Login


Stadjes en dorpjes in Toscane

Toscane heeft spectaculair mooie stadjes en dorpjes: van middeleeuwse bergdorpjes tot aan grote plaatsen met prachtige oude centra.  Of als u liever iets levendigs wilt zien, dat zijn er verschillende grote steden waar cultuur en vermaak voor het oprapen ligt. Elke regio in Toscane heeft iets unieks te bieden. Loop door de stenen straatjes van de schattige Italiaanse dorpen en u zult zeker uw hart verpanden.

Sommige plaatsjes hebben uitzicht over de glooiende heuvels, eindeloze velden met rijen wijngaarden en landelijke kastelen aan de horizon. Ga heerlijk mensen kijken in een lokaal Italiaanse cafeetje, snuffel door de unieke cadeauwinkeltjes en bewonder de opvallende gebouwen die binnen de stadswallen gebouwd zijn.

Onze vakantiehuizen met privézwembad, landgoederen en verbouwde boerderijen liggen op korte afstand van de meest indrukwekkende dorpen en steden van Toscane.
Stadjes en dorpjes in Toscane

Arezzo

Arezzo’s voornaamste bezienswaardigheden zijn het prachtige centrale plein en de kerken, vaak gerelateerd aan Piero della Francesca. Maar het beste dat je kunt doen in Arezzo is simpelweg genieten van het leven in een Toscaanse stad die niet wordt gedefinieerd door toerisme. Naast Arezzo raden we een dagtrip aan langs de kunstzinnige Piero della Francesca-route, naar Sansepolcro en Monterchi. Andere favoriete trips van ons zijn naar Cortona, gelegen op een heuveltop, en naar een chique wijnlandgoed.

Lees verder

Camaiore

Camaiore ligt in een vallei, omgeven door heuvels en de noordelijke Appennijnen. De plaats stamt uit de Romeinse tijd: Camaiore was één van de grootste Romeinse legerkampen bij het stadje Lucca en een belangrijke post aan de Via Cassia. De naam stamt uit die tijd: "Campus Maior".

In de Middeleeuwen groeide het stadje aanzienlijk, dankzij de oude pelgrimsroute ‘Via Francigena’. Camaiore was de 27ste etappe van de route die Sigeric, de aartsbisschop van Canterbury, gevolgd heeft en werd door hem Campmaior genoemd.

Het huidige Camaiore heeft vele artistieke schatten, zoals de collegiale kerk en de Benedictijnse St. Peter’s abdij. In het dorpje Pieve de Camaiore kunt u een prachtig Romaans kerkgebouw bekijken, dat dateert uit ±817 na Chr.

Het gebied rondom Camaiore is ook mooi en staat bekend om het landschap en de middeleeuwse dorpjes, zoals Monteggiori, Casoli, Gombitelli e Montebello. Dankzij de ligging op de heuvelrug heeft u er fantastisch uitzicht over de zee en de omringende heuvels, terwijl de tijd hier stil lijkt te hebben gestaan.

Lees verder

Castagnoli

Castagnoli ligt in het zuiden van de Chianti. Hoewel het een slaperig dorpje is, vormt het een ideale uitvalsbasis voor culturele uitstapjes naar SienaGaiole in Chianti en  Radda in ChiantiMontepulcianoSan Gimignano en Florence liggen iets verder weg, maar voor cultuurliefhebbers zijn deze plaatsen nog altijd geschikt voor een dagtocht. Wat meer in de buurt draait het allemaal om mooie herbergen en het proeven van verschillende wijnen in kastelen of abdijen. Gelukkig kun je de Chianti ook op een actievere wijze ontdekken: stap op een Vespa, een elektrische fiets of zelfs op de rug van een paard.

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

Castellina in Chianti

Ook al is Castellina zelf een van de belangrijkste attracties van de mooie autoroute de Chiantigiana, de Chianti route leidt ook naar de naastgelegen Chianti-wijndorpjes en steden, zoals San GimignanoSiena en Florence. Castellina is tevens een geweldige uitvalsbasis voor gevarieerde activiteiten, waaronder fietsen, het bezoeken van musea, wijnproeverijen en het eten van een heerlijk ijsje. Probeer een kookcursus of bezoek het beeldenpark: Castellina biedt het allemaal!

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

Castelnuovo Berardenga

Castelnuovo Berardenga is een rustige uitvalsbasis om Siena en het zuiden van de Chianti te ontdekken. Je kunt hier door een heerlijke omgeving naar verschillende wijnlandgoederen rijden, maar sommige zijn ook op de fiets goed bereikbaar. De Chiantigiana, de Chianti Weg, heeft verschillende afsplitsingen naar charmante gehuchten en kastelen die ook als wijnlandgoederen en hedendaagse kunstgalerijen dienen. Geniet van een heerlijk thermisch kuuroord in het naburig Rapolano Terme of huur een elektrische fiets of Vespa en verken het platteland. Voor culturele uitstapjes ga je naar MontepulcianoSan Gimignano en Siena, terwijl Florence op twee uur rijden ligt.

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

Castelnuovo di Garfagnana

Castelnuovo di Garfagnana is een bruisende stad met weg- en spoorverbindingen naar Lucca, Pisa, Florence en de Versiliakust bij Viareggio. De nationale parken van de Apulische Alpen en de Apennijnen zijn met de auto gemakkelijk bereikbaar en openen een hele reeks ontspanningsmogelijkheden voor wandelen, van de natuur genieten en sport.

Het plaatsje Castelnuovo bestond al in 740 v. Chr. maar binnen een eeuw groeide het uit tot een belangrijke stad met verdedigingsmuren en kastelen. Door zijn ligging ontwikkelde het zich voorspoedig tot overslagplaats voor handelaren en reizigers naar Noord-Italië. In de loop van de eeuwen werden de stadwallen en kastelen vergroot en verbeterd. In 1924 werd Castelnuovo een onderdeel van de provincie Lucca.

Tot op de dag van vandaag spelen de stadswallen een belangrijke rol in het dagelijkse leven in Castelnuovo di Garfagnana. De stadswallen omvatten de oudste delen van de stad samen met de slingerende straatjes en werkwinkeltjes. De modernere kantoren, woningen, bars, restaurants en het spoorwegstation liggen buiten de muren.

Veel inwoners van deze plaats reizen voor hun werk op en neer naar Lucca, Pisa en Florence terwijl een groeiend aantal in staat is comfortabel te leven van het toerisme of uit de verkoop van ambachtelijk vervaardigde geschenken en schilderijen.

Lees verder

Colle di Val d'Elsa

Colle di Val d'Elsa ligt in het hart van Toscane, in de buurt van SienaFlorence en Volterra, wat het perfect maakt om te dienen als handige uitvalsbasis voor een leuke stedentrip. Vanaf Colle di Val d’Elsa breng je ook eenvoudig een bezoekje aan het platteland, en vooral aan het schitterende gebied van de Chianti. Je kunt hier heerlijk rondwandelen door het wijnlandschap rondom Castellinaen Radda. Voor middeleeuwse bezienswaardigheden en torens bezoek je het bewierookte San Gimignano of het rustige Monteriggioni, een ommuurd heuveldorpje en een voormalige buitenpost gelegen aan het noordelijke grensgebied van Siena. Er zijn hier ook leuke mogelijkheden om te wandelen of te fietsen naar Poggibonsi en je kunt het wijnlandschap ontdekken met de beeldenroute die je zeker tot denken aan zal zetten.

