7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Een drietal stadskerken

 • Een drietal stadskerken

  Pistoia heeft een rijke verzameling parochiekerken, waarvan vele met opmerkelijke kunstwerken - met name de preekstoelen van Pisano, de grote trots van de stad. Uitvoerig gesneden doopvonten vormen een ander hoogtepunt in de stadskerken. Begin op via Sant'Andrea met de Sant'Andrea, de meest opvallende, aantrekkelijke kerk. Deze sobere mooie plek dateert uit de tijd van de Longobarden en heeft twee meesterwerken, een preekstoel en een crucifix van Pisano. Een arcaden façade en een gebeeldhouwde centrale deur leiden naar een weelderig geschilderd houtenplafond en een smal middenschip, goed verlicht vanaf de bovenste lichtbeuk. Hier is een van de beroemde preekstoelen van Giovanni Pisano, een dramatisch werk gemaakt tussen 1298 en 1301. Model hiervoor stond de Nicola Pisano preekstoel uit de doopkapel in Pisa, gebeeldhouwd door Giovanni's vader, en wordt beschouwd als een keerpunt in de westerse kunst. Vergeleken met Giovanni Pisano's eigen belangrijke preekstoel in de kathedraal van Pisa, is deze nog meer volbracht. De scherp bewerkte marmeren reliëfs grenzen aan het melodramatische in hun afbeelding van Het leven van Jezus en het Laatste Oordeel.

  Een andere lokale favoriet is San Bartolomeo in Pantano (St Bartholomeus in het Moeras) aan het Piazza San Bartolomeo. Deze 12e-eeuwse kerk is een van de oudste van Pistoia en beschikt over een façade met vijf bogen gedecoreerd met marmeren beelden. Binnen is een preekstoel van Guido da Como (1250) versierd met marmeren reliëfs die de geboorte van Christus verbeelden, allemaal ondersteund door gebeeldhouwde marmeren leeuwen.

  Ten slotte is het voetgangersgebied de Via Cavour de thuisbasis van de romaanse kerk van San Giovanni Fuorcivitas, zo genoemd omdat het buiten de stadsmuren werd gebouwd. De 12e-eeuwse kerk heeft een uitgebreide groenwit gestreepte marmeren façade in ware Pisaanse stijl. Binnen bevindt zich nog een indrukwekkende preekstoel, gecreëerd in 1270 door Fra Guglielmo da Pisa, een leerling van Nicola Pisano. Even bewonderenswaardig is het doopvont van Giovanni Pisano en een ontroerende wit geglazuurde terracotta-afbeelding van De Visitatie door Luca della Robbia.
  Adres: Sant’Andrea, via Sant’Andrea, Pistoia
  San Bartolomeo in Pantano (St Bartholomew in the Swamp), Piazza San Bartolomeo, Pistoia
  San Giovanni Fuorcivitas, via Cavour, Pistoia

Aanvraagformulier