7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Winkelen, Parkeren & Openbaar Vervoer

 • Winkelen

  Winkelen is een genot in deze stad: van beroemde Florentijnse ontwerpers tot authentieke kunstnijverheid. De Florentijnse mode-industrie dateert van vóór de Renaissance: de kooplieden van Prato hebben lange tijd fijne doeken gewoven voor Florentijnse kleermakers die er weelderige kleding van maakten. Vakmanschap en coole merken sluiten elkaar niet uit. De Florentijnen geloven dat er goed uit zien (fare una bella figura) een instinctief plezier en een burgerplicht is.

 • Designerwinkels

  Het chique Via Tornabuoni is bezaaid met Florentijnse juweeltjes zoals Ferragamo en zijn Schoenenmuseum.
  Salvatore Ferragamo: Palazzo Spini-Feroni, via Tornabuoni 4, www.ferragamo.it
  Ferragamo Shoe Museum: Piazza Santa Trinita 5/r,  www.ferragamo/com/museo
  Roberto Cavalli: via Tornabuoni 83/r, www.robertocavalli.com
  Gucci: via Tornabuoni 73/r, www.gucci.com  
  Emilio Pucci: via Tornabuoni 20/r,  www.emiliopucci.com

  Designer outlets: Op dertig minuten afstand van Florence vind je de designer outlet The Mall waar je kleding van vele merken kunt vinden, uiteenlopend van Pucci tot Gucci en van Armani tot Zegna. Een shuttledienst is beschikbaar vanuit Florence (tegen betaling)

  Web: www.themall.it

 • Ambachtelijke workshops & speciaalzaken

  Voor ambachtsworkshops is de Oltrarno een goede plek om te starten. Deze hippe buurt staat bekend om zijn botteghe, workshops en studio’s waar leerlingen technieken leren die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

 • Il Torchio

  Een creatieve boekbinderij (legatoria) gelegen in de Oltrarno voor op maat gemaakte boeken en handgemaakte papiercreaties

  Adres: Via dei Bardi 17
  Web: www.legatoriailtorchio.com

 • Alessandro Dari

  Een meester-goudsmid en juwelier die werkt vanuit een intrigerende werkplaats in de Oltrarno, dicht bij de Ponte Vecchio

  Adres: Via San Niccolò 115/r
  Web: www.alessandrodari.com

 • Angela Caputi

  Zij maakt stijlvolle sieraden in de Oltrarno. Haar gedurfde armbanden zijn ook te koop in Palazzo Strozzi en tentoongesteld in New York’s Museum of Metropolitan Art

  Adres: Via Santo Spirito 58/r
  Web: www.angelacaputi.com

 • Aprosio

  Dit is dé plek voor sieraden en accessoires gemaakt van minuscule glazen kralen van Murano-glas of Boheems kristal

  Adres: Via del Moro 75
  Web: www.aprosio.it

 • Officina di Santa Maria Novella

  Dit is een historische kruidenier en parfumerie vlakbij Santa Maria Novella. Het verkoopt chique geuren en brouwsels

  Adres: Via della Scala 16
  Web: www.smnovella.it

 • Markten & levensmiddelenwinkels

  Mercato Centrale
  Deze overdekte markt uit de 19e eeuw is gemaakt van ijzer en glas en huisvest een voedselmarkt op de bovenste verdieping. De benedenverdieping laat de beste lokale producten zien, van vleeswaren en mozzarella tot olijfolie en ijs. Boven serveert het eetgedeelte tapas rond lunchtijd, van crostini met kippenlever tot kaasplankjes van Pecorino-kaas uit Pienza, vlezige sandwiches met porchetta en pastagerechten met truffel.

  Adres: Mercato Centrale, Piazza del Mercato Centrale, via dell’Ariento 4, Florence
  Web: www.mercatocentrale.it

 • Eataly Firenze

  Het beroemde voedselimperium van Oscar Farinetti is een internationaal merk geworden met een populaire tak in Florence. Als kampioen van de slow food-beweging biedt Eataly eten dat tevens als souvenir dienst kan doen. Deze plek, gelegen vlak bij de Duomo, is een handige plek voor delicatessen, maar je kunt beter vinden dan hun kantine-achtige lunch.

  Adres: Via Martelli 22/r, 50129, Florence
  Web: www.eataly.net/it

 • Parkeren/vervoer

  Parkeren in Florence kan erg lastig zijn dus als je de optie hebt om per trein of bus te arriveren is dat zeker aan te raden. Florence is een ZTL-zone, wat betekent dat niet-residentieel verkeer wordt gebannen uit de historische binnenstad. Dit wordt aangegeven met borden met een rode cirkel op een witte achtergrond vergezeld door de afkorting ‘ZTL’ of uitgeschreven als Zona Traffico Limitato (gelimiteerde verkeerszone). Alleen residenten of handelaren met speciale vergunningen mogen het centrum in. Elke overtreding zal hoogstwaarschijnlijk worden vastgelegd door de camera’s (die bij elke ingangspunt hangen). Overtredingen zullen resulteren in boetes van tot wel €200 en je kunt via je autoverhuurbedrijf getraceerd worden.

  De voornaamste parkeergarages zijn: bij het treinstation van Santa Maria Novella; bij het Fortezza da Basso; bij Piazza della Liberta; bij Piazza della Beccaria; bij Mercato Sant’Ambrogio; in de Oltrarno (nabij Porta Romana).
  Web: www.firenzeparcheggi.it/

 • Voor het treinstation en het historische gebied: De meest gunstig gelegen ondergrondse parkeergelegenheid van Florence is Santa Maria Novella, onder Piazza della Stazione bij het treinstation. Maar let op dat er geen dag- en nachttarieven zijn en dat parkeren hier duurder is dan elders, ongeveer twee keer de gemiddelde prijs. Alternatieve parkeergelegenheden voor het treinstation en het gebied rondom Santa Maria Novella: gebruik de ondergrondse parkeergarage die gelegen is onder het enorme Fortezza del Basso (een Medici-fort dat veranderd is in een congrescentrum).

  Voor het gebied rondom de Duomo kun je Parcheggio Parterre gebruiken, een ondergrondse parkeergarage ten noorden van Piazza della Libertà in Via Madonna Della Tosse 9. Het is een wandeling van twintig minuten naar het historische stadshart maar je kunt ook een bus nemen vanaf Piazza Libertà. Bussen 1 en 7 gaan via Via Cavour naar het Duomo-gebied en vervolgens langs Santa Maria Novella naar het treinstation.

  Voor de oostelijke kant/het Santa Croce-gebied kun je Parcheggio Piazza Beccaria gebruiken, een ondergrondse parkeergarage net binnen de ring op Piazza Beccaria, ten oosten van de markt van Sant’Ambrogio. Vanaf hier kun je lopend of per (elektrische) bus het centrum bereiken.

 • Bussen

  In de meeste gevallen zal je merken dat het makkelijker is te lopen dan het openbaar vervoer te nemen. Elektrische bussen gaan wel naar het historische centrum maar rijden vaak omslachtige routes. De voornaamste lijnen zijn: C1, C2, C3 en D, waarbij de C1-route enkele van de meest belangrijke musea aandoet (op een indirecte manier).

  Tickets moeten worden gekocht alvorens je de bus instapt. Een ticket voor 90-minuten moet worden geactiveerd (gestempeld) in de machines in de bus. Als je een ticket koopt bij de buschauffeur kost het iets meer en ook dan moet je het afstempelen.

  ATAF businformatie: ATAF binnen het treinstation van Santa Maria Novella. Of bel ProntoAtaf, T: 800 424500 (gratis binnen Italië).

Aanvraagformulier