Login


De Toscaanse Kust

 • Toscane staat bovenaan de jaarlijkse "strandlijsten". De stranden van de regio behoren tot de schoonste van het land en worden alleen overtroffen door die van Ligurië. De stranden krijgen regelmatig hoge cijfers voor waterzuiverheid, veiligheid, rust, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Er wordt gebruik gemaakt van het betrouwbare "Blue Flag" systeem. Alleen al het aantal gecertificeerde stranden toont aan dat het een goed idee is om hier een strandvakantie door te brengen. Maar het zal waarschijnlijk niet "gewoon" een strandvakantie zijn. Het mooie van de Toscaanse kust is dat de uitnodigende kunstcentra, de heuvelsteden en de Etruskische bezienswaardigheden allemaal in de buurt liggen. Door de lengte van de kust en de veelheid aan concurrerende bestemmingen in het binnenland is het echter beter om vooraf te beslissen over een paar aaneengesloten stukken van de kustlijn, en dan de omgeving te verkennen.  Combineer een vakantiehuis in de buurt van Viareggio met verkenningen in Lucca en Pisa. Of het strand van Castiglione della Pescaia met wandelingen in de Maremma.

 • Top 10 dingen om te doen

  Dit zijn onze Top Tien Dingen om te doen, van genieten van het strand tot het kijken naar dolfijnen, van het fietsen langs de kust tot het bezoeken van natuurreservaten aan de kust. In tegenstelling tot veel andere bestemmingen kunt u in Toscane cultuur en strand combineren. Probeer alleen niet de hele kust in één keer te bedekken. Kies uw uitvalsbasis zorgvuldig.

  Als u de klassieke kunststeden vanaf uw uitvalsbasis aan zee wilt bezoeken, houd er dan rekening mee dat deze meestal beter bereikbaar zijn vanaf de noordkust, met name de Versiliaanse Riviera. Typische dagtochten zijn die naar Pisa, Lucca, Pistoia of Florence. In plaats daarvan, als u aan de zuidkust bent gevestigd, in de Maremma, dicht bij Grosseto, dan is Siena de meest logische keuze voor een dagtocht, bereikbaar in ruim twee uur.

  De kust varieert van feestbestemmingen tot gezinsvriendelijke stranden en diep afgelegen baaien. De noordkust, de Versiliaanse Rivièra, heeft de neiging om meer verzorgd te zijn, terwijl de Maremma, de zuidkust, wilder en romantischer is. Tussendoor liggen uitgestrekte zanderige baaien, vaak ondersteund door pijnboombossen.

  Aan de Versiliaanse Riviera, in het noorden, variëren de resorts van het elegante Forte dei Marmi tot het levendige Viareggio, een zon-en-zandresort dat populair is bij Italiaanse gezinnen. Net ten zuiden van Pisa, liggen kleinere, gezinsvriendelijke, zeer betaalbare resorts aan de Pisaanse Riviera (Riviera Pisana). Verder naar het zuiden leidt het naar de Etruskische Riviera (Riviera degli Etruschi). Dit, de kust van Livorno, onthult een reeks kleinere badplaatsen met zandstranden en nabijgelegen ruïnes van oude Etruskische sites. Net ten zuiden ligt de provincie Grosseto, begrensd door de Maremma-kust, de poort naar de wilde Maremma-regio. Langs deze mooie kuststrook hebben het leuke Follonica, het chique Punta Ala en de Monte Argentario hun Blauwe Vlag strandstatus ontvangen. In totaal telt Toscane 19 locaties.

 • 1. Bezoek Toscane ’s beste stranden

  De Toscaanse stranden leveren zowel romantiek op de rotsen als de geprepareerde lijnen van strandparaplu's die de meeste Italianen verwarren met het geluk van de zee. De noordelijke (Versiliaanse) kust heeft de neiging om meer verzorgd te zijn, terwijl de zuidelijke (Maremma) kust wilder en romantischer is.

  Forte dei Marmi is het bekendste resort als u opzoek bent naar een chique locatie. In het zuiden blijft Viareggio de populairste grote badplaats van Toscane. In de Maremma zijn de beste stranden onder andere het gezinsvriendelijke Castiglione della Pescaia, de afgelegen Marina di Alberese en het grootste deel van de chique zilveren kust van het schiereiland Monte Argentario (Costa d'Argento).

  De beste van de beste stranden?
  Voor geheime baaien en een wildere, meer dramatische kustlijn moet je naar het zuiden gaan naar de grotendeels onontwikkelde Maremma en de rotsachtige Monte Argentario. De turquoise zee is de meest doorschijnende die je in Toscane vindt buiten de echte eilanden Elba en Giglio.

  De romantische, rotsachtige baai van Cala Piccola, op de Monte Argentario, heeft misschien wel het meest aquamarijne water. Jachtlui zullen de voorkeur geven aan zwemmen in het chique Porto Santo Stefano en het blitse Porto Ercole. De beste stranden hoeven niet de wildste te zijn. Om te zien en gezien te worden, kunt u zich aansluiten bij de populaire scene van Forte dei Marmi of de low-key luxe van Punta Ala. Wat betreft de privacy en de afstand tot de natuur, gaat er weinig boven Marina di Alberese, in het Parco della Maremma.

  Strand tips
  Wees klaar voor de strandstoelen van vele stranden, vooral in de grotere badplaatsen aan de Versiliaanse Rivièra. Voor de meeste niet-Italianen hebben de stranden de neiging om een gereguleerd gevoel te hebben, maar er zijn enorme voordelen. De "ultra-georganiseerde" stranden zijn dan ook goed georganiseerd.

