+31 (0)202253633

Login


Top Tien Dingen om te Doen - Volterra

Volterra is een archetypisch Toscaans stadje – voordat toerisme het overnam. Geniet van de relatieve rust om het Etruskische, Romeinse en middeleeuwse erfgoed te ontdekken, voordat je op zoek gaat naar lokaal-geproduceerde albast of gaat dineren in een Etruskische kelder.

Top Tien Dingen om te Doen - Volterra

Porta all’Arco – Etruskische poort

De Porta all’Arco, de Gewelfde Poort, is de best bewaard gebleven Etruskische poort in Italië en dateert uit de 4e eeuw voor Christus. Hoewel de poort waarschijnlijk geïnspireerd is op de Mesopotamische architectuur, werd het gedeeltelijk geremodelleerd door de Romeinen in de 1e eeuw voor Christus. Het Romeinse gewelf rust op massieve, Etruskische voetstukken en is het enige overgebleven deel van de Etruskische muren. De gewelfde poort is uitgehouwen uit enorme rechthoekige stenen blokken en bedekt met drie mysterieuze, gebeeldhouwde basalthoofden. Deze verweerde hoofden representeren waarschijnlijk Etruskische of Romeinse goden. Een populaire theorie beweert dat de goden de bewakers van Volterra vertegenwoordigen, gegoten in de vorm van Jupiter, Juno en Minerva. Minerva, de Romeinse godin van wijsheid, handel en kunst, werd in de Etruskische mythologie ‘Menrva’ genoemd.

De Etrusken waren deskundige bouwers. Van wat er over is van de steden, was er genoeg om indruk te maken op de Romeinse en renaissance-architecten. Volterra is uitzonderlijk in het behouden van bovengrondse Etruskische overblijfselen, van de zogenaamde ‘stad der levenden’. Zoals alle Etruskische steden, volgde ook Volterra de omtrek van het land en plaatste de necropolis onder de stadsmuren en de levendige stad daarboven. Als steden van de doden vandaag de dag overheersen, dan is dat bij toeval en niet vanwege het ontwerp. Deze geweldige stenen poort overleefde het, terwijl andere openbare gebouwen, gemaakt van hout en klei, dat niet deden.

Lees verder

Piazza dei Priori – middeleeuws meesterwerk

Een charmante weg slingert zich een weg omhoog vanaf de Etruskische Poort, de Porta all’Arco, tot aan het Piazza dei Priori, het formele plein van de stad. Het Piazza dei Priori is het bewijs van de rijke middeleeuwse afkomst van Volterra, met zijn cluster van adellijke paleizen. Het plein wordt gedomineerd door de torenhoge Palazzo dei Priori (1208), het oudste stadhuis van Toscane en vermoedelijk het model voor het Palazzo Vecchio in Florence. Ook al zijn de klokkentoren en kantelen op een later moment geremodelleerd, de algemene indruk is dat van een typisch Toscaans stadhuis. Klim op een mooie dag naar de top van de klokkentoren voor een uitzicht over de stad. Aan de overkant van het plein vind je het 13e-eeuwse Palazzo Pretorio, met zijn gekanteelde Torre del Porcellino (Toren van het Biggetje), vernoemd naar het decoratieve reliëf van een zwijn.
Ga naar het toeristenbureau op het plein, vraag om een kaart en koop een stadspas, bekend als de Volterra Kaart. Je kunt er ook een Volterra-audiotour of wandeltour boeken.

Lees verder

Museo Etrusco – Etruskisch topmuseum

Volterra bezit sommige van de beste Etruskische kunst buiten Rome, met de mooiste schatten in het Museo Etrusco Guarnacci. Dit museum, opgericht in 1761, is één van de oudste openbare musea in Europa en met gemak het mooiste museum van de stad. De grafurnen en albasten sarcofagen tonen een spectrum aan Etruskische demonologie en Griekse mythologie, met zeemonsters, Griekse goden, gebekte griffioenen en zeemeerminnen. De urn van Het Echtpaar is een meesterwerk van realistische portretschilderkunst, maar de meest ontroerende sculptuur uit dit tijdperk is De Schaduw van de Avond (L’Ombra della Sera). Dit bronzen beeld, hoewel het meer dan tweeduizend jaar oud is, vertoont overeenkomsten met een sculptuur van Giacometti en lijkt modern in zowel zijn boodschap als ontwerp. Dit mysterieuze, langgerekte figuur lijkt daadwerkelijk op de schaduw van een jongen, gevormd door de lage stralen van de ondergaande zon. Het vervaagt op ware Etruskische wijze de grenzen van onsterfelijkheid en sterfelijkheid.

