Login


Stadjes en dorpjes in Toscane

Toscane heeft spectaculair mooie stadjes en dorpjes: van middeleeuwse bergdorpjes tot aan grote plaatsen met prachtige oude centra.  Of als u liever iets levendigs wilt zien, dat zijn er verschillende grote steden waar cultuur en vermaak voor het oprapen ligt. Elke regio in Toscane heeft iets unieks te bieden. Loop door de stenen straatjes van de schattige Italiaanse dorpen en u zult zeker uw hart verpanden.

Sommige plaatsjes hebben uitzicht over de glooiende heuvels, eindeloze velden met rijen wijngaarden en landelijke kastelen aan de horizon. Ga heerlijk mensen kijken in een lokaal Italiaanse cafeetje, snuffel door de unieke cadeauwinkeltjes en bewonder de opvallende gebouwen die binnen de stadswallen gebouwd zijn.

Onze vakantiehuizen met privézwembad, landgoederen en verbouwde boerderijen liggen op korte afstand van de meest indrukwekkende dorpen en steden van Toscane.
Stadjes en dorpjes in Toscane

Pistoia & Montecatini Terme

Het gebied tussen Florence, Lucca en Pisa is altijd zeer gewild geweest - eerst door de strijdende partijen die het wilden regeren, en, meer recentelijk, door degenen die houden van de toplocatie voor een vakantie. Montecatini Terme is een van de belangrijkste kuuroorden van Italië, bekend om zijn prachtige Art Nouveau architectuur en de geneeskrachtige eigenschappen van het water, waarvan men denkt dat het al sinds de Etruskische tijd bezoekers aantrekt. de ommuurde stad Pistoia is ondertussen misschien wel de meest onderschatte stad van Toscane, gelegen rond het gapende Piazza del Duomo, een van de meest indrukwekkende pleinen van Italië, met een spectaculaire klokkentoren bekleed met zebra-gestreept marmer aan de bovenkant. Dit is een geweldige plek voor gezinnen, met een dierentuin in Pistoia en het retro Pinocchio Park in het nabijgelegen Collodi om te bezoeken. Het is ook het hart van de " chocoladevallei " in eigen stijl, bekend om de suikerhoudende ambachtelijke lekkernijen, terwijl de beboste bergen die achter de twee steden rijzen, goed zijn om te wandelen in de zomer en zelfs om te skiën in de winter.

Lees verder

Siena & Chianti

Wijnliefhebbers moeten de zuidelijke Chiantistreek bezoeken. Hier volgt het landschap andere regels, de beboste heuvels zijn niet meer zacht maar indrukwekkend en de ruggen zijn vaak bezaaid met chique kleine dorpjes. Een vakantie is nauwelijks ontspannender dan op, neer en langs deze heuvels, met af en toe een pauze voor een wijnproeverij of een stevige Toscaanse lunch. Het hart van de regio wordt gevormd door de drie dorpen, Castellina in Chianti, Radda in Chianti en Gaiole in Chianti, maar Panzano in Chianti, dat technisch gezien in het Florentijnse gebied ligt maar cultureel gezien in het zuiden, heeft de laatste jaren naam gemaakt als culinaire bestemming, mede dankzij de plaatselijke slager Dario Cecchini. Vanuit de zuidelijke Chiantistreek kunt u gemakkelijk een ander renaissancejuweel bereiken - Siena. De stad is wereldberoemd om zijn schelpvormige Piazza del Campo, waar elk jaar duizenden toeschouwers de ruiters en paarden toejuichen tijdens de traditionele Palio-paardenrace. Andere schatten van de stad zijn de Piancoteca Nazionale Gallery, waar werken van kunstenaars als Duccio en Simone Martini zijn ondergebracht.