Lees verder

Cortona

Met slechts enkele bezienswaardigheden die je echt gezien móet hebben, gaat het in Cortona vooral om rustig wandelen en het in je opnemen van de uitzichten en middeleeuwse sferen. Veel hangt voornamelijk af van hoever je bereid bent om te klimmen, aangezien de drukke menigte verdwijnt naarmate je verder omhoog loopt langs ongelooflijk steile straatjes. Voor een wat rustigere activiteit kun je genieten van een ijsje en een passeggiata rondom de centrale pleinen. Populaire dagtrips brengen je richting het noorden, naar Arezzo, of richting het zuiden, naar het meer van Trasimeno.

Lees verder

Florence

Wissel bezoekjes aan galerieën af met wandelingen op zoek naar de perfecte trattoria of het perfecte uitzicht. Koop een Firenze Card online; het is redelijk duur maar na vier bezoekjes heb je de kosten er al uit en kun je de rijen overslaan en de topmusea- en monumenten betreden zonder kostbare tijd in Florence te verliezen. De kaart is 72 uur geldig en verschaft gratis toegang aan EU-burgers die onder de 18 jaar zijn maar vergezeld worden door een stadspashouder. Een andere optie is het Grande Museo del Duomo-ticket waarmee je toegang krijgt tot alle monumenten op het Piazza del Duomo. De officiële website om je bezoek aan het staatsmuseum online te reserveren isb-ticket maar er zijn ook talloze onofficiële websites.

Lees verder

Forte dei Marmi

Forte dei Marmi draait helemaal om de zomer en gezien worden op de juiste plekken. Als je meer wilt dan het strandleven en een rustige fietstocht, ga dan naar Massa richting het noorden. Meer een avonturier? Dan zijn Carrara en de marmergroeven in de Apuaanse Alpen een leuke optie voor je. Dit gedeelte van Toscane vormt een fel contrast met het vertroetelende Forte dei Marmi. Wanneer je op zoek bent naar culturele bezienswaardigheden, ga dan naar de kunststeden Pisa in het zuiden of LuccaPistoia en Florence in het oosten. Wil je een kijkje nemen op het platteland, boek dan de Lucca villa tour met zijn mooie villa’s en prachtige uitzichten.

Lees verder

Gaiole in Chianti

Het heuvelachtige Gaiole is een geweldige uitvalsbasis voor het verkennen van lokale herbergen, wijngaarden en oude abdijen. Van het versterkte klooster van Badia di Coltibuono tot Castello di Brolio, een voormalig Florentijns kasteel met zijn blik stevig gefixeerd op zijn oude vijand, Siena. Het gebied is rijk aan wijngaarden en gastronomische herbergen, maar er zijn genoeg uitdagende fietspaden om je onderweg fit te houden. Wat cultuur betreft, overweeg dagtrips naar Siena, Florence of het charmante Castellina,

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

Greve in Chianti

Greve, het commerciële centrum van het Florentijnse Chianti, is een plek voor het ontdekken van  wijn en delicatessen. Hoewel er weinig cultureels in de stad te vinden is, zorgt het omliggende platteland voor heerlijke kuiermomenten. Vanuit Greve kun je genieten van wandeltochten naar naburige kastelen en middeleeuwse wijnlandgoederen. Greve is dan ook een uitstekende uitvalsbasis voor culturele dagtripjes naar Siena en Florence, gecombineerd met wijnproeverijen en foodie-uitjes in de wijngaarden van Chianti.

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

Grosseto & Maremma

Natuurlijk moet u deze stad bezoeken. Het wordt als een relatief 'nieuwe' stad gezien, omdat het pas in de middeleeuwen opkwam, toen de Etruskische boten het gebruikte om goederen door de moerassen te vervoeren. De Medici-dynastie heeft het vervolgens versterkt en de stad biedt u nu veel bezienswaardigheden, zoals het prachtige Piazza Dante, het hoofdplein, waar veel belangrijke gebouwen aan staan, zoals het Palazzo Provinciale: een schitterend neogotische gebouw, gebouwd uit travertijnen rotsen.

Zorg ervoor dat u goede wandelschoenen hebt omdat de stad merendeels voetgangersgebied is en er is zoveel te zien. Er zijn ook enkele grote winkels. Lokale ambachtslieden produceren kwaliteitsproducten in leer en aardewerk, maar bekijk ook de mooie sieraden. De ontwerpen zijn geïnspireerd door de Etruskische periode. U kunt ook enkele uitstekende lokale kazen en varkensproducten kopen. En natuurlijk de vele heerlijke lokale wijnen.

Lees verder

Lecchi in Chianti

Lecchi bevindt zich in het zuidelijke gedeelte van de Chianti en is daarom goed gelegen voor culturele uitstapjes naar Siena. Dichter bij huis draait alles om de hedendaagse kunst in de wijngaarden en de uitstapjes naar de mooie Chianti-steden Radda Gaiole en Castellina in Chianti. Dit is het echte dolce vita van Chianti, met wijnproeverijen, lekker eten en rustieke herbergen, onder meer in kastelen. Daarnaast kun je genieten van fietstochten, Vespa-tochten en in de zomer kun je zwemmen in de plaatselijke rivier. Hier ervaar je het echte buitenleven. Florence en San Gimignano zijn verder weg maar vormen daarentegen nog altijd verleidelijke dagjes uit voor cultuurliefhebbers .

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar CastellinaGaioleGrevePanzanoRaddaCastelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San Gusme, San Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

Livorno

Livorno is een stad in Toscane aan de oevers van de fascinerende Ligurische Zee, een gebied in het westelijke deel van de Middellandse Zee. Livorno werd opgericht in 1017 en kan terugkijken op een lange geschiedenis, hoewel het pas tijdens de Renaissance een belangrijke havenstad en een centrum van rijkdom en cultuur werd. In deze periode vestigden veel Grieken zich in Livorno, gevolgd door Joodse, Armeense en Nederlandse kolonisten - handelaren in graan, textiel en andere grondstoffen - die sporen van hun invloed op de keuken, taal en religie van de regio achterlieten. Livorno heeft vandaag de dag zijn traditionele charme behouden en trekt bezoekers van heinde en verre met zijn historische gebouwen en rustige ligging.

Lees verder

Lucca

Lucca kan net zo ontspannen of actief zijn als de stemming waarin je op dat moment verkeerd. Fiets langs de stadswallen of klim naar de top van het enige overgebleven torenhuis van de stad. Bezoek kerken, villa's, wijnlandgoederen of grote tuinen alvorens je de Puccini-route gaat volgen. Als u op zoek bent naar ontspanning, woon dan een kamermuziekconcert bij in de stad of spit door de speciaalzaken, die zich vaak verbergen achter elegante, ouderwetse winkelpuien.

Lees verder

Montalcino

Montalcino herbergt een neoklassieke kathedraal, een gotische galerij, een romaanse kerk en talloze steegjes – maar uiteindelijk is het de middeleeuwse sfeer, het fort en de wijn die bijblijven in het geheugen.

Lees verder

Montepulciano

Montepulciano is ongedwongen beschaafd en voorziet u van een verleidelijke uitvalsbasis, mocht u in een nabijgelegen vakantiehuis verblijven. De aantrekkingskracht ligt in de zachte mix van renaissancepaleizen en sfeervolle wijnbarretjes gecreëerd om te nippen van de Vino Nobile di Montepulciano. Montepulciano is, zoals alle karakteristieke Toscaanse steden, gebouwd op menselijke schaal, dus ontworpen om te slenteren en te relaxen in een renaissancedecor, met decorstukken op iedere hoek.

Architectonisch is Montepulciano ‘de Parel van de Cinquecento’, gevormd door de Renaissance. De stad is het meesterwerk van Antonio da Sangallo, zoals Pienza toebehoort aan Rossellino. Terwijl Pienza perfect gepland was, heeft Montepulciano zich meer vrij ontwikkeld en heeft zodoende een asymmetrie en spiritualiteit die Pienza enigszins mist. Toch hangt er een sfeer van overvloed over Montepulciano, dat doorschemert in de adelijke paleizen en al even edele wijn. Zelfs de burgers beschouwen zichzelf als superieur, op de één of andere manier als verheven. Maar uiteindelijk is Montepulciano een soepele operator die de ware Toscaanse levensstijl brengt.

Lees verder

Monteriggioni

Monteriggioni ligt in het hart van Toscane, ideaal voor een dagtrip naar het middeleeuwseSiena of zelfsFlorence. Monteriggioni kan ook een tussenstop zijn op weg naar het platteland, vooral naar de Chianti, rustig slingeren door het wijnland rond Castellina in Chianti en Radda in Chianti Als je enthousiast bent geworden van de middeleeuwse torens van Monteriggioni, bezoek dan het gevierde San Gimignano of het Etruskische Volterravoor meer middeleeuwse stadsgezichten en torens. Om te winkelen voor het beste kristal, bezoek je de middeleeuwse Colle di Val d'Elsa. Andere activiteiten zijn wandelen of fietsen naar het naburige Montagnola of het verkennen van een deel van de pelgrimsroute Via Francigena.

Lees verder

Orvieto

In Orvieto draait alles om de mysterieuze sfeer, zowel boven- als ondergronds. Geniet in deze Slow Food-stad van het rustige levenstempo, van ronddwalen door het middeleeuwse erfgoed tot wijnproeverijen. Orvieto fungeert tevens als springplank naar verschillende prachtige stadjes in Umbrië en Lazio, allen te bezoeken met een dagtrip. Naast de stad is onze Top Tip in Umbrië het mystieke Todi, één van de meest betoverende steden in Centraal-Italië. Onze andere favoriete dagtrips zijn beide in Lazio: Viterbo, ‘de Pauselijke stad’, en Civita di Bagnoregio, Lazio’s spookstad.

Lees verder

Panzano

Geniet van een vlezig feest in Panzano, een echte hotspot voor restaurants, alvorens je begint aan wijnroutes in de nabijgelegen Chianti-heuvels. Bezoek een renaissance villa en tuinen gelinkt aan Leonard da Vinci of vlieg over de Chianti in een luchtballon. Wil je het liever iets simpeler? Geniet dan van een geweldig cirkelvormig wandelpad tussen Greve en Panzano, tezamen met mooie ritjes naar middeleeuwse kastelen en landgoederen. Panzano, wat min of meer halverwege Siena en Florence ligt, is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van beide steden, evenals San Gimignano

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

Perugia

Perugia is zowel de hoofdstad van Umbrië als het perfecte beginpunt voor het verkennen van de regio. Van kunstgalerieën bezoeken en mensen bekijken op middeleeuwse pleinen tot aan het genieten van chocolade ‘kusjes’ (baci), Perugia heeft veel te bieden. De regionale hoofdstad is tevens een geweldige uitvalsbasis voor het ontdekken van verschillende andere mooie steden van Umbrië. Voor dagtrips zijn onze topaanbevelingen het spirituele Assisi, het meer van Trasimeno en Gubbio; een middeleeuwse stad in miniatuur – met alle hoogtepunten uitgebreid beschreven in onze Top Tien-gids.

Lees verder

Pienza

Pienza is als een prachtig Renaissance-poppenhuis, bijna te mooi om waar te zijn. Pienza’s populariteit heeft een boost gekregen door zijn Unesco-erkenning en door zijn aantrekkingskracht als filmset. De bezoekers struinen de stad bijna net zo veel af voor zijn excellente reeks aan pecorino soorten als voor de perfecte renaissancearchitectuur. Paus Pius II werd hier in 1405 geboren. Hij gaf Bernardo Rossellino de opdracht om zijn geboortestad te herbouwen als een Renaissance modelstad. Het resultaat is wat de lokale bevolking een ‘città d’autore’ noemt, een stad geïnspireerd op één visie. Na het rondstruinen rond de stadsmuren van Pienza voor geweldige uitzichten over Monte Amiata en Val d’Orcia, kunnen weinigen er een lunch in een schilderachtige herberg weerstaan. Verwacht verschillende pecorino schapenkazen op het menu. Het landschap rondom Pienza is al net zo mooi, met de stad omlijst door kastanjes en cipressen, olijfgaarden, papavers en zonnebloemvelden.

Lees verder

Pisa

In tegenstelling tot veel Toscaanse steden ligt het religieuze centrum van Pisa niet binnen de stadsmuren noch in de oude stad, maar in het noordelijk puntje van de stad. Busladingen vol met dagjesmensen worden naar het Campo dei Miracoli gebracht, het ‘Veld der Wonderen’, waar selfies nemen met de Toren van Pisa de hoogste prioriteit is. Bewaar echter ook wat tijd voor de rest van Pisa, want het zit vol met intrigerende plekken.

Lees verder

Pistoia

Het prachtige Pistoia wordt vaak `klein Florence' genoemd vanwege het bruisende culturele leven, stille geloof en de concentratie van kunst en architectuur. Het is deze levendige cultuur die Pistoia onderscheidt van andere steden van vergelijkbare omvang. Toch is Pistoia een vaak onderschatte Toscaanse stad, ondanks de boost die het kreeg in 2017, toen het zich culturele hoofdstad van Italië mocht noemen. Het historische hart van de stad is prachtig en bevat een van de mooiste hoofdpleinen in Toscane. In het niet-toeristische Pistoia kun je verwachten dat je romaanse kerken en musea voor moderne kunst voor jezelf zult hebben, zelfs als de populaire herbergen vaak volgeboekt zijn. Als de schemering valt, hebben de met lampjes verlichte schaduwrijke straten van Pistoia nog steeds een authentieke middeleeuwse sfeer. Franciscaner monniken lopen voorbij in hun bruine gewaden en riemen van touw, en de stenen straten worden uitgestald met koopwaar, net als in de Middeleeuwen.

Bekijk onze verzameling vakantiehuizen bij Pistoia.

Lees verder

Radda in Chianti

Radda is een uitstekende uitvalsbasis voor gevarieerde activiteiten waaronder het bezoeken van een Chianti Cashmere geitenboerderij of om het centrum voor hedendaagse kunst te bewonderen. Naast het drinken bij de wijngaarden kun je een wijnmuseum bezoeken of een wijnkennis-cursus uitproberen. Of fiets bijvoorbeeld naar een wijngaard. Radda is zelf een belangrijke attractie op de Chiantigiana, maar de Chianti Weg leidt ook naar naburige Chianti-wijngehuchten, geschikt voor uitstapjes, zoals het sfeervolle Volpaia. Wanneer je van cultuur houdt, overweeg dan dagtrips naar San GimignanoSiena en Florence

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GaioleGrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over CastagnoliVolpaia San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

San Donato in Poggio

San Donato in Poggio is een charmante uitvalsbasis voor activiteiten, variërend van het bezoeken van abdijen en villa’s tot het verkennen van wijngaarden tijdens een Vespa-tour . Naast het ontdekken van enkele van de mooiste wijngaarden van de Chianti, kun je leren hoe je je eigen wijn kunt mengen. Wandelen door de wijngaarden is daarentegen een andere verleidelijke optie. Terwijl magische ballonvaarten mogelijk zijn vanaf het naburige Tavernelle Val di Pesa. Wanneer je van cultuur houdt, overweeg dan dagtrips naar San GimignanoFlorence of zelfs Siena

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

San Gimignano

De torens alleen al maken een bezoekje aan deze middeleeuwse tijdcapsule de moeite waard, maar eigenzinnige bezienswaardigheden zijn in overvloed aanwezig in San Gimignano. Zorg ervoor dat je blijft nadat de menigten zijn vertrokken. Wat betreft musea: je kunt een combinatieticket kopen welke je toegang geeft tot alle musea.

