Login


Wil u weten hoe u een schitterende foto maakt van een landschap? Vraag het een fotograaf!

 • Allemaal houden we van een prachtig landschap en als je dit vastlegt op camera kan je het nog langer bewonderen. Maar hoe neem je nou een schitterende foto van een landschap? Fotojournalist Alfredo Falvo, eigenaar van Tuscany Photography Day leert iedereen het beste uit hun camera’s te halen. Hieronder deelt hij zes geweldige landschapsfoto’s van de Val D’Orcia en vertelt hij hoe en waarom hij deze beelden creëerde.
  Belvedere

  Onderwerp: Belvedere, een agriturismo op een heuvel nabij San Quirico d’Orcia.
  Locatie: Op de rand van San Quirico, op de weg naar Pienza, net voorbij Ristorante La Taverna Del Barbarossa. Met een olijfboomgaard rechts, waarvandaan het landschap oostwaarts te zien is.
  Shot: Ik nam deze foto om de ochtendmist vast te leggen, net na zonsopkomst. De opkomende mist onthult de panden in silhouette en alle verschillende lagen van het landschap erachter.
  Sorano Sorano

  Onderwerp: Sorano, een plaatsje tussen Monte Amiata en de kust.
  Locatie: Dit plaatje ontvouwt zich bij het bord dat de rand van Sorano aangeeft, op de weg naar Sorano.
  Shot: Deze foto is genomen tijdens het ‘blauwe uurtje’, net na zonsondergang, als de zon weg is maar de hemel nog steeds mooi blauw. Het natuurlijke- en kunstlicht zijn consequent mooi in balans, gelijkmatig en zacht en de foto vertoont veel detail.
  Cappella di Vitaleta

  Onderwerp: Capella di Vitaleta, een boerenkapelletje tussen San Quirico en Pienza.
  Locatie: Ongeveer vijf kilometer buiten San Quirino op de SP146, gaat u rechts bij het bord naar Capella di Vitaleta. Vervolg deze route voor een paar kilometer, sla de eerste weg rechtsaf en vervolg deze weg vijfhonderd meter en de kapel staat aan de rechterkant.
  Shot: De kapel kan het mooist gefotografeerd worden net voor zonsondergang en aan de voorkant. Mijn shot laat de achterkant zien van de kapel in silhouette. Ik had geluk met het weer, de zon zakte net achter de horizon en de stralen van licht gaven de wolken deze wonderbaarlijke kleur.
  Gladiator Scène

  Onderwerp: Het geweldige decor van de film the Gladiator waar Russell Crowe terwijl hij sterft, droomt van een terugkeer naar huis.
  Locatie: Met de rug naar de ingang van Le Pieve di Corsignano, net van de SP18 af nabij Pienza, slaat u linksaf een grindweg op en loopt u 200 meter. Net voordat de weg stopt met dalen, slaat u rechtsaf een stenen pad op dat een veld ingaat om dit uitzicht te bewonderen bij een klein huisje op de heuvel met Monte Amiata op de achtergrond.
  Shot: Hier gaat het vooral om het licht dat de heuvels vorm geeft. Van rechts kwam goud licht, dat doet denken aan de scene in de film en de bomen voegen symmetrie toe aan de foto.
  Monte Oliveto

  Onderwerp: Monte Oliveto, een abdij in de buurt van Asciano.
  Locatie: Net voor de Santuraio delle Grazie kapel, wanneer u Chiusure bereikt van de SP 451 langs de Strada Provinciale del Pecorile, kijk richting het Westen.
  Shot: Ik nam dit shot ongeveer een uur na zonsondergang om het diffuse licht op de rotsformaties vast te leggen, gebruik makend van hun vormen om de abdij beter te laten uitkomen. Ik hou van het contrast tussen de scherpe hoekige lijnen van de rotsen en de zachte golvende wolken.
  Poggio Covilli

  Onderwerp: Poggio Civilli, een agritursmo vlakbij Bagno Vignoni.
  Locatie: Neem de SR2 vanaf Bagno Vignoni naar Gallina. Na ongeveer twee kilometer ziet u de cipressen van de foto aan de linkerkant. Deze foto is genomen in een bocht van de weg ongeveer 150 meter voor de toegangsweg van het agriturismo.
  Shot: Normaliter zou ik niet aanraden om een foto te nemen voor het ‘blauwe uurtje’ ,maar dat is precies wanneer deze foto is genomen. Ik was onder de indruk van de stormachtige lucht, dis ik wachtte (lang) voor licht dat op de heuvel zou vallen om het huis lichter te maken dan de omgeving.

  De top tips 3 van Alfredo: landschapsfotografie

  1. Neem nooit een foto met de zon in de rug – ook al is dat we leren om te doen. Zorg ervoor dat de zon aan één kant staat, om licht en schaduw te geven aan het onderwerp en de rest van de elementen in het beeld. Dit voegt extra dimensie toe aan uw foto.

  2. Het beste tijdstip om foto’s te nemen is in de ochtend voordat de zon opkomt maar de lucht al verlicht wordt, ongeveer een half uur tot een uur voor zonsopgang. Of neem foto’s veertig minuten tot anderhalf uur na zonsondergang. Neemt u buiten foto’s op deze tijden dan legt u prachtige herinneringen vast, het zijn alleen niet de beste foto’s.

  3. Houdt het simpel. Zorg dat het onderwerp de aandacht trekt en laat het licht helpen zodat het onderwerp meteen gezien wordt. Less is more.

  Tuscan Photography Day (www.tuscanphotographyday.com) biedt dagelijks workshops met Alfredo vanaf €115 per persoon.

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag