Val d'Elsa.Wandel naar beneden over de Via delle Volte, een schilderachtige straat met stenen gewelven die aan de zijkant van de heuvel is gebouwd.

Overweeg je eerste wijnproeverij bij een enoteca, aangezien Castellina als één is met de Chianti Classico. Het handelsmerk op de flessen van de Chianti Classico is de zwarte haan, het historische symbool van de Chianti Militaire Bond. In de late 13e-eeuw was Castellina de eerste plek van de Chianti Bond, een groep van drie Florentijnse feodale kastelen. Bel voor de lunch naar L'Antica Trattoria alla Torre. Deze ouderwetse herberg ligt aan het centrale plein en serveert Toscaanse lekkernijen op een zomers terras. Geniet van de Florentijnse T-Bone steak, gegrild vlees en Pecorino-kaas, welke uiteraard worden weggespoeld met een Chianti Classico wijn.

Na de lunch geniet je van heerlijk ijs bij Gelateria Castellina, welke bekend staat om zijn experimentele ijs. De smaken variëren van ricotta en vijgen tot chili en chocolade of citroen en kiwi. Er is ook de favoriete creatie van de eigenaar, cantuccini en Vin Santo: amandelkoekjes met zoete Toscaanse wijn. Er is hoe dan ook geen ontsnappen aan wijn in de Chianti. Voordat je vertrekt, moet je echt Toscaanse levensmiddelen inslaan, inclusief kazen, koekjes en vleeswaren. (Raadpleeg onze gids voor Castellina in Chianti voor suggesties om te winkelen)
Castellina Archaeological Museum
Piazza del Comune 17
53011
Castellina in Chianti
T: (+39) 347 679075 & 0577 742090 www.museoarcheologicochianti.com
Gelateria Castellina
Via IV Novembre 47
53011
Castellina in Chianti
T: 0577 741337
www.anticadelizia.it

Lees verder

Beeldenpark in Chianti voor een boeiende kunstroute

Het beeldenpark in Chianti is gelegen in Pievasciata, ten zuiden van Vagliagli, Hoe lekker het ook is om je een weg te eten en drinken door Chianti, dit vormt een verrassend alternatief. Dit harmonieuze beeldenpark, ook wel bekend als het Parco Sculture del Chianti, ligt in een klein eikenbos en loopt zelfs over in de lokale gemeenschap. De route bestaat uit een scala van olijfboomgaarden en heuvels gedrapeerd in wijngaarden, met sublieme uitzichten die zich rondom elke haarspeldbocht ontvouwen. Volg in het park het houten pad dat langs de beelden van verschillende materialen en stijlen kronkelt.

Het beeldenpark is samengesteld door de kunsthandelaren Piero en Rosalba Giadrossi. De kans is groot dat je hen ontmoet, omdat ze vaak in het park zijn om te helpen. Het concept is ontstaan uit een oude Italiaanse traditie waarbij kunstwerken speciaal worden gemaakt om buiten te staan. Ongeveer 40 hedendaagse beelden van verschillende artiesten staan verspreid in een bos van 7-hectare. Onderweg zoek je je een weg door een labyrint van glazen kubussen of staar je naar een sculptuur van een cipres die levendiger lijkt dan de echte boom.

Natuurlijk zal niet iedereen alle beelden even mooi vinden. Maar deze collectie zet iedereen wel aan tot nadenken. De Indonesiër Ichwan Noor creëerde De Denker als eerbetoon aan De Denker van Rodin. Het nobele karakter is vervangen door een prozaïsch persoon. Suspended Stone van Mauro Berrettini is een geniaal verlicht sculptuur dat gemaakt is van travertijn uit het naburige Rapolano, ten zuiden van Siena. Energy van de Griekse beeldhouwer Costas Varotsos is een structuur die lijkt op een cipres op een bergachtige locatie. Labyrinth, van de Britse artiest Jeff Saward, is geïnspireerd op een stenen labyrint dat was gevonden in Val Camonica, Naquane van 700-800 v.Chr. Deze is achthoekig, terwijl het originele labyrint rond was. De materialen die zijn gebruikt verschillen van echt marmer en granieten beelden tot moderne installaties met neonlichten en geluiden. Er is ook een brug van helderblauwe tegels die, op een heldere dag, de verre skyline van Siena omlijst. Sommige kunstwerken staan nu buiten het park dus houd je ogen open voor bijvoorbeeld de typisch Britse rode telefooncellen.

Het park heeft tevens een amfitheater waar in de zomer concerten gehouden worden van alle soorten muziek: klassiek, opera, jazz, volks, gospel en tango. Het amfitheater zelf is ook een kunstwerk met zijn platen van wit carrara-marmer uit de steengroeve van Michelangelo, zwart graniet uit Zimbabwe en een podium bedekt met lavasteen. Wandel voordat je het park verkent eerst naar de kiosk bij de ingang en haal hier een audiotour of download de app.

Lees verder

Castello di Fonterutoli - Wijnproeverij & exclusief dineren

Ongeveer 5 km ten noordwesten van Vagliagli bevindt zich Castello di Fonterutoli, het eerste aanzienlijke wijnlandgoed ten zuiden van Castellina, en een voormalige Florentijnse buitenpost. Het landgoed is 21-hectare groot en vormt het voorouderlijke hart van de Mazzei-grond, een gebied dat sinds 1435 al 24 generaties lang in het bezit is van de markiezen van Mazzei. Hoewel het landgoed op 6 km ten zuiden van Castellina ligt, strekken de vergezichten zich uit tot Siena. Vanaf dit tijdloze stenen gehucht kun je de Torre del Mangia van Siena zien en de contouren van de kathedraal. Deze Fonterutoli-landgoederen zijn voornamelijk bepland met Sangiovese, maar je vindt hier ook in kleinere mate de Merlot, Malvasia Nera en Colorino. De bekroonde Fonterutoli Chianti Classico wijnen worden afgestemd op hun grappa, olijfolie en de Toscaanse keuken. En als het nog niet genoeg is om de vintage wijnen van deze wijnbaron te proeven, kun je op het landgoed ook natuurlijke Toscaanse schoonheidsproducten met lavendel kopen. Deze zijn gemaakt door Carla Mazzei, nazaat van de wijndynastie van het landgoed. Geniet ook van een lunch of diner in het geprezen restaurantL’Osteria di Fonterutoli

Dit landgoed is ook de ideale plek om meer te leren over de lokale geschiedenis. Fonterutoli was namelijk voor zowel de Florentijnen als de Sienese bevolking een aanzienlijk slagveld. In het begin van de 13e-eeuw vochten de strijdende republieken Florence en Siena over het grondgebied van Chianti dat ertussenin lag. Om dit gevecht voor altijd te beëindigen, werd besloten om vaste grenzen aan te leggen. Twee ridders zouden op hetzelfde moment van beide steden vertrekken en op het punt waar ze samenkwamen, moest de grens ontstaan. De ridders vertrokken bij dageraad op het moment dat de haan kraaide. De Florentijnen speelde echter vals en wonnen.

Hun symbolische zwarte haan werd in een donker kippenhok gehouden en vrijwel uitgehongerd. Zodra het dus vrijgelaten werd, begon het te kraaien. De Florentijnse ridder ging daarom al met een enorme voorsprong van start en ontmoette de Sienese ridder bij Fonterutoli, op maar 12 km van de poorten van Siena. De witte haan van Siena volgde netjes de instructies, maar werd oneerlijk door de Florentijnen verslagen. Het resultaat hiervan was dat het grootste stuk van Chianti in Florentijns bezit kwam. Dit gebeurde al veel eerder dan de val van Siena in 1555. Een triomfantelijk Florence verlegde zijn grenzen naar Fonterutoli, naast de nieuwe grenzen van Castellina, Radda en Gaiole. Hierna werd de Chianti Militaire Bond opgezet met de Zwarte Haan als zijn schild. Siena lachte echter als laatste: Castellina, Radda en Gaiole behoren nu weer bij Siena.
L’Enoteca, Castello di Fonterutoli 
T: 0577 741385
www.mazzei.it

Lees verder

Rocca delle Macie wijnproeverij en kooklessen

Een charmante wijnroute omzoomd door wijngaarden voert je voor 13 km lang naar het westen, via Fonterutoli naar Rocca delle Macie. Dit stellaire wijnlandgoed was een vervallen hoeve totdat de spaghettiwestern filmproducent Italo Zingarelli het in 1973 opknapte. Hij droomde er zijn hele leven al van om een eigen wijngaard te hebben in het hartje van Chianti Classico. Met Rocca delle Macie ging deze droom in vervulling. Het landgoed wordt nu beheerd door zijn jongste zoon Sergio die ook de huidige voorzitter is van Consorzio Vino Chianti Classico, ofwel het Chianti Classico Consortium. Dit jonge vooruitstrevende landgoed produceert de ‘best verkopende wijnen’ en de grond van 500-hectare ligt verspreid over 2 gebieden: vier Chianti wijnlandgoederen in Castellina en twee in het wijngebied van Morellino di Scansano. Naast de 200-hectare wijngaarden produceren ze ook een uitstekende olijfolie op olijfgaarden die 40-hectare groot zijn.

Het landgoed Tenuta Le Macie is 93-hectare groot en ligt in het zuidwesten van Chianti. Het vormt het hart van het bedrijf en heeft de mooiste wijngaarden. De terrassen zijn voornamelijk beplant met Sangiovese-druiven, maar je vindt hier ook de Cabernet Sauvignon, Merlot en Colorino. Naast de gewaardeerde Chianti Classico wijnen heb je hier de mogelijkheid om een aantal IGT Super Tuscans te proeven. Veel wijnlandgoederen zijn erg op zichzelf gericht, maar Tenuta Le Macie gelooft juist in samenwerking met anderen om speciale wijnen te produceren, of het nu in San Gimignano of Orvieto is. Natuurlijk moet je tijdens je bezoek een van de beste Chianti Classico wijnen van het landgoed proberen. De wijnen hebben de fruitige smaak van zwarte bes en kersen. Kies voor de gewone wijnproeverij (van Chianti Classico of de Super Tuscans) of ga voor de uitgebreidere wijnproeverij van 3 uur waarbij je ook een diner met aansluitend een nagerecht en Vin Santo krijgt.

Als alternatief kun je ook dineren in Ristorante Riserva di Fizzano, het restaurant van het landgoed. Als de gerechten je bevallen, is het ook mogelijk om een kookles te boeken met de inwonende chef Aldo. Typische gerechten die je hier leert koken zijn pici all’aglione (stompe pasta in knoflooksaus), pappa al pomodoro (dik brood en tomatensoep) en typische cantuccini amandelkoekjes.

Lees verder

Verleidelijk Siena

Siena ligt op ongeveer 25 minuten (15km) rijden ten zuiden van Vagliagli, wat het ideaal maakt voor een magisch dagtripje. Siena is een heerlijk beschaafde en gotische stad, gebouwd op menselijke schaal, waar je je snel op je gemak zal voelen. Alle wegen leiden naar het betoverende plein Il Campo dat met zijn schelpachtige vorm doet denken aan een amfitheater. Ga lekker zitten op het terras van een café, op het schuin aflopende gedeelte van het plein, en zie of je wellicht in het geplaveide oppervlak de verdeling van de 9 segmenten kunt spotten. Vanaf het midden van de 13e-eeuw tot aan het begin van de 14e-eeuw werd Siena namelijk geregeerd door de ‘Raad van Negen’. Overweeg daarnaast ook nog om de trappen te beklimmen van de slanke Torre del Mangia. Van hieruit geniet je van een schitteren uitzicht over het roze plein en de daken van de stad. Nog indrukwekkendere uitzichten over de stad heb je overigens vanaf de kathedraal.

Na een vroege lunch struin je richting de Duomo, de gotische kathedraal van Siena. De façade biedt een prachtig schouwspel van groen, roze en wit marmer. De kathedraal en het Museum van de Kathedraal moet je eigenlijk zien als een eenheid, dit aangezien ze een aantal ruimtes delen. Het museum bevat enkele originele beelden van Pisano, maar ook het meest geliefde werk van Siena: Duccio’s Maestà, de getroonde Maria. Voor veel bezoekers is echter de wandeling over het dak net zo spectaculair. Deze wandeling staat bekend als het Panorama van de Onvoltooide Façade. Vanaf hier heb je misschien wel de mooiste uitzichten over Siena. Tegenover de kathedraal staat nog een opmerkelijk gebouw: de Spedale di Santa Maria della Scala. Duizend jaar geleden was het opgericht als een ziekenhuis, maar in recente jaren is het omgebouwd tot een fantastisch museum. In de middeleeuwen was het echter ook al veel meer dan alleen maar een ziekenhuis. Het kunstrijke complex diende toentertijd namelijk ook als hostel voor pelgrims, een weeshuis, een opslagruimte voor gedorst graan en beschikte over kerkelijke fresco´s.

Maar vergeet door de tal van schitterende musea die Siena rijk is niet de aantrekkelijke achterliggende straatjes. De geschiedenis van de stad onthult zich hier als een soort van middeleeuwse banner. Het goed beloopbare Siena heeft goed onderhouden muren en uitnodigende toegangspoorten. Dwaal rond door de wirwar van middeleeuwse straatjes en ontdek de geheime binnenplaatsen, de fonteinen en de verrassende uitzichten op het landschap. Bekijk tevens onze gids van Siena voor meer bezienswaardigheden in deze prachtige stad.
  

Lees verder

Beleef een officiele Toscane Tour met

Horseback Riding Tour with wine tasting from San Gimignano

Getting in tune with such an intelligent animal like a horse is rejuvenating for body and soul: cross the Chianti countryside paths led by an expert guide, admire those world famous hills covered by olive groves and vineyards and get in tune with nature, your horse and yourself.
Highlights:
• Private tour for couple and small groups
• Departure from an agreed meeting point or from your hotel at 9:30 am
• Horse riding between vineyards and olive groves
• Transfer by car to the winery where the experience takes place
• Tuscan meal + 4 wine tastings
• Return to our agreed meeting point or drop off to your hotel
• Languages: Italian, English + French and Spanish on request

vanaf €220

segway tour guide 2h

Segway Rent florence our company has been operating in the sector for 10 years. We use only original US segway. We are located exactly in the historic center, Piazza di San Benedetto(meeting Point), in front of the Cathedral of Santa Maria Del Fiore.the tour you choose is with a private guide, you will be alone with your guide and if you want you can decide the stops. our guides speak all the main languages including japponese and russianothers at 2h you will have all the time necessary to learn the correct use of the segway. your tour will be two hours effective with the guide

vanaf €39

Cinque Terre Small Group Guided Tour from Florence

Discover the breathtaking area of Cinque Terre, a UNESCO Heritage site, visiting four of the five villages; departing from Florence, in a small group of max 25 participants, and using the right size vehicle, you’ll be able to reach the Cinque Terre Park, very fast. Moving by train/boat (tickets included), to maximize your time/comfort, and with the assistance of an expert guide, discover the beauties of Manarola, Vernazza and Monterosso. In Monterosso free time for lunch (not included), shopping or relax on the beach; in the afternoon you will meet your driver, to come back to Florence.

vanaf €129

Road Bike Chianti Classico Tour

You'll be picked up at your hotel (or nearby) in Florence and transferred by van to our villa in the heart of the gorgeous Chianti Classico wine region of Tuscany. From here we set out on our road bikes to discover the roads of the Giro (and the most amazing scenery along the way). Also stop for a stroll on the cobbled streets of Radda In Chianti and Castellina in Chianti, two of our all-time favorite medieval towns. In the afternoon, after lunch and a wine tasting, you will be taken by van back to Florence.

vanaf €190.73
Aanvraagformulier