Lees verder

San Gusme

San Gusmè ligt in het zuiden van de Chianti en is hierdoor een uitstekende uitvalsbasis voor culturele uitstapjes naar SienaCastelnuovo Berardenga en MontepulcianoSan Gimignano en Florence liggen wat verder weg, maar voor cultuurliefhebbers zijn deze plaatsen ook geschikt voor een dagtocht. Dichterbij draait het vooral om het bezoeken van grote wijngaarden met prachtige villa's en kastelen en je onderdompelen in wijnproeverijen, lekker eten en rustieke herbergen, ook gelegen in kastelen. Verbrand calorieën met paardrijden of fietsen op speciale paden. Ga ook eens baden in het warme water in het kuuroord Rapolano Terme.

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

San Miniato

Bij San Miniato draait alles om de levenswijze en de kleine bezienswaardigheden, samen met het voortreffelijke eten. San Miniato is dan ook een uitstekende uitvalsbasis. Als je last hebt van culturele overbelasting, ga dan naar een gezellige herberg, bezoek voor een dagje een spa of ga vogels kijken in de mysterieuze moeraslanden, de Padule di Fucecchio. Voor het stadsleven en culturele verlichting bezoek je Pisa, in het westen, of Florence, in het oosten, gecombineerd met LuccaSan Gimignano en de Toscaanse kust bij Marina di Pisa - allemaal geschikt voor aantrekkelijke dagtochten.

Lees verder

Siena

Siena heeft een prachtig in chiaroscuro stijl centraal plein, stadshuis en kathedraal. Maar al met al is het de intieme middeleeuwse sfeer die echt blijft hangen, van de geheime steegjes tot aan de gezellige herbergen.

Lees verder

De Chianti

De Chianti is een plek voor aardewerk en toevallige ontmoetingen. Het is heerlijk, of het nu met de auto, per fiets of te voet wordt verkend, of idealiter een mix van alle drie. De Chianti is een uitstekende uitvalsbasis, van culturele uitstapjes naar Siena en Florence tot wijnproeverijen en bourgondisch tafelen, gecombineerd met fietstochten.

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GaioleGrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over CastagnoliVolpaia San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

De Toscaanse Kust

Dit zijn onze Top Tien Dingen om te doen, van genieten van het strand tot het kijken naar dolfijnen, van het fietsen langs de kust tot het bezoeken van natuurreservaten aan de kust. In tegenstelling tot veel andere bestemmingen kunt u in Toscane cultuur en strand combineren. Probeer alleen niet de hele kust in één keer te bedekken. Kies uw uitvalsbasis zorgvuldig.

Als u de klassieke kunststeden vanaf uw uitvalsbasis aan zee wilt bezoeken, houd er dan rekening mee dat deze meestal beter bereikbaar zijn vanaf de noordkust, met name de Versiliaanse Riviera. Typische dagtochten zijn die naar PisaLuccaPistoia of Florence. In plaats daarvan, als u aan de zuidkust bent gevestigd, in de Maremma, dicht bij Grosseto, dan is Siena de meest logische keuze voor een dagtocht, bereikbaar in ruim twee uur.

De kust varieert van feestbestemmingen tot gezinsvriendelijke stranden en diep afgelegen baaien. De noordkust, de Versiliaanse Rivièra, heeft de neiging om meer verzorgd te zijn, terwijl de Maremma, de zuidkust, wilder en romantischer is. Tussendoor liggen uitgestrekte zanderige baaien, vaak ondersteund door pijnboombossen.

Aan de Versiliaanse Riviera, in het noorden, variëren de resorts van het elegante Forte dei Marmi tot het levendige Viareggio, een zon-en-zandresort dat populair is bij Italiaanse gezinnen. Net ten zuiden van Pisa, liggen kleinere, gezinsvriendelijke, zeer betaalbare resorts aan de Pisaanse Riviera (Riviera Pisana). Verder naar het zuiden leidt het naar de Etruskische Riviera (Riviera degli Etruschi). Dit, de kust van Livorno, onthult een reeks kleinere badplaatsen met zandstranden en nabijgelegen ruïnes van oude Etruskische sites. Net ten zuiden ligt de provincie Grosseto, begrensd door de Maremma-kust, de poort naar de wilde Maremma-regio. Langs deze mooie kuststrook hebben het leuke Follonica, het chique Punta Ala en de Monte Argentario hun Blauwe Vlag strandstatus ontvangen. In totaal telt Toscane 19 locaties.

Lees verder

Vagliagli

Vagliagli grenst aan de zuidelijke Chianti en is dus goed gelegen voor culturele uitstapjes naar Siena enCastellina in ChiantiFlorence en San Gimignano liggen verder weg, maar vormen nog steeds verleidelijke dagtochten voor cultuurliefhebbers. Dichter bij huis kun je een bezoek brengen aan een beeldenpark en je te laten verwennen met wijntours en wijnproeverijen. Ook zijn er genoeg mogelijkheden om lekker te eten en rustieke herbergen te bezoeken, die soms gelegen zijn in kastelen. Dan heb je nog de niet te vergeten fietsritten, Vespa-tochten en gastronomische picknicks in het glooiende landschap. Dit is het echte buitenleven.

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli, Volpaia, San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

Val d'Orcia

Dit zijn onze top 10 dingen om te doen, van rustige ritjes naar hypnotiserende spa’s, van wandelingen in sombere gehuchten tot middeleeuwse abdijen en de vintage Nature Train – allemaal met de Unesco-erfgoedstatus.

Lees verder

Viareggio

Viareggio is zowel een typische als een ongewone Italiaanse badplaats. Kenmerkend zijn de goed georganiseerde stranden die zeer gezinsvriendelijk zijn. Wat ongewoon is, is dat het leven zich niet alleen op het strand afspeelt. Het is ook niet zomaar een vakantieoord waar mensen gaan poseren. Viareggio is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de kust van Versilia, met fietstochten langs de kust of de kans om de steden Massa en Carrara in het binnenland te bezoeken. Avontuur is te vinden in Carrara en de marmergroeven van de Apuaanse Alpen. Dit is het wilde Toscane, een schril contrast met de kust. Voor culturele verkenningen verlaat u de kust en gaat u naar de nabijgelegen kunststeden, Pisa in het zuiden en Lucca, Pistoia en Florence in het oosten.

Lees verder

Volpaia

Het kleine Volpaia biedt een rustige en tijdloze basis die moeilijk te verlaten is, ondanks het beperkte aantal voor de hand liggende activiteiten. Het dorp ligt vlak bij de Chiantigiana, de Chianti Weg wijnroute en is dus ideaal gelegen voor uitstapjes naar de naburige Chianti bastions zoals Radda en Castellina. Als je een liefhebber van cultuur bent, kun je ook dagtrips maken naar San GimignanoSiena en Florence, allemaal binnen handbereik.

En dit is maar een voorproefje van Chianti. Bekijk ook onze specifieke gidsen van de beste dichtbijgelegen steden en dorpen in de streek Chianti, die allemaal in te zien zijn via ons Bestemmingsoverzicht. Begin bij onze gidsen naar GrevePanzanoCastellinaRadda en Castelnuovo Beradenga, maar bekijk ook onze extra Chianti-gidsen over Castagnoli San GusmeSan Donato in Poggio en Vagliagli.

Lees verder

Volterra

Volterra is een archetypisch Toscaans stadje – voordat toerisme het overnam. Geniet van de relatieve rust om het Etruskische, Romeinse en middeleeuwse erfgoed te ontdekken, voordat je op zoek gaat naar lokaal-geproduceerde albast of gaat dineren in een Etruskische kelder.

Lees verder

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag