+31 (0)202253633

Login


Top Tien Dingen om te Doen

Wissel bezoekjes aan galerieën af met wandelingen op zoek naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht. Koop een Firenze Card online (www.firenzecard.it); het is redelijk duur maar na vier bezoekjes heb je de kosten er al uit en kun je de rijen overslaan en de topmusea- en monumenten betreden zonder kostbare tijd in Florence te verliezen. De kaart is 72 uur geldig en verschaft gratis toegang aan EU-burgers die onder de 18 jaar zijn maar vergezeld worden door een stadspashouder. Een andere optie is het Grande Museo del Duomo-ticket waarmee je toegang krijgt tot alle monumenten op het Piazza del Duomo. De officiële website om je bezoek aan het staatsmuseum online te reserveren is www.b-ticket.com, maar er zijn ook talloze onofficiële websites.

Top Tien Dingen om te Doen - Florence

Piazza del Duomo – bewonder het monumentale centrum

Met een capaciteit van 20.000 personen, dient de enorme Duomo (kathedraal), slechts om de kleinschaligheid van het omliggende plein en de smalheid van de aangrenzende straatjes te benadrukken. Het plein is tegenwoordig alleen toegankelijk voor voetgangers dus kun je er vrij ronddwalen, wellicht zelfs in één van de paardenkoetsen die er te vinden zijn. De Duomo is veruit het grootste gebouw in de omgeving en 500 jaar nadat het werd gebouwd is het nog altijd Brunelleschi’s koepel die Florence definieert. Uit respect voor de prestatie van Brunelleschi verbood de stad de bouw van elk gebouw dat groter was dan de Duomo. Het geniale idee van de renaissance-architect was om een slim systeem van een binnenste schelp en buitenkoepel te gebruiken om het gewicht van de koepel te verdelen, met dikke muren om het extra te versterken. Als je van hoogtes houdt, klim dan omhoog om de galerie van de dom te bezoeken. Ernaast stijgt de veelkleurige Campanile (klokkentoren) van Giotto op boven de laaghangende skyline. Het panoramische uitzicht is zeker de klim naar de top waard. De derde ster op het plein is de Battistero (doopkapel), het oudste gebouw in de stad dat herbouwd werd in de 11e eeuw en tot en met 1228 gebruikt werd als de kathedraal van Florence. Bezoek het Museo dell’Opera del Duomo (kathedraalmuseum) om de originele sculpturen en beeldhouwwerken te zien die ooit in de kathedraal tentoongesteld stonden. De hoogtepunten zijn onder andere de Pietà van Michelangelo, gebeeldhouwd voor zijn eigen tombe, en de Poorten van het Paradijs, de originele deuren die werden ontworpen voor de doopkapel. Het vernieuwde museum geeft nu een echt gevoel van de grootsheid van de werken in een omgeving die ze recht aan doen.

Lees verder

Galerie degli Uffizi – zie een tentoonstelling van renaissance-kunst

De Uffizi Gallery beschikt simpelweg over ‘s werelds grootste verzameling aan Italiaanse kunst. Als zodanig is de galerie zowel een feest voor de zintuigen als een onverteerbaar banket. De Uffizi is recentelijk vernieuwd, met zeven nieuwe kamers die het werk van Botticelli en andere artiesten uit de vroege Renaissance tentoonstellen. Botticelli’s Wedergeboorte van Venus en de Primavera hebben een andere plek gekregen zodat er meer ruimte is rondom de werken, evenals om de thematisch gelinkte werken dichtbij tentoon te stellen. Werken die lange tijd verborgen lagen in de bergplaatsen van de Uffizi zijn naar buiten gebracht, samen met nieuw aangeschafte werken zoals de enorme Aankondiging van Botticelli, geschilderd voor het ziekenhuis van San Martino in Via della Scala. De Uffizi was ooit het administratieve centrum van het Toscaanse groothertogdom, waar de regeringsstructuur tussen de Palazzo Vecchio, de Medici-machtsbasis en de rechtbank in het Pitti Palace werd versterkt. Onder leiding van Francesco de Medici (1541-87) werd één verdieping ontworpen als een galerie om de glorie van de regerende Medici tentoon te stellen. Er zijn zoal schilderijen van Giotto tot Botticelli, Piero della Francesca, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Raphael, Titian en Caravaggio. Aangezien de meeste bezoekers de werken uit de vroegrenaissance komen bekijken, zijn de kamers met werken uit de hoog-renaissance veel rustiger. Je kunt menigten verwachten in de Leonardo da Vinci-kamer, welke een ode brengt aan de grootste genie van zijn tijd, de meester van de hoog-renaissancestijl. Waar je het meeste door geraakt zal worden hangt af van je humeur.

Lees verder

Palazzo Vecchio – voor een symbool van Florentijnse macht

Het Palazzo Vecchio, met zijn gewaagde kantelen in de vorm van zwaluwstaarten en asymmetrische klokkentoren, is het meest suggestief van alle stadssymbolen. Dit stadhuis, met zijn verschillende gedaanten, is sinds de 14e eeuw hét embleem van de Florentijnse macht. Het gekanteelde paleis kijkt uit op het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad, en op een kopie van Michelangelo’s David. Binnenin het paleis leiden de monumentale trappen van Vasari naar de Salone dei Cinquecento, waar de leden van de Grote Raad elkaar ontmoetten. Het interieur is versierd met renaissancekunst, waaronder werken van Michelangelo. Het Palazzo Vecchio is één van de beste Florentijnse musea en is met zijn tijd mee gegaan wat betreft multimedia. Onderweg ontrafelt het paleis verschillende verhalen, waaronder inzichten over het hofleven van de Medici. Voor een gemoedelijke tour kun je kiezen voor een avondbezoek: tussen april en september is het Palazzo Vecchio namelijk doorgaans open tot laat in de avond. Eén tour verkent de toren en de kantelen terwijl een andere je via een hoge loopbrug naar de Galleria degli Uffizi brengt, in essentie het eerste gedeelte van de Vasari Corridor (boek een tijdslot).

Lees verder

Galleria dell’Accademia – voor Michelangelo’s David

De meeste bezoekers komen plichtsgetrouw de David van Michelangelo in zich op nemen en vertrekken dan weer, zich nauwelijks realiserend dat dit één van de mooiste galerieën van de stad is. Hoewel veel schatten naar de Uffizi en San Marco zijn verhuisd, is het resterende aanbod aan Florentijnse Byzantijnse en gotische kunst een bezoekje waard. Toch blijft het Michelangelo die de aandacht van de menigte trekt. Het kolossale standbeeld van David werd tussen 1501 en 1504 uit een enkel stuk marmer gehouwen. Door dit meesterwerk werd Michelangelo de voornaamste beeldhouwer uit zijn tijd, nog vóór hij de leeftijd van 30 bereikte. Als belangrijkste beeldhouwer van zijn tijd, of wellicht wel aller tijden, wordt hij goed gerepresenteerd door zijn onafgemaakte Vier Slaven en door de authentieke David, het pronkstuk van het museum. Ook al hebben zijn schilderijen een zeldzame sculpturale kwaliteit, alleen het gebeeldhouwde naakte lichaam kan Michelangelo’s meest sublieme concepten uitdrukken. Bij het bekritiseren van het gigantisme van het werk moet je onthouden dat het standbeeld bedoeld was voor een grote openbare ruimte en niet ontworpen werd om te worden opgesloten in een hoek van een museum. Voor de Florentijnse mensen stond het standbeeld zowel symbool voor de vrijheid als voor de artistieke ambities van de stad. Het standbeeld dat vandaag de dag voor het Palazzo Vecchio staat is een indrukwekkende kopie.

Lees verder

Museo del Bargello – voor Renaissance-beeldhouwkunst

Als oudste overgebleven zetel van de regering in Florence, ging de Bargello het Palazzo Vecchio voor. In tegenstelling tot de Accademia, zou de Bargello zelfs zonder zijn schatkamer een belangrijke plek zijn. De collectie laat een duidelijke transitie zien tussen de beeldhouwwerken waarmee gepronkt werd als publiek symbool en de sculpturen die gewaardeerd werden als privé schatten. De Bargello is ook de beste plek om een idee te krijgen van de onderlinge verbondenheid van beeldhouwkunst uit de Florentijnse Renaissance. Het geeft een duidelijk overzicht van de kunstwerken van de grootste meesters. Bovendien is de Bargello, ondanks de virtuositeit van Michelangelo, meer het heiligdom van zijn voorganger, Donatello, de enige beeldhouwer die aanspraak maakte op gelijkwaardige geschenken. Anders dan het werk van Michelangelo, verraadt het beeldhouwwerk van Donatello geen enkel teken van creatieve kwelling of virtuositeit omwille van de virtuositeit. In de Bargello is Donatello echter de onbetwiste ster. Als je op zoek bent naar beeldhouwkunst uit de Renaissance, ga dan direct naar de Donatello-galerie, gevolgd door de Verrocchio- en della Robbia-kamers. De David van Donatello (van 1430-40) is een klein bronzen beeld dat bekend staat als het eerste naaktbeeld sinds de oudheid. Het verschilt zeer van het meesterwerk van Michelangelo, niet alleen wat betreft grootte en materiaal, maar ook in zijn koketterie en melancholie, wat sommigen beschouwen als meer waarheidsgetrouw aan de jeugd van David.

Lees verder

Palazzo Pitti en Giardino di Boboli – voor een glorieus paleis en zijn tuinen

Het Palazzo Pitti, de meest grandioze van alle Florentijnse residenties, werd de zetel van de regering voor de hertogen van de Medici. Gelegen in een enorm Renaissance-paleis dat de Oltrarno domineert, herbergt de Pitti zeven musea en leidt het naar de prachtige tuinen van Boboli, eens een pastorale Medici-plezierkoepel. In plaats van alle musea proberen te zien kun je er beter een aantal selecteren die passen bij je interesses. Om de weelderige kunstcollectie van de Medici en de levensstijl van de groothertogen te bewonderen zijn de Koninklijke Appartementen en de Palatine Galerie (Galleria Palatina) voor de hand liggende keuzes. Het Zilvermuseum (Museo degli Argenti) volgt als tweede keuze, meer vanwege de magnifiek ingerichte kamers dan vanwege de inhoud. Wat kunstgeschiedenis betreft, neemt het Museum voor Moderne Kunst (Galleria d’Arte Moderna) het verhaal over van waar de Uffizi stopt en geeft het een impressie van de overdadige maar ietwat dubieuze decoratieve smaak van de laatste bewoners, de eigenaars van de huizen van Lorraine en Savoie.
De aangrenzende Giardino Boboli (Tuinen van Boboli) doen dienst als een uitstekend tegengif voor de verstikkende pracht van het Palazzo Pitti. De Medici-dynastie ontwierp deze Italiaanse tuinen die hét model werden voor andere Italiaanse tuinen in de daaropvolgende eeuwen. De tuinarchitectuur van de Tuinen van Boboli, die de natuurlijke helling van de heuvel volgt, vormt de perfecte aanvulling op het weelderige paleis. Als de meest charmante Italiaanse tuinen uit de late Renaissance, onthullen de Tuinen van Boboli standbeelden, fonteinen, sierzwembaden, grotten en zelfs een Egyptische obelisk. Op elke hoek vind je klassieke en renaissancistische beeldhouwwerken afgewisseld met grillige maniëristische grotten bezaaid met groteske beeldhouwwerken.

Lees verder

Fondazione Palazzo Strozzi – voor een scheutje hedendaagse kunst

Palazzo Strozzi is, voor Florence, een zeldzame combinatie van het oude en het hedendaagse leven. Het is een bewijs van de trots van de machtige koopman en bankier, Filippo Strozzi, die het aandurfde een groter paleis dan die van de Medici’s te bouwen. Als de naaste rivalen van de Medici, werd de prinselijke familie Strozzi verbannen uit de stad door Cosimo de Oudere, maar kwamen zij des te rijker terug nadat ze een bankdynastie in Lyon hadden opgezet. Dit bombastische gebouw heeft een rustieke gevel en beschikt over een bepaalde grootsheid, die je ook terugziet in de binnenplaats. Dergelijk vertoon van ambitie en opzichtige rijkdom werd beschouwd als een slechte smaak tijdens de Renaissance in Florence. Toch werd Palazzo Strozzi, als typisch 15de-eeuwse Florentijnse prinselijk paleis, eeuwenlang een zeer invloedrijk model. De stad is nu een levendige tentoonstelling en cultureel centrum dat van fundamenteel belang is geweest bij het bereiken van de eenentwintigste eeuw. Florentijnen zijn ook fan van het coole Strozzi Caffe op de binnenplaats (zie Cafés hieronder).

