Login


Ontspan in de kalmerende wateren van de Toscaanse thermale kuuroorden

 • Toscane staat onder anderen bekend om kunst en architectuur maar ook om warmwaterbronnen, ook al weten de meeste mensen buiten Italië hier niet vanaf. In de winter is een al-fresco bad in mineraalrijke wateren een van de beste manieren om van dit beroemde landschap te genieten.

  Het merendeel van de bronnen bevindt zich rond Monte Amiata, de enorme slapende vulkaan in het Zuiden van Toscane dat de regio’s Maremma en Siena scheidt en de achtergrond vormt van de Val’d’Orcia. De vulkaan is al zo’n 200.000 jaar niet uitgebarsten maar het blijft onder de oppervlakte borrelen met hete bronnen die over de uitlopers stromen.

  Warmwaterbronnen zijn een manier van leven voor Italianen – ze kunnen deze thermische behandelingen krijgen als deel van hun nationale gezondheidsdienst. De gezondheidsbevorderende eigenschappen variëren per bron en deze thermale wateren bieden ook een ontspannen manier om van de natuurlijke omgeving te genieten.

  Chianciano TermeChianciano Terme heeft een uitstekende spa, Terme Sensoriali

  Chianciano Terme


  Chianciano ligt dichtbij de Val d’Orcia en is waarschijnlijk de bekendste van de kuuroorden in Toscane. Dit is dankzij regisseur Federico Fellini, wiens film 8 ½ zich hier afspeelt. De Romeinen hielden van deze warmwaterbronnen, dichter Horace werd hier zelfs gestuurd door zijn dokter. Vóór de Romeinen, hielden ook de Etrusken van de Chianciano Terme. Aangezien dit kuuroord al 2000 jaar wordt ontwikkeld, is toegang hier niet meer gratis maar men kan wel door het Acqua Santa park vol dennenbomen dwalen en het versterkende water drinken uit een kraan.

  Ook al blijven er nog wel gezondheidselementen over in de bronnen, is Chianciano nu meer een grote wellnessbestemming met een uitstekende spa, de Terme Sensoriali. U kunt uw activiteiten zelf plannen met een keuze uit 20 behandelingen, waaronder chromotherapiebaden, een Kneipp-pad (waar u op kiezelstenen loopt terwijl u wordt gestraald met warm en koud water) en een geluiddichte kubus die aanvoelt als een baarmoeder. Mis de modderkamer niet, of het thermale binnenbad dat zo warm is dat je midden in de winter buiten kunt baden. Dit is een schitterende plaats om van start te gaan met uw bezoeken aan de kuuroorden in deze regio. 

  Address: Via della Valle, 104, 53042 Chianciano Terme SI, Italy
  Tel: +39 0578 68501
  Web: https://www.termechianciano.it/en/sensory-baths

  Bagni San Filippo


  Diep in de wildernis, in de buurt van het dorp Bagni San Filippo, bevinden zich de Fosso Bianco baden die er mogelijk het spectaculairst uitzien van alle thermale bronnen in Toscane. Op 5 minuten loopafstand van het dorp komt u in de beboste vallei iets tegen dat in eerste instantie lijkt op een enorme statische waterval. In feite zijn de witte rotsen een opbouw van calcium van het thermale water dat er overheen stroomt en dan het onderliggende bad invloeit. Het bad is rijk aan zwavel en calcium, dus er is een scherp aroma.

  Borden adviseren u om (voor gezondheids- en veiligheidsredenen) niet te baden, maar deze worden door de meeste bezoekers genegeerd. 

  Address: Via del Bollore, 33, 53023 Castiglione d'Orcia SI, Italy

  Bagni San Filippo
  De Fosso Bianco zwembaden lijken op een enorme waterval. Foto: Stephen Hughes/Alamy

  Saturnia


  Achter Monte Amiata, in de regio Maremma, heeft de afgelegen locatie van Saturnia gezorgd voor het voortbestaan van zijn buitengewone vulkaankrater. Hier, in een natuurlijk zwembad met een klei-bodem, gutst het water uit bij 500 liter per seconde en bij een constante 37 ° C. De krater zelf is slim ingesloten en er is een thermaal zwembad van gemaakt, dit is alleen toegankelijk voor gasten van het resort Terme di Saturnia. Daarnaast is er ook een “thermaal park” op het terrein en dit is een van de grootste in Europa. Het heeft een reeks onderling verbonden zwembaden, hydromassagebaden en douches, allemaal met gebruik van zwavelhoudend thermaal water. 

  Vanuit het park stroomt het water een kilometer stroomafwaarts, voordat het de meest beroemde plek raakt, de Cascate del Mulino. Dit is een opeenvolging van ogenschijnlijke watervallen, waar het thermale water over kalkaanslag stroomt, zich verzamelt in wat lijkt op natuurlijke Jacuzzis, voordat het stroomafwaarts gaat, naar een ander stel watervallen. Hier baadt de lokale bevolking blijkbaar ‘s nachts hun paarden met artritis. Het is niet alleen gratis om te genieten van de Cascate, het is ook gemakkelijk te bereiken en het heeft een grote parkeerplaats. Zorg wel dat u door de week op bezoek gaat, in het weekend is het hier erg druk.

  Address: SP della Follonata, 58014 Saturnia GR, Italy
  Tel: +390564600600
  Web: https://www.termedisaturnia.it/en/

  Petriolo


  Een half uur rijden ten zuiden van Siena en onderweg naar Maremma ligt Petriolo, waar het water van 43° C een gebied de grootte van een zwembad vult naast de Farma rivier. Ook al is het al bekend sinds de Romeinse tijd, werd Petriolo pas echt beroemd toen het een spa werd met een toegangsprijs in de middeleeuwse periode. Door de eeuwen heen is het populair geweest bij de adel, waaronder de Medici familie en later zelfs het pauselijke hof.

  Tegenwoordig is het vooral populair omdat u er een soort sauna ervaring kan hebben in de heetste thermale wateren van Italië. Hierna springt u over de muur van calcium, de rivier in voor een verkwikkende duik. Het water wordt door plastic buizen over de mineralen gepompt en hoewel dit niet zo esthetisch is als de anderen, zit het boordevol geschiedenis en het wordt nog steeds omringd door de ruïnes van de oude spa uit de Renaissance tijden.

  Address: Terme di Petriolo
  Strada Provinciale di Petriolo, 53015 Monticiano SI, Italia
  Tel: +39 0577 757104
  Web: https://termepetriolo.it/

  Montecatini Terme


  Montecatini Terme is in de buurt van Pistoia dat tussen Florence en Lucca ligt. Deze plaats is heel anders dan de andere kuuroorden, het is elegant en lijkt meer op Baden-Baden en Bath. Hier zijn spa’s in landelijke, aangelegde parken met architectuur die uit de 18e eeuw dateert, toen de Groothertog van Toscane het als een bestemming voor gezondheidstoerisme ontwikkelde. Hier komen de spa’s rechtstreeks uit de Belle Époque, Terme Tettuccio is een vorstelijk art nouveau-complex, met het soort baden dat je in Boedapest zou verwachten, en zelfs een leeszaal met grote gewelfde muren en cassetteplafond. Terme Excelsior en Terme Tamerici zijn de andere twee spa’s met behandelingen zoals Lomi Lomi-massage, Chakra-herschikking en een ayurvedisch programma.

  Address: Montecatini Terme, Province of Pistoia, Italy 51016
  Web: https://visitmontecatiniterme.com/

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag