Login


Puccin's operas: een "beginnersgids"

 • Giacomo Puccini zei ooit dat hij graag een van zijn opera’s wilde horen bij het Torre del Lago, het meer dat naast zijn huis lag, het huis waar hij zoveel opera’s schreef. Tegenwoordig is deze plek het decor van een openluchtfestival – www.puccinifestival.it - waar bijna al zijn opera’s worden uitgevoerd in zeven weekends in juli en augustus. Overal in Toscane hoort u Puccini, in winkels, restaurants en musea. Maar alleen bij het Torre del Lago worden zijn opera’s met groots theatraal effect vertoond.

  Als je van plan bent om tijdens je bezoek aan Toscane een opera te zien, maar je weet niet waar je moet beginnen en of je het verhaal wel kunt volgen, lees dan voor je aankomt onze "beginnersgids".

  La Bohème

  Vier volwassen studenten leven van een schijntje in het negentiende-eeuwse Parijs. Rodolfo de dichter wordt verliefd op Mimi. Hij kan het niet verdragen dat zij zal overlijden aan tuberculose en ze gaan uit elkaar. Hun duet ‘Addio’ in de derde akte is weergaloos. Marcello de schilder heeft een knipperlichtrelatie met Musetta. Ook zij gaan uit elkaar omdat hij waanzinnig jaloers is. Musetta brengt Mimi tijdens haar laatste uren naar Rodolfo zodat Mimi in zijn armen kan sterven.

  Tosca

  Een idealistische schilder raakt betrokken bij de contrarevolutie van Napoleon in Rome. Zijn naïeve vriendin Tosca is een probleem, zij wordt door Scarpia, een slechterik bij de politie, ziekmakend jaloers gemaakt. Scarpia liegt tegen Tosca dat hij haar vriend vrij zal laten als zij zich aan Scarpia aanbiedt. Tosca steekt hem in plaats daarvan neer, en toch sterft haar vriend. Marteling en intriges volop, en in de tweede akte wordt er een schitterende aria gezongen ‘Vissi d’Arte’ waarin Tosca vraagt waarom het leven zo weinig compassie heeft.

  Madame Butterfly

  Een Amerikaanse marineluitenant gestationeerd in Nagasaki koopt de tijdelijke huwelijksdiensten van een lokale vrouw. Alleen denkt de dame (Butterfly) in kwestie dat het een echt huwelijk is. Nadat de zeeman Pinkerton vertrekt voedt zij hun zoon op als een Amerikaan en weigert andere vrijers. In de tweede akte droomt zij van zijn terugkeer (luister naar een beroemde aria ‘Un bel dì, vedremo’). Echter wanneer hij terugkomt heeft hij zijn Amerikaanse vrouw en baby bij zich. Butterfly zorgt ervoor dat zij haar zoon aanvaarden en neemt dan haar eigen leven.

  Il Trittico

  Puccini raakte nadat zijn vrouw bijna in het gevang kwam na een publieke schandaal, een paar jaar de weg kwijt. Een van zijn experimenten tijden deze episode was één avond met drie opera’s bestaande uit één akte. De eerste was een grimmig verhaal van overspel en moord, de tweede een griezelig plot over een stervende non en de derde de enige komedie van Puccini, Gianni Schicchi. Dit middeleeuwse stuk over een familie die kibbelt over wie de schatten van Schicchi moet erven bevat een meeslepende aria ‘O mio Babbino Caro’.

  Turandot

  Een man hatende Chinese prinses zou een perfecte huwelijkskandidate zijn maar om met haar te kunnen trouwen moeten er drie raadsels worden opgelost. Is er een antwoord niet correct dan wordt je door haar geëxecuteerd. Prins Calaf neemt undercover het risico en heeft alle drie de raadsels correct maar geeft Turandot gek genoeg de kans om hem ter dood te stellen als zij zijn naam raadt. Calafs magnifieke aria ‘Nessun Dorma’ wordt gezongen met op de achtergrond, buiten het zicht Turandot die mensen martelt om achter zijn naam te komen.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag