7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Top tien dingen om te doen

Bij Pistoia draait alles om cultuur, van kerken tot musea. Maar de stad houdt er ook van om het met elkaar te vermengen, waarbij middeleeuwse kunst plaatsmaakt voor modern. Als je even genoeg cultuur hebt gehad, ga dan naar een gezellige herberg of spring op een Vespa. Je kunt ook een dagtocht maken naar Lucca, in het westen, of Florence, in het oosten. Als je zin hebt in een verkwikkend warm bad, dan is het elegante kuuroord Montecatini een eenvoudige reis naar het westen.

Top tien dingen om te doen

Piazza del Duomo - het hart van de stad

La Piazza del Duomo est au cœur de Pistoia : c’est l’un des plus beaux centres villes de
Toscane. Tous les sites majeurs de la ville sont regroupés autour de la place principale, ce trop-plein d’art vous fera tourner la tête. Prenez votre temps et ne vous forcez pas à tout voir en une seule fois. Admirez la cathédrale et ses rayures de couleurs vives, son clocher qui vient gratter le ciel et son baptistère aux allures de pièce montée. Bienvenue à la Cattedrale di San Zeno (la Cathédrale de Pistoia, également connue sous le nom de Duomo), au Campanile (clocher) et au Battistero di San Giovanni (Baptistère de Saint-Jean). Le Palazzo del Comune, la Mairie, abrite le Museo Civico (musée civique) et surveille cette même place. À proximité se trouve le Palazzo dei Vescovi, le Palais des Evêques, qui abrite le Museo dell’Antico Palazzo dei Vescovi, le Musée de l’Histoire Ancienne. La place est encadrée par une enfilade de magnifiques palais de la Renaissance, dont le Palazzo del Podestà, qui est toujours le Palais de Justice de la Ville, un manoir doté d’une cour intérieure finement décorée.

La zone autour de la Piazza del Duomo est piétonne, ce qui en fait un lieu agréable pour se balader. La profusion de bars, d’auberges et d’élégants magasins dans cette zone ajoute à l’attrait de Pistoia.
Le quartier autour de la Piazza del Duomo est maintenant piéton, ce qui en fait un lieu agréable pour se balader. La profusion de bars, d’auberges et d’élégants magasins dans cette zone viennent ajouter au charme de Pistoia. La place principale est ravissante, même lorsqu’elle grouille d’animation avec les stands du marché les samedi et mercredi.

La place sert également de décor aux célébrations de la ville. En juillet, le Pistoia Blues, son renommé festival international de musique qui ne se résume pas qu’au Blues, prend la place d’assaut. Des légendes de la musique allant de BB King, Miles Davis et Sting y ont joué. Plus traditionnellement, la Giostra dell’Orso (Joust de l’ours) a lieu ici chaque été, la place se transformant alors en hippodrome. À l’instar du Palio à Sienne, ce tournoi médiéval prend les citoyens au cœur. Il comprend un défilé de chevalerie et une sorte de course de chevaux. À Pistoia, un ensemble de chevaliers représentant les quartiers de leur ville (rioni) chargent une cible en forme d'ours, le tout contre des chevaliers rivaux. Comme à Sienne, le quartier gagnant est inondé de gloire toute l'année qui suit.

Lees verder

Monumentale Piazza del Duomo

La Cattedrale di San Zeno, de Pisan-Romaanse kathedraal, heeft een prachtige 12de-eeuwse façade met groen-witte marmeren strepen. Pisa was architectonisch gezien de belangrijkste invloed in Pistoia, omdat handelsbetrekkingen met Spanje en Noord-Afrika leidden tot een voorliefde voor motieven en het kopiëren van Moorse tegels en textiel. Later werd een marmeren portiek toegevoegd en versierd met een prachtig blauw-wit Andrea della Robbia bas-reliëf. Binnen zijn drie naven gescheiden door stenen pilaren en een 14e-eeuws houtenplafond boven het middenschip. Het interieur is gerenoveerd in de renaissance- en barokstijl maar onthult nog steeds een traktatie van middeleeuwse fresco's, enkele renaissance schilderijen en een indrukwekkend middeleeuws kruisbeeld uit 1274. Negeer het macabere `kaakbeen van St James ', een overblijfsel dat vermoedelijk door San Zeno is verworven, voor een meer aansprekende hulde aan de heilige. In de kapel van St James (Dossale di San Jacopo) maak je je klaar om te worden verblind door het enorme, sierlijke zilveren altaar. Het is versierd met bas-reliëfs en beeldhouwwerken toegevoegd door zilversmeden en kunstenaars gedurende een periode van twee eeuwen, inclusief Brunelleschi. Geflankeerd aan de kathedraal (Duomo) ligt de schatkamer, gehuisvest in het Palazzo dei Vescovi. De schatkamer is zo rijk beladen dat zelfs Dante het in De Goddelijke Komedie noemde.

De staande schildwacht naast de Duomo is de zwevende Campanile, gebouwd op de plek van een wachttoren van Longobard. Deze Gotische klokkentoren heeft drie rijen groen-witte Pisaanse bogen die de Duomo-façade weerspiegelen. De zwaluwstaart kantelen roepen de Ghibelline-periode op. Beklim de klokkentoren voor een panoramisch uitzicht op het Piazza del Duomo, met zijn vele religieuze gebouwen en indrukwekkende renaissancepaleizen. Het is een klim van 200 treden waarna je wordt beloond met uitzichten die de rijkdom aan middeleeuwse architectuur van de stad onthullen. Tegenover de klokkentoren ligt de Battistero di San Giovanni, het 14e-eeuwse Baptisterium van Sint-Jan. Ontworpen door Andrea Pisano, is deze achthoekige doopkapel bedekt in traditioneel groen en wit marmer. Binnen richt de plechtige stemming het oog op het indrukwekkende doopvont, geplaatst in het midden van de achthoek en ontworpen door Lanfranco di Como.

Lees verder

Ospedale del Ceppo – de mysterieuze middeleeuwse ondergrondse tour

Ten noorden van de Piazza del Duomo maakt de 13e-eeuwse Ospedale del Ceppo haar opwachting, een monumentaal middeleeuws ziekenhuis. Deze voormalige monastieke stichting werd opgericht in 1277 en bevond zich op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Rijke beschermheren hebben het begiftigd sinds de middeleeuwen en het ziekenhuis floreerde. Zo goed zelfs dat de stichting tot 2013 fungeerde als een ziekenhuis, toen de nieuwe Ospedale di San Jacopo in het zuiden van de stad werd geopend. Tenzij je de fascinerende Pistoia Underground tour boekt, ben je beperkt tot het bewonderen van de geglazuurde keramische terracotta fries die de façade siert. De vroege 16e-eeuwse loggia wordt versierd door een levendige polychrome fries van Giovanni della Robbia. De scènes tonen de Zeven Werken van Genade (Sette Opere di Misericordia): eerzame burgers verstrekken voedsel aan de armen, troosten gevangenen, verzorgen de zieken en wassen de voeten van verloren reizigers. De figuren zijn realistisch en soms zelfs humoristisch, ondanks hun benarde situatie.

De curieuze tour neemt je mee langs een intrigerend netwerk van ondergrondse gangen die het oudste deel van Pistoia vertegenwoordigen, gelegen langs de oude rivierbedding. De tour begint op de binnenplaats, met het gebied dat ooit de oude medische school vormde. Bekijk oude chirurgische instrumenten, zoals scalpels, waaronder het `Pistoia-mes 'dat hier is uitgevonden. Ontdek het `anatomie-amfitheater ', opgericht in 1785. Deze koepelvormige dissectiezaal was waar senior medische studenten ooit zaten om de doden te bekijken. Dan is het tijd om ondergronds te gaan. Omslachtige doorgangen volgen de route uitgekerfd door voormalige waterkanalen, eerst de rivier en vervolgens het kanaal. Onderweg kom je een 16e-eeuwse olijfmaalderij tegen die werd aangedreven door water en olijfolie produceerde voor gebruik in speciale medische drankjes en remedies.

Het middeleeuwse ziekenhuis voegde ook een rivier toe aan zijn bouwstructuur in de overtuiging dat het stromende water al het afval zou verwijderen en het epidemieën zou helpen voorkomen. Het tegendeel was natuurlijk waar, omdat epidemieën gebruikelijk waren, vooral wanneer patiënten routinematig gedeelde bedden hadden. Om de epidemieën aan te pakken, werd een nieuwe kanaaltunnel gecreëerd door de loop van de rivier de Brana te verleggen. Je loopt langs het pad van deze voormalige grachtentunnel, bekend als de Gora di Scornio. Onderweg passeer je een smederij waar landbouwwerktuigen werden gemaakt tot 40 jaar geleden. Let op de kleine ramen waar werkers gebruik van maakten om te controleren of het molenwiel correct werkte. Je passeert ook tekens van religieuze gebouwen, waaronder een gang die het ziekenhuis verbond met een klooster tot het einde van de 19e eeuw, de Convento delle Suore Oblate. De laagste kamer ligt onder Piazza San Lorenzo, de plek van de openbare washuizen en markeert het einde van de tour. Een geheime trap leidt naar het plein en terug naar wat voor het moderne leven in Pistoia doorgaat.

Lees verder

Palazzo del Tau - voor gotische fresco's en moderne beeldhouwkunst

Ten zuiden van de Piazza del Duomo bevindt zich het Palazzo del Tau, het belangrijkste museum voor moderne beeldhouwkunst en, in een kleine kapel, een buitengewone gotische fresco-cyclus. Het Palazzo del Tau is nu de thuisbasis van het Museo Marino Marini, vernoemd naar de beroemdste moderne zoon van Pistoia. Beeldhouwer en schilder Marino Marini (1901-80) liet zijn geboortestad een grote verzameling van zijn sculpturen, etsen, prenten en tekeningen achter. Alles wordt in dit museum getoond met duizelingwekkend effect. Zijn terugkerende thema's waren paarden en ruiters, hoewel hij ook een voorliefde had voor peervormige vrouwelijke naakten, geïnspireerd door de Etruskische godin van de vruchtbaarheid. Marini's werk toont vaak de invloed van de Etrusken die zich in Pistoia vestigden lang voordat de Romeinen de stad koloniseerden in de 6e eeuw voor Christus. Hoewel minder bekend als een portretschilder, heeft Marini talloze beroemdheden geschilderd, waaronder Stravinsky, Marc Chagall, Thomas Mann en Henry Miller. Bekijk portretten en beeldhouwwerken van deze vooraanstaande beeldhouwer voordat je de Caffetteria binnenstapt, het naastgelegen charmante café en de bakkerij van het museum in de zomerse, hortensia-gedrapeerde binnentuin.

In de aangrenzende Cappella Tau (Tau-kapel) is een voormalige kapel beschilderd met fresco’s in de Giotto school en vertegenwoordigt de belangrijkste gotische fresco-cyclus in de stad. Deze kleine kapel heeft donkere dramatische fresco's op zijn muren en gewelfde plafonds. Deze 14e-eeuwse fresco's, waaronder een fraaie fresco van The Fall, zijn geïnspireerd op verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament. Pistoia geniet op alle fronten van het maken van verbindingen tussen oud en nieuw. Alsof dit te willen bewijzen, maakt Marini's monumentale ruiterstandbeeld in het atrium een ​​duidelijke verbinding met de moderne tijd. Marini's werken zijn ook zichtbaar in het Palazzo Comunale, het Palazzo dei Vescovi en de kerk van Sant'Andrea.

Lees verder

Museo dell'Antico Palazzo dei Vescovi - voor een historisch overzicht

Genesteld naast de kathedraal ligt Palazzo dei Vescovi, het voormalige bisschoppelijk paleis, met zijn karakteristieke lancetbogen en glas in lood ramen. Binnen brengt het Museo dell'Antico Palazzo dei Vescovi het oude Pistoia tot leven. Het museum is een wandeling door de stadsgeschiedenis van Pistoia, variërend van archeologische schatten tot tastbare modellen van de middeleeuwse kathedraal en de doopkapel. Kijk uit naar Etruskische grafstenen en gotische fresco's. Veel is afkomstig van de schatkamer van de kathedraal, zoals de middeleeuwse miskelken en reliekhouders. De hoofdattractie is de Arazzo Mille Fiori, het tapijt van duizend bloemen, een laatgotisch tapijt dat ooit in de kathedraal werd getoond. Van steigerende eenhoorns tot weiden bedekt met bloemen, dit is een oogverblindend middeleeuws meesterwerk. Het 500 jaar oude tapijt wordt regelmatig geplaatst in combinatie met hedendaagse sculpturen of artefacten om een ​​gesprek tussen oud en modern te creëren.

Tijdens het verkennen van de verzameling, ontdek je dat Pistoia oorspronkelijk een Romeinse stad was en fungeerde als een halteplaats aan de Via Cassia. Het werd met de grond gelijk gemaakt door de binnenvallende Lombarden in 400 na Christus, maar werd herbouwd in grootse stijl. De glorietijd van Pistoia was tijdens de Middeleeuwen toen het opbloeide als bankcentrum en getuige was van de groei in de bouwnijverheid. Het centrale plein, met zijn religieuze en stedelijke meesterwerken, dateert uit deze periode. Na zijn gloriedagen leed Pistoia onder de oorlogen tussen Florence en Lucca en viel uiteindelijk onder Florentijnse controle. Vanaf dat moment werd Pastoia een soort van vergeten uithoek. Pas in 2017, met Pistoia's jaar als Culturele Hoofdstad van Europa, heeft de stad weer wat van haar verloren glans teruggewonnen. Zoals gebruikelijk in Pistoia, is dit museum ook verbonden met een cultureel centrum, dus is het vaak de locatie voor tentoonstellingen, lezingen, klassieke recitals en jazzsessies.

Lees verder

Museo Civico - voor een artistieke tentoonstelling in het stadhuis

Het is moeilijk om het belangrijkste plein van Pistoia te ontvluchten omdat dit het uithangbord van de stad is. Tegenover het Palazzo del Podestà ligt het Palazzo del Comune, het stadhuis waar de gemeenteraad van Pistoia sinds de 14e eeuw heeft gezeten. Het stadhuis dateert van het begin van Pistoia's korte maar trotse periode als onafhankelijke republiek. Het heeft een harmonieuze façade van bogen en glas in lood ramen, versierd met het Medici wapenschild en een grimmige zwarte marmeren kop. Binnen is een binnenplaats en een wenteltrap, en zijn er sculpturen van de lokale kunstenaar Marino Marini, vaak gebaseerd op zijn favoriete thema van ruiters en paarden.

Boven wacht de uitgebreide kunstcollectie van de stad van het Museo Civico met fresco's, schilderijen en middeleeuwse panelen die gered zijn uit lang gesloten kerken. Dit Stedelijk Museum is geen met sterren bezaaide Florentijnse verzameling meesterwerken, maar een bescheiden reeks schatten van Pistoia en het Florentijnse achterland, met Toscaanse kunst van de 13e tot de 20e eeuw. In stijl met de stad zelf, overtreft de ondergewaardeerde collectie zichzelf. De hoogtepunten zijn een zeldzame 13e-eeuwse schilderkunst van Sint Franciscus en charmante polychrome houten sculpturen.

Als je hoofd draait van de overdaad aan cultuur, ga dan naar het naburige Piazza della Sala voor een pauze met koffie of wijn. Dit kleine plein wordt "La Sala" genoemd door de pistoiesi en is de thuisbasis van wijnbars, cafés en restaurants, evenals een dagelijkse markt. (Zie Eten & Drinken voor onze tips).

Lees verder

Een drietal stadskerken

Pistoia heeft een rijke verzameling parochiekerken, waarvan vele met opmerkelijke kunstwerken - met name de preekstoelen van Pisano, de grote trots van de stad. Uitvoerig gesneden doopvonten vormen een ander hoogtepunt in de stadskerken. Begin op via Sant'Andrea met de Sant'Andrea, de meest opvallende, aantrekkelijke kerk. Deze sobere mooie plek dateert uit de tijd van de Longobarden en heeft twee meesterwerken, een preekstoel en een crucifix van Pisano. Een arcaden façade en een gebeeldhouwde centrale deur leiden naar een weelderig geschilderd houtenplafond en een smal middenschip, goed verlicht vanaf de bovenste lichtbeuk. Hier is een van de beroemde preekstoelen van Giovanni Pisano, een dramatisch werk gemaakt tussen 1298 en 1301. Model hiervoor stond de Nicola Pisano preekstoel uit de doopkapel in Pisa, gebeeldhouwd door Giovanni's vader, en wordt beschouwd als een keerpunt in de westerse kunst. Vergeleken met Giovanni Pisano's eigen belangrijke preekstoel in de kathedraal van Pisa, is deze nog meer volbracht. De scherp bewerkte marmeren reliëfs grenzen aan het melodramatische in hun afbeelding van Het leven van Jezus en het Laatste Oordeel.

Een andere lokale favoriet is San Bartolomeo in Pantano (St Bartholomeus in het Moeras) aan het Piazza San Bartolomeo. Deze 12e-eeuwse kerk is een van de oudste van Pistoia en beschikt over een façade met vijf bogen gedecoreerd met marmeren beelden. Binnen is een preekstoel van Guido da Como (1250) versierd met marmeren reliëfs die de geboorte van Christus verbeelden, allemaal ondersteund door gebeeldhouwde marmeren leeuwen.

Ten slotte is het voetgangersgebied de Via Cavour de thuisbasis van de romaanse kerk van San Giovanni Fuorcivitas, zo genoemd omdat het buiten de stadsmuren werd gebouwd. De 12e-eeuwse kerk heeft een uitgebreide groenwit gestreepte marmeren façade in ware Pisaanse stijl. Binnen bevindt zich nog een indrukwekkende preekstoel, gecreëerd in 1270 door Fra Guglielmo da Pisa, een leerling van Nicola Pisano. Even bewonderenswaardig is het doopvont van Giovanni Pisano en een ontroerende wit geglazuurde terracotta-afbeelding van De Visitatie door Luca della Robbia.

Lees verder

Van Pistoia Zoo naar Pinocchio Park - voor de kinderen

Als de kinderen beginnen te sputteren en genoeg hebben van sightseeing, overweeg dan een reis naar de Pistoia Dierentuin. Het staat bekend als de Giardino Zoologico di Pistoia en ligt ongeveer 5 km buiten de stad, in een groot dennenbos. Waar het dierentuinen betreft, is deze vrij klein, maar ogenschijnlijk goed beheerd en nog steeds een welkome afwisseling van een overdosis aan Toscaanse cultuur. Dit is een traditionele dierentuin, van pinguïns tot leeuwen, maki´s, nijlpaarden en giraffen, maar wat je ziet, hangt ook af van het weer. In het beste geval kunnen de dieren van dichtbij worden gezien, als ze in de stemming zijn voor inspectie natuurlijk. Op de heetste dagen verstoppen een paar dieren zich, op zoek naar afzondering, bedekking en schaduw. Activiteiten die mogelijk beschikbaar zijn, variëren van het voeren van pinguïns tot het bekijken van de roofvogels. De educatieve kant van de dierentuin omvat tentoonstellingen die zijn ontworpen om kinderen over biodiversiteit te leren of over de illegale handel in sommige soorten, zoals exotische papegaaien. De dierentuin heeft onlangs een grote strook land aan de westelijke rand van de dierentuin gekocht en is aan het uitbreiden om veel van de dieren de optimale hoeveelheid ruimte te geven.
Pinocchio Park is de andere gezinsvriendelijke optie in de regio Pistoia en ligt in Collodi, een dorpje buiten Pescia. Hier heeft de schrijver Carlo Lorenzini zijn klassieke kinderverhaal De avonturen van Pinocchio bedacht. Dit is in wezen een beeldenpark geïnspireerd door het Pinocchio-verhaal en daarom het meest geschikt voor jongere kinderen. Compleet met een doolhof, poppentheater en café is dit geen spectaculair themapark maar een rustige retro-ervaring. Het terrein is bezaaid met bronzen beelden die de pop met lange neus eren en vol betoverende uitzichten. Een van de hoogtepunten is de Verschrikkelijke Doornhaai, een enorme versie van de beroemde walvis die uiteindelijk Pinocchio opslokt. Kinderen kunnen in het water spattende beeldhouwwerk klimmen of naar de top klauteren, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op het beeldenpark. Je kunt je bezoek ook verlengen door het naburige Villa Garzoni en het Vlinderhuis te bezoeken (zie de Pinocchio-website voor meer informatie, inclusief ticketdeals). Om Pinocchio Park met de auto te bereiken vanuit Pistoia, neem je de snelweg A11 en sla dan af bij de afslag Chiesina Uzzanese. Ga vervolgens verder in de richting van Pescia en volg de borden naar Collodi voordat je het dorp binnenrijdt.

Lees verder

Kuuroord - Monsummano Terme & Montecatini Terme

De provincie Pistoia is echt divers, gelegen tussen Lucca en Florence, die beide geweldige dagtochten bieden. Pistoia wordt begrensd door een spa-gebied in het zuiden en door het bergland in het noorden. Omdat de ruige Apennijnen en het bergdorpje Abetone op negentig minuten rijden van Pistoia liggen, kun je het beste focussen op het sybaritische spa-land.
Monsummano Terme ligt slechts 18 km ten zuidwesten van Pistoia en is bereikbaar in een rit van twintig minuten. Het betekent een dag verwennen in thermaal water. Monsummano is de geboorteplaats van de dichter Giuseppe Giusti (1809-50) en de locatie van een bijzonder prachtige spa, het Grotta Giusti Spa Resort, waar je kunt baden in thermale baden of uitzweten in een bizarre stomende grot op het terrein van een prachtige villa. Grotta Giusti slaagt erin om een ​​verfijnde 19e-eeuwse woonkamer te combineren met uitstekende verwenbehandelingen, thermale baden en uitgestrekte gronden. Boek een spa-sessie van een dag, idealiter inclusief verschillende behandelingen en je zal echt verbaasd staan. Deze exclusieve maar individualistische spa won de ‘World's Best Thermal Grotto Spa’ in de nieuwste World Spa Awards, samen met ‘Best Medical Spa’.

De vreemd uitziende stomende grotten van de spa werden door de operacomponist Giuseppe Verdi 'het achtste wereldwonder' genoemd. Spa liefhebbers nemen vreemde ketelpakken mee om de Dante-achtige route naar 'Inferno' te volgen, waar grotten genaamd Vagevuur, Paradijs en Hel een surrealistische Detox veroorzaken. Na het zweten in de Hel, is er de mogelijkheid tot drijven onder de thermische stralen in het gigantische zwembad, een Ayurvedische massage of zelfs een golfsessie. Misschien wil je gewoon blijven hangen tijdens de lunch of het diner in deze prachtige villa, vooral omdat zowel de bar als het restaurant zojuist zijn vernieuwd. Er is ook een mooie sessie 'Zaterdagavond in de spa'.

Het naburige Montecatini Terme, ook ten zuidwesten van Pistoia, ligt op vijfentwintig minuten rijden en is het grootste van de oude spa-resorts in Toscane, althans in architectonische termen. De hele stad is gewijd aan spa-gangers. Waar Grotta Giusti in sommige opzichten met de tijd is meegegaan, blijft Montecatini een onbezorgd resort en is enigszins in de tijd blijven steken. Het resort werd in de 18e-eeuw herbouwd door Groothertog Leopold van Toscane en is sindsdien een bedrijvenstad geworden. Eindeloze lanen met spa-gebouwen bieden gezondheid bevorderende wateren om te drinken en bieden behandelingen variërend van thermale baden en inhalatie tot de beroemde modderbaden. Je kunt een wandeling maken door de prachtige parken of genieten van het water in marmeren paviljoens, maar je zou natuurlijk ook een volledige genezing kunnen overwegen.

Voor meer informatie over deze kuuroorden, buiten de spa-ervaring, zie onze gids voor Montecatini Terme.

Lees verder

Het kunstrijke Florence

Florence ligt op slechts 35 km van Pistoia. Natuurlijk zijn hier vele bekende bezienswaardigheden die je zeker van je must-see lijstje wilt afvinken. Neem echter tijdens je bezoek aan Florence ook de tijd om simpelweg heerlijk en doelloos rond te dwalen. Ver van alle selfiesticks en beeldhouwwerken vind je dan de elegante cafés, de uitstekende keuken en de markten met overweldigende lekkernijen. Florence is echt verre van oubollig. Deze begerige stad heeft een echte Toscaanse ziel, met traditiegetrouwe herbergen die nog altijd een ouderwetse maaltijd serveren, waaronder heerlijk grote biefstukken. Zorg er wel voor dat je niet te veel wilt op een dag. Wissel je bezoek aan een galerie af met de zoektocht naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht.

Begin bij het Piazza della Signoria, het grootste plein van de stad waar een kopie staat van de David van Michelangelo met daarnaast het gekanteelde Palazzo Vecchio, met zijn indrukwekkende collectie van schitterende kunst- en beeldhouwwerken. Geniet van een kop koffie bij Rivoire om vervolgens de mooiste collectie aan Italiaanse kunst ter wereld te bewonderen in het Uffizi. Deze galerie is een feest voor alle zintuigen en enorm populair. Het is daarom verstandig om je bezoek vooraf vast te leggen of om zelfs een vaste tijdsperiode online te reserveren. Bezoek na de lunch de Duomo, het grootste gebouw in de wijde omgeving. Het is nog altijd de, door architect Brunelleschi ontworpen, renaissance koepel die Florence zo herkenbaar maakt. Het is dan ook, uit respect voor de prestaties van Brunelleschi, verboden om in de stad een pand te bouwen dat hoger is dan de Duomo.

Maak je hoofd even helemaal leeg in het Oltrarno, gelegen aan de andere kant van de rivier de Arno. Hier vind je de Giardino Boboli (de Boboli-tuinen) welke een heerlijk alternatief biedt voor de verstikkende pracht en praal van het paleis Palazzo Pitti. De Medici-dynastie heeft deze tuinen met beeldhouwwerken ontworpen en de tuinen zijn in de eeuwen hierna als voorbeeld gebruikt voor vele andere Italiaanse tuinen. Verken voor het diner het ambachtelijke erfgoed van het district Oltrarno, aan de linkeroever van de stad. Dit Boheemse district staat vol met stijlvolle bars en levendige herbergen, antieke winkels, juweliers, restaurateurs en Bijou-kunstgaleries.

Bekijk tevens onze gids van Florence om de leukste bezienswaardigheden te ontdekken. Als je een aantal musea wilt bezoeken, overweeg dan om online de Firenze Card http://www.firenzecard.it) aan te schaffen en een vaste tijdsperiode te boeken voor de Uffizi.

Lees verder
Aanvraagformulier