Bel ons op: +31 (0)202253633
E-mailadres
Wachtwoord

 • Volterra is een van de mooiste en minder bekende stadjes in het heuvelland, weggestopt in het hart van Toscane op slechts korte afstand van Florence (72 km), Siena (50 km), Pisa (64 km) en San Gimignano (29 km).
  Idyllisch gelegen te midden van een beeldend landschap van zacht glooiende heuvels en weelderige bossen, abrupt begrensd door kale, diepe door klei ommuurde kloven, geulen en ravijnen, domineert en verdeelt het op 545 meter boven de zeespiegel gelegen Volterra de Cecina- en Eradalen.
  Klik hier voor meer informatie over Volterra

 • Historische informatie

  GESCHIEDENIS
  Volterra is oorspronkelijk door de Etrusken gesticht. Vanaf de 8e eeuw v.Chr. begonnen de Etrusken zich over het bergland te verspreiden en deze Etruskische stad met de naam Velathri liet een opmerkelijke economische ontwikkeling zien die gebaseerd was op de minerale afzettingen van koper en zilver in een gebied dat rijk was aan bossen, landbouw en veeteelt. Velathri ontwikkelde zich tot een van de twaalf stadsstaten van Etrurië met een territorium dat zich uitstrekte van de rivier de Pesa tot aan de Tyrrheense zee en van de rivier de Arno tot het stroomgebied van de rivier de Cornia.

 • Tijdens de Romeinse periode veranderde de naam van Volterra in Velathri en in Volaterrae en de stad onderhield goede relaties met Rome. In de laatste jaren van de eerste eeuw voor Christus kwam Volterra verder tot bloei en dit is zichtbaar in de stedelijke ontwikkeling gedurende deze periode waarin de bouw van het theater en van een woonwijk in de buurt van Vallebona tot stand kwamen.

 • Tijdens de vroege Middeleeuwen werd Volterra aangewezen als bisdom van een uitgestrekt gebied en kwam een kleine bidruimte, toegewijd aan Maria en de eerste dom van de stad, tot stand. Giusto was de eerste bisschop en beschermheilige van Volterra en een legende vertelt hoe hij op miraculeuze wijze de stad in de 6e eeuw redde door de van honger uitgeputte bevolking aan te sporen brood over de verdedigingsmuren te gooien; daardoor waren de Barbaren ervan overtuigd dat de stad tegen een lange belegering bestand was waarop zij zich terugtrokken en de stad werd gered.
  Tijdens de 9e en 10e eeuw zorgde de groeiende welvaart niet alleen voor een versterking van religieuze leven maar ook van de sociale, economische en juridische functies van de stad. Vier markten en evenveel religieuze feestdagen werden door de Karolingische keizers erkend.

 • Na de laatste Hongaarse invasie werden onder druk van de toename van de bevolking (na het jaar duizend) de eerste middeleeuwse wijken van de stad gebouwd, vooral rond het gebied van Castello. Borgo di Santa Maria (tegenwoordig Via Riccirelli), Borgo dell’abate (tegenwoordig Via Buonparenti en Via Sarti), de ene loodrecht en de andere evenwijdig aan de muren van het kasteel.
  In de 13e eeuw kocht de nieuw gevormde gemeente de rechten op de winning van zout (een belangrijkste bron van inkomsten voor de stad), zwavel, sulfaat en aluin op het gebied van Larderello, Sasso en Libbiano maar moest al snel zijn onafhankelijkheid bevechten tegen de uitbreidingen van Pisa, Siena en Florence.
  Veel woontorens met inbegrip van de Toren van het Varkentje werden als verdedigingswerken gebouwd om de adellijke families tegen hun veelvuldige en bittere gevechten om de macht te verdedigen. De middeleeuwse verdedigingsmuur werd tegen hoge kosten gebouwd om een door een paar duizend inwoners bewoonde wijk te omsluiten.

 • Volterra was ook betrokken bij de partijenstrijd tussen de Welfen en Ghibellijnen.
  In 1361 viel de stad ten prooi aan de Florentijnse overmacht en hoewel haar onafhankelijkheid formeel werd erkend werd de autonomie van het stadsbestuur sterk aan banden gelegd.
  Tijdens de Renaissanceperiode begonnen de rijke families van Volterra terwijl de stad werd versterkt met het verfraaien van hun paleizen in Florentijnse stijl.

 • Aan het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw begonnen de landbouw en de handel in albast te bloeien, werden de wegen verbeterd en werd het centrum van de stad vergroot. Terwijl de naoorlogse economie op de winning en bewerking van albast was gebaseerd, zorgden de zoutwinning en de vestiging van een aantal chemische en industriële installaties ervoor dat Volterra een grote toename van het aantal inwoners registreerde. Vandaag ontwikkelt het toerisme zich stilaan tot een van de belangrijkste economische pijlers. Volterra bezit immers niet alleen een groot aantal historische monumenten die drieduizend jaar geschiedenis weerspiegelen maar de stad telt ook drie hoogst interessante musea binnen zijn muren: het Guarnaccimuseum, de kunstgalerij en het museum voor religieuze kunst.

 • Musea

  ETRUSKISCH GUARNACCI MUSEUM
  Het Guarnaccimuseum is een van de eerste openbare musea van Europa. Het werd gesticht in 1761 toen de adellijke abt Mario Guarnacci (Volterra, 1701 tot 1785 ) als verzamelaar van oudheden zijn archeologische collectie aan "de burgers van de stad Volterra" schonk. De schenking omvatte ook een omvangrijke bibliotheek van meer dan 50.000 delen.
  Op de begane grond worden de geschiedenis van Villanova evenals oriëntaliserende, archaïsche en klassieke tijdperken toegelicht en dit gaat door op de tweede verdieping waar de economische en artistieke pracht en praal van het Etruskische Volterra vanaf de 4e eeuw vóór Christus uitgebreid te bewonderen zijn.
  Etruskisch Museum, Via don Minzoni 15
  Tel. +39 0588 86347
  Openingstijden (bij benadering): dagelijks behalve Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag
  Van 16 maart t/m 2 november - van 9.00 tot 18.30 uur
  Van 3 november t/m 15 maart - van 9.00 tot 14.00 uur

  DE KUNSTGALERIJ EN HET OPENBAAR MUSEUM
  Het Palazzo Minucci - Solaini in het centrum van Volterra dat aan het einde van de 15e eeuw werd gebouwd, is het paleis waar nu een kunstgalerij en het Openbaar Museum zijn ondergebracht, met een belangrijke collectie schilderijen uit lokale kloosters, kerken, de kathedraal, het Sint Linusconservatorium in San Pietro, Spedali Riuniti en middeleeuwse en hedendaagse kunstwerken die eigendom zijn van het Guarnacci Museum. Palazzo Minucci - Solaini is een prachtig voorbeeld van Renaissancearchitectuur. Dankzij de zorgvuldig uitgevoerde restauratie zijn onlangs de oorspronkelijke structuur ervan aan het licht gekomen evenals de verfijnde symmetrie van de gevel en de elegante harmonie van de binnenplaats.
  Kunstgalerij en Openbaar Museum, Via dei Sarti 1; tel. +39 0588 86347
  Openingstijden (bij benadering): dagelijks behalve Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag
  Van 16 maart t/m 2 november - van 9.00 tot 18.30 uur
  Van 3 november t/m 15 maart - van 9.00 tot 14.00 uur

  MUSEUM VOOR RELIGIEUZE KUNST
  Het Museum voor Religieuze Kunst is ondergebracht in het bisschoppelijk paleis.
  Het museum werd op 20 december 1932 gesticht en officieel geopend door Canon Maurizio Cavallini. Het museum toont kunstwerken uit de kathedraal en de kerken van het bisdom en een bijzonder interessante collectie houten en terracotta beelden, heilige gewaden, kerkelijk meubilair en de enige overgebleven 14e eeuwse marmeren beelden die ooit de kathedraal sierden.
  De trap die naar het museum leidt, is versierd met prachtige 10e-eeuwse architraven van de Pieve di Lorenzo in San Montalbano.
  Museum voor Religieuze Kunst
  Via Roma
  Openingstijden (bij benadering): dagelijks behalve Nieuwjaarsdag en Eerste Kerstdag
  Van 16 maart t/m 2 november - van 9.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.30 uur
  Van 3 november t/m 15 maart - van 9.00 tot 13.00 uur

 • ALBAST

  ALBAST: DE HANDNIJVERHEID
  Volterra is stad van natuursteen. De smalle straten, de dreigende torens en de majestueuze paleizen en forten zijn van steen gebouwd.
  Een geelgrijze steen, een zandsteensoort vol fossielen van zeldzame schoonheid.
  Albast is een speciale steensoort en dat is het ambacht ook.
  De naam albast is vrijwel zeker Egyptisch van oorsprong en waarschijnlijk ontleend aan de stad Alabastron die beroemd was om de handmatige fabricage van vazen en amforen die voor het bewaren van parfum werden gebruikt.
  Het ambacht van albastbeeldhouwer bloeide aan het begin van de 18e eeuw toen geschoolde ambachtslieden en beeldhouwers startten met de reproductie van klassieke kunstwerken met het gevolg dat deze met de hand gesneden producten over de hele wereld bekendheid verwierven.

  ALBAST HANDWERKPRODUCTEN:
  Alabaster Scali
  Loc Campiano
  SS 68 km 33
  VOLTERRA  tel.. +39 0588 87737

  Società Cooperativa Artieri Alabastro
  Via Pisana 28
  VOLTERRA  tel. +39 0588 86135

 • Astiludio

  ASTILUDIO (Vendelzwaaien)
  De historische groep "Bandieratori e Balestieri" heeft de middeleeuwse kunst van het vendelzwaaien en boogschieten nieuw leven ingeblazen. In 1981 trad de groep toe tot de Italiaanse federatie van vendelzwaaiers en in hetzelfde jaar vond in de sfeervolle entourage van het Piazza dei Priori de eerste versie van de Astiludio plaats, een spectaculair toernooi in middeleeuwse kostuums te midden van andere historische groepen uit verschillende delen van Italië. De Astiludio is nu een jaarlijks terugkerend evenement dat eenmaal per jaar op de eerste zondag van september plaats vindt.

 • Andere bezoeklokaties in Volterra

  Porta all'arco: Belangrijke overblijfselen van Etruskische techniek daterend uit de 4e eeuw voor Christus; hier zijn ondermeer imposante deur- en raamstijlen van grote blokken steen bewaard gebleven.

  Piazza dei Priori: In het hart van de stad ligt een van de meest harmonieuze en schilderachtige middeleeuwse pleinen van Toscane." 

  Palazzo dei Priori: Dit in de 13e eeuw gebouwde stadhuis ofwel "Palazzo Communale" is een van de oudste van Toscane. Het is verrijkt met elegante tweedelige ramen, talrijke wapenschilden en majolica die aan Florentijnse families hebben behoord. Het Palazzo dei Priori wordt bekroond door een mooie toren met een aantal afzonderlijke torentjes.

  Duomo: Een Romaans gebouw (12e eeuws) met een mooi portaal, groot roosvenster en rijke decoratie. Het interieur is in drie beuken verdeeld en bewaart een aantal kunstwerken. De "Deposizione", een opmerkelijke houtsculptuur, een marmeren ciborie door Mino da Fiesole, daterend uit 1471 en "Annunciazione" door Bartolomeo della Porta. Binnen een kapel met "Natività" en "Adorazione" en twee geschilderde terracotta's toegeschreven aan Andrea della Robbia. Aan de linkerkant vindt u het fresco "Cavalcata dei Magi" door Benozzo Gozzoli (1479). Hier worden ook andere werken van Taddeo di Bartolo, Antonio Vanni, Neri di Bicci, Domenico Ghirlandaio en Luca Signorelli bewaard.

  Battistero: Achthoekig gebouw uit 1283 met een zeer fraai Romaans portaal. Binnen bevindt zich de doopvont van Sansovino en het rijk gedecoreerde altaar van Mino di Pietro.

  "Quadrivio dei Buonparenti": Steek even de weg over tussen de Via Roma en Via Ricciarelli en u staat op een van de meest ontroerende hoekjes van het middeleeuwse centrum van Volterra. Hier staat de torenhuis van Buonparenti die opdoemt tussen de oude paleizen en torens.

  Palazzo Viti: bewaart een rijke verzameling albast, porselein en antieke religieuze gewaden.

  Kerk van de aartsengel Michael (San Michele Archangelo): Hierin worden werken van Pomarancio en Carlo Maratta evenals een terracotta van Andrea della Robbia bewaard.

  Romeins theater: Dit werd in 1950 ontdekt en het is een belangrijke ruïne uit het Romeinse tijdperk.

  Het fort: Imposant defensief bouwwerk waarin tegenwoordig een gevangenis is gehuisvest.

  Balze: Opvallende door aardverschuivingen ontstane kloven.

Beleef een officiele Toscane Tour met

Private Trasfer from Florence City Hotel to Florence Airport

We provide transfer services with Mercedes Luxury sedans/vans and minibuses to Amerigo Vespucci (FLO) Airport in Florence.
In order to offer transfers service to and from all the hotels, private villas, apartments, residences and farmhouses.

vanaf 80 Euro

Tour met gids en een kleine groep naar de Cinque Terre vanuit Florence

Ontdek het adembenemende gebied van Cinque Terre, een UNESCO-erfgoedlocatie, met een bezoek aan vier van de vijf dorpen. U vertrekt vanuit Florence in een kleine groep van maximaal 15 deelnemers en door het gebruik van het juiste formaat voertuig kunt u het eerste dorp rechtstreeks bereiken. Verder verplaatst u zich met de trein (kaartjes zijn inbegrepen) in slechts één richting voor comfort en maximale benutting van uw tijd. Met de hulp van een deskundige lokale gids ontdekt u de charme van Riomaggiore, Manarola en Vernazza. In Monterosso hebt u vrije tijd voor de lunch (niet inbegrepen) en om te winkelen of te ontspannen op het strand. 's Middags ontmoet u uw chauffeur weer in Monterosso voor de terugrit naar Florence.

vanaf 159 Euro

Florence Walking Winter Tour with Uffizi Visit

An amazing walking tour, ideal for the winter season, discovering the city centre and the Uffizi.

vanaf 65 Euro

Skip-the-Line Uffizi Gallery Including Special Exhibits

Skip-the-line ticket, guarantee to skip the long lines and inclusive of temporary exhibitions fees.

in order to live at the best the experience, please read carefully all the conditions stated in the "Important Info" section.

vanaf 22,49 Euro
Zoek een vakantiehuis voor mij
Zoeken
Bewaar als bladwijzer
To Toscane op Facebook