7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Eten & drinken

  • Van warme zomeravonden tot koele winterweekenden, Pistoia's autovrije pleintjes vullen zich met lokale menigten. Het voetgangersgebied rond het centrale plein is vol eetgelegenheden, met name de Via del Lastrone. Eten op straat is hier ook mogelijk, waaronder farinata con cavolo, kikkererwten pannenkoek met kool en frittata con rigatino, omelet met gezouten spek. Als de avond valt, veranderen Piazza della Sala, Piazzetta dell'Ortaggio en de omliggende straten in de ontvangstkamer van de stad als de lokale bevolking elkaar ontmoet voor aperitivi (cocktails) in gezellige wijnbars, zoals Ristocaffetteria Voronoi (zie hieronder).

    Pistoia is een hotspot voor fijnproevers en handhaaft een aantal van de beste Slow Food-tradities in Toscane. Het meest typische gerecht is maccheroni sull'anatra, pasta in een rijke eendensaus. Het wilde zwijn dat door de Toscaanse heuvels zwierf, vond de voorkeur in de Etruskische menu's en staat nog steeds op lokale menu's. Pistoia is ook geoefend in seizoensgebonden groentegerechten en de zogenaamde ‘cucina povera’, boerenkeuken. Pappa col pomodoro is zo'n gerecht, gemaakt met brood en tomaten en dit wordt in de zomer kouder geserveerd dan in de winter.

    De stad is vooral goed in zoete deegwaren, taarten en chocolade. Chocolade kan komen in nieuwe smaken, zoals nootmuskaat (noce moscato) of chili peper (peperoncino). Gesuikerde amandelen zijn populair, evenals scole, halfzoete Vastentijd paaskoekjes. Smakelijke castagnaccio is een knapperige kastanjetaart gemaakt van kastanjebloem, walnoten en pijnboompitten. Pistoia produceert ook de mooie corona di San Bartolomeo voor het feest van de heilige Bartholomeus op 24 augustus, wanneer moeders hun kinderen naar de kerk leiden met deze 'ketting van cake' om een ​​zegen van de heilige te ontvangen.

  • La BotteGaia

    Deze bruisende herberg ligt in het voetgangersgebied van Pistoia, dicht bij de kathedraal en de doopkapel en is een favoriet bij de lokale bevolking. Deze chique doch informele Slow Food-herberg serveert seizoensgebonden Toscaanse gerechten gecombineerd met een verleidelijke wijnkaart. De gemiddeld geprijsde gerechten variëren van eenvoudige lokale kaasschotels en crostini van kippenlever tot maltagliati-pasta in eendensaus en een scala aan visgerechten. Gerechten zijn meestal traditioneel, met af en toe creatieve verrassingen. Als je de pech hebt om geen plaats te vinden, ga dan naar de wijnbar van de herberg, La Vineria, in dezelfde straat.


    Adres: Via del Lastrone 17, 51100 Pistoia
    La Vineria www.vinerian4.it
    Tel: 0577 365602
    Web: www.labottegaia.it

  • I Salaioli

    Deze populaire plek is altijd geopend voor ontbijt, lunch, brunch, cocktails, diner en drankjes na het diner. Het ligt aan het charmante Piazza della Sala en is geschikt voor proeverijen van typisch Toscaanse gerechten, waaronder vleeswaren, kazen en geweldige cocktails. Het is plezierig, vriendelijk en gemakkelijk in de omgang, opererend als een delicatessenzaak, een herberg en een café waar je mensen kunt bekijken in aparte ruimtes. De seizoensgebonden, gemiddeld geprijsde herberg biedt een selectie van vleeswaren tot Florentijnse steak en meer creatieve gerechten, zoals saffraan risotto of een feestmaal van truffel en artisjok.


    Adres: Piazza della Sala 20-22, 51100 Pistoia


    Tel: 0573 20225
    Web: www.isalaioli.it

  • Il Ristocaffetteria Voronoi

    Voronoi, een modieus en toch veelzijdig café en cocktailbar, komt vroeg in de avond het best tot zijn recht wanneer het een buffet met cocktails serveert met uitzicht over een autovrij plein. Dit gemiddeld geprijsde etablissement is ook een pizzeria en een restaurant en serveert een verrassend verfijnd menu. Kies uit creatieve zeevruchten, zoals knapperige octopus in beslag, risotto van asperges en geitenkaas, of traditionele pastagerechten, zoals maccheroni alla pistoese, geserveerd in een eendensaus. Voor ambachtelijke ijsjes ga je naar de firma Gelateria Voronoi, die ook taarten en deegwaren verkoopt (op Via Roma 2).


    Adres: Piazzetta dell'Ortaggio, 14-17, 51100 Pistoia 


    Tel: 0573 1971214
    Web: www.ristocaffetteriavoronoi.it

  • L’Enoteca Baldo Vino

    Deze gemiddeld geprijsde wijnbar en een stijlvol, creatief restaurant ligt dicht bij het centrale plein. Het koken is meer modern en Italiaans dan alleen Toscaans, gebaseerd op het concept dat elke wijn het beste past bij een specifiek gerecht, waar dit gerecht ook vandaan komt. Een bloemkoolflan kan vergezeld worden door baccala uit Livorno; octopus met zongedroogde tomaten kan worden geserveerd met Siciliaanse kappertjes en ansjovis; zelfs de kazen kunnen variëren van pecorino tot gorgonzola. Visgerechten staan op de voorgrond maar vleesliefhebbers worden goed bediend, zoals ook vanzelfsprekend de wijnliefhebbers, met een wijnarrangement als optie op het proefmenu.

Aanvraagformulier