Lees verder

San Miniato-wandeling om de zonsondergang te zien

San Miniato al Monte ligt ten zuiden van de rivier de Arno en is één van de mooiste romaanse basilieken in de stad. Gelegen op één van de hoogste punten van Florence is het tevens een magische plek om de zonsondergang te bekijken. Voor romantici biedt het meer inspirerende uitzichten dan vanaf Piazzale Michelangelo. Aangezien de kerk sluit bij zonsondergang kun je je bezoek perfect combineren met een schilderachtige zonsondergang over de stad en het omliggende platteland. Het huidige complex dateert uit 1018 en is een goed voorbeeld van de Florentijnse romaanse stijl. Verwonder je over de groen-en-wit gestreepte marmeren gevel; het palet voor Florentijnse gevels was doorgaans wit marmer uit Carrara, roze uit Maremma en donkergroen uit Prato. Binnenin vind je de Cappella del Crocifisso, een kleine gewelfde tempel, en de 11de-eeuwse crypte. Als je geluk hebt zal je ook de monniken tegenkomen die zich wijden aan gregoriaanse liederen in de late namiddag, om 17.30 in de zomer, maar een uur eerder in de winter. Wandel naar de top van de heuvel of neem bus 12 of 13.

Lees verder

Verken de ambachtswinkels op de Oltrarno

Ontdek het ambachtelijke erfgoed van de wijk Oltrarno op de zogenaamde ‘linkeroever’ van de stad, aan de overkant van de rivier de Arno. Deze Boheemse wijk is bezaaid met stijlvolle barretjes en bruisende herbergen afgewisseld met antiekwinkels, sieradenmakers, foto-restauratoren en bijouterie-kunstgalerieën. Een bezoek aan de eeuwenoude ‘botteghe’(ambachtswerkplaatsen) is een reis terug in de tijd. Ondanks het toerisme is dit kunstzinnige district authentiek gebleven en is het nog altijd de thuisbasis van specialistische ambachtslieden wiens beroep sinds de middeleeuwen in dit district bewaard is gebleven. Afhankelijk van je interesses kun je ambachtswinkels bezoeken die gerund worden door timmerlieden, kleermakers, prentmakers of leermakers. Dit is dé plek om te genieten van het kopen van op maat gemaakte meubelen, litho’s, beeldhouwwerken of handgemaakte lederen handtassen. Ga zelf op pad (zie meer tips in Winkelen) of neem een Oltrarno-ambachtstoer met Eating Italy. Hun tour neemt je ook mee naar plekken voor proeverijen van Toscaans vlees, kazen en Cantucci-koekjes. Zie ook Winkelen voor specifieke tips.

Lees verder

Eten Florence – een voedselwandeling rondom de Oltrarno

Fervente voedselliefhebbers steken de rivier over naar Oltrarno, de kunstzinnige en Boheemse kant van de stad. De vier uur durende Florentijnse voedselsafari, in het Engels, verkent de onderbuik van Florence tijdens een boeiende wandeltoer. De Eating Italy-toer geeft zowel informatie over de Florentijnse geschiedenis als over de eetcultuur. Langs de route zijn er heerlijke proeverijen van zowel kazen, gezouten vlees (salumi) als crostini, wijn, Florentijnse koekjes en ijs. Als het niet lukt om met de toer mee te gaan, ga dan zelf op pad met onderstaande tips, maar om zeker te zijn van een plek in de proeverijen moet je een toer volgen.

Als je een sterke maag hebt, is één van de hoogtepunten de Da Simone-voedselkraam (Piazza dei Nerli) waar je maag (lampredotto) kunt proberen, typisch Florentijns straatvoedsel. De sandwich, letterlijk gemaakt van ‘de vierde maag van een koe’ wordt gewaardeerd door iedereen van Fiorentina-voetbalfans tot aan ambachtslieden en aristocraten. In plaats daarvan serveert Macelleria Mignani (Borgo San Frediano 127/r) proeverijen met salami met venkel. Voor de zoetekauwen laat Pasticceria Buonamici (Via dell’Orto 12/r) je zien hoe je cantuccini maakt, de beroemde Florentijnse amandelkoekjes die worden gebakken door een vader/dochter-team. Ze zullen je vertellen waarom het Toscaanse brood gemaakt wordt zonder zout, klaarblijkelijk omdat zout ooit uitsluitend gereserveerd werd voor ‘kostbaar’ voedsel zoals salami. Bij Fiaschetteria Fantappe (Via dei Serragli 47/r) zou je je eerste glas Chianti van de dag moeten drinken, gecombineerd met een crostino toscano, knapperige bruschetta besmeerd met kippenlever.

Lees verder

Beleef een officiele Toscane Tour met

Skip the Line Tour Florence Cathedral

Do you want to enjoy the beauties inside the Cathedral of Santa Maria del Fiore and don't want to waste your precious vacation time in a row of hours? With this fast tour: 30 minutes to live a memorable experience with a local guide and expert of the treasures of one of the most impressive cathedrals in the world. A breathtaking floor, fifteenth century frescoes by Paolo Uccello and Andrea del Castagno, a fifteenth-century clock with a counter-clockwise mechanism, the huge nave, the lily-shaped apse and, finally, the frescoes of the Last Judgment of Giorgio Vasari. Michelangelo's most illustrious pupil, after seeing the Sistine Chapel, decided to pay an enchanting tribute to his master and painted the majestic fresco on the surface of Filippo Brunelleschi's gigantic dome. The great architect of the Cupola, Filippo Brunelleschi, is also buried in the Duomo of Florence. This tour will also allow you to visit his tomb. Join us, save time and enjoy our Cathedral in relax!

vanaf €36

Private food Walking Tour and Cooking Class at a Cesarina's Home - Lucca

Dive into your destination like a local foodie. Explore your Cesarina's most trusted artisanal food shops, tasting as you go. After your walking tour, immerse yourself in a private cooking class at the Cesarina's home,  learn the secrets of the most famous dishes of cuisine  from Lucca area and taste the fruit of your labour accompanied by  local wines. 
During the lesson the Cesarina will reveal the tricks of the trade of 3 authentic regional recipes. Have fun putting your cooking skills to the test. Participants will have a  workstation equipped with utensils and all the ingredients to make the dishes. Then, taste everything you have prepared accompanied by a selection of red and white local wines.
Le Cesarine is Italy’s oldest network of 600+ home cooks all over the country in more than 120 cities. They are passionate and welcoming hosts that open the doors of their own homes to curious travellers for immersive culinary experiences.

vanaf €290

Cinque Terre Small Group Guided Tour from Florence

Discover the breathtaking area of Cinque Terre, a UNESCO Heritage site, visiting four of the five villages; departing from Florence, in a small group of max 25 participants, and using the right size vehicle, you’ll be able to reach the Cinque Terre Park, very fast. Moving by train/boat (tickets included), to maximize your time/comfort, and with the assistance of an expert guide, discover the beauties of Manarola, Vernazza and Monterosso. In Monterosso free time for lunch (not included), shopping or relax on the beach; in the afternoon you will meet your driver, to come back to Florence.

vanaf €129

Pisa and San Gimignano Tour from Florence

• 9 to 10 hour Full Day Tour
• Pick up at your accommodation
• Private tour just for yourself
• Private a/c small vehicle up to 8 passengers
• English speaking driver-guide
• Visit of Pisa / free time
• Visit of Volterra / free time
• Wine Tasting and lunch (optional)
• Visit of San Gimignano / free time
• Free wifi on board our vehicle
• Free water on board our vehicle 
• Back to your accommodation

vanaf €668
Aanvraagformulier