Waar in de stad archeologen ook graven, ze duiken altijd nieuwe schatten op. Soms hoeven ze niet eens te graven, omdat delen van de stad, gebouwd op zacht tufsteen en verzwakt door ondergrondse bronnen, al eeuwenlang langzaam maar zeker de helling afglijden waardoor de overblijfselen van de omvangrijke necropolis blootgelegd worden. De tombes van de Etruskische necropolis van Volterra laten veel van deze overblijfselen zien. Neem een audiotour in het museum en onthoud dat het museum is opgenomen in de algemene stadspas, de Volterra Kaart.

Lees verder

Palazzo Incontri-Viti – landhuis van een koopman

Dit indrukwekkende landhuis voelt als een privéwoning – en begon ooit als het huis van een veeleisende albaster-koopman wiens erfgenamen er nog altijd wonen. Giuseppe Viti (1816-60) reisde de wereld over om zijn koopwaar te presenteren, verkocht in India zijn albast aan de lokale radja en werd daarna, bizar genoeg, benoemd tot Emir van Nepal. De gevel van het landhuis wordt toegeschreven aan Ammannati, die aan het Palazzo Pitti in Florence werkte. De ene zaal is nog grootser dan de andere, versierd met kunst, porselein en albast, een herinnering aan het feit dat het paleis ooit toebehoorde aan één van de rijkste burgers van Volterra. Renaissancegebouwen zoals deze gaan verrassend goed op in de omgeving van de middeleeuwse huizen van Volterra. Na het verkennen van de patricische paleizen kun je bijkomen bij Le Cantine del Palazzo, de Etruskisch-Romeinse kelders onder het Palazzo Incontri-Viti, voor een drankje of een maaltijd, in een grotachtige setting met een Romeinse waterinstallatie ter decoratie.

Lees verder

Piazza San Giovanni – kathedraalplein

Ten zuiden van het Piazza dei Priori ligt Piazza San Giovanni, het religieuze centrum van Volterra. Het plein is bekroond met de 12e-eeuwse Duomo, met zijn Pisaans-Romaanse gevel. De kathedraal, die officieel bekend staat als de Cattedrale di Santa Maria Assunta, is op dit moment helaas gesloten wegens restauratie, waarschijnlijk tot september 2019. Binnenin zijn de hoogtepunten het indrukwekkende cassetteplafond en een verzameling aan kunstwerken daterend uit de middeleeuwen tot aan de renaissance. Het beeldhouwwerk van de Afzetting is een extreem zeldzaam Romeins houtsnijwerk, eenvoudig in uitvoering maar vol pathos en drama. De Duomo, verbouwd in de 16e eeuw, zou binnenkort weer in zijn oude glorie moeten terugkeren.

Tegenover de kathedraal staat de achthoekige Doopkapel, vermoedelijk gebouwd op de plek van een heidense tempel. De zwart-wit gestreepte doopkapel valt op door zijn harmonieuze marmeren deuropening en zijn prachtige doopvont, gebeeldhouwd door Sansovino in 1505.

Lees verder

Volterra’s Romeinse route

Elke wandeling door Volterra zal je Romeinse overblijfselen laten zien, van de Etruskische stad die de Romeinen naar hun smaak hebben aangepast. Etruskisch Velathri werd Volterrae, een belangrijke Romeinse gemeente toen Rome aan Etruria werd toegevoegd in 351 voor Christus. De stad volgde het nieuwe geloof van het christendom en tegen de tijd van de val van het rijk in 476 na Christus was het al het centrum van een groot bisdom. Onder de Romeinse heerschappij bestonden de Etruskische en Latijnse taal naast elkaar, maar de Etruskische cultuur werd vernietigd. De Etruskische rol degradeerde tot de aanlevering van waarzeggers, muzikanten, dansers en strijders voor Rome.