Lees verder

De Toscaanse Kust

Toscane staat bovenaan de jaarlijkse "strandlijsten". De stranden van de regio behoren tot de schoonste van het land en worden alleen overtroffen door die van Ligurië. De stranden krijgen regelmatig hoge cijfers voor waterzuiverheid, veiligheid, rust, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Er wordt gebruik gemaakt van het betrouwbare "Blue Flag" systeem. Alleen al het aantal gecertificeerde stranden toont aan dat het een goed idee is om hier een strandvakantie door te brengen. Maar het zal waarschijnlijk niet "gewoon" een strandvakantie zijn. Het mooie van de Toscaanse kust is dat de uitnodigende kunstcentra, de heuvelsteden en de Etruskische bezienswaardigheden allemaal in de buurt liggen. Door de lengte van de kust en de veelheid aan concurrerende bestemmingen in het binnenland is het echter beter om vooraf te beslissen over een paar aaneengesloten stukken van de kustlijn, en dan de omgeving te verkennen.  Combineer een vakantiehuis in de buurt van Viareggio met verkenningen in Lucca en Pisa. Of het strand van Castiglione della Pescaia met wandelingen in de Maremma.

Lees verder

Val d'Orcia

De Val d’Orcia is een beeldschone landstreek in de Crete Senesi, in het zicht van de kolossale Monte Amiata. Voor velen is dit het mooiste gebied in Toscane, opgenomen in de Unesco-werelderfgoedlijst, met perfecte heuveldorpjes, afgelegen abdijen en aantrekkelijke kastelen. Fijnproevers, wandelaars en spa-liefhebbers kunnen hun hart ophalen in de thermale baden, bij rustieke herbergen, op talloze wijnroutes en tijdens meditatieve wandelingen. De Val d’Orcia vertegenwoordigt het karakteristieke Toscane, met clusters cipressen, linten platanen, wijngaarden op heuvels en boerderijen neergestreken op kalkstenen bergkammen. Maar dit was niet de enige reden waarom het de Unesco-erfgoedstatus kreeg – ook vanwege de harmonie tussen de Toscaanse bevolking en hun landschap, gevormd door hun ontspannen manier van leven. Voorheen ontvolkt genieten deze middeleeuwse dorpjes nu van een verlate renaissance. San Quirico d’Orcia mag dan misschien de toegangspoort zijn tot het gebied, ook in MontalcinoPienza en Montepulciano kunt u echt kennismaken met het eeuwenoude, pittoreske landschap.

Lees verder

Arezzo & Cortona

Als u deze regio bereikt, ziet u al snel de heuvels van Midden-Toscane, die dit gebied Alpijns aan doen voelen. Dit gedeelte van Italië huist de bergketen die midden door Toscane loopt.

Aan de andere kant van de bergen ligt het nationale park Casentino in de provincie Arezzo. Dit is een bijzonder mooi beschermd natuurgebied, waar u allerlei buitenactiviteiten kunt beoefenen, zoals fietsen en wandelen. Een aanrader is om heel vroeg de berg op te gaan om de zonsopgang te bekijken en het adembenemende uitzicht rondom te bewonderen.

Van de steden en dorpen is Arezzo een landinwaartse stad die u zeker moet bezoeken. Er is een maandelijkse antiekmarkt die antiekhandelaars uit heel Italië trekt. Het stadje staat ook bekend om de sieraden die hier gemaakt worden. Arezzo is op een vlakte gebouwd, maar wordt omringd door heuvels en bergen, die een schitterende achtergrond vormen.

Cortona ligt ook in Midden-Toscane: een heel leuk plaatsje met een indrukwekkende kathedraal (de Duomo) . Het Amerikaanse boek 'Under the Tuscan Sun' is op Cortona gebaseerd en de film werd hier opgenomen.

Lees verder

Lucca & Viareggio

De kuststad Viareggio en Lucca in het binnenland hebben op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen. Maar de twee zijn een ideale combinatie om niet alleen de Italiaanse architectuurgeschiedenis te leren kennen, maar ook om te genieten van de dolce vita. Viareggio is een van de meest elegante badplaatsen van Italië, met statige Jugendstil-gebouwen en retro-geïnspireerde strandclubs, met uitzicht op perfect onderhouden stranden. Het is ook de thuisbasis van een van de beroemdste carnavals in Italië (kinderen zullen dol zijn op het Carnavalsmuseum, en ook op de Cittadella, waar de praalwagens worden gemaakt). Lucca daarentegen is als een tijdreis door de eeuwen heen. Het ovale hoofdplein doet denken aan het Romeinse amfitheater dat hier ooit stond en de stadsmuren, die tijdens de Renaissance werden versterkt, zijn de op één na grootste van Europa. Kijk onder het oppervlak en ontdek de Romeinse villa's, zoals het met mozaïek gevulde huis onder de kerk van St. Giovanni en Reparata. Het gebied was een favoriete plek van de componist Giacomo Puccini - zijn geboorteplaats in Lucca is nu een museum en in Torre del Lago, ten zuiden van Viareggio, waar hij later woonde en begraven werd, is er een beroemd jaarlijks openlucht operafestival.

Lees verder

Pisa & Valdera

Pisa is meer dan alleen de Scheve Toren. De meeste bezoekers zijn tevreden met een kort bezoek aan de Campo di Miracoli om de Scheve Toren, de bottenwitte kathedraal en de extravagante doopkapel te zien. Maar de rest van de stad, met gotische en renaissancegebouwen langs de rivier de Arno, is een heerlijke ontdekkingstocht waard. Verder naar het oosten richting Florence ligt Valdera, een miniatuur van Toscane, met glooiende heuvels, terracotta dorpjes en met cipressen omzoomde straten. In ongerepte dorpen als Palaia leeft de geschiedenis voort en ontmoet het heden in het met kunst gevulde Peccioli. Er zijn ook meer ongewone bezienswaardigheden, zoals de Vespa's in het Piaggio Museum in Pontedera of het Teatro del Silenzio in de heuvels van Lajatico, een openluchttheater van operazangeres Andrea Bocelli. Volterra en San Gimignano zijn van hieruit gemakkelijk te bereiken.

Lees verder

Florence & Chianti

Bijna geen enkele beschrijving doet Florence echt recht. De geboorteplaats van de Renaissance wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Europa, de galerijen zijn gevuld met werken van de grote meesters, Michelangelo, Donatello, Rafaël en Botticelli, en de kerken worden over het hoofd gezien door fresco's van onder andere Giotto en Angelico. De statige gebouwen en de ruime paleistuinen strekken zich uit langs de rivier de Arno, waardoor Florence een ideale stad is om ondanks de drukte te flaneren. Omgeven door heuvels, ligt het historisch centrum op slechts enkele kilometers van de noordelijke grens van de Chianti, die zich uitstrekt van Florence tot Siena. Hier is het landschap meer ongetemd dan in het bekendere zuiden van de Chiantistreek bij Siena, maar er zijn minder bezoekers, waardoor de streek onbedorven is, met wijngaarden en olijfgaarden die zich harmonieus in de beboste heuvels mengen. Het mooie van dit deel van Toscane is dat je kunt genieten van landelijke idylle, en toch gemakkelijk toegang hebt tot Florence en andere steden, zoals Impruneta en San Casciani in de Val di Pesa.

Lees verder

Grosseto & Maremma

In zuidelijk Toscane ligt deze betoverende, ongerepte regio. De 130 km kust met stranden, dennenbossen en rotskusten wordt onderbroken door talrijke baaien die toeristentrekkers zijn geworden, zoals Punta Ala, Castiglione della Pescaia, Marina di Grosseto, Talamone, Porto Santo Stefano, Porto Ercole, Cala Galera en de havens op de eilanden Giglio en Giannutri. Het staat bekend als Maremma en heeft een prachtig, gevarieerd landschap dat overloopt in gouden stranden en kristalhelder water. De natuurlijke schoonheid beslaat ook de ongelooflijke geschiedenis. Het heeft vele archeologische locaties die uit de Romeinse tijd dateren. Voeg hier heerlijke regionale gerechten en fantastische lokale wijnen aan toe en dit deel van Toscane heeft alles wat u maar kunt wensen.

Lees verder

Orvieto

Umbrië, de geboorteplek van Sint Benedict en Francis van Assisi, lijkt in een mystieke gloed te zijn ondergedompeld en Orvieto draagt bij aan deze mystiek. Orvieto bevindt zich halverwege tussen Florence en Rome en is Umbrische perfectie ten top, met lumineuze fresco’s en mysterieuze kerken die slechts zijn verheven andersheid benadrukken. De stad ligt verborgen op een steile helling van lavasteen en is een broeiende, Etruskische aanwezigheid welke gehouwen is uit donker, vulkanisch gesteente. In de middeleeuwen reguleerde deze citadel, gelegen op zijn onaantastbare rots, de weg tussen Florence en Rome. Maar ook al ligt het op majestueuze wijze op de top van een vulkanisch tufsteenplateau, de heuvel is poreus en loopt gevaar om schade aan te richten aan de stad als het afbrokkelt. Een positiever aspect is dat de vruchtbare vulkanische hellingen bedekt zijn met wijngaarden die Orvieto’s beroemde witte wijnen produceren. De stad scoort ook hoog op het gebied van spiritualiteit, met zijn ingetogen kerken als tegenhanger van de grandeur van de Duomo en de schoonheid van het golvende landschap.

Lees verder

Perugia

De nevelige heuvels, de magische lichtkwaliteit en sfeer van spiritualiteit helpen Umbrië om zich onderscheiden, tezamen met zijn betoverende hoofdstad Perugia. Kosmopolitisch, kunstzinnig, erfgoedgericht maar ook vooruitstrevend: Perugia is een heerlijke kennismaking met de regio, met makkelijke uitstapjes naar Assisi, Gubbio en het meer van Trasimeno. Vergeleken met Florence voelt Perugia echter een stuk minder toeristisch aan.

Umbrië werd vaak overschaduwd door Toscane, maar is minstens net zo mooi als zijn grotere buur. Neem het glooiende landschap in je op, met de heuvelstadjes die er al sinds mensenheugenis lijken te zijn. Dat is geen illusie: sommige werden opgericht door de Etrusken en later opgedragen aan de middeleeuwse heiligen. Ook al voelt Perugia meer wereldlijk aan dan de meeste plekken in de regio, Umbrië is de wieg van het westerse monnikendom, met de geboorteplaats van de heilige Sint Benedictus in Norcia. Naast de toeristische hotspot Assisi beschikt de regio over een bijna perfecte balans tussen duurzaam toerisme en een authentieke manier van leven.

Lees verder

De Chianti

Als de Toscaanse levensstijl de grootste verleiding is, dan is Chianti perfectie. Dit beroemde wijngebied is typisch Toscane, waarbij wonen in een villa de ideale manier is om optimaal van het platteland te genieten. In de Chianti lijkt de lokale bevolking de juiste balans te hebben gevonden tussen het leven op het land en in de stad. Het landschap van Chianti is een lappendeken van wijngaarden, olijfbomen en cipressen, of korenvelden omrand met zonnebloemen. Dit rustgevende landschap, dat zich uitstrekt van Florence tot Siena en bezaaid is met heuvelachtige stadjes, villa's en kastelen, inspireerde de meesters van de Renaissance. De kunstmagneten van Florence en Siena zijn dichtbij en voelen toch ver weg. Voor degenen die niet gefascineerd raken door de kerken met hun fresco's kunnen de geneugten van Florence en Siena vaak vervagen. De wens om in de zomer te ontsnappen aan de bedrukte sfeer in de stad kan ook overweldigend zijn. Als dat zo is, dan is de Chianti de plek voor u, met al zijn landelijke verleidingen. Grijp de rust met het rijden tussen de kronkelende wijngaarden, de huiselijke herbergen, kasteelbezoeken en fietspaden.

Lees verder

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2023 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag