+31 (0)202253633

Login


Duomo – het prototype voor Toscaanse kathedrale

  • Duomo – het prototype voor Toscaanse kathedrale

    De gestreepte Duomo was het prototype voor alle Toscaans-Romaanse kathedralen, met zijn contrasterende kleurbanden, arcades, zuilengalerij en de geometrie van ingelegd marmer. Een kenmerk van de Pisani-stijl was zijn talent voor het selecteren van een theatrale plek: in Pisa vormen de hoofdgebouwen één geheel, alsof ze er als schaakstukken zijn geplaatst. De maritieme republiek van Pisa was een 11e-eeuwse macht en dreef handel met Noord-Europa en de islamitische wereld. Met gevolg dat de Pisani-stijl een glorieuze hybride is: streng Normandisch-Romaans geïnspireerd door een Moors-Siciliaanse esthetiek in combinatie met de Toscaanse voorkeur voor marmer. Toch is de kleurrijke geometrie van het meerkleurige marmer in wezen Toscaans. Het palet contrasteert met wit marmer uit Carrara, roze uit Maremma en donkergroen uit Prato. De kathedraal, gebouwd tussen 1068 en 1118, is één van de grootste monumenten van heel Italië. De prachtige witmarmeren gevel is belegd met mozaïek, ingelegd marmer en glazen steentjes. De 16e-eeuwse bronzen deuren zijn omgeven door kozijnen waarop levendige dieren staan afgebeeld. De verhevenheid van het interieur wordt gecreëerd door de vele pillaren die triomfbogen van wit-en-grijs-gestreept steen dragen en door de kleurrijke mix van altaar schilderijen en Cimabue’s mozaïek uit 1302. De magnifieke marmeren preekstoel van Giovanni Pisano (1301-11) is een meesterwerk, ondersteund door profeten en allegorische figuren, met zijn dramatische panelen met daarop scènes van het Leven van Christus afgebeeld. Hangend aan de boog van de enorme dom vind je Galileo’s Lamp, die zijn naam te danken heeft aan het feit dat zijn slingerbeweging Galileo inspireerde om de rotatie van de aarde te ontdekken (in werkelijkheid bestond de lamp echter niet in de tijd van Galileo).

    Praktische informatie: Ook al is de toegang gratis, je hebt een ticket van een andere bezienswaardigheid op het plein nodig om binnen te komen, of een pas (met tijdslimiet) van het ticketkantoor achter de Toren van Pisa.

    Adres: Duomo, Piazza dei Miracoli, Pisa
    Web: www.opapisa.it

Beleef een officiele Toscane Tour met

Half-day Private Walking Tour of Siena

Enjoy Siena with a professional guide who will let you discover the beauties of this UNESCO world heritage listed city. The itinerary will include the Duomo, Piazza del campo, The Church of San Domenico, The Public Palace, and dozens of small streets and neighbourhoods that make this city unique.

vanaf 250 Euro

Private Pisa Airport - Pisa City Round-Trip Transfer

Arrange your trip in advance and start your stay in Pisa without stress. Use door-to-door round-trip transfer between Pisa Airport and your Pisa hotel with comfort and safety and avoid long taxi lines.

vanaf 20,81 Euro

Private Departure Transfer from Pisa City to Pisa Airport

Arrange your trip in advance and enjoy and start your stay in Pisa without any stress. Use door to door transfer, comfortable and safe. Don't go through all the hassle of waiting in long taxi and shuttles queues and make the best of your stay while in Pisa with the Pisa Airport Private Departure Transfer.

vanaf 10,53 Euro

Do not miss it: Wine tour of the Tuscan Medieval Castles (Chianti - Tuscany)

Do not miss it: Wine tour of the Tuscan Medieval Castles (Chianti - Tuscany)
Popularity: *****  (best seller castles tour in Tuscany). 
Chianti Tuscan Wine Tour Program
9:30 am Meet your Driver directly at your address
10:30 am Visit A Medieval Tuscan Castle (wine tour see the underground wine cellars, wine tasting)
12:00 am Stop for great farmer lunch at wine farm in Chianti (lunch and tasting)
2:30 pm Visit thE Medieval Town of San Gimignano (time to climb the Great Watch Tower and taste the Gelato World Champion)
5:00 pm Return to your address

vanaf 100 Euro
Aanvraagformulier