  Gezinnen kunnen zich vermaken, zelfs hun eigen ding doen, van strandvolleybal tot strandtennis of veilig spelen in een toegewijde kinderclub. Niemand verveelt zich. De stranden zijn over het algemeen kindvriendelijk en goed onderhouden, met een overvloed aan badmeesters. Niet dat volwassenen worden vergeten. Sommige strandclubs hebben zelfs een spa of een rustig, alleen voor volwassenen bestemd zwembad, of een eigen pier om te zonnebaden zonder de hordes. En er is altijd een overvloed aan Italiaanse badgasten om naar te kijken.

  De strandbars en visrestaurants serveren over het algemeen fatsoenlijk eten: Toscanen zouden niets minder accepteren. In chiquer resorts of strandclubs kan het zich uitstrekken tot sushi of internationale favorieten. En als je je verveelt, is er vaak gratis WiFi om de tijd door te brengen terwijl je van de zon geniet.

  In de grotere resorts is het strand meestal verdeeld in stabilmenti, of bagni, zwemgelegenheden waar u cabana's, ligstoelen en parasols kunt huren, maar het zijn nog steeds geen echte strandclubs. In deze grotere resorts, zoals Viareggio, is het vaak de moeite waard om 's middags te gaan en te onderhandelen over een korting op de ligstoelen. Anderzijds, voor een voorproefje van het hooggebergte, gaat u naar Forte dei Marmi, waar de meest chique strandclubs van Versilia te vinden zijn.

  Ontdek de Versiliaanse Riviera (noord kust)
  Op dit moment zijn in Versilia de stranden in de buurt van het bruisende Viareggio en het trendy Forte dei Marmi bekroond met de Blauwe Vlag. De naburige badplaatsen Massa en Carrara bevestigen regelmatig hun gezonde strandstatus. De stranden, gesteund door bergen, worden overschaduwd door het elementaire Toscane, een schril contrast met het verwende Forte dei Marmi. In de buurt van Viareggio biedt Torre del Lago Puccini schone, vrije stranden, brede zandvlaktes omzoomd door pijnboombossen.

  Andere Blauwe Vlag stranden langs de Versiliaanse Riviera zijn onder andere Marina di Pietrasanta en het geliefde Lido di Camaiore. De hedendaagse pier in Lido di Camaiore is perfect om te wandelen en de zonsondergang onder het genot van een drankje mee te nemen. Marina di Pietrasanta biedt tal van zandstranden, een mix van gratis en betalend, en is het resort dat behoort tot Artistieke Pietrasanta, een gerenommeerde beeldhouwkunsthoofdstad. Dit is het Toscaanse centrum voor stenen beeldhouwers, die hier in drommen komen om het marmer te bewerken, sinds de dagen van Henry Moore en Joan Mirò. Als gevolg van al deze artistieke intensiteit is er een fijn wit stof dat alles in Pietrasanta bezielt, zelfs de wijnglazen in de bars van de Piazza Carducci.

  In Versilia zijn de stranden over het algemeen breed, met veegzand dat door tamelijk ondiep water wordt omspoeld, en bemand door een groot aantal badmeesters. Omdat de Versiliaanse kustlijn geen rotsachtige inhammen heeft, is het bijzonder geschikt voor jonge kinderen of voor ongeoefende zwemmers. Toch kan het, gezien de kortstondige Tyrreense kust, vrij snel van ondiep naar diep gaan.

  Ontdek de Pisaanse Riviera (van Pisa tot Livorno)

  Als u van strandspellen houdt, dan zijn de resorts in de omgeving van Viareggio iets voor u. Als u in plaats daarvan wilt ontsnappen aan de strand-tennis- en ligstoel-naar-dek-stoel intensiteit van de typisch Italiaanse stranden, ga dan naar het zuiden. De Pisaanse Riviera, een kort stukje kust tussen Pisa en Livorno, ligt net ten zuiden van Viareggio. De Riviera Pisana biedt een mix van rustige badplaatsen en stranden omringd door pijnboombossen.

  Ten oosten van Pisa, de duinen van het natuurreservaat Migliarino-San Rossore (www.parcosanrossore.it) leveren het bewijs dat je bent ontsnapt aan de gedwongen populariteit van strandtennis. Aan de rand van het natuurreservaat wacht het schitterende Marina di Pisa, de kustvlucht voor de Pisanen. Marina di Pisa is een strand met een blauwe vlag, net als de gezinsvriendelijke stranden van Tirrenia-Calambrone die volgen.

  Ontdek de Etruskische Riviera (Livorno tot Piombino)

  Bekend als de Riviera degli Etruschi in het Italiaans, is de aanwijzing in de naam - deze kust herbergt de tijd van de Etruskische metaalarbeiders. In de buurt van Piombino, achter de baai van Baratti, liggen de ruïnes van Populonia. Dit was de laatste van de 12 Etruskische steden die werden gesticht. De Etrusken lieten zich zeer bewust begraven door een met dennenbomen omzoomd strand, reden genoeg om de enige Etruskische stad aan de kust te bezoeken.

  De Etruskische Riviera loopt van Livorno naar het voorgebergte van Piombino, vanwaar u de veerboot naar Elba kunt nemen. De kustlijn is rotsachtig tot Castiglioncello maar opent zich dan in een schijnbaar eindeloze reeks zanderige baaien, waaronder Marina di Cecina en Marina di Bibbona.

  Ontdek de Maremma Kust & Monte Argentario

  Ten zuiden van de Etruskische Riviera ligt de Maremma, het wildere, zuidelijke deel van de kust. Stranden met een blauwe vlag zijn er in overvloed, van chique Punta Ala tot kleine stranden en geheime baaien rond het schiereiland Monte Argentario. Tot de sterren behoren Castiglione della Pescaia's Pineta del Tombolo, een zandstrand omzoomd door pijnboombossen, net ten zuiden van Punta Ala.

  Ten noorden van het populaire Punta Ala, tegenover het eiland Elba, ligt het brutale, gezinsvriendelijke Follonica, met zijn ongerepte zandvlakte. Verder naar het zuiden, voorbij Castiglione della Pescaia, ligt Grosseto, met zijn ondergewaardeerde, ultra-schone stranden. Twee favoriete stranden met een blauwe vlag zijn Marina di Grosseto en Principina a Mare. Verder naar het zuiden, rond de lagune van Orbetello en het schiereiland Monte Argentario, wachten enkele van de beste stranden met een blauwe vlag van Toscane. Maak je klaar om een plekje te bemachtigen op een van de vele kleine stranden rond Porto Santo Stefano en Porto Ercole, zoals Le Viste of La Feniglia. Punta Ala en Monte Argentario mogen dan wel de badplaatsen zijn om te socialiseren en gezien te worden, de meeste stranden van de Maremma zijn voor de low-key natuurliefhebbers.

 • 2. Combinatie van de Versilia-kust en de Apuaanse Alpen

  De noordelijke hoek van Toscane is een van de wildste, mooiste, maar minst verkende gebieden van de Versilia Riviera tot een indrukwekkend landschap van met dennenbomen bedekte bergen, steile ravijnen, afgelegen dorpjes en marmeren pieken. Het is moeilijk om meer dan een glimp van deze wildernis op te vangen tijdens een dagtocht, maar het is nog steeds de moeite waard omdat het zo'n contrast vormt met de kust. En dit alles met de beroemde badplaatsen Forte dei Marmi en Viareggio erbij.

  Versilia staat bekend om zijn gezellige badplaatsen, die variëren van het verfijnde Forte dei Marmi tot het gezellige Viareggio. Terwijl Forte dei Marmi het resort is om te socialiseren en gezien te worden, is Viareggio voor iedereen. Deze kustregio ligt ten westen van Lucca, ingeklemd tussen de Apuaanse Alpen in het oosten en het Massaciuccolimeer in het zuiden.

  Verlaat de kust bij Marina di Massa, een populaire badplaats, met fijne brede zandstranden, pijnboombossen en een promenade van pastelschaduwrijke villa's. Boven de laagvlakte van de kust liggen besneeuwde bergen en terrasvormige hellingen, een ongetemd terrein dat door diepe kloven wordt doorkruist. Michelangelo bouwde een weg van de marmergroeven om het marmer te laden op wachtende schepen - en creëerde per ongeluk een zomerspeelplaats. De kust, ooit bedekt met pijnbomen, is grotendeels bebouwd, maar in plaats van rustieke charme biedt het fijne visgerechten, een gevoel van plezier, en strandvermaak, in Italiaanse stijl - dit alles tegen de achtergrond van de Apuaanse Alpen.

  Massa ligt slechts 12 km ten noorden van Forte dei Marmi, met Carrara slechts 3 km verder. Beide zijn werkende steden, geen monumenten voor marmer. Toch verscheept Marina di Carrara nog steeds marmer over de hele wereld. Hoewel voornamelijk modern, heeft Massa een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum, met een cluster van smalle kronkelende straatjes. In het hart ervan staat de middeleeuwse Duomo, die een prachtige barokke inrichting heeft en natuurlijk een moderne marmeren gevel. Carrara is meer openlijk uit marmer gehouwen, maar heeft weinig te bieden buiten het marmermuseum. Het Museo del Marmo vertelt het verhaal van het marmer van de Romeinse tijd tot nu. Er zijn verschillende soorten marmer en graniet te zien, en de grote sprong van de hamer- en beitelwinning naar een hightechindustrie wordt uitgelegd. Anders is het belangrijkste bewijs van de beroemde marmergroeven in Carrara de rivier van witte modder die door de stad stroomt, die een stoffige, onaangetaste lucht over zich heen heeft.

  Als u avontuurlijk bent, verken dan de marmergroeven in het Marmergebergte van Carrara (in de reisgids van Forte dei Marmi). Dit is Toscane op zijn wildst. Als u op zoek bent naar culturele stimulering, verlaat dan de kust voor de dichtstbijzijnde kunststeden. De belangrijkste zijn Pisa, Lucca, Pistoia of Florence.


  Adres: Museo del Marmo, Viale XX Settembre 85, Localita Stadio, Carrara
  Tel: 0585 845746

 • 3. Het strandleven in Forte dei Marmi

  Forte dei Marmi gaat over zonnebaden. Dit chique resort, omringd door de Apuaanse Alpen, is ideaal om te zwemmen en te wandelen, en er zijn zelfs een paar duinen. Een deel van de stranden is vrij toegankelijk, terwijl de rest bestaat uit elegante strandhutten en tropische bars op fijn, lichtgrijs zand. De zacht glooiende kustlijn zorgt ervoor dat het hier veilig is om te zwemmen. Zoals typisch is voor Italiaanse badplaatsen, is het water vaak pas toegankelijk na het betalen van een toegangsprijs. Alles is hier geregeld, zodat u kunt verwachten dat u op een van de vele ligstoelen ligt, omgeven door geharkt zand.

  Voor de welvarende mensen is de zomer in Forte dei Marmi een vast ritueel, er is overeenstemming over welk strand, welke strandbar en welke cocktailbar het meest populair zijn. Maar je kunt natuurlijk je eigen weg gaan. Een van de meest modieuze nachtclubs in heel Versilia is de Twiga Beach Club van Flavio Briatore, tussen Forte dei Marmi en Marina di Pietrasanta. Hier drinken beroemdheden hun cocktails voordat ze de hele nacht door dansen in de chique club. De welgestelden kunnen massages boeken, genieten van een maritiem diner of champagne. Deze bekende trendy club met hippe dj's is meer internationaal dan Italiaans, maar biedt wat verwacht wordt. Beach Club del Principe Forte dei Marmi is een andere dure, afgezonderde beachclub met de al even exorbitante Ristorante Dalmazia, die delicatessen als gebakken garnalen, gebakken zeebaars, gegrilde rotsoctopus of aardperen met zwarte truffels serveert - allemaal op het privé-strand van het Principe, natuurlijk. Bagno Angelo (op de Via Arenile, tel: 0584 82050) is een goedkopere strandtent. Als je geen Forte dei Marmis-prijzen wilt betalen, ga dan gewoon naar Viareggio, iets verderop aan de kust. Daar kunt u genieten van verkwikkende drankjes aan het meer bij het historische Gran Caffe Margherita.

  Zie onze volledige Forte dei Marmi-gids voor meer informatie. Als u op zoek bent naar culturele activiteiten, ga dan weg van de kust naar de dichtstbijzijnde kunststeden. De belangrijkste zijn Pisa, Lucca, Pistoia of Florence.


  Adres: Twiga Beach Club, via Roma 2, Lungomare, 55042 Forte dei Marmi
  T: 0584 21518
  W: https://www.twigafortedeimarmi.com/en/

  Beach Club del Principe Forte dei Marmi, Hotel Principe, Viale Morin 67, 55042 Forte dei Marmi
  T: 0584 784145
  W: www.principefortedeimarmi.com

 • 4. Riviera degli Etruschi – Livorno en de Etruskische Riviera

  De Etruskische Riviera (Riviera degli Etruschi of Costa degli Etruschi) loopt van Livorno tot het voorgebergte van Piombino, waar de Etrusken ooit gevestigd waren. De rotsachtige noordkust is even dramatisch als de zuidkust rustgevend is. De kustlijn is rotsachtig tot Castiglioncello, maar opent zich dan in een schijnbaar eindeloze reeks zanderige baaien, waaronder Marina di Cecina en Marina di Bibbona voordat u Piombino bereikt. De kust is geen architectonische woestijn: een kustlijn van Pisaanse wachttorens en Mediterrane forten bevat af en toe een Romeinse villa of een Etruskische necropolis.
  Wat Livorno betreft, hoewel sjofel en ingetogen, kan Livorno bogen op een kosmopolitisch verleden en de beste visgerechten van Toscane. Als de op één na grootste haven van Italië, na Genua, heeft het zijn bestaan te danken aan de verzanding van Pisa in de 15e eeuw. De Livornese grappen dat ze, net als hun rivalen, de Pisanen, nooit zo onzorgvuldig zullen zijn om de zee van zich af te laten glijden. De rivaliteit tussen de Pisanen en de Livornese is vandaag de dag nog steeds actueel en levendig.

  De Mediceaanse haven is ongewijzigd. De rode baksteen Fortezza Vecchia is een lappendeken uit de Livornese geschiedenis, met Romeinse overblijfselen, middeleeuwse Pisanmuren en een Romaanse toren. Het Fortezza Nuova, gebouwd in 1590, voltooide de ambitieuze vestingwerken van de Medicis. De duistere grachten die er omheen liggen leidden ooit tot Pisa. De nieuwe vesting is nu gerestaureerd en is aangelegd als een park en dient als podium voor zomerfestivals. De andere belangrijke attractie is het naburige Piccola Venezia, dat 'klein Venetië' wordt genoemd vanwege de doorgaande kanalen.

  Van Livorno tot Castiglioncello omarmt de route de rand van de klif en onthult een schilderachtig uitzicht bij het in- en uitlopen van de tunnels. De lokale bevolking is dol op de rotsachtige badplaats Castiglioncello en geeft de voorkeur aan het licht eentonige zand onder Cecina. Cosimo de' Medici's fort, gebouwd op het met pijnbomen begroeide voorgebergte, is ontworpen om de piraten op afstand te houden.

  De Etruskische Kust eindigt met de veerboot haven van Piombino, gelegen op hetzelfde schiereiland als een grote Etruskische nederzetting. Achter de baai van Baratti liggen de ruïnes van Populonia, de laatste van de 12 Etruskische steden die werden gesticht. De Etrusken lieten zich zeer bewust begraven door een met dennenbomen omzoomd strand, reden genoeg om de enige Etruskische stad aan de kust te bezoeken. De oude stad was verdeeld in twee delen: de acropolis - het religieuze centrum dat hoog rond het dorp ligt - en het maritieme en industriële centrum rond de baai. De necropolissen bedekken de hellingen tussen de twee centra. Dankzij de nabijheid van Elba en de metaalhoudende heuvels op het vasteland werd Populonia een rijke industriestad. Terwijl ijzererts uit Elba werd gesmolten en vervolgens verhandeld binnen de Etruskische Liga, werden mineralen uit Campiglia verscheept naar Corsica, Sardinië en Frankrijk. Nu worden de toeristen naar Elba verscheept.

  L'Osteria Fonte del Penitente

  Dit enigszins afgelegen restaurant is gevestigd in een voormalig klooster en serveert uitstekende visgerechten, waaronder cacciucco alla livornese (visstoofpot).

  via di Montenero 345, 57128 Livorno
  T: 0586 579481
  W: www.fontedelpenitente.com

 • 5. De route van de Maremma naar Massa Marittima

  Follonica is een aangenaam en gezellig zomerverblijf, dat vaak de Miami van Toscane wordt genoemd. Dat gezegd hebbende, is het een handige uitvalsbasis voor een bezoek aan het heuvelachtige achterland, waaronder Massa Marittima, de mooiste stad in de omgeving. Een half uurtje rijden in noordoostelijke richting brengt u naar het spectaculaire Piazza Garibaldi van Massa, een van de mooiste pleinen van Toscane.  Middeleeuws Massa bloeide op uit de koper- en zilvermijnen die sinds de Etruskische tijd werden geëxploiteerd. Ondanks het verval na het mislukken van de mijnen heeft de stad haar prachtige middeleeuwse kern, gracieuze paleizen en authentieke regionale restaurants weten te behouden.

  Vanaf hier is het een vijftig minuten durende rit terug naar de kust bij Castiglione della Pescaia. Met zijn middeleeuwse citadel en geplaveide straten is dit charmante resort geen verborgen geheim, maar vormt het toch een aantrekkelijke uitvalsbasis. De wijnwinkels herinneren u eraan dat enkele van de beste wijnen van Toscane in de buurt worden gemaakt. De tijd kan stilstaan als de lunch zich ontvouwt boven een stoofpot van wilde zwijnen en een fles Bolgheri rode wijn.

  Vanaf hier is het vijfentwintig minuten rijden naar het westen naar Punta Ala. Het resort ligt op één van de meest prestigieuze kaapjes van Toscane, die alleen wordt geëvenaard door de Monte Argentario verder naar het zuiden. Met zijn strakke jachten in de jachthaven is Punta Ala net zo afgelegen en gezellig als overal aan de kust. De aantrekkingskracht ligt in het gevoel van privacy en luxe. Het voelt als een leven gebonden aan schitterende pijnbomen, wedstrijdjachten en privé-tennisclubs. Chique restaurants zitten in de schaduw van oude wachttorens. In de schaduw van palmen en parasoldennen heeft u weinig anders te doen dan nadenken over de volgende zeevruchtenlunch of kijken naar de spinnakers van de jachten in de zeestraat tussen het voorgebergte en Elba. Vanaf hier is het twintig minuten rijden langs de kust, terug naar Follonica.


  Adres: Massa Marittima tourist office, via Todini 5, 58024 Massa Marittima
  Tel: 0566 906554
  Web: https://www.turismomassamarittima.it/

 • 6. Maremma - te voet, te paard of in een kano

  De ongerepte Maremmaanse kustlijn wordt overspoeld door geheime baaien, pijnboombossen en piratenkastelen. Van Castiglione della Pescaia wordt het landschap ruiger op de SP 158 in het oosten tot Alberese, de poort naar het Parco dell'Uccellina. Als laatste onaangetaste kust van het Italiaanse schiereiland is het meest betoverende park van Toscane zeer kostbaar. Het landschap loopt van kwelders, zandduinen en open vlaktes tot walvisachtige heuvels, steile kliffen, dennenbossen en mediterrane maquis, geparfumeerd struikgewas.

  De langharige Maremmaanse runderen komen misschien in beeld, maar de stoere cowboys en hun gedrongen paarden houden zich gedeisd. De bewegwijzerde paden slingeren zich langs parasoldennen en kustduinen naar steile kliffen en een kustlijn die bezaaid is met Spaanse wachttorens. Paden, ontworpen voor alle niveaus, slingeren zich door de pijnboombossen en het naar rozemarijn geurende struikgewas. In plaats daarvan kunt u vanaf Talamone, aan het einde van het park, de kust per kano verkennen.

  De activiteiten in het natuurpark omvatten kanoën op de rivier de Ombrone, zeilen langs de kust, paardrijden over de bergen, vogels kijken bij de kwelders en een bezoek aan de edele ruïnes van San Rabano en andere torens die langs de bergtoppen zijn opgesteld, met uitzicht op de zee. Elke toren heeft zijn verhaal van plunderende piraten en verborgen schatten, die teruggaan tot de tijd van de Saracenen en de Spaanse galjoenen.

  Parco dell’Uccellina (Parco Naturale della Maremma), Alberese or Talamone visitor centres, 58100 Alberese.

  www.parco-maremma.it
  T: 0564 407098 (general)
  T: 0564 393238 (voor boeken van begeleide wandelingen).

  Tuttomaremma.com: 0564 813635
  W: www.tuttomaremma.com

 • 7. Monte Argentario rijden, zwemmen en een lagunefeest

  Verderop aan de kust ligt Monte Argentario, In feite bestond Argentario van 1556 tot 1815 als een aparte staat ten opzichte van het Groothertogdom Toscane, onder Spaanse heerschappij. Het steile schiereiland van de Monte Argentario is om de beurt stijlvol en wild romantisch. In tegenstelling tot Forte dei Marmi verder naar het noorden kun je hier de ene dag 'zien en gezien worden', de andere dag verdwijnen.

  Ooit een eiland, werd Monte Argentario geleidelijk aan verbonden met het vasteland door twee lange zandbanken, Tòmbolo della Giannella en Tòmbolo di Feniglia. Als twee uitgestrekte armen omhelzen de zandbanken een vreemde lagune, een overwinteringsplek voor trekvogels. Beide zandbanken hebben mooie stranden, maar Feniglia is het beste, gesteund door een beschermd dennenbos. Het is een 7 km lange wandeling of fietstocht naar het vasteland.

  Op de Monte Argentario gaat het bij de strandscène meer om verborgen baaien dan om brede stranden - het terrein is te rotsachtig voor echte stranden. De jachthavens van Porto Santo Stefano en Porto Ercole, met name de geheime baaien die ertussen liggen. De stranden met de blauwe vlag zijn onder andere die rond de stranden van Porto Santo Stefano: Il Pozzarello, La Soda, Cala Piccola, La Caletta en Il Moletto.