De belangrijkste nalatenschap van de Romeinen, afgezien van de wegen, is het model voor het klassieke stadsplan, met het forum – dat zich evolueerde tot het plein – als middelpunt. Toch werd er door de Romeinen vaak bovenop het Etruskisch erfgoed verder gebouwd, zoals bij de zogenaamde Etruskische Boog, de gewelfde Porta all’Arco Etrusco, met zijn Romeinse gewelven. In het noorden van de stad, net binnen de stadsmuren, ligt het opgegraven Romeinse Theater, dat in de middeleeuwen deels werd vernietigd om de stadsmuren te verstevigen. Dit Teatro Romano, daterend uit de 1e eeuw voor Christus, werd gesticht door twee Romeinse consuls. Grenzend aan het Romeinse theater bevinden zich de indrukwekkende overblijfselen van een 3e-eeuws Romeins badhuis, gebouwd nadat het Romeinse theater werd verlaten. Vanaf via Lungo Le Mura del Mandorlo is er een goed uitzicht op het theater.

Lees verder

Albasten beeldhouwwerken

Zoals alles in Volterra is ook het albast-beeldhouwwerk een Etruskisch nalatenschap. Het is één van de vele giften die de Etrusken hebben doorgegeven aan hun afstammelingen in deze meest Etruskische stad. De oude ambachtslieden maakten vanaf de 5e eeuw voor Christus veel gebruik van albast, voornamelijk voor hun prachtig gebeeldhouwde grafurnen. In de lokale musea en werkplaatsen zal je schalen, urnen, medaillons, religieuze voorwerpen, kandelaars, lampen, vazen en neoklassieke sculpturen tegenkomen. De kunst van het bewerken van albast is door de eeuwen heen overgedragen met zeer weinig aanpassingen. Albast wordt verkocht in de werkplaatsen van Volterra en wordt tevens geëxporteerd.

Begin in het Etruskisch Museum om een zorgvuldige reconstructie van een Etruskische werkplaats te bezichtigen. Je kunt ook de geweldige collectie van albast bekijken die gecreëerd werd door Giuseppe Viti, de voornaamste albast-koopman van de stad in de 19e eeuw. Palazzo Incontri-Viti stelt zijn schitterende albasten stukken tentoon, waaronder de grote kandelabers in de balzaal, gemaakt voor keizer Maximiliaan die in 1867 werd neergeschoten, nog voor dat hij ze in ontvangst kon nemen. Het Albaster Museum is een andere aanlokkelijke optie. Het Albaster Museum (Ecomuseo dell’Alabastro), gelegen in een middeleeuwse toren, vertelt het verhaal van de doorschijnende steen, van opgraving tot aan zijn commerciële productie. Er zijn pronkstukken te zien uit het Etruskische en moderne tijdperk, evenals uit de 18e eeuw, toen deze lokale ambachtsindustrie op zijn hoogtepunt was.

Lees verder

Le Balze – de dramatische rotsen van Volterra

Het platteland rondom Volterra bestaat uit zacht glooiende heuvels, onderbroken in het westen door het woeste en ongelooflijke spektakel van abrupte kloven dat bekend staat als Le Balze, ‘de Rotsen’. Door de eeuwen heen hebben deze diepe geulen, gecreëerd door de voortdurende erosie van lagen zand en klei, de vestingwerken, kerken en nederzettingen opgeslokt. De Etruskische muren die hier ooit stonden vielen ten prooi aan een aardverschuiving, evenals de vroegchristelijke graven. Vandaag de dag staat de Badia, een 11e-eeuwse abdij, naast een afgrond in afwachting van zijn onvermijdelijke lot. Voor het perfecte uitzicht over dit dramatische landschap loop je richting het westen de San Francesco Poort door en passeer je de Borgo San Giusto totdat je Le Balze bereikt (een wandeling van 20 minuten).

Lees verder

Pinacoteca Comunale – kunstgalerie in de stad

De Pinacoteca in Palazzo Minucci-Solaini herbergt waardevolle schilderijen van de Sienese en Florentijnse school. Ook al kan deze collectie niet concurreren met de beste musea van de Toscaanse Oude Meesters, het is nog altijd een kleine doch belangrijke collectie. Hoogtepunten zijn onder andere de Verkondiging van Signorelli en Christus in Glorie van Ghirlandaio. Het beroemdste schilderij in de verzameling is de meesterlijke Afzetting van het Kruis van Rosso Fiorentino (1495-1540).
De Volterra Kaart is een stadspas waar de Pinacoteca bij inbegrepen zit, samen met alle grote bezienswaardigheden van Volterra. Als alternatief kunt u ook een gezamenlijk ticket kopen welke toegang biedt tot de Pinacoteca en het naburige Alabaster Museum, het Ecomuseo dell’Alabastro. Zij delen een ingang zodat je het gemakkelijk tegelijkertijd kunt bezoeken.

Lees verder

Wandeltour door Volterra

Volterra is een stad die met de juiste gids tot leven komt. Volterra Wandel Tour geeft rondleidingen tijdens lunchtijd en in de vroege avond die je vertellen over het geweldige erfgoed van Volterra, waaronder de Etruskische, Romeinse en middeleeuwse geschiedenis. De rondleidingen worden georganiseerd door een Amerikaan met een achtergrond in de kunstgeschiedenis en een grondige lokale kennis. Wandeltours in een andere taal dan het Engels kun je via het lokale toeristenbureau reserveren. Als alternatief kun je een privérondleiding boeken met Tuscan Tour, inclusief een wijntour rondom Volterra met een Italiaanse sommelier.

Voor iets eigenzinnigs kunnen fans van de Twilight-saga (boeken en films) de griezelige kant van de stad ontdekken. Sinds Stephanie Meyer haar populaire vampierroman in Volterra liet afspelen bezoeken hordes ‘vampierologen’ de stad. Van de Twilight-saga werden wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht en in New Moon, het tweede boek van de serie, is Volterra de fictieve thuisbasis van de Volturi, een groep vampiers. Meyer droomde over Volterra, “de stad waarin de vampiers voor 3000 jaar in het geheim verbleven, sinds de tijd van de Etrusken”. Ook al werd uiteindelijk het naburige Montepulciano gekozen voor de verfilming (deze heeft een groter, strenger ogend hoofdplein), Volterra was de inspiratie voor het melodrama.

Lees verder

Beleef een officiele Toscane Tour met

Private Dinner with Wine Tasting

Let yourself be immersed in the world of wine & food thanks to our private dinner designed to whet your curiosity: you can choose a dinner with simple tasting, or a special dinner with a full winetasting experience.

vanaf €42

Full Day Tour Tuscany Wine Tasting Siena & S.Gimignano from Rome

San Gimignano, a UNESCO World Heritage Site, is known as “the City of the hundred towers” and it still maintains its original features and timeless charm. Furthermore, the name “San Gimignano” is linked to one of the most historical Tuscan wines: La Vernaccia di San Gimignano.
Arriving in San Gimignano explore its charming medieval streets, visit the old centre of this wonderful city where it’s produced the famous Chianti wine. We will stop for Tuscan food and wine tasting.
Then continue to Siena, a beautiful medieval city in Italy. We will visit the heart of Siena and the central square known as “Piazza del Campo”, known worldwide for the famous Palio, a horse race around the square in a medieval style, twice each summer. Siena is famous not only for its wine but also for its sweets: the “Panpepato”, “Panforte”, “Ricciarelli”. Stop for a good Italian coffee and taste a typical sweet of Siena.

vanaf €138

Florence Opera del Duomo Museum Guided Visit

Explore the Opera del Duomo Museum on this 1.5-hour tour. Discover the world’s most important collection of medieval and Florentine Renaissance sculptures. After the tour you can linger in the museum to take in more works of art, and then, a few steps away you can try delicious Chianti wine and cheese with balsamic vinegar.

vanaf €45

Chianti Electric Bike Tour

The Brolio Classic bike tour will lead you to the Chianti area, one of the most important wine region in the world, for the quality of wine and beauty of landscapes. Chianti offers a unique landscape: gentle hills covered by vineyards and olive groves, small stone villages and farm houses. The start of the tour is at the border of Chianti. During the tour you will visit the Castle of Brolio with the 12th century castle gardens and the family’s private chapel. After this visit to the past, you will complete the bike tour with a wine tour and tasting in a Chianti winery.

vanaf €120
Aanvraagformulier