Cortona
De aantrekkingskracht van Cortona zit hem in zijn hoge ligging, prachtige uitzicht en middeleeuwse stemming. Cortona ligt dicht bij de grens met Umbrië, 30 km ten zuiden van Arezzo, en is één van de mooiste heuvelstadjes van Toscane. Het werd gesticht door de Etrusken, gekoloniseerd door de Romeinen en na de verkoop aan de Florentijnen in 1409 bloeide het op onder het Groothertogdom Toscane. Cortona is majestueus gelegen op een heuvelrug van Monte Sant’Egidio, die de Val di Chiana domineert. De toegangsweg slingert zich een weg door terrasvormige olijf- en wijngaarden, langs villa’s, boerderijen en kloosters.
Cortona is een toeristische trekpleister dus zijn enorme populariteit is een feit. De langzame ontwikkeling van de stad werd versneld nadat de stad bekend werd door Under the Tuscan Sun, een boek dat leidde tot een verfilming en zelfs een zomerfestival. Eenmaal voorbij de centrale pleinen nemen de drukke menigten echter af. Gelukkig zijn er genoeg eigenzinnige herbergen waar je weer helemaal bij kunt komen.
Informatie over Cortona
Top Tien Dingen om te Doen - Cortona
Met slechts enkele bezienswaardigheden die je echt gezien móet hebben, gaat het in Cortona vooral om rustig wandelen en het in je opnemen van de uitzichten en middeleeuwse sferen. Veel hangt voornamelijk af van hoever je bereid bent om te klimmen, aangezien de drukke menigte verdwijnt naarmate je verder omhoog loopt langs ongelooflijk steile straatjes. Voor een wat rustigere activiteit kun je genieten van een ijsje en een passeggiata rondom de centrale pleinen. Populaire dagtrips brengen je richting het noorden, naar Arezzo, of richting het zuiden, naar het meer van Trasimeno.
Lees verderEten & Drinken
De lokale keuken van Cortona is een hartige variant op de klassieke Toscaanse keuken, met zeker Val di Chiana-rundvlees op het menu. Voor elke Toscaan die van rundvlees houdt is de bistecca alla fiorentina – een enorme, malse Val di Chiana T-bone-steak gegrild op open vuur en gekruid met niets anders dan gemalen peperkorrels, zout en een vleugje knoflook en olijfolie, en zeer rauw gebakken – de ultieme biefstuk. De Val di Chiana, de meest uitgestrekte vallei in de Apennijnen, beschikt over vruchtbare landbouwgrond dat voornamelijk gebruikt wordt voor de runderteelt. Hier grazen kuddes van één van Italia’s meest gewaardeerde rundveerassen – de Chianina, inheems aan Toscane. De crèmekleurige Chianina-koe groeit zeer snel, zodat het kan worden geslacht wanneer het nog maar een kalf is. Het vlees is stevig en smaakvol, met een bijzondere smaak.
Op het menu staat ook kippenlever crostini, panzanella-boerensalade, venkelflan, gevulde courgettes (zucchini), tagliatelle met eekhoorntjesbrood (porcini) of stompe pici-pasta in een vlezige ragu-saus. Voor het hoofdgerecht kun je stoofpot van everzwijn verwachten, geroosterd konijn, hazen- of zwijnenpeper, samen met de beroemde biefstuk. De lokale keuken is zeker niet voor watjes. De toenemende populariteit van Cortona betekent echter dat verfijnde restaurants ook de fushion-keuken of de creatieve hedendaagse Toscaanse keuken omarmd hebben. Ontdek enkele geweldige Toscaanse recepten op de website van de stad:
Winkelen, Parkeren & Openbaar Vervoer
Zoals in de toeristische hotspots San Gimignano en Pienzo, zijn er ook hier stijlloze souvenirshops, maar er is daarnaast nog genoeg ruimte voor authentieke winkeltjes, vol van kunst tot sieraden, ambachten en Toscaanse lekkernijen.
Lees verder