7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


Ospedale del Ceppo – de mysterieuze middeleeuwse ondergrondse tour

 • Ospedale del Ceppo – de mysterieuze middeleeuwse ondergrondse tour

  Ten noorden van de Piazza del Duomo maakt de 13e-eeuwse Ospedale del Ceppo haar opwachting, een monumentaal middeleeuws ziekenhuis. Deze voormalige monastieke stichting werd opgericht in 1277 en bevond zich op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Rijke beschermheren hebben het begiftigd sinds de middeleeuwen en het ziekenhuis floreerde. Zo goed zelfs dat de stichting tot 2013 fungeerde als een ziekenhuis, toen de nieuwe Ospedale di San Jacopo in het zuiden van de stad werd geopend. Tenzij je de fascinerende Pistoia Underground tour boekt, ben je beperkt tot het bewonderen van de geglazuurde keramische terracotta fries die de façade siert. De vroege 16e-eeuwse loggia wordt versierd door een levendige polychrome fries van Giovanni della Robbia. De scènes tonen de Zeven Werken van Genade (Sette Opere di Misericordia): eerzame burgers verstrekken voedsel aan de armen, troosten gevangenen, verzorgen de zieken en wassen de voeten van verloren reizigers. De figuren zijn realistisch en soms zelfs humoristisch, ondanks hun benarde situatie.

  De curieuze tour neemt je mee langs een intrigerend netwerk van ondergrondse gangen die het oudste deel van Pistoia vertegenwoordigen, gelegen langs de oude rivierbedding. De tour begint op de binnenplaats, met het gebied dat ooit de oude medische school vormde. Bekijk oude chirurgische instrumenten, zoals scalpels, waaronder het `Pistoia-mes 'dat hier is uitgevonden. Ontdek het `anatomie-amfitheater ', opgericht in 1785. Deze koepelvormige dissectiezaal was waar senior medische studenten ooit zaten om de doden te bekijken. Dan is het tijd om ondergronds te gaan. Omslachtige doorgangen volgen de route uitgekerfd door voormalige waterkanalen, eerst de rivier en vervolgens het kanaal. Onderweg kom je een 16e-eeuwse olijfmaalderij tegen die werd aangedreven door water en olijfolie produceerde voor gebruik in speciale medische drankjes en remedies.

  Het middeleeuwse ziekenhuis voegde ook een rivier toe aan zijn bouwstructuur in de overtuiging dat het stromende water al het afval zou verwijderen en het epidemieën zou helpen voorkomen. Het tegendeel was natuurlijk waar, omdat epidemieën gebruikelijk waren, vooral wanneer patiënten routinematig gedeelde bedden hadden. Om de epidemieën aan te pakken, werd een nieuwe kanaaltunnel gecreëerd door de loop van de rivier de Brana te verleggen. Je loopt langs het pad van deze voormalige grachtentunnel, bekend als de Gora di Scornio. Onderweg passeer je een smederij waar landbouwwerktuigen werden gemaakt tot 40 jaar geleden. Let op de kleine ramen waar werkers gebruik van maakten om te controleren of het molenwiel correct werkte. Je passeert ook tekens van religieuze gebouwen, waaronder een gang die het ziekenhuis verbond met een klooster tot het einde van de 19e eeuw, de Convento delle Suore Oblate. De laagste kamer ligt onder Piazza San Lorenzo, de plek van de openbare washuizen en markeert het einde van de tour. Een geheime trap leidt naar het plein en terug naar wat voor het moderne leven in Pistoia doorgaat.


  Adres: Piazza Giovanni XIII, 51100 Pistoia
  Pistoia Sotterranea (Pistoia Underground tour)
  Tel: 0573 368023
  Web: www.irsapt.it

Aanvraagformulier