Login


Eten & Drinken

 • Hoewel de keuken van Perugia, de hoofdstad van Umbrië, beslist regionaal is, zorgt het hoge percentage aan buitenlandse studenten en bezoekers voor een knipoog naar internationale smaken. De aanwezigheid van zoveel studenten helpt de restaurantprijzen laag te houden en maakt de sfeer soms wat informeler.

  Samen met Umbrisch gebarbecued of geroosterd vlees, staat wellicht ook zoetwatervis uit het nabijgelegen meer van Trasimeno op het menu. De nabijheid van Norcia, geroemd om zijn Umbrische charcuterie, betekent dat vleeswaren als antipasti niet op het menu zullen ontbreken, van mortadella tot capocollo-salami. Net als in Toscane wordt ook hier het Chianina-vee geprezen, dus dit sappige vlees zal zeker aanwezig zijn, evenals wildzwijn, hert en aan het spit geroosterde porchetta.

  Aangezien dit ‘het groene hart van Italië’ is, maakt de lokale keuken volop gebruik van truffels, wilde bieten, wilde asperges en wilde paddenstoelen, samen met de gewilde Umbrische olijfolie, kruiden en peulvruchten. Spelt uit Spoleto, linzen en zwarte truffel uit Norcia, bonen uit Foligno en saffraan uit Citta del Pieve vinden hun weg naar deze hartige gerechten. Net als in Toscane zijn ook hier de gerechten seizoensgebonden, met asperge-risotto die de lente inluidt en truffelpasta voor in de herfst. Probeer de specialiteitsbroden, een verfrissend alternatief voor de Toscaanse flauwheid. Umbrisch brood is veel gevarieerder en varieert van brustengo, in olie gefrituurd brood met spek of rozemarijn, tot pan caciato, gemaakt met pecorino-kaas en walnoten. Umbrische wijnen zijn een stuk minder bekend dan hun Toscaanse rivalen maar leveren een goede variëteit en waar voor je geld.

 • Al Mangiar Bene

  Deze uitnodigende, goed geprijsde herberg, gelegen net buiten de drukke Corso Vannucci, biedt op elk vlak kwaliteit. Met zijn gewelfde bakstenen plafonds en vriendelijke sfeer voelt het als een waar Slow Food-citadel, wat het ook is. De producten komen uit Umbrië of Toscane, waarbij de naam van elke kaasmaker en veehouder wordt vermeld. Van sappige steaks tot groentetaartjes, truffelpasta en pizza’s: het traditionele menu is behoorlijk feilloos.
  Adres: Via della Luna 21, 06122 Perugia
  Web: www.almangiarbene.it

 • Antica Trattoria San Lorenzo

  Dit romantische, exclusieve restaurant biedt meer dan kaarslicht en zoete woordjes. Op het menu staan creatieve, regionale gerechten: van kastanje-risotto tot gerechten gemaakt met zwarte truffel uit Norcia, of een zeevruchten-proeverijmenu. Een wijnarrangement is op verzoek beschikbaar, met suggesties van de charmante sommelier.

  Adres: Piazza Dante 19A, 06122 Perugia
  Web: www.anticatrattoriasanlorenzo.com

 • La Bottega del Vino

  Deze gezellig, eigenzinnige en uitnodigende wijnbar biedt fatsoenlijk eten met een goede prijs-kwaliteitsverhouding en bijpassende regionale en klassieke Italiaanse wijnen. Typische gerechten zijn onder andere de huisgemaakte pasta met gerookte eend. De levendigheid en ontspannen sfeer van de plek compenseert voor de soms ietwat nonchalante bediening.
  Adres: Via del Sole 1, 06122 Perugia

 • La Locanda del Cardinale (Assisi)

  Dit gewelfde, met fresco’s versierde, chique restaurant, ingericht met wat Italianen een elegant-rustieke stijl noemen, is zijn prijzen meer dan waard. Het proeverijmenu bevat gerechten zoals Jeruzalemmer artisjoksoep, paddenstoelenrisotto en varkensbuik. De glazen vloer laat de overblijfselen van een Romeinse domus zien.

  Adres: Piazza del Vescovado 8, 06081 Assisi
  Web: www.lalocandadelcardinale.com

 • Ristorante Nicolao (Gubbio)

  Dit restaurant, gelegen in een 17e-eeuws klooster, heeft een uitstraling met een klassieke Italiaanse mix van erfgoed met een verfijnd randje, waarbij oud gesteente, zichtbare balken, eiken tafels en hedendaagse kunst worden gecombineerd. Deze chique plek serveert prachtig gepresenteerde seizoensgerechten, met zowel creatieve als Umbrische opties.

  Adres: Park Hotel Ai Cappuccini, via Tifernate 06024 Gubbio
  Web: www.parkhotelaicappuccini.it

 • Alcatraz (Gubbio)

  Verbeter de wereld in deze alternatieve plek, meer hippie dan hipster. De herberg is eenvoudig en boheems qua sfeer maar serveert traditioneel, organisch eten. Doe je te goed aan een antipasti-buffet, tagliolini met asperges, bietensoep of ravioli gevuld met biet. Hoofdgerechten variëren van steak tot kip en zucchini-kebab.

  Adres: Localita Santa Cristina, 06020 Gubbio
  Web: www.alcatraz.it

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2023 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag