+31 (0)202253633

Login


Duomo – het prototype voor Toscaanse kathedrale

  • Duomo – het prototype voor Toscaanse kathedrale

    De gestreepte Duomo was het prototype voor alle Toscaans-Romaanse kathedralen, met zijn contrasterende kleurbanden, arcades, zuilengalerij en de geometrie van ingelegd marmer. Een kenmerk van de Pisani-stijl was zijn talent voor het selecteren van een theatrale plek: in Pisa vormen de hoofdgebouwen één geheel, alsof ze er als schaakstukken zijn geplaatst. De maritieme republiek van Pisa was een 11e-eeuwse macht en dreef handel met Noord-Europa en de islamitische wereld. Met gevolg dat de Pisani-stijl een glorieuze hybride is: streng Normandisch-Romaans geïnspireerd door een Moors-Siciliaanse esthetiek in combinatie met de Toscaanse voorkeur voor marmer. Toch is de kleurrijke geometrie van het meerkleurige marmer in wezen Toscaans. Het palet contrasteert met wit marmer uit Carrara, roze uit Maremma en donkergroen uit Prato. De kathedraal, gebouwd tussen 1068 en 1118, is één van de grootste monumenten van heel Italië. De prachtige witmarmeren gevel is belegd met mozaïek, ingelegd marmer en glazen steentjes. De 16e-eeuwse bronzen deuren zijn omgeven door kozijnen waarop levendige dieren staan afgebeeld. De verhevenheid van het interieur wordt gecreëerd door de vele pillaren die triomfbogen van wit-en-grijs-gestreept steen dragen en door de kleurrijke mix van altaar schilderijen en Cimabue’s mozaïek uit 1302. De magnifieke marmeren preekstoel van Giovanni Pisano (1301-11) is een meesterwerk, ondersteund door profeten en allegorische figuren, met zijn dramatische panelen met daarop scènes van het Leven van Christus afgebeeld. Hangend aan de boog van de enorme dom vind je Galileo’s Lamp, die zijn naam te danken heeft aan het feit dat zijn slingerbeweging Galileo inspireerde om de rotatie van de aarde te ontdekken (in werkelijkheid bestond de lamp echter niet in de tijd van Galileo).

    Praktische informatie: Ook al is de toegang gratis, je hebt een ticket van een andere bezienswaardigheid op het plein nodig om binnen te komen, of een pas (met tijdslimiet) van het ticketkantoor achter de Toren van Pisa.

    Adres: Duomo, Piazza dei Miracoli, Pisa
    Web: www.opapisa.it

Beleef een officiele Toscane Tour met

Beyond the Arno: Oltrarno Walking Tour

Explore the artsy and residential Oltrarno district with this private 2-hour walking tour 'Beyond the Arno.' See the Ponte Vecchio, Santo Spirito Church, and Pitti Palace with your group of up to 10 people (price indicated is per group).

vanaf 133 Euro

2 days Learning to Cook Italian Dishes in Chianti

The 2 day intensive cooking course is for people who want to live a deeper and more detailed kitchen experience. Spend two days learning to prepare speciality dishes from Tuscany in Italy.

vanaf 470 Euro

Palazzo Vecchio Morning Guided Tour

Explore the historic seat of the Medici family's government with this 1.5-hour small-group (max 15 people) guided tour of the Palazzo Vecchio in Florence. Learn about the secrets hidden in its rooms and halls, some of which were the setting for Dan Brown's novel, 'Inferno.'

vanaf 50 Euro

The Exclusive Sommelier Tuscany Wine Tour in the famous Chianti Wine Region

9.30 am Departure from Florence.

10.15 am Visit Chianti Classico Wine Region and stop at boutique Chianti winery for educated wine tasting (Vernaccia, Chianti Classico, Chianti Riserva). Wine tour inside the wine cellars with a Tuscan Winemaker Sommelier

12.00 am Drive to the second Boutique Winery where we stop for an authentic Tuscany Lunch included second wine and olive oil tasting. You can taste more than 8 different kind of wines (Vernaccia, Chianti Classico, Chianti Riserva, Super Tuscan, Brunello from Montalcino, Nobile from Montepulciano, Extra Virgin Olive Oil, Balsamic Vinegar, Truffle Olive Oil)

02.30 pm Through the beautiful Tuscan countryside approaching San Gimignano.

5.00 pm We go back to Florence where the tour would be end after making a stop at Piazzale Michelangelo

vanaf 150 Euro
Vakantiehuis zoeker