7 dagen van 10.00-18.30 +31 (0)202253633

Login


 • Montalcino herbergt een neoklassieke kathedraal, een gotische galerij, een romaanse kerk en talloze steegjes – maar uiteindelijk is het de middeleeuwse sfeer, het fort en de wijn die bijblijven in het geheugen.

 • 1. Het uitzicht vanaf La Fortezza

  Ook wel bekend als La Rocca, dit prachtige bolwerk uit Siena viel uiteindelijk in Florentijnse handen in 1555. Vandaag de dag is het een citadel dat Montalcino perfect samenvat, van wijn tot wijde vergezichten en vrijheid. Kinderen kunnen langs de barricades rennen, terwijl de ouders een wijnproeverij aandoen. De juiste benadering van de Rocca is door de olijfgaarden en de hellingen heen die bekend staan om zijn Brunello wijn. Maar het asymmetrische fort, schrijlings langs een stuk land, domineert het landschap. Van de vestingtuinen gaat er een gevoel van vrijheid en grenzeloze ruimte uit. Klim naar de balustrade voor het uitzicht over Val d’Orcia en Monte Amiata.
  Adres: Piazzale Fortezza, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 849211
  Web: www.enotecalafortezza.com

 • 2. L’Enoteca wijnproeverij

  La Fortezza onthult veel over de militaire geschiedenis en middeleeuwse oorlogvoering – tezamen met een gevoel van weelde dat de wijn naar de regio heeft gebracht. De vesting is grotendeels leeg, los van de Enoteca, de wijnwinkel en de wijnbar welke wijn- en eetproeverijen aanbieden die het volledige scala aan geprezen lokale wijnen bevatten. De ster is Brunello di Montalcino, de eerste wijn in Italië die de DOCG-titel voor excellentie heeft ontvangen.
  Adres: Piazzale Fortezza, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 849211
  Web: www.enotecalafortezza.com

 • 3. Sant’Antimo – mystieke abdij

  Deze Romaanse abdij, opgericht door Charlemagne, ligt te midden van cipressen in een vredige vallei ten zuiden van Montalcino. Sinds 2016 is de abdij de thuisbasis van een groep wit geklede Olivetaanse monniken van Monte Oliveto Maggiore, een Benedictijnse orde daterend uit 1319. De oude abdij van Sant’Antimo, gebouwd uit romige travertijn en gelegen tegen met bomen beklede heuvels, blijft zijn bezoekers inspireren. De abdij, ontworpen in Franse en Lombardische stijl, is gebouwd van lokale travertijn (kalksteen), lijkend op albast of onyx. Het interieur heeft een lichtgevende kwaliteit en, wanneer het licht verandert, verandert het in lichtgevend goud, wit en bruin. De romaanse kerk trekt je naar binnen door zijn uitgesneden kapitelen, zijn Gregoriaanse liederen en zijn Cisterciënzer geest. De monniken vieren vandaag de dag nog steeds de Mass met Gregoriaanse liederen.
  Adres: Località Sant’Antimo 222, 53024 Castelnuovo Dell Abate (SI)
  Tel: +39 0577 835659
  Web: www.antimo.it

 • 4. De abdijpaden van Sant’Antimo

  Het dromerige landschap ten zuiden van Montalcino zorgt ervoor dat wandelingen rondom Sant’Antimo tot één van de mooiste in Toscane behoren. Een route met bewegwijzering verbindt de abdij van Sant’Antimo met Montalcino in een ontspannen, 9.5 kilometer lange wandeling met adembenemende uitzichten over de Monte Amiata en de Val d’Orcia. Een veel uitdagendere route is de 18 kilometer lange wandeling die de abdij met de Bagno Vignoni verbindt, via het middeleeuwse fort van Ripa d’Orcia. Onderweg bestaat het uitzicht uit de wijngaarden van Brunello, de zachte heuvels rond Pienza en de dreigende aanwezigheid van Monte Amiate. Een gids wordt aanbevolen voor deze langere wandeling.
  Adres: Località Sant’Antimo 222, 53024 Castelnuovo Dell Abate (SI)
  Tel: +39 0577 835659
  Web: www.antimo.it

 • 5. Castello Banfi – hemelse wijnproeverij

  Deze chique wijngaard is gevestigd in een 12e-eeuws kasteel met een uitzicht zo hemels, dat alleen een bezoekje al gerechtvaardigd is, zelfs zonder de prestigieuze wijnen. Het landgoed roept bij de lokale bevolking een mix van bewondering, afgunst en wrok op, aangezien het niet echt Toscaans genoeg is voor de Toscanefanaten. Banfi is internationaal georiënteerd, innovatief, experimenteel en eigendom van een Italiaans-Amerikaanse familie. De constellatie van wijngaarden, beheerd met een soepele professionaliteit, produceert hoogwaardige Brunello wijnen die kunnen worden geproefd in L’Enoteca, de wijnproeverij aan de voet van het kasteel. Probeer de intense en overvloedige Poggio alle Mura Riserva Brunello 2011 – of blijf zelfs voor de lunch (zie Eten & Drinken).
  Adres: Castello di Poggio alle Mura, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 877700
  Web: www.castellobanfi.com

 • 6. Het kuuroord Terme Sensoriali

  Een rit ten oosten van Montalcino kruist de Val d’Orcia naar het kuuroord van Chianciano Terme en de aantrekkelijke dagspa van Le Terme Sensoriali. Deze zogenaamde “zintuiglijke spa” focust zich op alle zintuigen en combineert fantasierijke esthetiek met een eclectische aanpak. De kernfilosofie van de spa is dat de verschillende elementen, waaronder water, vuur, lucht en kleur, gebruikt worden om de zintuigen te stimuleren. Het klassieke circuit bestaat uit thermische zwembaden met sauna, stoombaden, jacuzzi’s en binnen- en buitenbaden. Combineer het circuit met een specifieke behandeling, variërend van klassieke massages en gezichtsbehandelingen tot behandelingen gebaseerd op de helende krachten van de thermische bronnen, of esoterische therapieën geïnspireerd op de Ayurveda. Voor een meer ouderwetse spa-ervaring ga je naar Bagni San Filippo in Val d’Orcia.
  Adres: Terme Sensoriali, Parco Acqua Santa, 53042 Chianciano Terme (SI)
  Tel: +39 848 800 243
  Web: www.termesensoriali.it

 • 7. Biondi Santi – de ziel van Brunello

  Als Brunello di Montalcino een ziel heeft, zou het hier moeten zijn, in een door een familie beheerde, eeuwenoude wijngaard. Feruccio Biondi Santi is eind 1800 uitgeroepen tot uitvinder van de Brunello di Montalcino. Sindsdien heeft het landgoed de weg voortgezet door het perfectioneren van nieuwe technieken met elkaar opvolgende generaties aan wijnmakers. De wijnkelder bevat wijnstokken die zelfs dateren uit 1888. Montalcino betekent zowel de formidabele Brunello di Montalcino als de Rosso di Montalcino en een reeks aan andere prestigieuze Toscaanse DOCQ-wijnen. Biondi Santi is de poort naar deze wijnwereld.
  Adres: Tenuta Il Greppo, Villa Greppo 183, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 848087
  Web: www.biondisanti.com

 • 8. Een paar planeetvriendelijke boerderijen

  Als je geeft om het redden van de aarde en duurzame wijnen wilt drinken, zijn deze dit de twee lokale Montalcino landgoederen om te samen te bezoeken.

  Het landgoed van Casa Raia is gelegen in een voorstad van het middeleeuwse Montalcino en is toegewijd aan biodiversiteit en respect voor het land. De netjes beplantte wijngaarden bedekken zachte hellingen die afrollen naar de ondergelegen vallei. De vriendelijke eigenaren produceren een verfijnde, organische Brunello maar worden tevens geprezen om hun olijfolie.
  Adres: Podere Scarnacuoia 284, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 847254
  Web: www.casaraia.com

 • Pian Dell’Orino
  Dit landgoed, gelegen vlakbij de Biondi Santi wijngaarden en omgeven door met cipressen beklede heuvels, is trots op zijn biodynamische benadering van wijnmakerij. Pian dell’Orio is milieuvriendelijk zonder typisch traditioneel te zijn. Het landgoed combineert zowel oude technieken als nieuwe technologische methodes om topkwaliteit Brunello wijnen te produceren.
  Adres: Localita Piandellorino 189, 53024 Montalcino (SI)
  Tel: +39 0577 849301
  Web: www.piandellorino.com

 • 9. La Bagnaia golfbaan

  De golfbaan is gelegen tussen Montalcino en Siena, in Murlo, op de weg van Siena naar Grosseto, 12 kilometer van de provinciale hoofdstad. Vanuit het Clubhuis kun je zelfs de torens van Siena in de verte zien opstijgen. Royal Golf La Bagnaia is een links golfbaan, omgeven door glooiende heuvels en beboste valleien. De golfbaan met 18-holes, ontworpen door Robert Trent Jones, heeft vele bunkers met goed onderhouden greens en fairways. De golfbaan is verbonden aan het La Bagnaia Resort, compleet met Clarins kuuroord en diverse restaurants, waaronder een pizzeria en cocktailbar.
  Adres: Strada Statale 223, Località Bagnaia, 53016 Murlo (SI)
  Tel: +39 0577 8187741
  Web: www.labagnaiaresort.com

 • 10. Rit met de Natuurtrein

  Wanneer je een reis naar Toscane uitstippelt, bekijk dan ook de retro-geïnspireerde Natuurtrein en reserveer alvast vooruit, idealiter inclusief een tocht door de Montalcino wijngaarden of gecombineerd met een wijnfestival. Er is meestal een goede treinroute in april die de prachtige Val d’Orcia, de Montalcino wijngaarden en de mysterieuze kleiheuvels van de Kreta Senesi doorkruist. De vintage (of stoom-) trein rijdt van maart tot december en omvat het beste van de provincie Siena – van het platteland rond Monte Amiata tot Chiusi, Siena en Val d’Orcia. De reis laat je de sfeer proeven van de Toscaanse levensstijl en wordt vaak gecombineerd met een lokaal (eet)festival, van lentewijnbeurzen tot herfstzwamfeesten. Zie ook de Natuurtrein-gids in Val d’Orcia.
  Tel: +39 0577 281834/48003
  Web: http://www.terresiena.it/it/trenonatura/calendario

Aanvraagformulier