  Orbetello, een vissersplaats op de landengte, was ooit een Spaanse garnizoensstad. Nu is het een achtergebleven stad, met de zee die de bastionmuren omzoomt. Liefhebbers van lagunevis en gerookte paling moeten I Pescatori, met uitzicht op de lagune, en gerund door een korzelige visserscoöperatie, nog steeds proberen.
  Porto Ercole, aan de oostelijke oever van de Monte Argentario, was ooit een slaperig vissersdorpje maar is veranderd in een bruisende zeilbasis en duikcentrum. Forte Stelle is het meest fascinerende fort van de verdedigingswerken die de haven omringen en is het enige fort uit de zestiende eeuw dat openstaat voor bezoekers.
  De zusterhaven, Porto Santo Stefano, is een opstapje naar het eiland Giglio maar markeert ook het begin van `La Panoramica', de panoramische rit langs de kust van Monte Argentario. Vanuit de schaduw van het Spaanse kasteel in de haven slingert de schilderachtige kustweg zich langs de kliftoppen, met een spectaculair uitzicht op de Toscaanse archipel bij elke bocht. Op zijn best biedt de Monte Argentario de enige benadering van het Toscaanse vasteland van een maritiem paradijs in Sardijnse stijl.


  Adres: Porto Santo Stefano 35, Grosseto 58019
  Tel: 0564 813635
  Web: www.tuttomaremma.com

 • 8. Bagni di Pisa – revitaliserende warmwaterbronnen

  Als u last heeft van een overdaad aan strandleven in Versilia, overweeg dan een dagje uit in Bagni di Pisa, het meest aantrekkelijke en chique kuuroord in de buurt van de kust. Gelegen in San Giuliano Terme, 40 km ten zuiden van Forte dei Marmi, ligt het kuuroord dicht genoeg bij de kust om een kuuroord uitje te combineren met een kustwandeling en een visfestijn rond Marina di Pisa. Het charmante kuuroord San Giuliano Terme ligt halverwege tussen Pisa en Lucca, aan de voet van het Pisaanse gebergte. Olijven, kastanjes en pijnbomen groeien in de buurt, terwijl wilde paarden door de heuvels zwerven. San Giuliano staat bekend om de geneeskrachtige werking van zijn thermale bronnen.

  Hier is Bagni di Pisa spa resort de beste plaats om een thermale kuur uit te proberen, of gewoon te genieten van wat verwennerij. In zijn hoogtijdagen speelde dit sfeervolle kuuroord gastheer voor de romantische dichters, maar het is nog steeds romantisch zonder hen. Deze kuurbaden worden al sinds de Romeinse tijd gevierd en zijn vooral goed voor de behandeling van reuma en artritis. Montaigne, Byron en Shelley waren beroemde Grand Tourists die door dergelijke behandelingen gezworen hebben. Zelfs zonder enige kwaal, kom voor een dagje kuuroord ervaring. Wandelt u zich in de warmwaterbronnen en geniet u van een paar behandelingen, onder andere in een grotten bad. De spa-ervaringen zijn inclusief lunch of diner in het romantische Dei Lorena restaurant, met een ver uitzicht op de Scheve Toren van Pisa. U kunt ook overwegen om terug te keren naar de kust bij Marina di Pisa voor een wandeling aan zee of een heerlijk visgerecht. (Voor meer informatie, zie de Marina di Pisa route in onze Pisa gids).

 • Eten en drinken

  Aan de kust zijn de meest typische gerechten cacciucco alla livornese (visstoofpot) en cinghiale dolce forte (zoetzure wilde zwijnen). De aangrenzende Maremma is een vleesrijke, macho streek, waar vrij wild met everzwijn, haas of fazant wordt opgediend. Dit gebied heeft ook enkele van de beroemdste wijnen van Italië, zoals de Super Tuscans die rond Bolgheri worden geproduceerd. Probeer ook de Morellino di Scansano DOC, een volle rode wijn, meestal verkregen door Sangiovese en Ciliegiolo druiven.
  Het beroemdste gerecht komt uit de kustlijn van Livorno, waar de heerlijke cacciucco wordt geproduceerd, de vullende visstoofpot waarvan wordt beweerd dat het de originele bouillabaisse is. Het verhaal gaat dat de soep ontstond in de haven nadat een hevige storm een weduwe-vissersvrouw wanhopig probeerde haar vele kinderen te eten te geven. De kinderen werden gestuurd om te smeken om iets te eten. Omdat de vissers niets anders te geven hadden, kwamen de kinderen thuis met een handvol mosselen, een paar garnalen, een halve vis en een paar vissenkoppen. De slimme moeder stopte ze allemaal in een pot, voegde kruiden en tomaten uit haar tuin toe en creëerde cacciucco. Terwijl zuppa di pesce overal in Italië gegeten kan worden, kan cacciucco alleen in Livorno en omstreken gegeten worden. Het wordt opgeschept over een dikke plak geroosterd brood met knoflook.

 • Beach Club del Principe Forte dei Marmi

  Deze dure, eigenzinnige beachclub gaat hand in hand met de al even dure Ristorante Dalmazia. Geniet van lekkernijen zoals roergebakken garnalen, gebakken zeebaars, gegrilde rots-octopus of aardperen met zwarte truffels - allemaal op het privé-strand van de Principe, natuurlijk.


  Adres: Hotel Principe, Viale Morin 67, 55042 Forte dei Marmi
  Tel: 0584 784145
  Web: www.principefortedeimarmi.com

 • Il Piccolo Principe

  Dit hippe, met Michelin-sterren bekroonde restaurant wordt zowel door de bezoekers als door de plaatselijke bevolking gewaardeerd, dankzij de ligging op het dak en de keuken zelf. De kaart combineert internationale gastronomische gerechten met meer lokale favorieten, met prijsgunstige menu's met vlees- of visgerechten als belangrijkste ingrediënt. Specialiteiten zijn onder andere geroosterde sint-jakobsschelpen, ravioli met krab, rundertartaar en geroosterde duif.


  Adres: Piazza Giacomo Puccini, Grand Hotel Principe di Piemonte, 55049 Viareggio
  Tel: 0584 401806
  Web: www.ristoranteilpiccoloprincipe.it

 • Il Caffè Principe

  Caffè Principe, gelegen in de buurt van Piazza Marconi, is een populair café dat gemaakt is om mensen te kijken. Het zit op zijn lauweren, maar blijft op elk moment van de dag een geliefde plek voor de hippe set. Het café kan u meenemen van het ontbijt tot de borrelhapjes. Kom voor een ontbijtbrioche, een Aperol Spritz of een affogato al caffè (een dessert gemaakt door vanille-ijs in espressokoffie te gieten) maar bereidt u voor om duurdere prijzen te betalen.


  Adres: Caffe Principe, via Carducci 2, 55042 Forte dei Marmi
  Tel: 0584 89238
  Web: www.principefortedeimarmi.com

 • L’Osteria Fonte del Penitente

  Dit enigszins afgelegen restaurant is gevestigd in een voormalig klooster en serveert uitstekende visgerechten, waaronder cacciucco alla livornese, de klassieke visstoofpot van Livorno.


  Adres: Via di Montenero 345, 57128 Livorno
  Tel: 0586 579481
  Web: www.fontedelpenitente.com/

 • Il Moletto

  Op de Monte Argentario, kijk hoe de veerboten naar Giglio glippen terwijl u zich tegoed doet aan gegrilde zeebaars, inktvissoep, allemaal gewassen met een Antinori witte wijn. Ga op de belangrijkste jachthaven zitten in deze middengeprijsde plek en deel misschien een tiramisu of een kleinigheid om af te maken.


  Adres: Via del Molo 52, Porto Santo Stefano
  Tel: 0564 813636

 • La Fontanina

  Restauracja położona na wzgórzach, kilka minut od Porto Santo Stefano, serwuje pięknie podane dania na panoramicznym tarasie. Skosztuj toskańskiego steka z kością, pieczonej dorady, risotto z krewetkami, serów z Maremmy, a także produktów prosto z własnego ogródka ziołowego i warzywnego, sadu i gajów oliwnych. Można tu spróbować wielu lokalnych win.


  Adres: Localita San Pietro, 58019 Porto Santo Stefano
  Tel: 0564 825261
  Web: www.lafontanina.com

 • Il Gambero Rosso

  Dit verandarestaurant aan de haven van Monte Argentario serveert Toscaanse schaal- en schelpdieren met uitzicht. De service is vriendelijk, terwijl de prijzen zeer goed zijn voor klassieke visgerechten en zeg maar, spaghetti met mosselen (vongole).


  Adres: Lungomare A Doria 70, 58018 Porto Ercole
  Tel: 0564 832650

 • I Pescatori

  Zeevruchtenliefhebbers moeten deze ruige plek, met uitzicht op de lagune, en gerund door een visserscoöperatie op prijs stellen. Ze zijn gespecialiseerd in lagunevis, wat een verworven smaak is, maar ook zeevis staat op het menu. Probeer de voordelige menukaart of gerechten zoals gegrilde zeebaars of grijsbrasem, in combinatie met de sobere Ansonica witte wijn.


  Adres: Via Giacomo Leopardi 9, 58015 Orbetello
  Tel: 0564 860611
  Web: https://ipescatoriorbetello-centrodegustazione.it/

 • La Porta

  Gelegen in een zestiende-eeuws herenhuis met balken en een klokkentoren, is dit een rustige, rustieke eetgelegenheid met een open haard en een terras met uitzicht op zee over de heuvels. Er worden traditionele Maremmaanse gerechten aangeboden, variërend van wild zwijn tot spitgeroosterd vlees, ravioli met ricotta en Toscaanse T-bone steak.


  Adres: Via V Emanuele, 58011 Capalbio
  Tel: 0564 896311
  Web: www.ristorantelaporta.com

 • Winkelen

  Punta Ala en Forte dei Marmi zijn de resorts als u opzoek bent naar designer kleding, ook rond de chique jachthaven van Punta Ala. Voor het plezier kunt u op de woensdagmarkt van op de Piazza Marconi snuffelen naar alles, van nertsmantels tot stijlvol beddengoed en zwemkleding, of van topdesignersmode tot imitaties. In de zomer is er een extra zondagsmarkt, gehouden op hetzelfde plein. Als je hongerig bent tijdens het winkelen, pak dan knapperige hapjes van foccaccia of `pizza a taglio' (pizza per stuk) van Da Valé, een populaire bakkerij (Piazza Garibaldi 4, Forte dei Marmi, T: 0584 89361). In tegenstelling tot Forte biedt Viareggio een breder scala aan dagelijkse boodschappen, ook al zijn er ook veel designerwinkels.

 • Profumeria Walchiria

  Deze Art Nouveau, retro-stijl parfumerie wil niet verblinden met designgeuren maar met niche geuren. De deskundige eigenaar weeft bereidwillig spreuken rond de parfums, vertelt de geschiedenis van hun creatie en past het juiste parfum aan de juiste klant aan.


  Adres: Piazza Massimo d’Azeglio 62, 55049 Viareggio
  Tel: 0584 45069
  Web: www.walkirialaprofumeria.com

 • Super-Tuscan wine route

  Winkelen in een groot deel van de Maremma is wijngerelateerd. Dit is winkelen 'op de hoef' in de vorm van wijnroutes. Sassicaia, Ornellaia, Grattamacco en Le Macchiole behoren tot de beste van de Costa degli Etruschi's zogenaamde Super Tuscans. Veel landgoederen verwelkomen bezoekers voor wijnproeverijen en wijngaardrondleidingen. In Cecina, ten zuiden van Castiglioncello, neemt u de binnenlandse weg naar het middeleeuwse Bolgheri, een plekje van de Maremma in de mode voor de Super Tuscans. Deze omvatten de zeer gewaardeerde Sassicaia, Ornellaia en Solaia. Voor veel wijnkenners is dit de toekomst van de Toscaanse wijnbouw.

 • Rocca di Frassinello

  Rocca di Frassinello is een bekende wijn in de Maremma, een mix van Sangiovese, Cabernet en Merlot, een wijn met de elegantie van Bordeaux en de robuustheid van Toscane. De wijnmakerij is ontworpen door Renzo Piano, de Italiaanse `architect'. Na een rondleiding door de kelders, is het tijd om deze fijne wijnen te proberen, zo vorstelijk als de beste Bordeaux.


  Adres: Localita Poggio alla Guardia - Giuncarico Scalo, Gavorrano (Maremma/Grosseto)
  Tel: 0566 88400
  Web: www.castellare.it

 • Parkeren

  De meeste Toscaanse steden hebben een strikt ZTL-systeem, een Limited Traffic Zone. Dit betekent dat het Centro Storico (historisch centrum) in wezen gesloten is voor het verkeer, met name voor niet-inwoners. De auto's zullen buiten deze zone moeten worden gelaten. De ZTL van Forte dei Marmi beslaat in de zomer een groter gebied, dus verwacht dan meer beperkingen.  Toch is het parkeren aan de kust over het algemeen eenvoudiger dan in de kunststeden en middeleeuwse heuvelsteden van Toscane.

  Advies voor ZTL’s:
  U kunt andere auto's zien die de ZTL-grens (beperkte verkeerszones) passeren en aannemen dat u verder kunt gaan. Dat is niet zo. De chauffeurs die de ZTL-zone binnenrijden, zullen waarschijnlijk lokale bewoners zijn en een verblijfsvergunning hebben. Bezoekers zijn niet aansprakelijk voor boetes. Zones worden bewaakt door camera's, dus tickets worden direct en automatisch uitgegeven, zodra (en elke keer) de auto de ZTL-grens oversteekt.

  Forte dei Marmi biedt eenvoudigere parkeermogelijkheden dan veel Toscaanse steden, behalve in piekperiodes. Er is een tekort aan parkeergelegenheid tijdens de reguliere woensdagochtendmarkt en tijdens de seizoensgebonden zondagochtendmarkt. Goede parkeermogelijkheden zijn over het algemeen aan zee, rond Viale Italico (gratis) en (betalend) op Viale della Repubblica. (Zie Forte dei Marmi gids voor meer informatie).

  Viareggio biedt eenvoudigere parkeermogelijkheden dan veel Toscaanse steden, behalve in piekperiodes. Het is goed mogelijk om te parkeren in de buurt van de grote promenade, maar het is meestal betaald parkeren (meestal van 8 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds). Er zijn ook parkeerplaatsen (met gratis busverbindingen) in de buurt van de zee en de hoofdpromenade. (Zie de Viareggio gids voor meer informatie).

  Voor meer informatie over openbaar vervoer in Viareggio (en ook in de provincie Lucca in het algemeen) kunt u contact opnemen met Mover: T: 0584 427021 en www.moverspa.it

  Punta Ala is zeer streng op het gebied van parkeren, vooral in het hoogseizoen. Zie het advies hieronder:
  http://www.marinadipuntaala.com/en/content/parking-areas

 • Hoe er te komen en openbaar Vervoer

  Hoe er te komen: Als u in Viareggio aankomt vanaf de A12, neemt u de afslag Viareggio-Camaiore. Neem de weg naar de Aurelia SS1, volg de borden naar een handige parkeergarage, zoals Largo Risorgimento.

  Met de auto:
  Vanaf Viareggio is het slechts 14 km rijden (of fietsen) naar Forte dei Marmi. Pisa ligt ongeveer 23km ten zuiden, Lucca ligt ongeveer 28km ten westen en Florence ligt op 110 km afstand, maar is een prima te doen voor een dagtrip. In de Maremma, aan de zuidkust, is Siena de meest voor de hand liggende grote stadsattractie.

  Met de trein:
  Het station van Viareggio ligt aan de westelijke rand van de stad. Het ligt op de lijn Firenze-Lucca en heeft een redelijk goede verbinding.

  Op de fiets:
  Op de belangrijkste parkeerterreinen, zoals Largo Risorgimento, zijn gratis fietsen te vinden, gekoppeld aan een handig lokaal fietsendelingsplan waar je je voor kunt inschrijven. (via MO.VER, via Regia 4 - 55049 Viareggio, T: 0584-427021 & www.moverviareggio.it)

  U kunt fietsen naar Forte dei Marmi, Marina di Pietrasanta en Lido di Camaiore. Voor meer informatie over de fietsroutes kunt u terecht op de website van het Forte dei Marmi resort en bij het VVV-kantoor: (via Spinetti 14, 55042 Forte dei Marmi. T: 0584 28029 & www.comune.fortedeimarmi.lu.it)

Volg ons op Social Media

Nieuwsbrief

Wilt u wekelijks inspiratie, vakantiehuis aanbevelingen en reistips ontvangen van onze Toscane-experts?

Meer informatie

© 1998-2024 To Toscane Alle rechten voorbehouden.

Aanvraag