San Gimignano
San Gimignano, dat ook wel het ‘middeleeuwse Manhattan’ genoemd wordt, is een schitterend stadje waar de middeleeuwse charme behouden gebleven is. Het is beroemd om de vele torens, maar het heeft ook leuke pleintjes, stenen straatjes en genoeg romantische plekjes om te ontdekken. Op verschillende locaties heeft u prachtig uitzicht over het dal van de rivier de Elsa. U mag dit Toscaanse stadje niet missen als u in deze regio bent.
Informatie over San Gimignano
Top Tien Dingen om te Doen
De torens alleen al maken een bezoekje aan deze middeleeuwse tijdcapsule de moeite waard, maar eigenzinnige bezienswaardigheden zijn in overvloed aanwezig in San Gimignano. Zorg ervoor dat je blijft nadat de menigten zijn vertrokken. Wat betreft musea: je kunt een combinatieticket kopen welke je toegang geeft tot alle musea.
Lees verderWinkelen, Parkeren & Openbaar Vervoer
San Gimignano is toeristisch ingesteld en de winkelgelegenheden reflecteren dit. Terwijl er weinig origineels of buitengewoons te kopen is, zijn de voedselspeciaalzaken en wijnwinkels goed voor cadeautjes, of voor het aanvullen van de boodschappen voor in de villa. De lokale olijfolie is een aanrader. (De kwaliteit van olijfolie wordt gemeten door het zuurgehalte, waarbij de fijnste olie extra vergine is, die een zuurgehalte van minder dan één procent bevat).
Lees verderEten & Drinken
Vernaccia di San Gimignano is de karakteristieke witte wijn – bros, vol, met een gouden tintje, en populair sinds de tijd van Dante. Om een Toscaans feestmaal af te ronden dip je de cantuccini, knapperige amandelkoekjes, in de Vin Santo, de regionale dessertwijn met een vleugje amber.
Toscaanse olijfolie is al sinds jaar en dag beroemd om zijn kwaliteit en uitstekende smaak en textuur. De lokale bevolking van San Gimignano heeft een passie voor olijfolie, waar olijven al sinds de Etruskische tijd lokaal worden geteeld. Zo ook het geval in de Montenidoli-gaarden. De Extra Vergine di San Gimignano is een smaakvol exemplaar (www.montenidoli.com).
Vlees komt op de eerste plaats, met vaak venkelsalami op het menu, net als konijn. Het vleesgerecht bij uitstek is nog altijd de bistecca alla fioretina, een enorm stevige, malse en sappige T-bone-steak. Dat gezegd hebbende, gezien de nabijheid van San Gimignano met Siena, kun je ook genoeg Sienese gerechten verwachten. Op het Sienese platteland produceert het wit gestreepte Cinta Senese-ras het beste varkensvlees en charcuterie uit de regio sinds de Etruskische periode. Jagen is een populaire sport, wat resulteert in talrijke opties voor cinghale (everzwijn), dat in vele gedaantes op de lokale menu’s staat. Ondanks de pleidooien van natuurbeschermers worden kleine vogels, van mussen tot kwartels, ook als wild gezien.